lørdag den 26. juli 2014

Skyr-is med passion og kokos...

Så er vi nået til den sidste is i denne omgang. Det er muligt at der kommer flere senere på sommeren. Denne gang er det endnu en Stop Spild Af Mad is. Den er lavet på en lidt anden formel end den sædvanlige på kondenseret mælk, for jeg havde nemlig noget skyr der skulle bruges.

Det blev til en kæk lille is, men god smag og fin tekstur. Den har dog ikke så lang holdbarhed på frost, så spise den hurtigt.

Isen består af 4 ingredienser:

125 g marmelade
100 g kondenseret mælk
250 g skyr
2½ dl fløde

De 4 ting piskes sammen til en homogen masse og køres i ismaskine. Ejer man ikke sådan en, indfryses isen i en bøtte og piskes igennem hver 20-30 minutter til den er sej i konsistensen.

Man kan bruge lige den marmelade man har lyst til - dog bør den blendes hvis der er hele bær i. Jeg havde dette glas med passion og kokosnød stående bagerst i skabet. Det havde stået der længe og jeg ved det ikke er noget jeg vil spise på brød, for det lyder sødt med sød på. Så det var jo oplagt at lave en is af det når der nu også skulle syrlig skyr i.

Den færdige is blev rigtig god i både farve, konsistens og smag.

Og den lod sig nemt kugle op. Jeg syntes der trængte til lidt fest på toppen.

Et kirsebær og en smule krymmel var løsningen. Der var en smule skyr tilbage - det kom jeg ned i hjørnet på en frysepose og klippede et lille hul.

Skyren blev sprøjtet ud over isen. Et lille drys krymmel og et cherry on top - og så var der dessert.

Ikke en dårlig konstellation. Tror også at en kugle vaniljeis og lidt frisk passionsfrugt til ville være fjong.

Ikke flere is i denne omgang. Jeg holder en lille pause her fra bloggen og nyder sommeren. Vi ses når jeg er tilbage igen...

fredag den 25. juli 2014

Is med citroverbena og vanilje...

Her får du en is som Anne havde følgende at sige om bagefter: "Den smagte som om det var essensen en sommerdag, lange lyse aftener, sand mellem tæerne på standen og solsortens fløjt og duften af sommerblomster. Som alle dine barndomsommerminder samlet i hver mundfuld" - og ved du hvad: hun har helt ret!

Og har du ingen citronverbena kan det sagtens erstattes af lidt citronskal + saft. Så kommer isen bare kun til at smage af citronfromage på terrassen ved midsommer. Men det er da også ok, ikke?

Du kan læse lidt om citronverbena lige her. På billedet er det den grønne dusk forrest mellen rosmarinen og wasabibladene. Det hele er dyrket i haven hos Lars fra Grydeskeen, som havde det med til mig i sidste uge. Der var ikke så meget, men det viste sig lige at være nok til en enkelt portion is.

Opskriften er ganske simpel:

175 g kondenseret mælk
1½ dl letmælk
2 dl fløde
Frisk citronverbena
Lidt Ndali vaniljepulver

På sammen måde som til min After Eight is skulle der først laves et udtræk at komme i isen. Mælken blev blendet *wroom wroom* med de friske blade af citronverbena og siet igennem en meget fin si.

Den kondenserede mælk blev rørt med lidt vanilje, den aromatiske mælk og fløden. Blandingen blev kørt til softice på min ismaskine og derefter frosset ind. Ejer man ikke sådan en, indfryses isen i en bøtte og piskes igennem hver 20-30 minutter til den er sej i konsistensen.

Allerede da jeg tog låget af den færdige is blev jeg ramt af den florale citronaroma. Sikke en duft!

Af alle de is jeg har lavet til bloggen er det her min favorit. Jeg har aldrig smagt noget lignende. Der er ikke noget at sige til at Anne også blev så begejstret.

Jeg ville gerne servere den med guf - så smagsprofilen blev lidt a'la lemon meringue pie. Der var dog ingen æg i køleskabet og jeg magtede ikke at skulle handle. Bagerst i skabet fandt jeg dog dette glas Marshmallow Fluff som fint kunne bruges som erstatning. 

En smule fluff, et kirsebær og et grønt blad (havde desværre ikke mere citronverbena, så det blev mynte) - og så var sommerens bedste isdessert klar. Træk mig baglæns ind i fuglekassen - det fås ikke bedre!

I morgen får du opskriften på en sjov is lavet på bla skyr og marmelade...

torsdag den 24. juli 2014

Red Velvet Ice Cream...

I flere år var Red Velvet min absolutte favorit når det kom til kage. Det er basalt blot en lys chokoladekage der er farvet rød - men den er altså ret så lækker hvis den er lavet rigtig. Jeg har Kagegudinden Sif at takke for flere af slagsen, hun lavede den endda til min fødselsdag for et par år siden (det er den med katten på som du kan se her). Jeg har længe drømt at lave en is - men med naturlig rød farve. Og her er den så:

En smuk rødlig is - sliksød og med smag af chokolade. Max påstår at den smager som M&M's og jeg er tilbøjelig til at give ham ret.

Isen minder meget om min After Eight is

150 g kondenseret mælk
70 g mælkechokolade
1½ dl mælk
1½ dl fløde
Rød farve

Man kan selvfølgelig bruge rød frugtfarve eller pastafarve til kager - men jeg ville gerne lave en is uden kemi. Læsningen var at bruge denne naturlige røde farve lavet af rødbede. Den er købt i Mad & Vin hos Magasin i København.

Puha, hvor blev jeg skuffet da jeg åbnede den lille bøtte. Det var jo pink! Ja ja, rødbeder kan jo ikke farve postkasserødt - men alligevel.

Jeg piskede et par spsk ud i den kondenserede mælk. Chokoladen blev smeltet og rørt i - og tilsidst blev mælken og fløden pisket i. Isen blev kørt til softice i min ismaskine og derefter frosset ind. Ejer man ikke sådan en, indfryses isen i en bøtte og piskes igennem hver 20-30 minutter til den er sej i konsistensen. 

Den færdige is fik en bleg rødbrun farve. Den kunne kugles op efter få minutter på køkkenbordet.

Jeg endte faktisk med at blive ret så tilfreds med farven. Det er jo så rød som den kan blive uden kemi.

Det er som sagt en smule svært at anrette is he i varmen. Jeg serverede den sammen med en kugle After Eight is så man rigtig kunne se farveforskellen.

Min plan havde været at lave en creme på flødeost, skyr, citronskal og vanilje at dryppe over, men det blev ved tanken. I stedet gav jeg et par små marshmallows til.

I morgen får du opskriften på en skøn is lavet på citronverbena og vanilje...

onsdag den 23. juli 2014

After Eight Ice Cream...

Jeg er totalt pjattet med pebermyntechokolade. Det er den ultimative kombination - også som is. Desværre er de is man kan købe ofte farvet med syntetisk grøn farve eller tilsat pebermynteessens. Her får du min opskrift på en fuldkommen naturlig is uden nogen former for kemi: 

Den labre is er lige til at kugle op fra fryseren. Og ja, den er naturligvis lavet på min sædvanlige formel på kondenseret mælk.

Isen blev lavet sammen med en anden variant Red Velvet - og derfor er der flere ingredienser på billedet. Til After Eight skal der bruges:

150 g kondenseret mælk
70 g mørk chokolade
1½ dl mælk
Mynteblade
1½ dl fløde

Jeg havde været så heldig at få 2 slags mynte (alm og schweizisk) af Lars fra Grydeskeen. Så jeg tog lige dele af hver. Brug den slags mynte du kan lide.

Myntebladene plukkes og skylles. Der var ca 2 håndfulde.

Myntebladene blendes *wroom wroom* med mælken - og køres igennem en meget fintmasket si. 

Det giver en fin kraftigt smagende myntemælk. Jeg frøs det hakkede mynte der blev siet fra, for det kan måske bruges til et eller andet senere.

Myntemælken skifter hurtigt farve til lys brun - det påvirker dog ikke smagen. Chokoladen hakkes og smeltes. Jeg gør det i mikrobølgeovnen i 2 x 30 sekunder.

Den smeltede chokolade røres i den kondenserede mælk. Når den er helt fordelt, tilsættes myntemælk og fløde. Det hele piskes til en homogen masse og køres i ismaskine. Ejer man ikke sådan en, indfryses isen i en bøtte og piskes igennem hver 20-30 minutter til den er sej i konsistensen.

Det er virkelig svært at fotografere is i den her varme - derfor er den her kuglet op direkte fra fryseren og det er ikke så pænt igen. Den færdige is serveres som den er eller med et drys hakket chokolade og/eller en kvist frisk mynte. Her blev den serveret sammen med en kugle Red Velvet - og den får du opskriften på i det næste indlæg.



tirsdag den 22. juli 2014

Rocky Road Ice Cream...

Her får du opskriften på en skøn is. Rocky Road er det søde køkkens svar på biksemad (kan også laves som chokolade-konfekt) - man kan nemlig i bedste Stop Spild Af Mad stil få sneget alle sine egnede slikrester i. Isen er her serveret med lækre karamelovertrukne popcorn:

Sød, kold og knasende - et helt måltid i sig selv. Opskriften er efter min sædvanlige formel med kondenseret mælk, dog kun ½ portion. Jeg syntes det er spild at komme vanilje i, når fyldet smager af så meget.

½ ds kondenseret mælk 
2 dl letmælk
1½ dl fløde

De 3 ting piskes let sammen og køres enten til tyk softice i ismaskine - eller indfryses med omrøring hver 30 min til det har en sej konsistens. Og så til fyldet:

Jeg gik på jagt i skabe + skuffer og fandt: en rest citronmandler fra Summerbird, lidt mini marshmallows, tørrede kirsebær og nogle glemte flødekarameller fra jul.

På min færd fandt jeg også et par ret så trætte riskiks med chokolade. Jow jow, de skulle også med.

Kiksene blev brækket i små stykker. Mandlerne blev hakket groft og karamellerne skåret ud i små firkanter. I mellemtiden var isen blevet klar til at blande fyld i. Brug det fyld du har lyst til.

Fyldet blev hurtigt vendt i isen - og kom i en bøtte.

Den færdige is kom på frys i 4 timer.

Den færdige is er umulig at kugle op pga fyldet - så skær den ud i grove klodser i stedet for.

Jeg valgte at tilføre lidt ekstra lækkert knas på toppen. De her popcorn faldt jeg pladask for i en pop-op butik i Magasin sidst jeg var i København. De koster en arm, et ben og din førstefødte - men de smager PRAGTFULDT. Når jeg engang bliver rig vil jeg ikke spise andet......til morgenmad.

En generøs is blev anrettet med de sprøde gyldne sager på toppen. 

 Oh la la.....det var jo næsten for meget af det gode. Næsten!

I det næste indlæg får du opskriften på min nye, helt naturlige, After Eight is med frisk mynte.

mandag den 21. juli 2014

Langtidstilberedte spareribs af kamben...

Jeg ELSKER spareribs - men laver dem meget sjældent selv. Til gengæld får jeg ofte min lyst styret på Memphis Roadhouse som byder på ikke mindre end 3 forskellige slags ben: Chinatown Spare Ribs, Kansas City Ribs og Texas Short Ribs. Men da Lars fra Grydeskeen spurgte om jeg ville dele en kasse med 10 kg kamben slog jeg straks til - for så kunne jeg prøve at lave både at lave disse ribs + 'gode ben' og en særlig version af Chinatown Spare Ribs. Men her får du først mine Texas Longhorn BBQ ribs:

Wow! Det blev de vildeste ben. Sammen med verdens nemmeste majskolber og min frugtige sommer-slaw var det virkelig et måltid der tog kegler.

2 hele sider kamben fik lov til at tø op på køl. Fredag middag gik jeg så i gang med at gøre dem klar.

De blev skåret ud i 4 passende stykker, afpudset for store sener og overflødigt fedt. Og så skulle de påføres en dry rub (blanding af tørre krydderier).

Jeg havde noget af min 13 spice rub tilbage, men ikke nok. Den blev derfor kombineret med samme mængde Asani fra Mill & Mortar. Den er med koriander, kanel, chili, spidskommen, ingefær, kardemomme, rosmarin og oregano.

Jeg kom også 3 spsk ahornsukker i blandingen. Brug evt lys muscovado eller en kombi af farin og rørsukker.

Asanien og ahornsukkeret fik en hurtig tur i krydderikværnen før den blev blandet sammen med min 13 spice rub. Og så var blandingen lige klar til at massere grisen med.

Som sagt, så gjort. Fadet blev derefter filmet og sat på køl i 24 timer. Mindre kan også sagtens gøre det.

Lørdag eftermiddag hev jeg benene ud og satte dem på højkant i min Römertopf. Den blev fyldt halvvejs med vand og sat i en kold ovn på 150°C - varmluft. Efter 1 time blev benene vendt . og efter endnu 1 time blev de fisket op.

Planen var at de nu skulle på grillen det sidste stykke tid, men der var slet ikke plads på min lille Q100 (og ærlig talt magtede jeg ikke alt det klisterstads ud over det hele) - så det blev ovnen igen.

Men først skulle de lige sovses godt og grundigt ind i den her Longhorn BBQ-sauce som jeg havde haft med hjem fra Kulinarisk Sydfyn.

Det ideelle ville jo være at lave sin egen, enten efter den her eller den her opskrift. Men da jeg så ingredienslisten på den her måtte jeg indrømme at den måtte jeg prøve - og den skuffede ikke.

Benene fik først et godt lag på alle flader - og ca 1 time på 150°C - alm ovn. De blev derefter penslet igen og fik 30 minutter.

Og så var der smørmøre, klistrede, spicy og fuldkommen fortryllende spareribs.

 
En rack pr mand blev anrettet sammen med majs og slaw - og så var det bare om at gnave løs. Max smed en ret så fin komplement på bordet: "De er mindst lige så gode som dem på Memphis Roadhouse". Bum!


------------------------------------------------------------

Jeg inspicerede indholdet af stegesoen og vurderede at det kunne bruges til et eller andet spændende. 

Det var jo fyldt med en masse gode krydderier og kødkraft fra benene. I bedste Stop Spild Af Mad stil skulle det trylles om til noget lækkert.

Det blev derfor siet igennem en meget fintmasket si. Og så var det jeg kom i tanke om noget jeg havde i fryseren. Sidst jeg fik hotwings på Memphis Roadhouse havde jeg levnet det her.

Det gravede jeg frem og kylede i gryden sammen med et løg og den fennikeltop der blev til overs fra min slaw. Det fik lov til at simre ved svag varme i et par timer, blev siet igen og kom på køl natten over.

Det fik fedtet til at sætte sig på toppen - lige til at skrabe af.


Fedtet blev fjernet og kasseret.

Den kraftige fond var lige til at vende ud af bøtten. Uhm, det smagte kraftigt og godt.


Nu er den gemt på frost - og så bliver det spændende at se hvad den skal bruges til. Om ikke andet tror jeg den ville kunne være en skønherlig base til en græskarsuppe. Fortsættelse følger.

Og så er det da vist ved at være tid til is. I morgen og de følgende dage får du opskrifter på nogle af de nye is jeg har lavet i den sidste tid...