Den her kolde liflige suppe er skamløst kopieret efter Signes udgave. Hun havde den med på Slow Food turen i lørdags - og jeg labbede store 2 portioner i mig. Men det var slet ikke nok - så nu har jeg lavet min egen udgave:
Gazpacho er en forfriskende sommersuppe der oprindeligt stammer fra Andalusien. Sidste år lavede jeg en version på vandmelon - men jeg har da slet ikke lavet en på tomat her til bloggen. Det bliver der rettet op på nu. Kan du ikke få gule tomater, så brug røde + rød peberfrugt. Smagen er stort set den samme.
Jeg går her helt old school og laver min med tørt udblødt brød. Det er nemlig en Stop Spild Af Mad ret for at få brugt resten af det langtidshævede brød jeg købte på Fru Møllers Mølleri. Et brød til 39 kr skal nemlig spises helt op og ikke ende i skraldespanden.
1 ds flåede tomater på 800 g (her gule, men brug endelig røde)
1 gul peberfrugt
1 agurk
½ løg
1 fed hvidløg
75 g tørt brød uden skorpe
1 dl olivenolie
½ dl hyldeblomsteddike (eller hvidvinseddike)
Agavesirup eller sukker
Salt og peber
Det afskorpede brød lægges i en skål og overhældes med koldt vand. Lad det trække mens grøntsagerne gøres klar.
Rengør den gule peberfrugt og pil løget. For at få suppen så lys som mulig skrælles agurken. Det er en temperamentsspørgsmål om man vil ha' agurkekerner med - jeg foretrækker suppen uden, så jeg skraber dem ud med et parisiennejern.
Den fine gule tomater. De er købt i Bazar Vest - 3 dåser for 25 kr.
Grønsagerne skæres i mindre stykker og kommes i en blender. Her fik jeg så indviet blenderen til min Kenwood. Det udblødte brød klemmes fri for vand og kommes i. Tomater, olie og eddike tilsættes og så er det bare med at *wroom wroom* gi' den gas.
Endnu engang måtte jeg ha' mit hvidløgskort i brug. Jeg tilsatte den fine pure til den færdige suppe i stedet for at blende den med. Hvidløg indeholder nemlig nogle svovlforbindelser der bliver kraftige hver gang de bliver brudt. Og i kolde ting kan smagen hurtigt blive for overvældende - specielt i en suppe som den her.
Jeg var ikke helt tilfreds, så suppen fik et ekstra skud olie og eddike inden den blev smagt til med agavesirup, salt og peber. Da den havde den rette sur/søde balance satte jeg den på køl i 3 timer.
Inden servering besluttede jeg min for at snitte noget knas til at komme i. Den skulle jo ikke serveres med croutoner som Signes - for brødet var jo allerede i selve suppen. Det blev derfor til lidt tomat, agurk og mere peberfrugt.
Den iskolde suppe blev serveret med en god portion knas i midten.
Den smager også rigtig godt med lidt basilikum.
Suppen kan også serveres som et forfriskende shot - her med friskkværnet peber og 2 cl vodka.
Hæ, og så lavede jeg sgu lige en Bridget Jones. Da jeg var ved at rense peberfrugterne undrede jeg mig under at de havde små blå prikker. Flot! Det viste sig at være den nyindkøbte billige neglelak jeg lige havde købt og påført dagen før. Den kunne overhovedet ikke tåle fugt. Jeg måtte skylle alle grøntsagerne grundigt og holde en pause så jeg kunne få neglelakken af. Jeg har ikke brugt neglelak i mange år - nu kan jeg huske hvorfor.
Jeg vender tilbage med en lille give-away senere. Det bliver sat 2 af de fikse hvidløgskort på spil.
Mmmmm, det var nu bare en god suppe
SvarSletJaha. Kastede en stor portion ind da jeg kom hjem i eftermiddag. Resten prøver jeg at fryse - og komme i en pastasauce en dag ;-)
SletNej altså Malou ;-D du mener da seriøst ikke, at du har neglelak på i madlavningen?? Neglelak, kunstige negle, store fingerringe, armbånd og langt udbredt hår... kan virkelig få mit lille kantinedame hjerte til at stå stille et par minutter... men hvad vi gør hjemme, er heldigvis vores egen sag. Bortset fra det... hold op hvor lyder den lækker den suppe, selvom jeg ikke er meget til kold suppe, efter jeg smagte en melon variant for flere år tilbage, måske jeg skulle prøve igen... som shots ;-D
SvarSletSorry, ved ikke helt hvor filmen knækkede :-D
SletVed godt at det er fy fy - og i min læretid tjekkede chefen vores negle hver morgen. Herhjemme tager jeg det lidt mere med ro - specielt når det kun er mad til mig selv. Og det var altså første gang i 10 år jeg havde neglelak på ;-)
Tusind tak, det er en skøn suppe. Ja, som shot er den bestemt heller ikke tosset. Pøj pøj med det ;-)
Ej hvor ser den dejligt forfriskende ud, den bookmarker jeg til når det forhåbentligt lige om lidt blir gloendehedt udenfor. Tak for tippet om de gule tomater, ha en dejlig aften med eller uden neglelak, det var ellers en fin farve :-)
SvarSletTusind tak :-)
SletHåber du kan finde gule tomater. De er milde og gode.
Ha ha, tak - i lige måde. Jeg er også vild med farven og prøver at se om jeg kan finde en bedre lak i samme farve ;-)
Det ser bare så lækkert ud! Slurp! Og så blev jeg helt glad, da jeg kom til sidste del, for jeg skulle lige til at spørge, hvor du havde det smarte hvidløgskort fra :-)Det må jeg vinde!
SvarSletTusind tak :-)
SletUh, ja - så må du endelig deltage i morgen ;-)
Uuuh den lyder lækker, den suppe. Tror du det vil ødelægge hele billeder, hvis jeg undlader brødet ? Jeg undgår helst "hvide" kulhydrater, så jeg vil helst ikke putte hverken udblødt eller smørristet brød i.
SvarSletTusind tak :-)
SletOrk ja, du kan sagtens undlade brødet. Du kan også vælge at booste proteinindholdet ved at blende et par håndfulde kogte hvide bønner med i stedet for ;-)
Tak for protein-tippet - det vil jeg helt klart forsøge med.
SvarSletGad i øvrigt vide, hvorfor jeg ikke kan få lov at svare på dit svar. Jeg har oplevet det før, at der står et rødt "svar" under et indlæg, men jeg kan simpelthen ikke få lov at komme ind og lægge en kommentar som svar på noget, der står der i forvejen.
Dejligt at du kunne bruge tippet :-)
SletSådan er Blogger bare nogle gange - der er ikke andet for end at prøve igen på et andet tidspunkt. Det er tit 'bugs' i systemet.
Så fandt du ud af, at neglelakken faktisk var dyr, for den var ikke pengene værd. Det er også en måde at lokke på. Suppen ligner derimod en gang fuld valuta for pengene.
SvarSletHæ, ja - den viste sig at være dyr.
SletTusind tak :-)
Nej hvor ser det godt ud:)Har aldrig set gule tomater på dåse.Ikke der hvor jeg handler.
SvarSletFik du lavet side "sodavandsis"bär is:)
Åh skrev fejl skulle stå dine og ikke side:)
SletTusind tak :-)
SletJeg havde heller aldrig set dem før - og slog straks til!
Ja, har lavet med kirsebær og hyldeblomst - opskrifterne skal nok komme ;-)
Uhmmm... spiser for tiden masser af rawfood, det ville den passe fint ind m friske tomater...
SvarSletOh yes, det ville den jo være selvskrevet ;-)
SletJeg har aldrig smagt kold suppe - ud over, når jeg har spist for langsomt. Faktisk synes jeg ikke, det lyder spor tiltalende, men det kunne da være, man alligevel skulle prøve en dag.
SvarSletDet er dejligt og forfriskende i varmen. Og suppen er jo kreeret til at blive spist kold - det er jo ikke bare suppe dr er blevet kold ;-)
SletJeg køber dig gerne en fin neglelak - så får du ikke blå peberfrugter *fnis*
SvarSletHvor er den fin, er sikker på den smagte godt. Jeg spiser altid min (røde) version med hakkede agurker, presset limesaft og lidt hakket chili. Det er guf i sommervarmen! (som så stadig lader vente på sig *host*)
Ih tak, det er sødt af dig :-)
SletTusind tak. Den var fin og god. Uhm, det lyder dejligt - lad os håbe der snart kommer noget varme at spise den i ;-)