Morgenmad til aftensmad - for mig kan det kun være en god Croque! Du kender sikkert allerede de populære brinner-darlings Croque Monsieur og Croque Madame - som groft sagt er toasts af hvidt brød med skinke, ost, tomat og sennep - toppet med bechamelsauce, og et spejlæg, hvis det skal være dameversionen. Her får du min brødløse, vegetariske luksusversion, som jeg tillader mig at kalde en Croque Malou...
Det er en fuldfed sag med masser af ost og guf. Et substantielt måltid med fuldkommen mæthedsgaranti. Brødet er erstattet af nogle lækre vafler, bagt af kartoffelmos og ost - og fyldet består af 2 slags ost, svampe og løg (der skal jo være lidt grøntsager til), samt en sennepscreme. Der er toppet med mere af den labre creme (i stedet for sauce), et spejlæg og masser af fintsnittet purløg.
Først skal der laves vafler. Jeg valgte at bruge kartoffelmos (af kartofler, SMØR, salt og peber), fordi jeg havde en rest. Er du ikke til den slags, så erstat dem blot med gode skiver brød.
Til 4 vafler:
250 g kartoffelmos
2 æg
2½ spsk kartoffelfibre (eller 30 g hvedemel)
½ tsk løgpulver
½ tsk hvidløgspulver
½ tsk bagepulver
¼ tsk salt
¼ tsk friskkværnet peber
30 g revet Røget Gou-Dan eller anden fast ost
Rør mosen lind med æg. Rør alt det tørre i - og tilsæt den revne ost. Bag dejen til 4 belgiske vafler. Trim kanterne og lad vaflerne køle af.
Har du ikke et vaffeljern, kan dejen formes til 4 skiver 'toastbrød' på smurt bagepapir og bages ved 200°C til de er faste og gyldne.
Og så til resten:
Sennepscreme:
2 tsk fuldkornssennep
1 tsk dijonsennep
1 tsk Ravigotte (sød sennepssauce)
3 spsk cremefraiche 18%
De forskellige slags sennep røres sammen med cremefraichen.
Til 1 Croque Malou:
2 kartoffel/ostevafler (eller 2 skiver godt brød)
2-3 skiver Røget Gou-Dan
2 spsk revet Havgus
1 håndfuld østershatte
½ løg
1 spsk sennepscreme
1 æg
SMØR til stegning
Purløg til pynt
Løget snittes i tynde både og østershattene rives i mundrette bidder. Begge dele sauteres i en smule SMØR. Purløg snittes fint.
Den nederste vaffel (eller brødskive) påføres lidt sennepscreme og den røgede ost. Svampe og løg lægges på - og der toppes med den revne Havgus. Den øverste vaffel lægges på - og så er den klar til at få et skud varme, så osten smelter. Jeg gav min en tur i min OptiGrill. Det kan også sagtens gøres enten i ovnen på 200°C i ca 12-15 minutter, i en toastmaskine eller på en pande.
Gylden og sprød - og klar til at lege videre med.
En smule mere sennepscreme og et spejlæg, stegt i SMØR og krydret med friskkværnet sort peber, på toppen.
Drys med rigeligt purløg. Og så er der smækkerlækker morgenmad til aftensmad.
Prik hul i æggeblommen og gå ombord i den lækre sag. Uhm, der er smæk på smagen og smeltet ost for alle pengene. Står du og skal score en vegetar...så er det den her du skal lave!
Det er endnu uvist om jeg deltager i den 2. kategori 'Ost – på farten', som defineres således: "Hvad skal du ha’ på? Du skal ha’ fart på! Under teamet ost på farten inviteres du til at komme med dit bud på osteopskrifter, der kan indtages udenfor hjemmets fire vægge, når du er på vej fra A til B, på picnic i parken eller noget helt tredje. Eneste krav er, at ostetyperne fast modnet og esrom indgår i opskriften". Nu får vi se. Sidste frist er først d. 27/11 - så det kan være jeg når at finde på noget til den også.
Hvad så - skal du snart ha' en Croque Malou til brinner?
Den ser umanerlig lækker ud.
SvarSlet