fredag den 20. juli 2012

Kalvemørbrad - dag 2...

Sidste weekend stor jo i kalvemørbradens tegn. Lørdag blev det til den labreste chateaubriand - og søndag skulle det så 'bare' være små lækre bøffer. Inden Tine og jeg gik i køkkenet den sidste dag var vi på gårdbesøg der hvor mørbraden kom fra:

Gården hedder Ødegård og ligger i Øster Starup hvor Tine også bor. Uh, og bonus info: det gør Grev Ingolf også.

Ejeren Søren Højer Thomsen og hans familie er 11. generation på gården, hvor de bor i det restaurerede stuehus fra 1550.

Søren leverer kalvekød til Danish Crown og sælger selv til private. Han sælger kvarte finparterede kalve m/u ben og de kan nemt deles af flere personer. Hver udskæring er navngivet med mærkat - og lige til at komme i poser og på frost. De bliver ikke transporteret ret langt til slagtning - for det foregår 12 km væk på Egtved Slagtehus.

Mit hjerte banker jo for økologi og dyrevelfærd. Og i de sidste par år har jeg set meget firkantet på det. Faktisk har jeg skrevet lidt om det her. Det var dog en meget positiv oplevelse at besøge Ødegård og se hvordan Søren opdrætter sine kalve. Tyrekalve har normalt ikke den store værdi i landbruget - så mange af dem bliver aflivet efter fødslen og kørt til destruktion. Og ja, det gælder også for økologiske kalve. Det er derfor man nu flere steder arbejder hen imod at kønssortere sæden så man ikke sætter uønskede dyr i verden.

Søren køber sine små tyrekalve fra 7 forskellige besætninger som han nøje har udvalgt. De små kalve kan selv 'trække' deres mælk i en automat, der er programmeret til at udlevere en bestemt mængde til hver enkelt kalv 2 gange om dagen. Som de langsomt afvænnes suppleres kosten med hjemmedyrket kraftfoder og hø. Kalvene cirkulerer på gården i de forskellige stalde. Og nej, de kommer ikke ud - men de ser dog masser af dagslys. Staldene er nemlig åbne i den ene side.

Kalvene slagtes inden de er 10 måneder - men en slagtevægt på ca 200 kg. Det er lige ved at være op over for den basse her.

Jeg kan rigtig godt lide at vide hvor min mad kommer fra. Det var fedt at få lov at klø kalvene bag ørerne og få mine fordomme skudt lidt ned. For der er ingen tvivl om at Sørens kalve har et ret godt kalveliv - og det vægter altså ret højt hos mig.


Efter at ha' nusset farvel med de sidste kalve gik vi hjem til Tine og lavede aftensmad. Det blev ligefrem et Stop Spild Af Mad projekt:

Der var nemlig dukket en pose op med et halv franskbrød som var blevet ret så kedeligt. Det lavede jeg en hurtig fordansket panzanella af. Marinaden blev lavet med olivenolie, æblecidereddike, fuldkornssennep, hvidløg + salt og peber.

Mørbraden blev skåret ud i små bøffer og stegt i en blanding af SMØR og olie. De skulle virkelig ikke ha' ret lang tid.

Pazanellaen var med peberfrugt, tomat, agurk, persille og basilikum + den lækre marinade. Der var også rester af begge salaterne fra dagen før - så dem fik vi også til.

Uhm, endnu en dejlig omgang mørbrad.

Det var altså noget rigtigt godt kød. Og i alt beskedenhed må jeg sige at det var perfekt stegt. Og hvor var det en fuldfed luksus af få lov til at spise sig mæt i kalvemørbrad 2 dage i træk. Tusind tak fordi du ville dele din præmie med mig Tine - og jeg nød hver en bid.

Denne weekend byder også på lækre ting. I dag har jeg bestilt 1 kg skalrejer hos Aarstiderne som jeg skal fedte med i aften. Og i morgen har jeg inviteret Max på besøg til bøffer. Jeg har nemlig ryddet op i fryserne for at få plads til alle mine bær - og der dukkede en pakke med 2 moppedrenge frem. Hvad der skal til, vil jeg lade indholdet i KukKassen bestemme.

Uh, og skulle man ikke lige cykle en lille tur på Ladybug i dag? Det er blevet til 147 km allerede - og det er godt for mig. Det at jeg får bevæget benene gør at jeg får dannet ledvæske i knæene, uden at overanstrenge dem, som jeg gjorde på min gamle almindelige cykel. Det gør faktisk trappen her op på 3. sal lidt nemmere at forcere. Og så får jeg frisk luft, sol (så jeg kan danne D-vitamin) og en helt fantastisk frihed. Seriøst, jeg sidder med tårer i øjnene og skriver det her. Den el-cykel har ændret mit liv!


18 kommentarer:

 1. God weekend og god cykeltur (du har så meget fortjent den cykel :-))

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak - det har virkelig været en skøn weekend - fik sørme ryddet op på mit tørlager :-D

   Aww, tak - hvor er du sød <3

   Slet
 2. Uhh, du kan næsten ikke være bekendt at gøre en stakkels fed kvinde lækkersulten;-) eeeeelsker skalrejer.. Og ja også bøffer! Men du fortjener det.. Rigtig god tur på din fine cykel og god weekend:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Undskyld din stakkel :-) Aww, tak.

   Uh, din termin må da nærme sig med hastige skridt?

   Tusind tak - jeg er dig SÅ taknemmelig for at du gad køre mig ned og prøve cykler <3

   Slet
 3. Rigtig godt at cyklen hjælper dig. Det må være skønt at opleve friheden igen. Jeg har tidligere købt en økologisk tyrekalv - eller nærmere ungkvæg. Det var fantastisk kød og det spændende ved at købe ca 35 kg kød er de udskæringer, som man ikke så ofte finder i køleboksen i supermarkederne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Oh yes, den cykel er simpelthen SÅ fantastisk. Jeg føler mig så fri som aldrig før :-)

   Det lyder godt med økologisk ungkvæg. Ja, det er dejligt at man også kan få lidt af de spændende udskæringer med på den måde.

   Slet
 4. Jeg NYDER at læse om det hele Malou - dels følger jeg fuldstændig din tankegang omkring dyrevelfærd og økologi/ok behandling af dyr og ikke økologi. Og så er det så fedt at fornemme din glæde over hvad den cykel gør for dig og dit liv ... fantastisk. Det smitter

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du ha'. Uh, det ved jeg jo at du gør - og det er dejligt :-)

   Åh, den cykel har simpelthen fuldstændig forandret mit liv <3

   Slet
 5. Respekt for, at du tjekker råvarernes herkomst ud, og det ser ud til, at kalvene har det bedre end så mange andre. Jeg er fanatisk, når det kommer til økologi og dyr, og en kalv skal ud og gå på en mark i mine øjne. Man skræmmer mange væk med den kompromisløse tilgang, og det er sikkert bedre med small steps. Men stadig - og det er bare min mening, som ikke er ment at støde nogen - det er ikke et rigtigt kalveliv

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Ja, de har det bedre end de fleste. Ak ja, sådan har jeg det også selv - men det kan bare ikke lade sig gøre på nuværende tidspunkt at sende alt vores kød på græs først. Jeg vil dog sige at efter at ha' besøgt de her kalve har jeg fået et helt andet syn på konventionelt landbrug - hvis det vel og mærket er et sted der behandler deres dyr godt. Jeg tåler ikke husdyrhold der minder om industri - men her er der plads til, og respekt for, hvert enkelt dyr.

   Man ja, small steps :-)

   Slet
 6. Det er præcis sådan det er at besøge min kødpusher, www.bondegaarden.dk - dyrene går ude næsten hele året, der er masser af grønt græs og de har det SÅ godt! Det er så skønt at se, for man kan nemt glemme at der faktisk findes gode steder med alt det man ser i tv....

  Og så kan man i øvrigt SÅ meget smage det på kødet!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja, læste godt om dit besøg derude - det var Så fedt :-)

   Ja, det er skandalerne fra tv og medierne der fylder meget i de flestes bevidsthed. De skulle ud og se hvordan dyrene har det med egne øjne :-)

   Ja, for søren - det kan smages.

   Slet
 7. Hvis du skulle få lyst til endnu en cykeltur kunne du jo tage et smut forbi Brabrand Sø. Her går der tyrekalve fra Assedrupgaard og græsser. Man kan læse om dem her: http://assedrupgaard.dk/ - og følge kalvenes liv her: https://www.facebook.com/#!/graeskalve.... (Hvor der også foregår generelt debat om kalve på græs.)

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh, der cykler jeg skam tit forbi - rundt om søen var det eneste jeg efterhånden kunne klare på den gamle cykel. Tror da lige jeg skal ud og sige hej til de søde kalve igen snart. Tak for påmindelsen :-)

   Slet
 8. Super inspirerende! Og tusinde tak for henvisningen :)

  Vi har lige pushet dit link her hos os: http://www.facebook.com/Madspild

  KH
  Selina

  :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Selina. Anytime ;-)

   Tak for linket.

   KH
   Malou

   Slet
 9. Ikke for at "angribe" eller noget - jeg synes det er suerfedt at du går så meget om at dyrevelfærd og hvor din mad kommer fra. men hvordan kan du så spise foie gras?
  Tak for en ellers skøn blog
  Knus Sofie

  SvarSlet
  Svar
  1. Av, Sofie - der rammer du et af de meget ømme punkter. Jeg vil sige at jeg bestræber mig på at spise foie gras fra ikke-tvangsfodrede dyr - men det er jo svært på restauranter. Det er er evig balancegang at gøre det hele så rigtigt som muligt.

   Jeg spiser ikke ret meget af det - men nyder det når jeg endelig får det. Kunne dog aldrig drømme om at spise et æg fra en burhøne. Er sgu lidt en hykler på det punkt - og det må jeg jo hellere stå ved!

   Tusind tak, jeg er glad for at du kan lide min bette blog :-)

   Kram fra Malou

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...