søndag den 20. maj 2012

Pizza med bagte auberginer, tun 'kødboller' og gedeost...

I går lavede jeg denne ret outrerede Stop Spild Af Mad pizza. Tun, aubergine og gedeost - kan man overhovedet kombinere det? Svaret er ja: det kan man - i fin stil endda.

Jeg har aldrig rigtig brudt mig om varm tun. På pizza syntes jeg nemt det bliver et grynet, 'fisket' og ret ligegyldigt lag. Men efter at ha' lavet de små sprøde tun-deller kom jeg på andre tanker. Så jeg forsøgte mig med den model igen - med stor succes.

Nå, men det var så endnu en aubergine der var i farezonen for at havne i skraldespanden. Det er faktisk en af de grøntsager jeg sætter mindst pris på. Jeg hader den ikke - men køber den ikke frivilligt. Så det er altid en udfordring når den dukker op i en af kasserne - og nu havde den ligget og gloet i over en uge. Den blev skyllet og fik en omgang på mandolinen så jeg fik en stak skiver på ca 3 mm ud af det.

Skiverne kom i en frysepose og blev rystet sammen med lidt olie og urtesalt. De blev derefter fordelt på en bageplade og bagt i ovnen i 10 minutter på 225°C. Skiverne blev lagt til afkøling og pladen sat tilbage i ovnen. Pizzaen skal nemlig bages på en varm plade.

I mellemtiden lavede jeg så 'farsen' til mine så tunbasser:

1 dåse tun i vand (140 g drænet vægt)
2 æg
5 spsk fintvalsede havregryn
1 stor spsk løvstikkepesto
Salt og peber

Tunen blev drænet godt og most sammen med de øvrige ingredienser. Nu havde jeg helt tilfældigt løvstikkepesto (løvstikke, mandler, parmesan, olie, citron og salt) i fryseren - men den kan sagtens erstattes af almindelig pesto eller hvad man nu har lyst til.


Det giver en god sammenhængende masse. Den fik lov til at samle sig på køl i 20 minutter inden jeg gik videre med den.

Gedeosten var med i en måltidskasse for et par uger siden. Det er den eneste gedeost jeg tåler - for den smager nemlig overhovedet ikke af ged (*host* gnu).

Den er både cremet og 'tør' på samme tid og har en fin syrlighed. Jeg tog halvdelen af bægeret som er 1½ ost.

Osten blev most sammen med en gaffel og den fik også selskab af en stor spsk løvstikkepesto.

Jeg lavede 17 små 'kødboller' af tun (gemte resten til 'frikadeller'), skar lidt cherrytomater i halve og kom gedeosten i en engangssprøjtepose. Og så var det bare at gøre pizzaen klar til ovnen.

I denne uge har jeg købt 2 x pizzadej og 2 x tærtedej - det er SÅ dejligt nemt. Og nu hvor jeg har fryseren har jeg jo plads til den slags. Så kan jeg lave pizza på de dage hvor der ikke er kræfter til andet. Det er billigere, bedre og lækrere end at få en halvslatten leveret udefra (sms).

Tomatsauce havde jeg ikke noget af - og jeg tror såmænd også at det ville ha' bidraget med for meget fugt til bunden. Så det blev en pose revet ost fra Naturmælk der blev fordelt nederst i stedet for. Jeg kom næsten alle de bagte auberginer på - og spiste resten med lidt af gedeosten til.

Og så var det jeg kom i tanke om hvad der skete sidste gang jeg lavede pizza med fyld der kunne trille af - for det var nemlig lige det der skete! Pizzaen blev derfor trukket over på den varme plade FØR jeg placerede de små runde tun-kugler på den.

Derefter blev gedeosten sprøjtet ud i små toppe og cherrytomaterne fordelt. Og så kom pizzaen i ovnen i ca 10 minutter på 225°C.

Den færdige pizza blev lagt over på en pizzatallerken og fik lov til at køle lidt af.

Det blev en overraskende god pizza. De små 'kødboller' af tun var faste og saftige. Den syrlige gedeost og de sødlige auberginer passede virkelig godt til - og løvstikkepestoen bandt det hele fint sammen. Er du ikke til gedeost kan den sagtens undlades eller f.eks erstattes med frisk- eller flødeost.

Det er det gode ved pizza - anything goes!

Resten af 'farsen' stegte jeg til 4 små flade tun-frikadeller i en blanding af SMØR og olie. Da de var sprøde fik de lov til at dryppe af på fedtsugende papir.

Dem spiste jeg kolde til frokost på et stykke smørrebrød. Det er en rigtig god måde at få fiskepålæg på. Og pga de mange havregryn er der ekstra kostfibre i.

Der blev toppet med lidt edamamebønner vendt i mayonnaise rørt med fuldkornssennep og et par dråber citron. Et drys friskkværnet peber satte prikken over i'et.

Jeg opdagede i går at der nu er hele 800 der har 'Syntes godt om' Klidmoster.dk's Facebookside. Det er helt overvældende at så mange kan lide min lille blog og det jeg laver her. Det giver lyst og glæde til at fortsætte med at finde på og dele. Tusind tak fordi I læser med her og på FB ❤


8 kommentarer:

 1. Meget, meget underligt, jeg havde smidt en ret lang kommentar her, og den er væk??? Nu har jeg ikke tid til at smide igen, men det er da irriterende!

  SvarSlet
  Svar
  1. Æv, det sker desværre en gang i mellem.

   Rigtig god tur ;-)

   Slet
  2. Tusind tak Malou! Havde en rigtig god tur, som jeg er ved at samle skriv sammen om. Så kig endelig forbi - for der var sørme også mad i Berlin! :-)

   Slet
 2. Kære Malou - du skønne kvinde fyldt med idéer :)

  Jeg skal lige spørge til dit mandolinjern. Har været inde at kigge på det og kunne godt være lidt fristet til at købe sådan et.
  Er det nemt at gøre rent? Og er det til at håndtere? Min mor havde købt sådan et billigt supermarkeds-mandolinjern, som vi overhovedet ikke kunne få til at fungere. Men det var måske pga ringe kvalitet.

  Får lyst til pizza!
  Knus og god søndag.
  Hanne

  SvarSlet
 3. Jeg synes nu ikke kombinationen virker underlig, men nu er jeg heller ikke voldsomt meget til de alm købe pizzaer og jeg ved at tun frikadellerne er gode!

  SvarSlet
 4. Åh, hvor ser det lækkert ud, Malou! Jeg vil erstatte tunen med noget andet, men straks gemme din opskrift. Varme klem!

  SvarSlet
 5. Jeg er lige begyndt at være glad for aubergine for første gang nogensinde... det er virkelig godt stegt på panden, både som fyld i lasagne og fantastisk i burger! Og det samme med squash.

  Jeg har lige læst lidt tilbage i din blog og dermed fået hele historien om anmeldelsen af at du tillader dig at gå ud og spise, beholde din kæreste osv. Vil bare sige, ligesom så mange andre, at jeg støtter fuldt op omkring dig. Jeg synes det er virkelig flot, at du gør så meget for at få et godt liv, på trods af sygdommen. Det viser livsmod og smitter af på os andre, der ikke fejler noget, der bare nærmer sig dig! Jeg har haft slemme hovedpineanfald det meste af mit liv, og det tærrer meget på energien.. men jeg er heldigvis rask nok til stadig at have gode muligheder i livet, men jeg kender udmærket godt det med at have en "usynlig" sygdom, som gør at man nogle dage hverken kan arbejde eller studere - men godt fx gå lange ture osv. Og du har det jo så nok meget værre end mig!

  Nå bla bla bla, sorry... ville bare vise min støtte - og tak for din fine blog!

  SvarSlet
 6. Det er nok den flotteste pizza, jeg har set gennem lang tid - og tro mig, jeg har set mange, da jeg jo er totalt dingdong med min "pizzamaker": Big Green Egg Large-grillen.

  Dit stykke med tundeller er jo bare smukt.

  Ang. mandolinjern...... jeg fik et i gave sidste år i maj til min fødselsdag, og det kan hverken skære eller lade være. Tror du, det vil hjælpe, hvis jeg sender knivene til slibning?

  Jeg var nemlig ude for, at en Kenwood-kødhakker, jeg købte til min Major Titanium køkkenmaskine, heller ikke kunne hakke, kun mase kødet, og det var fordi knivene var dødsløve fra fabrikken.

  Ikke lige det, man forventer af nye varer, men en god slibning gjorde underværker.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...