onsdag den 13. juni 2012

Klidmosters Cherry Garcia...

Endnu en fortolkning af en is fra Ben & Jerry. Denne gang der det deres udødeliggjorte klassiker Cherry Garcia det er gået ud over. Isen kom på markedet i 1987 og er en hyldest til Jerry Garcia fra Greatful Dead. Det er naturligvis blevet en af mine favoritter da jeg jo er en sucker for alt med kirsebær.

Det er i alt sin enkelthed en is med kirsebær og chokolade. B & J bruger godt nok 'fudge flakes', men her er det altså bare ganske almindelig chokolade der er anvendt.

Den kan laves både som budget og som luksus - jeg har i denne omgang valgt det sidste. Et glas af mine elskede syltede kirsebær fra Selleberg blev derfor fundet frem. Jeg købte 2 glas i Torvehallerne. Sådan et glas står i 45 kr - så det er jo ikke ligefrem en billig is. Men hey, summen af et produkt bliver ikke bedre end de ingredienser der er i. Man kan naturligvis også bruge ganske almindelige syltede kirsebær eller kirsebærsauce.

Chokoladen er små knapper fra Callebaut med 57,8% kakao.

Igen er der tale om en is på kondenseret mælk. Det er en formel der virker og den kan varieres efter humør. Her har jeg brugt sødmælk og kaffefløde for at lette den færdige is lidt. Først siede jeg bærrene fra siruppen - der var 80 g bær. Jeg brugte ikke alt lagen de lå i, det ville gøre sukkermængden så høj at der ville blive problemer med indfrysningen af isen. Jeg ville gerne sige at jeg gemte resten til en koldskål eller noget andet - men faktum er at jeg åd den med ske lige der på stedet. Og drak et glas mælk bagefter. Det blev til kirsebærkoldskål i maven. Nemlig.

½ L sødmælk
2½ dl fløde 9%
1 ds kondenseret mælk
80 g syltede kirsebær
75 g lage (eller kirsebærsirup)
75 g chokolade - finthakket eller knapper


Bland først kirsebærlagen med den kondenserede mælk - og husk at nyde synet. Det er noget af det bedste ved at lave den slags is. Det er næsten som at male et billede.

Er det ikke bare pænt at se på?

Før man får set sig om er massen ensfarvet. Den kondenserede mælk har en gullig tone og derfor bliver ismassen over i det lilla i stedet for pink. Tilsæt nu sødmælk og kaffefløde.

Min ismaskine kan kun trække 600 g af gangen. Jeg vejede derfor af til maskinen og lavede 8 ispinde af resten.

Jeg er SÅ glad for at jeg investerede i 48 af de her forme. Nu har jeg altid mulighed for at lave ispinde af resterne.

Resten af ismassen blev kørt i ca 40 minutter i maskinen. Jeg hakkede kirsebærrene lidt og kom dem i sammen med chokoladen og lod maskinen køre i yderlige 2 minutter. Isen kom derefter i en bøtte og i fryseren.

Den færdig frosne is kan kugles op direkte fra fryseren. Og så er spørgsmålet bare: 2 kugler....

....eller 3. Uha, det er ikke en særlig træls is. Den kommer jeg til at lave igen og igen - dog tror jeg at jeg dropper dem mørke chokolade. Jeg bryder mig simpelthen ikke om at tygge i frossen chokolade. Overvejer at lave en mørk ganache i stedet for - den vil ikke fryse så hårdt ind.

I dag skal jeg til møde ude på Agro Foodpark. Det glæder jeg mig til, for det er et møde om et nyt produkt som jeg er meget begejstret for. Jeg kan desværre ikke sige mere nu - for jeg ved ikke hvor meget jeg må fortælle før efter mødet. Men jeg kan røbe så meget som at det kommer til at gøre en masse vegetarer og veganere glade. Agro Foodpark ligger langt pokker i vold - og er ikke sådan lige at komme til med bus. Det er der heldigvis en meget praktisk løsning på: en flextur. Jeg har bestilt både ud og hjem i dag - og skal skal bare tage bussen ned på Viby Torv, som et et knudepunkt, for at køre med. Så kan jeg til gengæld sidde behageligt i en taxa for kun 27 kr pr vej. Det er godt nok smart og billigt.

Jeg vender tilbage senere med en liflig og skamløst kopieret gul gazpacho.

28 kommentarer:

 1. Ej, hvor lyder den god. Hvis de selleberg kirsekær er i, må den da vist være en tand bedre end den originale Cherry Garcia. Har kun Amarena, så de må vist gøre det for nu. Ha en rigtig dejlig dag og Go tur.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   De kirsebær er simpelthen fantastiske. I alt beskedenhed syntes jeg at den er bedre end den originale ;-)

   Uh, jeg tror det bliver voldsomt sødt med kun Amarena - men jeg har sørme tænkt mig at prøve det alligevel. tak for tippet!

   Tak, i lige måde :-)

   Slet
 2. Nom nom, kan se at jeg skal have gjort plads i fryseren, men ja ganache må være vejen frem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sæt i gang ;-)

   Ja, ikke? Det må der lige udvikles lidt på.

   Slet
 3. Overvejer at prøve det her med at lave sin egen is, men da jeg var nede for at købe kondenseret mælk så jeg at man kan få både med og uden sukker...

  Hvilken bruger du?

  SvarSlet
  Svar
  1. Litzy - hvor finder du den uden sukker ? Jeg har lavet en masse af Malous is, men kunne godt bruge at sukkerindholdet faldt lidt (især kokosisen bliver for voldsom...)
   Jeg har været i en masse specialbutikker, og kan kun finde Nestlés...med sukker :-(

   Slet
  2. Litzy - Den uden sukker er ikke kondenseret, men derimod evaporeret mælk. De kan ikke erstatte hinanden. Jeg har skrevet lidt om det her.

   Jeg bruger kun kondenseret mælk - den anden giver ikke den samme konsistens.

   Slet
  3. Thomas - Du kan ikke erstatte den sødede med den uden sukker - det giver hverken en god smag eller konsistens. Til kokosisen vil jeg i stedet anbefale at du skærer ned på mængden af kondenseret mælk - prøv f.eks med ½ dåse i stedet for.

   Slet
  4. Tak for svar Malou.... synes det er lidt ondt at de kalder det kondenseret mælk så, hvis det ikke er det :(

   Til Thomas... jeg bor i Sverige så ved ikke hvor det findes i DK :)
   Men hvis det alligevel ikke er det samme, så er det jo nok lige meget.

   Slet
 4. Hvor har du købt de fantastiske forme?
  Lige dem jeg leder efter, da jeg vil lave is til studentergilde:)
  Charite

  SvarSlet
  Svar
  1. De er fundet i Tiger - 4 stk for en flad 10'er ;-)

   Slet
 5. Eej, sådan noget kan du ikke bare røbe, nu er jeg vildt nysgerrig !
  Isen ser forresten lækker ud ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det drejer sig om et alternativ til kød - der kommer et indlæg om det på fredag ;-)

   Tusind tak :-)

   Slet
 6. Mmmm den ser lækker ud. Dog lige et spørgsmål, hvordan ved man om sukkerindholdet bliver for højt til indfrysning? Er der en tommerfingerregel eller et langt matematisk regnestykke eller?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Hmm, det kommer vist bare med erfaringen. Jeg har opdaget at med den væskemængde jeg normalt bruger til en portion is - så kan den ikke trække andet sukker end det det allerede er i den kondenserede mælk. Det er derfor at der i den her is er 5 dl mælk mod de sædvanlige 3,5 dl.

   Slet
 7. Ser skisme godt ud og jeg er ellers ikke til kirsebær.
  +1 til at vide hvor du har købt formene. Jeg har lidt et isforme samlergen og de her ser nu fine ud.

  Vil den opskrift du har her på kond.mælk, sødmælk og kaffefløde (og uden vanillestænger) egne sig godt til lave jordbæris af blendende, siede jordbær?
  Mvh Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Så skynd dig i den nærmeste Tiger - det er der de er købt ;-)

   Ja, det kan du tro den kan - du kan bruge den her som inspiration og bare bruge jordbær i stedet for.

   Slet
  2. Tiger får besøg i morgen :)
   God idé med at bruge hindbær opskriften. Den havde jeg da rent glemt. Tak tak.

   Slet
 8. Hvis du er vild med kirsebær, skulle du tage til Kirsebærfestival i Kerteminde en gang - hvis du har muligheden for det. Det er et super hyggeligt arrangement ( se evt. på: http://www.kirsebaerfestival.dk/) Jeg har aldrig set større og mere saftige kirsebær! Min søster og jeg åd! ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, du kan tro jeg gerne vil derover - vil gøre en indsats i år for at komme afsted :-)

   Slet
  2. Er sikker på du vil elske det;-) det er super hyggeligt. Og der er et lille marked med gode ting. Og hvem ved, måske ses vi?;-)

   Slet
  3. Det er muligt - nu er det i hvert fald skrevet i kalenderen ;-)

   Slet
 9. Argharghargh.... jeg BURDE da være klog nok til at vide at man IKKE skal læse Klidmoster når man er hoppet på udfordringen "sukkerfri uge"! Malou, du er hermed bandlyst på min læseliste indtil på mandag ;-)

  SvarSlet
 10. Hej Malou!
  Jeg ELSKER kirsbær, især surkirsbær, så isen er lige min sag :)
  Jeg var helt misunlig, hvor dygtig du er, så læser jeg at du ha Fibromyalgi osv
  Det var godt at læse (ikke fordi godt for dig at være syg)
  Jeg måtte nemlig også droppe mit arbejde a som smørrebrødsjomfru (og jeg var dygtig) samme grund og nu er jeg førtidspansioneret.
  Godt gået , at du er igang her!!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej - dejligt med endnu en kirsebærelsker :-)

   Aww, tusind tak. Jeg har valgt at få det bedste ud af resten af livet og pensionisttilværelsen. Det gør jeg ved at lave dejlig mad, spise den og skrive om det. Du kan tro det koster nogle kræfter og jeg må tage rigtig mange hvil ind i mellem. Men jeg er glad for at jeg stadig kan bruge min fag lidt.

   Ak ja, så kender du jo alt til kroniske smerter og alt den ballade der følger med i kroppen. Som tidligere smørrebrødsjomfru er jeg sikker på at der også kommer noget lækkert på bordet hjemme hos dig ;-)

   Slet
 11. Hej Malou.

  Har nu endelig investeret i en ismaskine med kompressor - faktisk en magen til din og kan næsten ikke holde ud at vente på at den kommer, så jeg kan få prøvet en masse af dine lækre opskrifter af.

  Jeg mener, at have læst et sted, at man godt måtte sende dig forslag til is og så var det jeg tænkte på, om du kunne se på at lave din version af Ben & Jerry's Phish Food, som er min ultimative favorit.

  Tak for en super skøn blog, som er fyldt med inspiration og livsbekræftigelse!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...