mandag den 28. maj 2012

Fedtreduceret is på kondenseret mælk...

Den 'sædvanlige' is på kondenseret mælk er en kaloriebombe uden lige. Her til sommervarmen har jeg slanket den så den læsker lidt mere og nu indeholder væsentligt mindre fedt.

Her har jeg lavet 2 varianter: en plain vanilla og en laber lakrids.

Der er en meget god grund til at den her is bliver kaldt fedtreduceret og ikke fedtfattig. I den 'gamle' is er der 132 g fedt i hele portionen (15,6 g pr 100 g) - i hele den her er der kun 39, 5 g (4,8 g pr 100 g) hvilket jo stadig er en hel del. Det gør dog at fedtenergiprocenten falder fra 58 til 22,9. Og det kan jo virkelig mærkes i energiregnskabet. Den 'gamle' is indeholde hele 9914 kJ (1025 kJ pr 100 g) og den her 6467 kJ (788 kJ pr 100 g). Det er dog stadig en ret energirig is - for 1 dåse kondenseret mælk 'koster' 5457 kJ og indeholde 32 g fedt og 218 g sukker. Her er dog kun fokus på at reducere fedtet - sukkeret piller jeg ved en anden gang.


De er næsten pinligt så enkelt det er:

1 ds kondenseret mælk
5½ dl letmælk
Marven fra 1 vaniljestang.


Hæld den kondenserede mælk i en bøtte og pisk vaniljekornene i.

Letmælken piskes i.

Er det ren vaniljeis man vil lave lægges vaniljestangen 'i blød' i isblandingen mens den trækker og køler ned - fra 3 til 12 timer. Inden ismassen blev sat til afkøling tog jeg halvdelen fra til lakridsis.

Isen køres i maskine til den er som ret stiv softice. Og så fryses den ind i et par timer.

Det er virkelig svært at fatte at 3 så simple ingredienser kan blive til så lækker en is. Jeg tror desværre ikke den bliver ret god i konsistensen hvis den ikke laves i maskine - men hvis der er nogen der forsøger sig på den måde vil jeg meget gerne høre om resultatet.

Den halve ismasse blev tilsat 2 spsk engelsk lakridspulver og 1 stor tsk rålakrids.

Den blev kørt i 35 minutter på maskinen og blev noget så cremet.

Efter et par timer i fryseren var den lige til at kugle op.

Den er næsten lige så cremet som den 'gamle' is men pga den manglende fløde smelter den helt anderledes i munden. Det er jo mere en gelato end en is.

Det er i sandhed en isopskrift med plads til modifikationer. Jeg har forsøgt at skære i flødemængden af flere omgange, men nåede til sidst frem til at den sagtens kunne droppes helt. Man kan dog også gå i helt den anden grøft - for jeg har sågar set den lavet kun med fløde og kondenseret mælk. Det tror jeg simpelthen er for fedt og sødt til mig. Men brug skummetmælk, minimælk, letmælk, sødmælk, kaffefløde eller fløde - alt efter hvad du er til.

Jeg tror min næste portion skal laves på letmælk og kaffefløde (18%) - og den skal laves på næste tirsdag. For jeg tror jeg kommer hjem til en helt tom fryser. Max passer kattene mens jeg holder ferie og jeg har givet ham lov til at spise alt det is han kan finde i fryseren. Og kender jeg ham ret, gør han rent bord.


Der er en del forskellige sorbetter, sukkerfri is og en fræk sag på silken tofu på tegnebrættet - men det får vente til efter ferien.

Jeg tager forresten også stadig imod ønsker og opfordringer. Så er der en isvariant du kunne tænke dig at jeg skulle lege lidt med så smid en kommentar herunder.


93 kommentarer:

  1. Svar
    1. Det har jeg skam allerede lavet lige her ;-)

      Slet
  2. Pistacie eller kirsebær...

    SvarSlet
    Svar
    1. Uh, tak - pistacie er et rigtig godt forslag.

      Du kan finde min kirsebæris lige her ;-)

      Slet
  3. Hov hov... Sorbeter :) hvad med en sukkerfri? Mælkefri? Altså for dem der ikke kan tåle diverse.. Udfordringer.

    Manden her foreslår dooley med kokos ;) Han har tømt ud i lørdags da han lå syg, så :$

    SvarSlet
    Svar
    1. Som jeg skriver ovenfor så kommer der også sukkerfri og mælkefri. Det er jo derfor der skal bruges tofu i stedet ;-)

      Dooley - det er sådan en karamel-likør ikke? Den kommer straks på listen.

      Slet
    2. Nå ja, når man ikke læser ;)

      Dooley eller Bailey - har kun brugt det 1.
      Burde fise ud og lave en portion, men bliver ikke i dag.

      Slet
  4. Hej Moster Klid! Hvad med en is på majs? :0 Too far out? Eller alt, alt for lækker? Hvem ved!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hmm, ikke nogen spor tosset ide. Det kigger jeg lige nærmere på.....

      Too far out? Det koncept bruger vi ikke her ;-)

      Slet
  5. Hvad med mint med chokoladestykker? Jeg kender ikke noget mere lækkert :)

    SvarSlet
  6. Æbletærte-is ligesom ben &jerrys, der smager fantastisk, men som er ret dyr :)

    SvarSlet
  7. Jeg er klar på at lave den fedtreducerede uden maskine.
    Det skal prøves.

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt - er spændt på at høre hvordan det bliver i konsistensen :-)

      Slet
  8. Tusinde tak for den fedtreducerede udgave. Den skal prøves.
    Lige en lille info; Min Rema1000 (Mårslet) har lige nu kondenseret mælk til 12 kroner! Billigt... og fristende.

    SvarSlet
    Svar
    1. Velbekomme, jeg er glad for at du kan bruge opskriften :-)

      Wow, det er billigt. Tak for tippet.

      Slet
  9. Kunne det måske være muligt at lave en is på frosne bananer i ismaskinen?
    Du ved, den med frosne bananer som bliver blendet med peanutbutter. Det er da i hvert fald fedtfattigt!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hmm, jeg må indrømme at jeg ikke lige kan se idéen med at komme frosne bananer i ismaskinen - dem ville jeg nok blende direkte i en blender sammen med peanutbutter.

      Peanutbutter er desværre på ingen måde fedtfattigt - tvært i mod. Men derfor kan det jo blive en god is alligevel ;-)

      Slet
  10. Hvor ser den dejlig ud! Åh hvad med en is lavet på gedemælk men der har din kreative hjerne garanteret været? Rigtig dejlig aften.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak :-)

      Is på gedemælk? Så gerne: den er lige her;-)

      Slet
  11. Hov eller hvad med noget chili/ chokolade is? Eller blir det for mærkeligt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det bliver overhovedet ikke for mærkeligt - det kommer på listen ;-)

      Slet
    2. Helt klart en god ide.. Chili og chokolade hænger jo sammen ligesom frugt og chili gør.

      Slet
  12. Har lige siddet og kigget dine is igenmen og der er en masse virkelig gode imellem :-) du må ha en glad leverandør af kondenseret mælk. synes de dåser er ret peberet på prisen ?

    et ønske fra mig ville være en masse gode sorbet ise :-) eller is uden kondenseret mælk :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, jeg er glad for at du kan lide mine is. Det er SÅ nemt med kondenseret mælk - det er derfor jeg bruger det. Dåserne koster 15 kr pr stk (hos Klostergrønt og i Bazar Vest) - og det syntes jeg faktisk er ok.

      Der skal nok komme en masse sorbet ;-)

      Slet
    2. Klart klart jeg kan se det nemme i det :-) kunne også forstille lig isen blev mere cremet af det ??
      Elsker bazar vest, bare stemningen i sig selv er fantastisk derude, jeg må lige ha et par dåser næste gange. specialkøbmanden tager jo 35 kr for dem.

      Glæder mig til at se en masse sorbet, lavede en rabarber sorbet den anden dag og den kan varmt anbefales...nu hvor det er sæson

      Slet
    3. Jaha, konsistensen bliver SÅ cremet af det. Sej og cremet.

      Der er også dejligt derude - og det er dejligt at bussen kører lige til døren. 35 kr? Det er virkelig frækt at tage så meget for dem.

      Der skal nok komme en masse sorbet - har sørme fryseren fyld af rabarber ;-)

      Slet
    4. Åh.. mange lækre opskrifter ;-)
      Men kondenseret mælk er no-go her... ALT for meget sukker... du'r ikke i min mave ;-(
      Kunne man dog bare erstatte det med noget andet.. :-)

      Slet
  13. Uhh det lyder godt med en på tofu, håber den bliver vegansk :)
    Jeg tænker det kunne være lækkert med is der smager som drink, f.eks mojito smag ala mynte og lime eller cosmopolitan Ala tranebær..

    SvarSlet
    Svar
    1. Du kan tro den bliver vegansk - det er Peach Melba i første omgang.

      Åh ja, ikke nogen tosset ide. Det kommer også på listen ;-)

      Slet
  14. Ehm altså... en eller anden venter jo stadig på Cherry Garcia. *fløjter*

    Og tak for den fedtreducerede i øvrigt, så så man lige mig lave den med laktosefri mælk - ingen av i maven mere - hurra!

    SvarSlet
    Svar
    1. Uh, jeg har skam lige købt de syltede kirsebær - så nu kan jeg lave den i denne uge.

      Velbekomme - er glad for at du kunne bruge den. Er der ikke laktose i den kondenserede mælk?

      Slet
  15. Uh, hvor ser det lækkert (og nemt!) ud - det må straks afprøves :)

    Måske du kunne lokkes til at lave en kokos-choko-is? :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Malou har lagt en kokosis opskrift i kommentarerne på indlæget om grundisen med vanille. Tilføj chokolade og vupti.
      Har prøvet den med godt resultat.
      Thomas

      Slet
    2. @marie - Tusind tak :-)

      Ja, som Thomas skiver så er det 'bare' at tilføje chokolade til den is på kokosmælk.

      Slet
  16. Jeg er gået den modsatte vej og har lavet lakridsisen på letmælk i stedet for vand. Og med meget mindre lakrids end mit første forsøg. Og den er bare gooood, blød og lækker.
    I vores Rema er normalprisen for mælken 14,95, og i den forgangne uge 12,00 som nævnt ovenfor.
    Jeg glæder mig til flere opskrifter.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder som en rigtig god løsning. Wow, det er en god pris - jeg fik desværre ikke købt nogen herovre.

      Der skal nok komme flere ;-)

      Slet
  17. Her er en udfordring: hvidløg.
    Kan du lave et alternativ til citron/hvidløg sorbet ?
    Handsken er kastet...
    Thomas

    SvarSlet
    Svar
    1. Tjo, det lyder ikke helt umuligt. Har fået en is med karamelliseret hvidløg engang - det var ikke tosset.

      Slet
  18. 'Nougatis' med karameliserede nødder. Total yndlings :) Ellers rom/rosin, basilikum, mynte/lime, "æblekageis". Mmm.

    SvarSlet
    Svar
    1. Uhm, det lyder dejligt det hele - tak for tippene :-)

      Slet
  19. Melon-is? Har du lavet det? Og blåbær-is, mmmh... Passionsfrugt? Butter pecan, altså noget smør/karamel og pecannødder? Og så støtter jeg op om forslaget om basilikum-is - har fået det sammen med friske jordbær engang, SÅ god combi!

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, aldrig - men planlægger en melonsorbet. Passionsfrugt er jeg ikke alt for vild med - og det er en ret dyr is at lave, så den kommer nok ikke på menuen.

      Uhm, butter pecan derimod lyder rigtig lækker - det er bestemt en mulighed :-)

      Basilikum kommer også på listen ;-)

      Slet
  20. Hvad med en hjemmelavet version af B&J's fish food?

    SvarSlet
    Svar
    1. Den kender jeg ikke - det ser jeg lige på ;-)

      Slet
  21. Hej malou
    Jeg ville bare høre, hvor du køber dit lakridspulver? Min lille lækre bøtte fra Johan Bülow er tom, og jeg kunne godt bruge et lidt billigere alternativ ;) Evt. på nettet, da jeg ikke så tit er i nærheden af Århus.

    - Maria

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg køber det engelske lakridspulver her hos T.I. Krydderier. Det fra Bülow bruger jeg også - det er godt at kombinere de 2 slags. det kan man dog ikke få billigere end de ca 50 kr det koster for sådan en lille bøtte. Men du kan købe rålakrids som små stænger på apoteket og så selv rive det hvis du vil spare nogle penge ;-)

      Slet
  22. Jeg foreslår valnøddeis (smooth).

    Desuden: Dette er godt nok ikke en is, men det kunne være fantastisk med dit input/din version af denne brownie:
    http://thepioneerwoman.com/cooking/2011/05/knock-you-naked-brownies/

    Jeg har prøvet den, men bunden blev jo bagt to gange og temmeligt tør. Jeg tænker, at karamelmassen måske kunne laves af kondenseret mælk, altså hvor dåsen koges i nogle timer og bliver til dulce-de-leche.

    Tak for din gode blog - og ha' en god ferie :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Uhm, det tror jeg bestemt kunne være godt. Det kommer straks på listen :-)

      Den kage vil jeg helst ikke give mig i kast med - har droppet at bruge kagemix. Hvilken en brugte du?

      Orv, ja du kan sagtens koge karamellen på den måde. TaK :-)

      Slet
    2. Glæder mig :-)

      Jeg går heller ikke ind for kagemix, så jeg fandt bare en helt almindelig opskrift på brownie, husker ikke hvilken.

      Slet
  23. Kunne du lave:Pistage is-nougat is og chili/chokolade is.Med is pinde forme,tror du det er muligt at lave dem her
    http://frisko.dk/produkter/k%C3%Køpenhavnerstang/
    Aner ikke om det er en helt umulig opgave,med:
    Flødeis med vanillesmag og limonadeis med ananassmag
    der er udenpå Flødeisen:):):)
    Håber du har en ide,du kan jo alt:)

    SvarSlet
    Svar
    1. Pistacie står allerede på listen, nougat kommer straks på. Chilli/chokolade tror jeg ikke jeg vil kunne få afsat - men du kan bare tilsætte lidt tørret chili til min opskrift på chokoladeis ;-)

      Jeg vil ikke kunne lave Københavnerstang som ispind - men den kunne sagtens laves som en portionsanretning. Det kigger jeg lige lidt på ;-)

      Aww, tak.

      Slet
  24. Elsker alle dine is opskrifter:)
    Er det muligt at bytte ud kondenseret mælk
    til alm.mælk,ved du det?Jeg synes også de er ganske dyre,jeg bor i udlandet,og her koster de 25,-
    Hvor meget is får du ud af sådan en dåse?
    Dejligt med is opskrifter,der ikke er så fede i det,og uden alle de æg,har lige smidt 45 hvider ud,efter at have lavet is,lavede skumfiduser og marang af nogle af dem:)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak :-)

      Nej, du kan ikke bytte det ud - det er det der giver den cremede konsistens. Og bytter du det ud er isen jo bare frosset mælk. Du kan lave det selv, der ligger masser af opskrifter på nettet.

      Jeg får vel ca 1,2 L is ud af sådan en dåse. 25 kr er dyrt - men jeg ville nu stadig betale det for det. Isen bliver altså ret fantastisk af det ;-)

      Uh, en anden gang skulle du hellere fryse dem i små portioner i stedet for at smide dem ud. De er godt at bruge i tærter.

      Slet
  25. Mmmm. Det ser godt ud. Det ser jeg frem til at prøve når jeg har givet den fuldfede en chance ;)
    I går fik jeg lige den tanke at der skal laves trefarvet på et tidspunkt. Det er vel bare at lave vanille, jordbær og chokolade. Køre en, smide den i fryseren. Køre en mere lidt senere og hælde oven i og så fremdeles. Jeg skal bare lige have valgt chokolade. Min favorit købe-is er Hansen's chokolade, så den skulle gerne ramme den sådan nogenlunde. Eller endda lidt lysere :))
    Nøj, jeg er lækkersulten nu.
    Glæder mig også til at prøve oreo, karamel og så din M&M's mint. Osv. osv.
    Mvh Maria

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du ha' :-)

      Ja, prøv den fede først - så kan du også selv bedømme forskellen i konsistensen. Ork, ja - man kan sagtens lave det som regnbueis - det er jeg bare ikke alt for vild med. Men kunne forestille mig en variant med citron, hindbær og lakrids.

      Uh, hvis det er din favorit skulle du prøve min chokoladeis på kondenseret mælk. Den er altså ret tæt på ;-)

      Pøj pøj med isprojekterne :-)

      Slet
  26. mmmmm :) Fedtreduceret is med smag i (Og som ikke engang er en sodavandsis!) - Det frister... Jeg må helt sikkert se at få ønsket mig den ismaskine til min fødselsdag.... (Eller ihvertfald een der ligner :))

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak :-) Jeg vil tro at der kan tilsættes det samme som i alle de andre is med kondenseret mælk.

      Jeg håber du får en ismaskine til din fødselsdag ;-)

      Slet
  27. Siden du begyndte at lege med din egen version af Ben & Jerrys is, har jeg forsøgt at telepatere til dig, at du gerne måtte lave deres Chunky Monkey, men da du så selv opfordrede til at vi der læser med (og savler en lille smule over de mange lækre opskrifter), ville jeg da lige sikre mig at du fik min "idé", i tilfælde af, at der ikke er hul igennen til telepatilinien:o)! GOd ferie!

    SvarSlet
    Svar
    1. Chunky Monkey? Bananis med chokoladefudge og valnødder - så gerne, det er noteret på lystavlen ;-)

      Tak :-)

      Slet
    2. Uuuuuh hvor vil jeg glæde mig, tak:o)!!!

      Slet
  28. SKILDPADDE IS kunne være sååååå lækkert :-)))) - Mette

    SvarSlet
    Svar
    1. Hmm, det må være vaniljeis med 2 slags kogt karamel og hakket chokolade. Tak, den kommer på listen ;-)

      Slet
  29. Har hørt is med rosenvand skulle være lækkert, både som sorbet og som flødeis - tænkte det ville være smart at få kyndige smagsløg til at bedømme det ;) Solbærflødeis kunne også være meget lækkert, eller 'koldskålsis'! Og så fik jeg en gang en blodappelsinsorbet på Restaurant Ofelia (Skuespilhusets restaurant), en meget anbefalelsesværdig variant :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Uhm, det lyder bestemt godt med rosenvand. Tror måske også at orangeblomstvand ville kunne være et hit.

      Solbær står på listen, skal bare lige skaffe nogle. Koldskålsis lyser også godt og blodappelsin ligeså. Jeg kigger på det. Tak for gode bud :-)

      Slet
  30. Max er en klog mand ;)

    Skønt med en reduktion af den kaliber! Jeg ønsker mig stadig en ismaskine!!

    SvarSlet
    Svar
    1. Jaha :-D

      Tak, jeg tror det bliver den her model fremover. Så håber jeg at du får dit ønske opfyldt ;-)

      Slet
  31. Ej juhu en sukkerfri is. Tak fordi du gider lege med det. Jeg mangler virkelig en god, let opskrift som giver en god konsistens.Jeg vil glæde mig til den.
    God ferie og god bedring.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, den bliver med naturlig sødme fra frugt og evt birkesød. Er noget spændt på om det kan gøres uden kemi ;-)

      Tak skal du ha' :-)

      Slet
  32. hvis men nu lige står og har glemt vaniljestangen kan jeg så erstatte den med vanilje sukker ?? og hvor meget ?

    SvarSlet
    Svar
    1. Så kommer du bare 1 stor skefuld vaniljesukker i - og tager 1 stor spsk kondenseret mælk fra. Ellers tror jeg det bliver for sødt. Pøj pøj med projektet :-)

      Slet
  33. Når du skriver at den skal køres i maskinen... hvad er det så helt præcist for en maskine?
    ; )

    SvarSlet
  34. uhhhhhhhmmm...slikker sig om munden...(smider vægten væk shh)

    SvarSlet
  35. Jeg kunne godt tænke mig en citronsorbet m. Tyrkiskpeber i, det kunne være lækkert! :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Uh, det lyder ikke spor tosset. Det kommer på listen ;-)

      Slet
  36. En pina colada i med kokos ananas og ROM... Slurp

    SvarSlet
  37. Jeg lavede i går en is med lime og smeltet hvidchokolade, samt fløde og kondenceret mælk... Tænkte du måske vil give det et skud og give den et par med på vejen.

    SvarSlet
  38. Jeg har lavet indtil flere a dine is, med stor succes.
    Dog syntes jeg de lige er et nr for søde.
    Kan man reducerer i den konsenderede mælk, eller??
    Jeg lavede i dag chokolade is, ungerne syntes den var skøn,
    Men jeg måtte stå a, da den var al for sød..
    Måske har jeg været for flink med chokoladen :-)
    Fik du prøvet at lave sukkerfri is, kun sødet med frugter???
    Og tak for mange skønne opskrifter. Din rabarber crumble er Mums .

    SvarSlet
  39. Is med høj protein, uden sukker og fedt mænge er ligegyldig. Den vil masse perfekt til KISS og PCO kost :-)

    Det kunen være skønt om du - udvikelren over alle, kunne lave en sådan - for hold da op du er genial som få *S*

    SvarSlet
  40. Kondenceret mælk er også nogle gange i fakta fra 12-15 kr. dåsen.
    Og ofte i Kiwi er de også, ca. 12 kr. dåsen :)

    Glæder mig til at forsøge mig med den fedtfattige is. Det bliver dessert til nytårsaften og så skal det være som tilbehør til en chokoladekage :)

    Godt nytår allesammen!

    SvarSlet
  41. Hvor meget is ville du lave hvis du skulle lave til 12-13 mennesker?
    :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Den her portion er til 4-6-8 personer. Det afhænger jo om de kun skal ha' is eller der skal serveres noget til ;-)

      Slet
  42. Kiwi har dåser til ti kroner med lårkort

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for tippet :-)

      Æh, jeg troede kun at lårkortet gav rabat på økologiske varer? Det må jeg lige over og kigge på senere ;-)

      Slet
  43. Min favorit er: MEGET VANEDANNENDE!!

    1 dåse kondenseret mælk
    ½l fløde pisket til skum
    200gr hakket chokolade (en med karamel i midten)
    passende mængder dooley

    Helt uden ismaskine og svært lækker!

    Har netop sat en sundere version i fryseren. Skyr og kondeseret mælk.. så må vi se hvordan det går uden maskinen :)

    SvarSlet
  44. Hvordan gik det? Vil du evt dele opskriften? ☺

    SvarSlet
  45. Har utrolig svært ved at få fat på kondenseret mælk... Mente ellers netto havde sådan noget?.. Mvh. Mikkel

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var mærkeligt - det har ellers aldrig været mere udbredt end nu. Det kan fås både i Kvickly og Føtex - og alle indvandrerbutikker. Det var vist endda også på tilbud i alle 3 varianter i Fakta i sidste uge. Og ellers kan du finde det i div netbutikker via Google. God jagt ;-)

      Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...