søndag den 5. august 2012

Koldskål med jordbær & lime...

Det var jo næsten været det der sommer i dag - det var i hvert fald varmt nok til at der var brug for et forfriskende mellemmåltid. Det fik mig til at til at opfinde denne læskende koldskål med sød jordbærsirup og frisk lime.

"Så kold den lille skål dog er"

Koldskålen blev lavet af gammeldags ægte kærnemælk, som er et restprodukt når man kærner SMØR - almindelig kærnemælk er bare syrnet skummetmælk. Det er stor forskel i både smag og viskositet. Brug den du foretrækker.

Det blev en rigtig 'tøm-køleskabet' opskrift i dag. Der var en enkelt bæger med 2 pasteuriserede æggeblommer tilbage, så det brugte jeg i stedet for et helt æg. Jeg har ellers lagt min salmonellaskræk på hylden når det gælder rå æg i koldskål - men nu havde jeg dem her der skulle bruges. Normalt når jeg laver koldskål laver jeg den på tykmælk, men jeg havde lige en rest skyr som ville passe perfekt. Limefrugterne havde jeg købt da jeg lavede tacos, så det var dejligt at få dem brugt også.

Jordbærsiruppen er kogt af jordbær, sukker, vanilje og lidt vand - du kan koge lidt ufortyndet jordbærsaft ind med lidt sukker eller bare bruge lidt ekstra saft. I teorien kan alle slags saft og sirup bruges til koldskål - det er kun fantasien der sætter grænsen.

Jeg pressede en limefrugt og tilsatte revet skal af ½.

Det fik lov til at trække i ca 30 minutter inden det blev siet. På den måde får man de aromatiske citrusolier fra skallen med. Man behøver ikke at si saften, men skallen kan være lidt træls at bide i.

Skyr giver mere mundfylde og protein. Og det gør koldskålen lidt mindre 'pjasket' og mere mættende.

Jordbær/lime-koldskål: (4 portioner)

1 dl jordbærsirup
1 bæger pasteuriserede æggeblommer (2 stk)
1 limefrugt (alt saften + skallen af halvdelen)
150 g skyr
5 dl kærnemælk


Piske æggeblommerne skummende og luftige med siruppen. Si limesaften og pisk den i sammen med skyr. Rør kærnemælken i og smag evt til med ekstra sirup. Køl ned og server med kammerjunkere eller frisk frugt.

Kammerjunkerene var nogle nye mini med fuldkorn fra Karen Volf. Men husk lige på at selv om de er med fuldkorn, er det stadig småkager med en fedtenergiprocent på 39.

Uhm, det var ikke tosset på sådan en varm eftermiddag.

Planen var at ha' indtaget koldskålen udenfor - men Kongen Af Altanen havde ikke lige tænkt sig at dele bordet.

Og det var så alle de kræfter jeg havde i dag. Jeg er flad med flad på. Hele fredag eftermiddag og aften brugte jeg på at lave stjerneskud og i går var jeg på en fremragende heldagstur til Vestjylland (Frokost på Henne Kirkeby Kro, minigolf i Nymindegab, kik til Vesterhavet og is + sandskulptursfestival i Søndervig). Det har været fedt, men meget hårdt. Så i dag har jeg ligget brak til kl ca 15, lavet koldskål og ligger nu brak igen. Om lidt vil jeg logge på Just-Eat og bestille aftensmad - for jeg har absolut ingen kræfter til at lave noget selv. Jeg krydser fingre for at jeg kan finde noget jeg gider at spise, udvalget har det med at være lidt beige.


Pizza, kinesisk eller.....uh, måske sushi?


5 kommentarer:

 1. Min aftensmad står ligeledes på koldskål lavet på tykmælk, citronsaft og skal, vanillesukker, kammerjunker samt jordbær. Uuuhmmm :-) Din udgave ser ligeledes interessant ud. Godt tip for brug af limeskal.

  Mange køkkenhilnser Kiki

  SvarSlet
 2. Uhm, élsker koldskål med lime - faktisk synes jeg, at det er det mest "rigtige" efter alle de portioner, jeg har fået af det, for sådan går min kære mors opskrift - kærnemælk+yoghurt naturel, en vaniljestang, rørsukker og både skal og saft fra et par limes. Uhm!
  Jeg elsker det især med frisk frugt (gerne jordbær) og müsli! (:

  - Anne
  - Anne

  SvarSlet
 3. DEN VAR BARE GOD DEN KOLDSKÅL!!!

  kæresten

  SvarSlet
 4. Mums den koldskål lyder lækker og har da egentligt slet ikke tænkt på skyr i koldskål, super fint. Ha en søndag aften

  SvarSlet
 5. Mums med koldskål! Vi napper et par ordentlige koteletter og en pølse fra grillen :)

  Og hold så op med at hyle over udvalget på just-eat... du ku' bo i Herning og kun kunne få pizza... argh!

  <3 dig

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...