lørdag den 21. december 2013

Risalamande-cheesecake...

Julen er hjerternes fest - og resternes! Det kan være svært at forudsige hvor store mængder der skal til af de forskellige lækkerier og det kan give en masse mad i overskud. Her får du en opskrift i bedste Stop Spild Af Mad stil, på en "cheesecake" lavet af indtil flere forskellige rester fra julens søde indslag. Er du inviteret til sammenskudsfrokost i juledagene er det en rigtig fræk sag at dukke op med.

Her er den lavet af rester, men den kan jo også laves fra bunden og give den traditionelle risalamande konkurrence juleaften. Tør du?

5 forskellige rester: kirsebær gløgg fra Selleberg (brugt til at koge rødkål i), risalamande, en sjat fløde, vaniljestjerner og amarenakirsebær uden lage.

De kirsebær har stået og gloet på køl længe. Anne og jeg brugte nemlig lagen fra dem til at lave nogle labre drinks med i sensommeren - mens vi faktisk brainstormede om netop denne julekreation.

Igen i år har jeg bagt vaniljestjerner a'la Madam Mangor - og de var jo perfekte at bruge til at lave bunden af.

75 g stjerner kom i en plastikpose og fik et par gode dask med siden af kødhammeren. 15 g SMØR blev smeltet og rørt i.

Portionen passer til en springform på 15 cm. Der spændes bagepapir fast i formen og den fugtige småkagerasp presses fast i bunden og en smule op af siderne. Sæt formen på køl til bunden er helt hård.

Til fyldet bruges ca 600 g risalamande, ¾ dl fløde og 6 blade husblas. Læg husblassen i blød i koldt vand og lun fløden. Fisk husblassen op af vandet og smelt den i fløden - lad blandingen køle lidt af og tilsæt et par store skefulde risalamande under omrøring. Hæld derefter blandingen i den resterende risalamande og vend dem sammen med en dejskraber. Kom den færdige masse op i springformen. Hvis den skal på bordet juleaften, er det her man sniger en hel smuttet mandel i.

Lav toppen så plan som muligt. Dæk formen med film eller folie og lad den sætte sig på køl i mindst 4 timer - ideelt natten over.

Toppen laves af 2 dl kirsebær gløgg - den er lavet af ren kirsebærsaft, rørsukker og en julet krydderblanding, 3½ blade husblas og de afdryppede amarenakirsebær (du kan også bruge alm kirsebær i lage eller en rest kirsebærsauce). Husblasen udblødes i koldt vand og saften varmes forsigtigt. Husblassen smeltes i saften. Hæld blandingen i en skål og lade den køle lidt.

Hæld lidt af den afkølede gelé over toppen så der dannes en jævn flade. Den vil stivne lynhurtigt på den køleskabskolde risalamande-fromage. Her kan man tydeligt se at toppen ikke var blevet helt jævn dagen før - og det er derfor et lag gelé giver det flotteste færdige resultat.

Kirsebærrene arrangeres på det stivnede gelélag som man ønsker. De kan nemt rykkes lidt rundt på den glatte flade. Øs derefter mere gelé mellem bærrene.

Jeg syntes det er pænest at bærrene titter lidt op - men man kan jo bruge den mængde gelé man foretrækker. Er der noget tilbage kan det kommes i en lille skål og serveres til f.eks julemiddagen i stedet for ribsgelé. Den færdige dessert sættes retur på køl til geléen er stivnet helt. Tag den ud 30 minutter før servering så den kan temperere en smule. 

Lun en kniv med langt fleksibelt blad og løsn cheesecaken hele vejen rundt i formen. Åbn springformen og løft den forsigtigt af. Glid kagen på bagepapiret over på serveringsfadet - stik en spatel ind i mellem de 2 og træk forsigtigt bagepapiret væk. Soigner fadet for løse krummer. Voila - så er der risalamande som du aldrig har fået det før! (eller det har du måske?)

Skær stykker ud med en lun kniv - tør den af mellem hvert snit. 

Spis den med en kagegaffel eller teske.

Nyd alle julens søde smage i et - det er det pureste guf!

Server med et glas kirsebærvin til - f.eks Prunus Nigra fra Cold Hand Winery.

Det var mit bud på hvad nogle af julens rester kan buges til. En rest risalamande kan desuden vendes med en æggesnaps (pisket af æggeblomme og flormelis) og fryses i små silikoneforme som en slags parfait. Halvkedelige småkager kan efter jul også laves til småkagerasp som vil peppe en alm æblekage gevaldigt op. Og endelig kan kirsebærsauce fryses i små portioner og køres med i smoothies.

Lyt også med lørdag d. 28/12 på P4 Østjylland mellem 9-10 hvor jeg er inviteret i studiet for at inspirere til spændende retter med and. For først i det nye år kommer der nemlig en masse overskudsænder på tilbud. Jeg lover det bliver noget ganske (and)et end de fede juleretter. Og skulle man ha' frosne rester fra den stegte juleand, kommer jeg også med tips til hvordan man kan lave lækre måltider af den.

Nu vil jeg gøre mig klar til at tage ind til byen. I dag skal jeg se Hobitten og spise confiteret and (uhm, en and kogt i en anden ands fedt) på Klassisk 65. For nu er det JUL og jeg vil ha' fugl!

Rigtig god dag til alle der kommer her forbi...
 

17 kommentarer:

 1. For dælen det var smart!! Som værtinde til julefrokost 2. juledag, kan den her sagtens blive en super genial dessert med nogle af resterne fra juleaften! TAK for at dele.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Ja, den ville være fin at sætte på bordet der. Dejligt at du kan lide opskriften.

   Slet
 2. Super flot og indbydende - med et smukt rent snit :-) Rigtig god jul til Malou :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-) Ja, man skal ikke undervurderer brugen af en lun kniv når man skal skære den slags.

   Også rigtig god jul til dig og dine :-)

   Slet
 3. Hvor ser den på alle måder himmelsk ud, risalamande og cheesecake er faktisk mine to favoritdesserter, så den må jo være helt formiddabel.

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak - og den smager som den ser ud ;-)

   Slet
 4. Årh det ser helt fantiastisk ud! Jeg kunne sagtens servere og spise sådan en juleaften uden problemer. Tror dog ikke min søster er af samme mening. Men tak for den lækre inspiration, det skal helt sikkert prøves med resterne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Ak ja, mange foretrækker jo det helt traditionelle. Håber du kan lide den, hvis du altså får rester ;-)

   Slet
 5. Hold da op en lækker sag, den kan da kun gøre lykke :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak - jeg fik bestemt ingen klager ;-)

   Slet
 6. Det er vel nok en god idé -
  på den måde kan man jo forlænge glæden ved risalamande lidt længere ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Ja, lige netop ;-) Glædelig jul!

   Slet
 7. Sikke en super ide. Den medbringer jeg til sammenskuds frokost i morgen. Satser på at risalamanden ikke bliver sur inden. Tak for at dele dine gode ideer. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak - jeg er glad for at du kan bruge ideen :-)

   Jeg krydser fingre for at din risalamande klarer skærene Det er mig der takker, er glad for at det kan inspirere :-)

   Slet
 8. Elsker CheeseCake. Og... hvor er den der kagegaffel fra? Jeg synes det er svært at finde en, som jeg kan lide, og når den så er der - lidt bred i den ene side, med et skaft der er lidt bredt, og tænder der ikke er for korte... så er den accesorie i en opskrift. Ved du hvor man kan købe den?

  SvarSlet
 9. Måtte kaste mig over din cheaseCake med resten af min risalamande - som jeg altid laver på yoghurt, bare fordi jeg synes det smager bedre - og piffede den op med en neutral smøreost. Mums det smagte lækkert, og det samme gjorde din rosenkålsalat med granatæble. Tak for super inspiration - jeg kigger forbi en anden gang.

  SvarSlet
 10. Uhh en fantastisk måde at bruge risalamande rester på selvom jeg nu aldrig har haft noget imod at spise risalamande dem i dagene efter jul (mums!). Næste år bliver jeg dog nødt til at prøve denne opskrift af :-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...