mandag den 30. april 2012

Hvide asparges med Sauce Mousseline...

I dag har jeg fået hele 2 retter med asparges. Forretten var disse kæmpestore danske hvide asparges med en frisk Sauce Mousseline.

Det er simpelthen noget af det lækreste der findes. Sprødmøre saftige asparges og en cremet fed sauce med et snert af citron. Det er enhver SMØRSO's livret.

Det er bestemt ikke noget jeg får særlig tit - men da jeg var så heldig at få 3 grønne og 3 hvide danske asparges med hjem i lørdags. Dem havde Mette Hvarre Gassner skaffet på Sydfyn til os. Og jeg vidste med det samme hvad de skulle bruges til.

Her er det dog kun de hvide der skal i spil. Sådan 3 stk kan også sagtens udgøre en selvstændig ret når de er af den størrelse.

Hvide asparges skal skrælles og enderne skæres af. Hvor meget der skal af er svært at sige - men til det træede er væk og den fine kerne er blotlagt. (Gem endelig ender og skræller til at koge fond på - det kan blive starten på en skøn suppe eller sauce)

Jeg valgte at flække de her på langs fordi de var så tykke. En pande med vand blev sat over med en smule salt og salt - og sat til at boble. Og det fik det lov til mens jeg lavede saucen.

Og hvad er så Sauce Mousseline? Det er såmænd en de ægte saucer, Hollandaise - tilsat flødeskum. En Hollandaise er lavet på sammen måde som en Sauce Bearnaise - en emulsion af æg og SMØR. Den er dog smagsat med citron i stedet for en indkogt eddikebaseret essens - hvilket gør den særdeles velegnet til fisk. Da saucen ikke kommer ret højt op i varmegrader foretrækker mange at lave den af pasteuriserede æg. Men jeg har givet slip på salmonellaskrækken og bruger friske økologiske æg. Til den her portion bruger jeg 2 blommer. Hviderne blev gemt til andre ting.

Opskriften er ganske simpel:

2 æggeblommer
Saften fra ½ citron
100 g smeltet SMØR
1 dl fløde

Salt/peber

Først piskes æggeblommerne og citronsaften sammen til en homogen masse i en lille gryde. Det tændes på svag varme og massen piskes tyk og skummende. Det kan være nødvendigt at tage gryden af og på varmen et par gange så blandingen ikke bliver for varm. Jeg bruger piskedimsen fra min stavblender - for ellers har jeg slet ikke armkræfter til at piske en ægte sauce.

Gryden tages af varmen og der piskes SMØR i som var det en mayonnaise - et par dråber af gangen til at begynde med og siden en tynd stråle til det er helt optaget. Og voilà: Hollandaise.

Fløden piskes til skum og vendes i - og den færdige sauce smages til med salt og hvid peber.

Og så er der simpelthen en syndig og fuldfed Sauce Mousseline.

Da saucen var ved at være klar smed jeg de flækkede asparges i det boblende vand i 4 minutter. De fik lige lov til at dryppe af på lidt køkkenrulle inden de kom på en varmet tallerken.

Ja ja, det er altså ikke nødvendigt med en opvarmet tallerken - det er bare en dejlig ekstra detalje. Argh, saucen havde stået og ventet lige længe nok - så den var begyndt at gryne og tykne 'forkert'. Jeg øvede derfor vold mod den: 10 sekunder i mikroovnen efterfulgt at et hastigt møde med en stavblender *wroom wroom*. Det gør den lidt tyndere - men stadig cremet og lækker.

Saucen blev pøst generøst ud over de sprødmøre asparges - og der blev drysset med hakkede krydderurter. Jeg havde ramsløg og det spillede virkelig godt til. Og det var så forretten. Hovedretten var grønne asparges med små sprøde crab cakes og ramsløgscreme (som i virkeligheden bare var resten af den her Mousseline blendet med ramsløg). Det får du opskriften på i morgen.

Åh, jeg er simpelthen så glad i de her dage. Jeg har så mange spændende og dejlige ting at se frem til. For et par dage siden spottede jeg et opslag på Facebook postet af Tante Sød. Det omhandlede et fantastisk tilbud om en uges højskole på Samsø. Jeg fulgte linket - og pludselig sagde det *PLING* inden i mig. Det føltes helt rigtigt. Jeg snakkede med Max om det - og han ville gerne passe kattene hvis jeg tog af sted. Og så købte jeg det sgu! Så nu skal jeg på højskole sidst i juli.

Opholdet hedder Smag på Samsø og bliver beskrevet sådan her: "Nu kombinerer vi Samsøs kultur, lokalhistorie og det specielle ved det smukke lille ø-samfund med højskolens fokus på sund livsstil. Opdag og oplev kultur, natur og lokalhistorie. Du præsenteres for øens kulinariske kendetegn: Nyopgravede kartofler, friske grøntsager, frugt, krydderurter, ost, friskfanget fisk, lokal øl og vin. Hver dag besøger vi og taler med de lokale avlere og producenter og får lov til at røre, mærke, smage og lære nyt".

Wee, det er bare lige noget for mig. Jeg har betalt lidt ekstra for at få enkeltværelse, for med det program får jeg brug for ekstra hvile. Men 2300 kr for 1 uge på Samsø med fuld forplejning er virkelig givet godt ud. Nøj, hvor jeg glæder mig til at komme over på den grønne ø og få nogle gode oplevelser med hjem. Så nu håber jeg bare at helbreddet makker ret og at jeg kan lokke nogen til at køre mig frem og tilbage fra Hou. Men jeg krydser fingre for at begge dele lykkedes.

20 kommentarer:

 1. Mmmm lækre asparges! Og så synes jeg det lyder SÅ fedt med højskoleophold. Det er jeg sikker på at du kommer til at nyde! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. de var virkelig dejlige. Jaaa, er det ikke bare fedt? Jeg glæder mig rigtig meget. Det skal nok blive godt :-)

   Slet
 2. Dælme nogle underlige rabarber du har Malou! Fy! Kan vi så få opskriften på rabarberisen. Please...

  SvarSlet
  Svar
  1. Sorry - isen kom lige bag i køen. Jeg skal nok blogge den snart ;-)

   Slet
 3. Hvor ser det lækkert ud - og hvor er du sej, at du bare sådan tager afsted. Du er så inspirerende i forhold til at gøre ting, selvom det kan koste 'skeer' - at du ikke lader dig bremse af frygter etc. - simpelthen SÅ sej!
  Jeg elsker din blog (og jeg elsker at du bliver ved med at blogge selvom der nogle gange er lige vel meget drama i blogland, dumme kommentarer, mails etc.) - du inspirerer mig så meget til at løfte niveauet i køkkenet :)
  Så tak for det!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Aww, hvor er du sød - tak for dine søde ord. Jeg kaster mig gerne ud i ting uden at tænke på konsekvenserne. Alternativet er at sidde i et hjørne og glo ;-)

   Ak ja, blogland kan være noget af en prøvelse. Men jeg er efterhånden ved at være ligeglad med intrigemagerne - de har altid været der og vil altid være der. Jeg ELSKER min lille blog og alle de dejlige ting den fører med sig.

   Jeg er meget glad for at jeg kan være med til at inspirere dig i køkkenet <3

   Slet
 4. Nøj, det ser lækkert ud! Har kun smagt hvidedåse asparges og det smager ikke godt. Grønne asparges elsker jeg.
  Det lyder som en rigtig god sommerferie du skal have. Og det er et billigt ophold. Samsø er dejlig og de har så mange gode råvarer derovre. Jeg gik på efterskole derovre i sin tid. Naturen er også pragtfuld og meget forskellig rundt på øen.
  Har lige siden du lavede din marcipan is, tænkt på om man ikke kunne skifte marcipanen ud med lakriskaramel stykker? Altså lakriskaramel af kondenseret mælk.
  Vh Charlotte g

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Puha, du kan OVERHOVEDET ikke sammenligne de der hæslige slimede tingester fra dåse med friske hvide asparges. De friske smager 'saftigt' af sommer og nødder. Uhm, de grønne er nu også dejlige.

   Ja, ikke? Til den pris måtte jeg bare slå til. Jeg har ikke rigtig råd til at tage på ferie - men det her kunne lige gå. Åh, det lyder skønt - nu glæder jeg mig endnu mere :-)

   Ork ja, du kan komme lige det du har lyst til i isen. Hjemmelavet karamel af kondenseret mælk er perfekt til formålet. Vil gerne høre hvordan det bliver ;-)

   Glad hilsen
   Malou

   Slet
 5. Savle savle savle over de asparges - eller er det saucen, der får mundvandet til at løbe?

  SÅ fedt du skal til Samsø - det tema gad jeg også godt selv tilbringe en uge med. Jeg håber du blogger live derovre fra hver dag? Det ville være suverænt. Så jeg for alvor jeg kan blive misundelig. Jeg håber vejret bliver godt - så er jeg sikker på du er solgt til øen, skolen og chefkokken - han hedder Steen Soelberg og har været køkkenchef på Marienlyst i mange år. Og hans kone er også kok på skolen. Dejlige dejlige mennesker ....

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha ha, ja - er det den hvide lækkerbasser eller saucen? Jeg syntes nu det er kombinationen ;-)

   Jeg er simpelthen SÅ glad for at jeg så dit link. Selv om jeg gerne vil med til Italien, ved jeg at det nok alligevel ikke er noget jeg kan holde til. Men Samsø føles helt rigtigt :-)

   Wow, det lyder jo bedre og bedre - gløder mi til at møde dem og spise der. Skal nok blogge derovre fra - der er trådløst net overalt på højskolen ;-)

   Slet
 6. Hej, den mousselinesauce ser rigtig god ud, den må jeg prøve. Jeg er ellers temmelig ydmyg overfor alt hvad der hedder æggekemi, min sauce er Camilla Plums version med hårdkogte hakkede æg lunet forsigtigt med smør, ja SMØR, og et væld af hakkede krydderurter.

  Jeg plejer i bedste Stop Spild Af Mad-stil at gemme aspargesskræller med kogevand i fryseren; når jeg har nok eller aspargessæsonen går på hæld, koger jeg det hele sammen og får den dejligste aspargesfond. Det er dælme bedre end suppeterninger!

  Venligst
  Susan, Bruxelles

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-) Uhm, hendes version er sørme også god til hvide asparges. SMØØØØØØØR :-D

   Argh, det havde jeg helt glemt at skrive i indlægget - tak for at minde mig om det. Nu er det tilføjet ;-)

   Glad hilsen
   Malou

   Slet
 7. Hvor ser de lækre ud, de hvide asparges. Jeg plejer kun at købe de grønne, men nu tror jeg, at jeg vil prøve mig lidt med de hvide. Min umiddelbare tanke omkring hvide asparges er de der metallisk smagende tingester, som kommer fra dåse og tilsat "Høns i asparges" Det har måske afholdt mig fra at prøve de friske.
  Held og lykke med Højskoleopholdet. Bare det var mig...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, ser de ikke bare lækre ud? Puha, du kan virkelig ikke sammenligne med de der rædsler fra dåse :-D

   Giv dem en chance - jeg er sikker på at du ikke vil fortryde det.

   Tak, jeg glæder mig også helt vildt.

   Slet
 8. Kæft det ser lækkert ud det ophold på Samsø :-)
  Rigtig god fornøjelse med det - jeg glæder mig til at læse med om dine oplevelser, som ejg håber du vil dele ud af:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaaaaa, det ser bare vildt godt ud - du kan tro jeg glæder mig til at komme afsted :-D

   Tak, der skal nok komme en reportage derovre fra - der er trådløst net på højskolen ;-)

   Slet
 9. Hey Malou; til og fra Hou, prøv lige at skrive til mig når vi nærmer os, hvis vi kan få det til at passe kører jeg dig gerne :-) Lyder i øvrigt som et rigtig fedt ophold du skal på!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, tusind tak Marie - hvor er det bare sødt af dig. Jeg skal naturligvis nok betale alle dine udgifter. Jeg giver lyd når vi kommer tættere på :-)


   Jaaa, vildt fedt - du kan tro jeg glæder mig :-D

   Slet
 10. Kære Malou
  Tak for sidst. Det var hyggeligt og lærerigt at være på dessertholdet med dig :) Sikke en lækkerbidsken du fik ud af de asparges. Jeg har lige brugt mine i dag i en frikassé. Det var nu heller ikke tosset, men jeg kunne altså godt lige nappe en mundfuld af det, du fik lavet. God idé at flække dem på langs.
  Kh Nadia

  SvarSlet
 11. Har lige lavet denne sauce i dag - vellykket i første hug : ) Jeg er så stolt!
  Og tager på højskole i morgen : ) - historien gentager sig her godt et år senere!

  : )

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...