Den smovsede ostefondue er her tænkt serveret som en forret til 4 personer - med både brød, kød og grønt til at dyppe. Og naturlig med den samme øl serveret til, som der er i.
Kategorien er formuleret således: "Skal du til fest som gæst eller have gæst til fest, så skal der ost på bordet! Og præcis som silden går hånd-i-hånd med snapsen, skal osten heller ikke snydes for en partner-in-crime. Under temaet “Ost – til fest” inviteres du derfor til at skabe en festlig ret med ost i selskab med øl"
Man laver normalt ostefondue med hvidvin, for syrens skyld. Her har jeg valgt at bruge en Lindemans Gueuze Cuvée René, som er en spontangæret sur øl. Den smager lidt hen af en brut champagne, bare mere syrlig. Jeg var meget skeptisk på forhånd, for jeg er lidt kræsen når det kommer til øl (elsker mørke, stærke og sødlige øl - kan ikke udstå IPA og bitter bryg). Men den var boblende, læskende og helt perfekt syrlig til mig - og jeg vidste med det samme at den ville blive et perfekt match, som ville kunne holde de fede oste i skak. Er du ikke til så sure øl, så vælg den øl du foretrækker, så længe den er lys i farven og ikke for bitter - og kompenser i stedet for den manglende syre med et godt skud citronsaft.
Jeg købte 3 slags ost hos Arla Unika, for hver deres egenskab: lagret hvid Cheddar for smelteevnen, Gammel Knas for 'flødethed' og mundfylde - og Havgus for lidt umami og nøddeagtig dybte. Der skal bruges 250 g ost samlet - og du kan vælge lige de oste du kan lide, dog bør hovedparten være ost med god smelteevne.
Og så til opskriften:
2 dl øl (1½ + ½)
175 g Cheddar
50 g Gammel Knas
25 g Havgus
1 fed revet/presset hvidløg
1 stor tsk fuldkornssennep
½ tsk Engelsk eller Worcestershire sauce
½ tsk hotsauce
Salt
½ spsk majsstivelse
Varm 1½ øl op på en sliplet-pande, sammen med hvidløget. Smelt osten lidt efter lidt, i øllet, under omrøring. Tilsæt sennep og smag til med Engelsk sauce, hotsauce og salt. Bland majsstivelsen i den sidste ½ dl øl - og jævn osteblandingen til den ønskede konsistens. Hold den færdige ostefondue flydende på svag varme, indtil den skal serveres.
I min gemmer, fandt jeg guld fra en genner. Før jul havde jeg nemlig smidt 25 kr efter denne lille yndige sag, med intentionen om at lave chokoladefondue. Den blev dog sat ind i et skab....hvor jeg glemte ALT om den. Den var jo perfekt til at servere ostefondue i!
Inden man laver selve osteblandingen, er det en god idé at ha' alt tilbehøret klar, så man ikke skal bøvle med det sideløbende.
Det klassiske er at dyppe tern af godt brød. Jeg ville dog både ha' blødt og sprødt - så det blev til et surdejsflutes, små saltkringler og tynde kiks med fennikelfrø.
Der skulle også være lidt kød, i form af små hvidløgspølser og skinke (som af en eller anden grund ikke kom med på billedet. Og så skulle der altså være en smule alibigrønt, for at bidrage med lidt kostfibre og en illusion af sundhed - og det blev til lidt broccoli. For at give noget friskhed og syre til at rense munden med, mellem de fede bidder, hev jeg perleløg og cornichoner frem.
Brødet blev skåret i rustikke tern og anrettet med det sprøde. Pølserne blev stegt på panden, skåret i mindre bidder og anrettet sammen med små ruller af kogt skinke.
Broccolien blev delt i små mundrette buketter, overhældt med kogende vand i 2 minutter og dryppet godt af. De syltede sager blev drænet for lage.
Og så var det tid til fest - og ostefondue:
Fyrfadslyset blev tændt og den varme osteblanding hældt i skålen.
Giv hver gæst en lille tallerken, til at lægge deres udvalgte lækkerbidder på. Det giver en bedre fornemmelse af portionsstørrelsen - frem for at nippe af et fælles fad.
Dyp, spis, hyg og snak - og drik koldt surt øl til.
Oh la la....perfekt viskositet - og stadig med lidt proteinkrystaller fra Gammel Knas og Havgus.
Broccoli har aldrig smagt bedre!
Spiser man mod forventning ikke op, kan fonduen holde sig i et par dage på køl - og varmes forsigtigt op under omrøring. Resterne kan også bruges i f.eks lasagne, moussaka, mac & cheese eller en omgang polenta. Den er desuden fremragende som spread i disse Louis' Lunch Hamburger Sliders eller i en toast sammen med skinke.
Dette var mit bud en festret med ost og øl. Jeg er dog ikke helt færdig med konkurrencen endnu. Der er stadig et skud i bøssen, til den anden kategori Ost – til dagen derpå (mit første bidrag der var denne Tijuana Cheesesteak). Det andet bidrag bliver også en kalorietung sag....og jeg kan godt afsløre at der er både ost og bacon involveret.
God onsdag til alle der kommer her forbi...
Hvornår skal jeg komme?
SvarSlet- A
Ost til fest så bliver det ikke bedre og så med øl til bare perfekt. Mine smagsløg sitrer
SvarSlet