torsdag den 3. maj 2012

I røg og damp hos AEG...

I lørdags var jeg i Fredericia hos AEG sammen med en håndfuld andre madbloggere til hyggeligt samvær og kokkerier. Vi var blevet sat stævne i deres Home Center hvor vi straks efter ankomst blev sluppet løs i deres gastronomiske legerum, Culinarium.

Der fik vi lov til at lave 2 labre retter i samarbejde med Mette Hvarre Gassner fra Ti Trin Ned (kåret til Årets kok i 2011 og en del af det danske kokkelandshold). Mette guidede os, i 2 hold, igennem en hovedret af dampet pighvar (som ses på billedet herover) og en revideret udgave af hendes vinderdessert fra 2011 - her med chokolade og rabarber.

Yep, det var jo så den kulinariske paparazzi de havde inviteret indenfor. Vi tog SÅ mange billeder den dag - af maden og af hinanden. Vi blev delt op i de to hold. Hovedretten skulle laves af: Morten (Grydeskeen) Mette (Becauseitmatters) og Philip (Faster Philip). Og dessertholdet bestod så af mig, Nadia (Foodfanatic) og Lars (Grydeskeen).

Mette gik til pighvarrerne med krum hals. Det var første gang hun skulle møde sådan en. Og det var mit første møde med Mette. Selv om hun ikke har blogget så længe er hendes blog allerede blevet en af mine favoritter - lækre opskrifter og meget indbydende billeder. Du kan læse Mettes indlæg om dagen her.

Mette og Mette arbejder videre med fisken. Selv om jeg kun kikkede med fra den anden side af bordet lykkedes det mig alligevel at lure et par tips af.

Efter klargøringen af fisken var det garnituren der stod for skud. Se lige de hvide danske asparges som Mette HG havde skaffet på Sydfyn. Store saftspændte stængler med sødme og sprødhed helt ud over det sædvanlige.

Når sådan en flok madbloggere stikker hovederne sammen går det ikke helt stille for sig. Vi kender jo efterhånden hinanden på kryds og tværs - så den står gerne på skæv humor og narrestreger. Og denne gang var ingen undtagelse. Lars er en værre skælm - og da jeg var bevæbnet med et kamera skyndte jeg mig at knipse ham.

Nye lækre kartofler klar til dampning. Et af formålene med at invitere os indenfor var at vise os hvad en dampovn kan bruges til i det moderne køkken. Af samme grund skulle de fleste elementer i hovedretten tilberedes med damp. Og jeg kan godt røbe at en kartoffel der ikke er kogt i vand, men dampet lige akkurat mør, er en skøn spise. Den er fast og smager meget mere af kartoffel - hvis du kan følge mig.

Et af elementerne til hovedretten var morkler farserede med fiskefars. De udblødte svampe blev omhyggelig fyldt med en sprøjtepose inden de også fik lidt damp.

Fisken blev dampet ganske kort og så var det med at få anrettet i en fart.

Rundt om fisken blev der dannet en krans af de dampede kartofler (pudret med ramsløgsstøv), dampede sprødmøre asparges, de farserede morkler og syltede skalotteløg.

Fisken blev overøst med brunet SMØR og anretningen fik den sidste prik over i'et: en luftig svampecreme fra sifon.

Ja tak! Velkomponeret ret med god balance mellem syre, fedme og godt med forskellige teksturer. Hvor er pighvar bare en fantastisk fisk. Og her hvor den var dampet til perfektion var den virkelig en lækkerbisken. Vi fik en utrolig frisk og liflig hvidvin til - desværre har navnet fortabt sig i tågerne.

Og så måtte Nadia, Lars og jeg tilbage i køkkenet for at gøre vores dessert færdig. Vi havde naturligvis lavet det meste mens det andet hold lavede hovedret - men der var et par elementer der skulle laves i sidste øjeblik.


Vi havde fordelt de forskellige elementer imellem os. Lars valgte at stå for at lave rababersorbet og pocherede rabarber - og så tildelte Nadia og jeg ham også det ærefulde hverv at piske den skummende sabayonne der skulle over til allersidst. Her er han i gang med at køre den smukke lyserøde sorbet på ismaskinen mens Nadia forsøger at fange ham i den helt rigtige vinkel.

Nadia og jeg lavede vores elementer i følgeskab. Først en syrlig citron-parfait som blev frosset i silikoneforme så de dannede små halvkugler. Det blev også til krystalliseret mørk chokolade, en hvid chokoladecreme og hovedelementet som var en chokolade soufflé-budding. Der var 2 ting vi ikke kunne nå at lave pga lang tilberedningstid - men dem havde Mette HG med hjemmefra: små pink marengs og 'chips' af dehydreret æble/rabarbermos.

Nadia gik i gang med at anrette vores dessert - og Morten knipsede løs.

Nadia og Mette HG holder et vågent øje med chokolade soufflé-buddingerne - de måtte ikke få 1 sekund for meget.

Og så var det med at få alle de forskellige elementer til at danne den færdige dessert. Den yndige unge dame i midten der gemmer sig bag kameraet er Louise von Magius som var bindeled mellem AEG og os.

Ha, det lykkedes mig at knipse hende uden kameraet for ansigtet. *Vinke vinke*. Louise er faktisk også selv madblogger og kvinden bag Louilicious.

Nadia er her ved at placere nogle af de sidste elementer af desserten. Der mangler kun ganske lidt i at den er helt færdig.

Først små quenelles af sorbeten.

Hov, forresten - det lyse 'mel' ovenpå soufflé-buddingen er hasselnødder, der er revet fint, som formen var drysset med.

Og så kom det sidste element på. En skummende sabayonne. Det kaldes også på dansk for en vinskumsauce. I alt sin enkelthed er det sødet hvidvin legeret med æggeblommer under piskning (som til en slags dessert-hollandaise). Wow, endnu en velkomponeret ret med mange forskellige teksture, temperaturer og et godt spil mellem sødt og syrligt. Der er flere af elementerne fra begge retter som jeg helt klart kommer til at lave og vise frem her på bloggen. Alle opskrifterne kan ses her.

Efter lidt mere snak og hygge sagde vi på gensyn til hinanden - og farvel og tak til AEG for det fine arrangement. Det var virkelig en god oplevelse og jeg er meget glad for at jeg var inviteret med. Det var spændende at se hvad sådan en dampovn kan og en rigtig fed oplevelse at få lov til at lave mad med en af landets store kokkepersonligheder. En af de deltagene madbloggere får mulighed for at få den her dampovn til test i et par måneder. Hvem der bliver ved vi ikke endnu - den afgørelse bliver truffet når vi alle har postet vores indlæg om dagen. Spændende!

Vi fik en goodiebag med hjem - og den gemte på nogle rigtig gode sager.


En Moleskine notesbog til opskrifter. Den er bare fed - og jeg har allerede skrevet de første opskrifter i den.

Og se lige hvad der også var: lidt af de lækre nye danske asparges.

De hvide har jeg lavet her med Sauce Mousseline.

Og de grønne her med små crab cakes og ramsløgscreme.

Og gaveregnen stoppede ikke der - vi fik også en kæmpestor wok til induktion. Jeg har ikke indviet den endnu - skal lige ha' undersøgt nøje om den også kan bruges på mit glaskeramiske komfur.

Det er nok de færreste der er klar over det - men i en svæver vending kan den ring den skal stå på sagtens bruges som et rustikt halssmykke *host*.

Jeg kørte med Lars frem og tilbage - og på vejen hjem præsenterede ham mig for noget musik som jeg aldrig havde hørt før. Og nu er jeg bare HOOKED - og det er en historie til en anden gang. Men sikke mange fede sanseindtryk på en dag. Igen er jeg glædelig overasket over hvor mange dejlige muligheder, invitationer og bekendtskaber der er kommet ud af den her blog. Tak til AEG for en ordentlig en på opleveren!

18 kommentarer:

 1. Nej, hvor må det have været spændende og hvor ser det lækkert ud - Jeg glæder mig til at høre, hvad det er for noget musik, I hørte.
  Jeg prøvede dine crabcakes i går med grønne asparges og ramsløgpesto rørt op i Skyr med lidt yoghurt Naturel for at tilføre lidt syre - De er bare lækre skulle jeg hilse og sige fra familien, så det bliver nok ikke sidste gang.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du kan tro det var en rigtig spændende dag. Og maden var bare helt igennem lækker :-)

   Det var såmænd dubstep - og du kan høre favoritten lige her. Det er en helt ny genre for mig - men jeg er HOOKED. Det er rigtig dejlig larm :-D

   Dejligt at høre. Jeg tror at jeg næste gang vil bruge lidt mere krabbe og lidt mindre rasp. God ide med en skyrcreme.

   Slet
 2. Dejligt :-D det ser ud som om, I havde en super hyggelig dag ;-)
  *ChokoladeStine

  SvarSlet
 3. Glaskeramisk tager i princippet alle typer kogegrej. Det er den anden vej det går galt - Altså hvis dit komfur er induktion, skal alt kogegrej have magnet.. Så det burde da fungere :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, så er jeg med :-)

   Jeg må nok hellere få den prøvet af så.

   Slet
 4. Nøj, hvor ville jeg gerne have været med :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, det ville ha' været SÅ meget sjovere hvis du havde været med ;-)

   Slet
 5. Hold da op. sikke nogle mega labre retter!

  SvarSlet
 6. Hej Malou,

  Tak for de søde ord om bloggen. Det er bare super motiverende!!

  Nej, det er ikke tit, man får lov at stå med to pighvar banditter i den størrelse, som jeg gjorde i lørdags. Normalt smækker jeg den i ovnen hel med en masse svampe, men det var jo en fantastisk mulighed for at få lov at øve sig og Mette Gassner er heldigvis en meget tålmodig kvinde!

  Hav en dejlig lang weekend!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mette

   Det er skam så velfortjent som det kan være ;-)

   Uhm, det lyder også godt med en hel pighvar i ovnen. Ha ha, ja - hun var meget tålmodig. Dejlig at kunne lære lidt også :-)

   Tak :-)

   Slet
 7. Hvor ser det hyggeligt ud! Gad gerne lige rende rundt om en dampovn i en hel dag og bare lege med mad... åh ja, sådan er det jo - vil altid have, hvad man ikke kan få ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var SÅ hyggeligt :-)

   Jaaaa, lege med mad er det bedste. Jeg kan love dig for at sådan en dampfætter nu står allerøverst på ønskesedlen ;-)

   Slet
 8. Det lyder som en fantastisk dag.
  Jeg har prøvet lakridsisen i dag. Den blev rigeligt stærk, men det er heller ikke præcis det samme lakrids som du bruger. Min mand er produktudvikler hos KiMs, og havde en prøve stående af noget spray-tørret lakrids, som jeg har brugt. Men det betyder jo bare at der er til flere gange :-)
  I weekenden skal jeg prøve om jeg kan lave en rom/rosin is til min svigersøn, der snart har fødselsdag, gode råd modtages med kyshånd.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var det også kan du tro :-)

   Åh, det lyder som noget kraftigt lakrids - det kan godt være der skal en del mindre i så.

   Desværre, jeg har aldrig prøvet med rom/rosin. Håber du fandt frem til en løsning :-)

   Slet
 9. Kære Malou
  Dejligt at være på dessertholdet med dig. Så ved man, at man er i gode hænder :)
  Kh Nadia

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Nadia

   Tak, i lige måde. Aww, hvor er du sød :-)

   Kh Malou

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...