onsdag den 18. juli 2012

Bærmoster...

I weekenden var jeg som sagt på besøg hos Kagedåsen Tine. Vi råhyggede, delte en kalvemørbrad og drak den rødeste vin. Og så fik jeg lov til at plukke en masse bær med hjem til fryseren:

Well, det er jo nok Tine der har plukket de fleste. Det blev til røde og grønne stikkelsbær, ribs og jostabær 'solstik' (en hybrid mellem solbær og stikkelsbær). Senere gik vi tilbage og plukkede endnu en portion jostabær - for dem vil jeg virkelig gerne lege med. Tænk at der er et bær jeg ikke havde hørt om før?

Hos Tine sorterede vi bærrene og fjerne bladene. Men de blev hverken nippede eller skyllede. De kom i poser som luften blev suget ud af og lagt på køl.

Vel hjemme igen mandag formiddag gik jeg så i gang. Sikke et arbejde - det tog næsten 4 timer!

Stikkelsbærrene blev nippede og ribsene ribbede. De meget modne jostabær var svære at nippe, så det undlod jeg. Så snart jeg fjerne stilkene gik der 'hul' på bærrene, så jeg vurderede at de skulle håndteres så nænsomt som muligt.

Jeg har udviklet en ret fiks metode at fryse bær på. Det foregår i store poser med 'lynlås'. Jeg kommer ca 500 g bær i posen og fordeler med i et jævnt lag og lukker 'lynlåsen' - undtagen et lille stykke på midten hvor jeg så stikker et tykt sugerør ind. Forsigtigt suges luften ud af posen og med pegefingeren klemmes 'lynlåsen' sammen samtidig med at sugerøret trækkes ud.

Det giver nogle flade plader som nemt fryser ind og som kan stables i fryseren. Desuden undgår man at bærrene bliver frysebrændt og danner en masse rim.

Jeg havde i forvejen rabarber, blåbær, kirsebær og jordbær i fryseren. Og nu er der så også:

Grønne stikkelsbær: 2 x 500 g + 1 x 350 g
Røde stikkelsbær: 1 x 650 g
Ribs: 2 x 550 g
Jostabær: 4 x 500 g


Og får at det ikke skal være løgn har en af mine søde læsere, Majbritt, 1 kg ribs og 1 kg solbær til mig i sin fryser. Dem skal jeg cykle ud og hente i næste uge. Wow.

Denne Bærmoster er ret glad og taknemmelige for alle de dejlige bær. Nu skal jeg lige samle lidt kræfter før jeg går i gang med at lave saft, marmelade og andre rare ting. Sukkeret og sylteglassene er i hus, det er kun kræfter der er en mangelvare.

Hvis du kender til jostabær vil jeg meget gerne ha' et par tips til hvad de kan bruges til.


11 kommentarer:

 1. Du ligner simpelthen noget, Hjemmeværnet ville JUBLE over at byde velkommen i folden :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Æh, så må jeg vel hellere afsløre at jeg skam har været i Hjemmeværnet i mine unge dage ;-)

   Slet
  2. Og der rullede så lige en hel SÆK minder frem fra kælderen i huset på Laulundgade...

   Tak fordi du er min ven :) <3

   Slet
 2. jostabær har aldrig hørt om dette før men har nu googlet dette. Kan man lave Jostaberry jam ud af det?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaha, det kan du tro man kan - og det smager pragtfuldt :-)

   Slet
 3. Tak for tippet :)
  Det med sugerøret er 'taget til'

  SvarSlet
 4. Mine bedsteforældre har jostabær i haven. I min verden har det altid bare være "de gode stikkelsbær" :)

  SvarSlet
 5. Har også først lige opdaget Jostabær i min nye kolonihave, men har ladet mig fortælle at de er gode at lave chutney af - specielt hvis man bruger de østlige krydderier :)

  SvarSlet
 6. Hej Malou,
  Tak for den nyttige vidensdeling omkring indfrysning af bær. Nu skal der suuuuuuges! :-)

  Jeg glæder mig til at se, hvad du finder på med Jostabærret. Jeg stiftede også først bekendtskab med dem for nogle uger siden på Fejø. Jeg ville bruge dem til alt, hvor jeg ville bruge stikkelsbær eller solbær, men med det resultatet, at smagen vil være lidt anerledes end "sædvanligt". Det første jeg ville kaste mig over, ville nok være en clafoutis :-) evt m lidt finthakket spæde solbærblade i for at forstærke den smag.....
  Chutney lyder også som en supergod ide!!

  Rigtig god fornøjelse.

  Mange hilsner, Mette

  SvarSlet
 7. Hej Malou
  Jeg har haft jostabær - eller solstik, som nogle kalder dem - i haven, men måtte rydde dem, da de bredte sig voldsomt. Dog plantede jeg en busk i min mors store have... Jeg har mest brugt dem til saft. Den smager som solbærsaft, men er knapt så stærk i smagen.Den "rigtige" solbærsaft kommer jeg i brombærmarmelade, som får den til at smage stærkt af brombær.
  Mvh
  Alice

  SvarSlet
 8. Hej Malou,
  Jeg kendte heller ikke jostabær, men de lyder spændende :-)
  Og så er jeg VILD med det billede af dig - du kan bære det :-)
  Kærligst Lea

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...