torsdag den 1. juni 2017

Ost – til dagen derpå: Tijuana Cheesesteak...

Her får du opskriften på en fuldfed basse, som opstod fuldstændig spontant en dag, med halvonde tømmermænd efter lidt for meget rødvin. Planen var egentligt at jeg bare skulle ha' haft de kolde rester fra dagen før, men så kom jeg ud i køkkenet....og så tog det fart. Det blev til denne labre cheesesteak med kraftig mexikansk accent - der straks blev navngivet Tijuana Cheesesteak.   

Masser af kød, masser af ost og en smule alibigrønt i en briochebolle - kombinationen der kan redde dagen og jage tømmermænd på porten.

Som ved et lykketræf passer det med lanceringen af den nye opskriftskonkurrence hos Ost & ko - hvor der igen er to kategorier at vælge imellem (meget passende ost til fest - og tømmermænd, så man kan få ost både dagen før og dagen derpå). Den her kreation er jo selvskrevet til at deltage i 'Ost – til dagen derpå'. Det er nemlig svedig comfort food når det er allerbedst. 

Kategorien defineres således: "Når håret er ømt, trænger kroppen som oftest til kærlig pleje og omsorg. Under temaet “Ost – til dagen derpå” opfordres du til at komme med dit bud på den ultimative tømmermænds-kurerende og omsorgsgivende ret med ost, der kan gøre selv den værst ramte så god som ny igen".

Og så til opskriften:

Jeg havde 150 g kold flanksteak at gøre godt med - men andet koldt kød kan sagtens bruges, hvis der tilsættes lidt krydderi. Den her var i forvejen marineret i bla hvidløg, paprika, chili, spidskommen, oregano, salt og peber - hvilket smagte af south of the border. Skal den laves fra bunden, bruges der 150-200 g godt kød f.eks rib-eye, der snittes ultrafint og brunes hurtigt af med de overnævnte krydderier - eller et færdigblandet mexikansk krydderi. Der skal ud over kød, bruges 1 lille løg (snittet i tynde både) og ½ rød peberfrugt (snittet i strimler).

Under normale omstændigheder, ville jeg opfordre til at man bagte nogle gode boller selv - men med tømmermænd, er det helt ok at bruge en færdig bolle fra frost- men der skal være en god en af slagsen. Jeg brugte en af de her brioche burgerboller fra Jalm&B, som er bagt med SMØR.

Og så til osten. Vælg en ost med god smelteevne. Jeg vil anbefale en rigtig god cheddar.

Jeg har været så heldig at få fingre i en røget cheddar - som er hjemmerøget af ostemanden nede i Salling Super. Den er koldrøget med vådt smuld, af et par omgange - og har en meget delikat smag af røg. 

For at få lidt sødme også, valgte jeg at tilsætte ½ dåse drænede majs. Og fandt en spicy ketchup med chipotle (røget rød jalapeño) frem fra gemmeren, til at give smagsløgene et lille spark. 

Løgene blev sauteret sprødmøre i en smule olivenolie og tilsat peberfrugten, som fik lov at snurre med i et par minutter. De drænede majs kom ved og blev varmet godt igennem. Der blev smagt til med lidt salt, da saltbalancen på sådan en tømmermændsdag, godt kan være lidt forskubbet. Jeg rev 125 g ost og snittede det grønne fra et forårsløg som pynt. 

Kødet blev stegt lynhurtigt af på en pande og tilsat grøntsagerne. Osten blev drysset over, sammen med forårsløg. Så snart osten var smeltet, var det klart til at anrette.

Underbollen blev smurt lidt forsigtigt med den hotte ketchup. Efter at ha' smagt på den, vurderede jeg at den var for stærk i sig selv - og lavede derfor en blanding af alm øko Heinz, med en smule af den her tilsat, til at servere til. 

Pandens indhold blev toppet op på underbollen. Det blev til et veritabelt bjerg af kød, grønt og ost - som fungerede som et excellent bindemiddel. Overbollen blev udhulet og smurt med en smule ketchup, inden den blev lagt tilrette.

Ay caramba! Det var virkelig et måltid med knald på. Den og den medfølgende syndflod af kold cola, fik mine tømmermænd til at forsvinde som dug for solen.

SMØR, stivelse, kød, lidt grønt og masser af smeltet ost. Min sjæl, hvad vil du mere?...

Du får lige en opsummering på opskriften, som er skrevet, hvis den skulle laves fra bunden.

1 stk Tijuana Cheesesteak:

1 god burgerbolle
1 ribeye på ca 200 g (eller en tilsvarende rest koldt kød)
¼ tsk stødt spidskommen
¼ tsk hvidløgspulver eller ½ fed revet
¼ tsk paprika
¼ tsk oregano
Chili efter smag
Lidt salt
Friskkværnet sort peber
1 spsk olivenolie
1 lille løg
½ rød peberfrugt
½ lille dåse majs
125 g revet ost - gerne røget
Evt lidt grønt til pynt
Ketchup

Tænd ovnen og varm bollen. Skær kødet fint og vend det med krydderierne. Snit løg og peberfrugt, dræn majs, riv ost og varm en pande op. Steg løgene af i en smule olie, tilsæt peberfrugt og majs. Sæt det til side og brun kødet lynhurtigt i resten af olien. Kom grøntsagerne retur til kødet og drys osten over. Når osten er smeltet, kommes det i bollen, som er blevet smurt med ketchup. Server ekstra ketchup til. 

Det bliver bestemt ikke sidste gang jeg laver sådan en basse. Og jeg tror ikke engang jeg behøver at ha' tømmermænd næste gang. Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...