Her har jeg lavet 2 varianter: en plain vanilla og en laber lakrids.
Der er en meget god grund til at den her is bliver kaldt fedtreduceret og ikke fedtfattig. I den 'gamle' is er der 132 g fedt i hele portionen (15,6 g pr 100 g) - i hele den her er der kun 39, 5 g (4,8 g pr 100 g) hvilket jo stadig er en hel del. Det gør dog at fedtenergiprocenten falder fra 58 til 22,9. Og det kan jo virkelig mærkes i energiregnskabet. Den 'gamle' is indeholde hele 9914 kJ (1025 kJ pr 100 g) og den her 6467 kJ (788 kJ pr 100 g). Det er dog stadig en ret energirig is - for 1 dåse kondenseret mælk 'koster' 5457 kJ og indeholde 32 g fedt og 218 g sukker. Her er dog kun fokus på at reducere fedtet - sukkeret piller jeg ved en anden gang.
De er næsten pinligt så enkelt det er:
1 ds kondenseret mælk
5½ dl letmælk
Marven fra 1 vaniljestang.
Hæld den kondenserede mælk i en bøtte og pisk vaniljekornene i.
Letmælken piskes i.
Er det ren vaniljeis man vil lave lægges vaniljestangen 'i blød' i isblandingen mens den trækker og køler ned - fra 3 til 12 timer. Inden ismassen blev sat til afkøling tog jeg halvdelen fra til lakridsis.
Isen køres i maskine til den er som ret stiv softice. Og så fryses den ind i et par timer.
Det er virkelig svært at fatte at 3 så simple ingredienser kan blive til så lækker en is. Jeg tror desværre ikke den bliver ret god i konsistensen hvis den ikke laves i maskine - men hvis der er nogen der forsøger sig på den måde vil jeg meget gerne høre om resultatet.
Den halve ismasse blev tilsat 2 spsk engelsk lakridspulver og 1 stor tsk rålakrids.
Den blev kørt i 35 minutter på maskinen og blev noget så cremet.
Efter et par timer i fryseren var den lige til at kugle op.
Den er næsten lige så cremet som den 'gamle' is men pga den manglende fløde smelter den helt anderledes i munden. Det er jo mere en gelato end en is.
Det er i sandhed en isopskrift med plads til modifikationer. Jeg har forsøgt at skære i flødemængden af flere omgange, men nåede til sidst frem til at den sagtens kunne droppes helt. Man kan dog også gå i helt den anden grøft - for jeg har sågar set den lavet kun med fløde og kondenseret mælk. Det tror jeg simpelthen er for fedt og sødt til mig. Men brug skummetmælk, minimælk, letmælk, sødmælk, kaffefløde eller fløde - alt efter hvad du er til.
Jeg tror min næste portion skal laves på letmælk og kaffefløde (18%) - og den skal laves på næste tirsdag. For jeg tror jeg kommer hjem til en helt tom fryser. Max passer kattene mens jeg holder ferie og jeg har givet ham lov til at spise alt det is han kan finde i fryseren. Og kender jeg ham ret, gør han rent bord.
Der er en del forskellige sorbetter, sukkerfri is og en fræk sag på silken tofu på tegnebrættet - men det får vente til efter ferien.
Jeg tager forresten også stadig imod ønsker og opfordringer. Så er der en isvariant du kunne tænke dig at jeg skulle lege lidt med så smid en kommentar herunder.
Citronis!
SvarSletDet har jeg skam allerede lavet lige her ;-)
SletPistacie eller kirsebær...
SvarSletUh, tak - pistacie er et rigtig godt forslag.
SletDu kan finde min kirsebæris lige her ;-)
Hov hov... Sorbeter :) hvad med en sukkerfri? Mælkefri? Altså for dem der ikke kan tåle diverse.. Udfordringer.
SvarSletManden her foreslår dooley med kokos ;) Han har tømt ud i lørdags da han lå syg, så :$
Som jeg skriver ovenfor så kommer der også sukkerfri og mælkefri. Det er jo derfor der skal bruges tofu i stedet ;-)
SletDooley - det er sådan en karamel-likør ikke? Den kommer straks på listen.
Nå ja, når man ikke læser ;)
SletDooley eller Bailey - har kun brugt det 1.
Burde fise ud og lave en portion, men bliver ikke i dag.
Hej Moster Klid! Hvad med en is på majs? :0 Too far out? Eller alt, alt for lækker? Hvem ved!
SvarSletHmm, ikke nogen spor tosset ide. Det kigger jeg lige nærmere på.....
SletToo far out? Det koncept bruger vi ikke her ;-)
Hvad med mint med chokoladestykker? Jeg kender ikke noget mere lækkert :)
SvarSletÆbletærte-is ligesom ben &jerrys, der smager fantastisk, men som er ret dyr :)
SvarSletJeg er klar på at lave den fedtreducerede uden maskine.
SvarSletDet skal prøves.
Dejligt - er spændt på at høre hvordan det bliver i konsistensen :-)
SletTusinde tak for den fedtreducerede udgave. Den skal prøves.
SvarSletLige en lille info; Min Rema1000 (Mårslet) har lige nu kondenseret mælk til 12 kroner! Billigt... og fristende.
Velbekomme, jeg er glad for at du kan bruge opskriften :-)
SletWow, det er billigt. Tak for tippet.
Kunne det måske være muligt at lave en is på frosne bananer i ismaskinen?
SvarSletDu ved, den med frosne bananer som bliver blendet med peanutbutter. Det er da i hvert fald fedtfattigt!
Hmm, jeg må indrømme at jeg ikke lige kan se idéen med at komme frosne bananer i ismaskinen - dem ville jeg nok blende direkte i en blender sammen med peanutbutter.
SletPeanutbutter er desværre på ingen måde fedtfattigt - tvært i mod. Men derfor kan det jo blive en god is alligevel ;-)
Hvor ser den dejlig ud! Åh hvad med en is lavet på gedemælk men der har din kreative hjerne garanteret været? Rigtig dejlig aften.
SvarSletTak :-)
SletIs på gedemælk? Så gerne: den er lige her;-)
Hov eller hvad med noget chili/ chokolade is? Eller blir det for mærkeligt.
SvarSletDet bliver overhovedet ikke for mærkeligt - det kommer på listen ;-)
SletHelt klart en god ide.. Chili og chokolade hænger jo sammen ligesom frugt og chili gør.
SletHar lige siddet og kigget dine is igenmen og der er en masse virkelig gode imellem :-) du må ha en glad leverandør af kondenseret mælk. synes de dåser er ret peberet på prisen ?
SvarSletet ønske fra mig ville være en masse gode sorbet ise :-) eller is uden kondenseret mælk :-)
Tak, jeg er glad for at du kan lide mine is. Det er SÅ nemt med kondenseret mælk - det er derfor jeg bruger det. Dåserne koster 15 kr pr stk (hos Klostergrønt og i Bazar Vest) - og det syntes jeg faktisk er ok.
SletDer skal nok komme en masse sorbet ;-)
Klart klart jeg kan se det nemme i det :-) kunne også forstille lig isen blev mere cremet af det ??
SletElsker bazar vest, bare stemningen i sig selv er fantastisk derude, jeg må lige ha et par dåser næste gange. specialkøbmanden tager jo 35 kr for dem.
Glæder mig til at se en masse sorbet, lavede en rabarber sorbet den anden dag og den kan varmt anbefales...nu hvor det er sæson
Jaha, konsistensen bliver SÅ cremet af det. Sej og cremet.
SletDer er også dejligt derude - og det er dejligt at bussen kører lige til døren. 35 kr? Det er virkelig frækt at tage så meget for dem.
Der skal nok komme en masse sorbet - har sørme fryseren fyld af rabarber ;-)
Åh.. mange lækre opskrifter ;-)
SletMen kondenseret mælk er no-go her... ALT for meget sukker... du'r ikke i min mave ;-(
Kunne man dog bare erstatte det med noget andet.. :-)
Uhh det lyder godt med en på tofu, håber den bliver vegansk :)
SvarSletJeg tænker det kunne være lækkert med is der smager som drink, f.eks mojito smag ala mynte og lime eller cosmopolitan Ala tranebær..
Du kan tro den bliver vegansk - det er Peach Melba i første omgang.
SletÅh ja, ikke nogen tosset ide. Det kommer også på listen ;-)
Ehm altså... en eller anden venter jo stadig på Cherry Garcia. *fløjter*
SvarSletOg tak for den fedtreducerede i øvrigt, så så man lige mig lave den med laktosefri mælk - ingen av i maven mere - hurra!
Uh, jeg har skam lige købt de syltede kirsebær - så nu kan jeg lave den i denne uge.
SletVelbekomme - er glad for at du kunne bruge den. Er der ikke laktose i den kondenserede mælk?
Uh, hvor ser det lækkert (og nemt!) ud - det må straks afprøves :)
SvarSletMåske du kunne lokkes til at lave en kokos-choko-is? :)
Malou har lagt en kokosis opskrift i kommentarerne på indlæget om grundisen med vanille. Tilføj chokolade og vupti.
SletHar prøvet den med godt resultat.
Thomas
@marie - Tusind tak :-)
SletJa, som Thomas skiver så er det 'bare' at tilføje chokolade til den is på kokosmælk.
Jeg er gået den modsatte vej og har lavet lakridsisen på letmælk i stedet for vand. Og med meget mindre lakrids end mit første forsøg. Og den er bare gooood, blød og lækker.
SvarSletI vores Rema er normalprisen for mælken 14,95, og i den forgangne uge 12,00 som nævnt ovenfor.
Jeg glæder mig til flere opskrifter.
Det lyder som en rigtig god løsning. Wow, det er en god pris - jeg fik desværre ikke købt nogen herovre.
SletDer skal nok komme flere ;-)
Her er en udfordring: hvidløg.
SvarSletKan du lave et alternativ til citron/hvidløg sorbet ?
Handsken er kastet...
Thomas
Tjo, det lyder ikke helt umuligt. Har fået en is med karamelliseret hvidløg engang - det var ikke tosset.
Slet'Nougatis' med karameliserede nødder. Total yndlings :) Ellers rom/rosin, basilikum, mynte/lime, "æblekageis". Mmm.
SvarSletUhm, det lyder dejligt det hele - tak for tippene :-)
SletMelon-is? Har du lavet det? Og blåbær-is, mmmh... Passionsfrugt? Butter pecan, altså noget smør/karamel og pecannødder? Og så støtter jeg op om forslaget om basilikum-is - har fået det sammen med friske jordbær engang, SÅ god combi!
SvarSletNej, aldrig - men planlægger en melonsorbet. Passionsfrugt er jeg ikke alt for vild med - og det er en ret dyr is at lave, så den kommer nok ikke på menuen.
SletUhm, butter pecan derimod lyder rigtig lækker - det er bestemt en mulighed :-)
Basilikum kommer også på listen ;-)
Hvad med en hjemmelavet version af B&J's fish food?
SvarSletDen kender jeg ikke - det ser jeg lige på ;-)
SletHej malou
SvarSletJeg ville bare høre, hvor du køber dit lakridspulver? Min lille lækre bøtte fra Johan Bülow er tom, og jeg kunne godt bruge et lidt billigere alternativ ;) Evt. på nettet, da jeg ikke så tit er i nærheden af Århus.
- Maria
Jeg køber det engelske lakridspulver her hos T.I. Krydderier. Det fra Bülow bruger jeg også - det er godt at kombinere de 2 slags. det kan man dog ikke få billigere end de ca 50 kr det koster for sådan en lille bøtte. Men du kan købe rålakrids som små stænger på apoteket og så selv rive det hvis du vil spare nogle penge ;-)
SletJeg foreslår valnøddeis (smooth).
SvarSletDesuden: Dette er godt nok ikke en is, men det kunne være fantastisk med dit input/din version af denne brownie:
http://thepioneerwoman.com/cooking/2011/05/knock-you-naked-brownies/
Jeg har prøvet den, men bunden blev jo bagt to gange og temmeligt tør. Jeg tænker, at karamelmassen måske kunne laves af kondenseret mælk, altså hvor dåsen koges i nogle timer og bliver til dulce-de-leche.
Tak for din gode blog - og ha' en god ferie :-)
Uhm, det tror jeg bestemt kunne være godt. Det kommer straks på listen :-)
SletDen kage vil jeg helst ikke give mig i kast med - har droppet at bruge kagemix. Hvilken en brugte du?
Orv, ja du kan sagtens koge karamellen på den måde. TaK :-)
Glæder mig :-)
SletJeg går heller ikke ind for kagemix, så jeg fandt bare en helt almindelig opskrift på brownie, husker ikke hvilken.
Kunne du lave:Pistage is-nougat is og chili/chokolade is.Med is pinde forme,tror du det er muligt at lave dem her
SvarSlethttp://frisko.dk/produkter/k%C3%Køpenhavnerstang/
Aner ikke om det er en helt umulig opgave,med:
Flødeis med vanillesmag og limonadeis med ananassmag
der er udenpå Flødeisen:):):)
Håber du har en ide,du kan jo alt:)
Pistacie står allerede på listen, nougat kommer straks på. Chilli/chokolade tror jeg ikke jeg vil kunne få afsat - men du kan bare tilsætte lidt tørret chili til min opskrift på chokoladeis ;-)
SletJeg vil ikke kunne lave Københavnerstang som ispind - men den kunne sagtens laves som en portionsanretning. Det kigger jeg lige lidt på ;-)
Aww, tak.
Elsker alle dine is opskrifter:)
SvarSletEr det muligt at bytte ud kondenseret mælk
til alm.mælk,ved du det?Jeg synes også de er ganske dyre,jeg bor i udlandet,og her koster de 25,-
Hvor meget is får du ud af sådan en dåse?
Dejligt med is opskrifter,der ikke er så fede i det,og uden alle de æg,har lige smidt 45 hvider ud,efter at have lavet is,lavede skumfiduser og marang af nogle af dem:)
Tusind tak :-)
SletNej, du kan ikke bytte det ud - det er det der giver den cremede konsistens. Og bytter du det ud er isen jo bare frosset mælk. Du kan lave det selv, der ligger masser af opskrifter på nettet.
Jeg får vel ca 1,2 L is ud af sådan en dåse. 25 kr er dyrt - men jeg ville nu stadig betale det for det. Isen bliver altså ret fantastisk af det ;-)
Uh, en anden gang skulle du hellere fryse dem i små portioner i stedet for at smide dem ud. De er godt at bruge i tærter.
Mmmm. Det ser godt ud. Det ser jeg frem til at prøve når jeg har givet den fuldfede en chance ;)
SvarSletI går fik jeg lige den tanke at der skal laves trefarvet på et tidspunkt. Det er vel bare at lave vanille, jordbær og chokolade. Køre en, smide den i fryseren. Køre en mere lidt senere og hælde oven i og så fremdeles. Jeg skal bare lige have valgt chokolade. Min favorit købe-is er Hansen's chokolade, så den skulle gerne ramme den sådan nogenlunde. Eller endda lidt lysere :))
Nøj, jeg er lækkersulten nu.
Glæder mig også til at prøve oreo, karamel og så din M&M's mint. Osv. osv.
Mvh Maria
Tak skal du ha' :-)
SletJa, prøv den fede først - så kan du også selv bedømme forskellen i konsistensen. Ork, ja - man kan sagtens lave det som regnbueis - det er jeg bare ikke alt for vild med. Men kunne forestille mig en variant med citron, hindbær og lakrids.
Uh, hvis det er din favorit skulle du prøve min chokoladeis på kondenseret mælk. Den er altså ret tæt på ;-)
Pøj pøj med isprojekterne :-)
mmmmm :) Fedtreduceret is med smag i (Og som ikke engang er en sodavandsis!) - Det frister... Jeg må helt sikkert se at få ønsket mig den ismaskine til min fødselsdag.... (Eller ihvertfald een der ligner :))
SvarSletTak :-) Jeg vil tro at der kan tilsættes det samme som i alle de andre is med kondenseret mælk.
SletJeg håber du får en ismaskine til din fødselsdag ;-)
Siden du begyndte at lege med din egen version af Ben & Jerrys is, har jeg forsøgt at telepatere til dig, at du gerne måtte lave deres Chunky Monkey, men da du så selv opfordrede til at vi der læser med (og savler en lille smule over de mange lækre opskrifter), ville jeg da lige sikre mig at du fik min "idé", i tilfælde af, at der ikke er hul igennen til telepatilinien:o)! GOd ferie!
SvarSletChunky Monkey? Bananis med chokoladefudge og valnødder - så gerne, det er noteret på lystavlen ;-)
SletTak :-)
Uuuuuh hvor vil jeg glæde mig, tak:o)!!!
SletSKILDPADDE IS kunne være sååååå lækkert :-)))) - Mette
SvarSletHmm, det må være vaniljeis med 2 slags kogt karamel og hakket chokolade. Tak, den kommer på listen ;-)
SletHar hørt is med rosenvand skulle være lækkert, både som sorbet og som flødeis - tænkte det ville være smart at få kyndige smagsløg til at bedømme det ;) Solbærflødeis kunne også være meget lækkert, eller 'koldskålsis'! Og så fik jeg en gang en blodappelsinsorbet på Restaurant Ofelia (Skuespilhusets restaurant), en meget anbefalelsesværdig variant :)
SvarSletUhm, det lyder bestemt godt med rosenvand. Tror måske også at orangeblomstvand ville kunne være et hit.
SletSolbær står på listen, skal bare lige skaffe nogle. Koldskålsis lyser også godt og blodappelsin ligeså. Jeg kigger på det. Tak for gode bud :-)
Max er en klog mand ;)
SvarSletSkønt med en reduktion af den kaliber! Jeg ønsker mig stadig en ismaskine!!
Jaha :-D
SletTak, jeg tror det bliver den her model fremover. Så håber jeg at du får dit ønske opfyldt ;-)
Ej juhu en sukkerfri is. Tak fordi du gider lege med det. Jeg mangler virkelig en god, let opskrift som giver en god konsistens.Jeg vil glæde mig til den.
SvarSletGod ferie og god bedring.
Ja, den bliver med naturlig sødme fra frugt og evt birkesød. Er noget spændt på om det kan gøres uden kemi ;-)
SletTak skal du ha' :-)
hvis men nu lige står og har glemt vaniljestangen kan jeg så erstatte den med vanilje sukker ?? og hvor meget ?
SvarSletSå kommer du bare 1 stor skefuld vaniljesukker i - og tager 1 stor spsk kondenseret mælk fra. Ellers tror jeg det bliver for sødt. Pøj pøj med projektet :-)
SletNår du skriver at den skal køres i maskinen... hvad er det så helt præcist for en maskine?
SvarSlet; )
Det er lige den her ;-)
Sletuhhhhhhhmmm...slikker sig om munden...(smider vægten væk shh)
SvarSletAwww :-)
SletJeg kunne godt tænke mig en citronsorbet m. Tyrkiskpeber i, det kunne være lækkert! :)
SvarSletUh, det lyder ikke spor tosset. Det kommer på listen ;-)
SletKaramel-is...
SvarSletDet er noteret ;-)
SletEn pina colada i med kokos ananas og ROM... Slurp
SvarSletJeg lavede i går en is med lime og smeltet hvidchokolade, samt fløde og kondenceret mælk... Tænkte du måske vil give det et skud og give den et par med på vejen.
SvarSletJeg har lavet indtil flere a dine is, med stor succes.
SvarSletDog syntes jeg de lige er et nr for søde.
Kan man reducerer i den konsenderede mælk, eller??
Jeg lavede i dag chokolade is, ungerne syntes den var skøn,
Men jeg måtte stå a, da den var al for sød..
Måske har jeg været for flink med chokoladen :-)
Fik du prøvet at lave sukkerfri is, kun sødet med frugter???
Og tak for mange skønne opskrifter. Din rabarber crumble er Mums .
Is med høj protein, uden sukker og fedt mænge er ligegyldig. Den vil masse perfekt til KISS og PCO kost :-)
SvarSletDet kunen være skønt om du - udvikelren over alle, kunne lave en sådan - for hold da op du er genial som få *S*
Kondenceret mælk er også nogle gange i fakta fra 12-15 kr. dåsen.
SvarSletOg ofte i Kiwi er de også, ca. 12 kr. dåsen :)
Glæder mig til at forsøge mig med den fedtfattige is. Det bliver dessert til nytårsaften og så skal det være som tilbehør til en chokoladekage :)
Godt nytår allesammen!
Hvor meget is ville du lave hvis du skulle lave til 12-13 mennesker?
SvarSlet:)
Den her portion er til 4-6-8 personer. Det afhænger jo om de kun skal ha' is eller der skal serveres noget til ;-)
SletBananis
SvarSletGodt tip :-)
SletKiwi har dåser til ti kroner med lårkort
SvarSletTak for tippet :-)
SletÆh, jeg troede kun at lårkortet gav rabat på økologiske varer? Det må jeg lige over og kigge på senere ;-)
Min favorit er: MEGET VANEDANNENDE!!
SvarSlet1 dåse kondenseret mælk
½l fløde pisket til skum
200gr hakket chokolade (en med karamel i midten)
passende mængder dooley
Helt uden ismaskine og svært lækker!
Har netop sat en sundere version i fryseren. Skyr og kondeseret mælk.. så må vi se hvordan det går uden maskinen :)
Hvordan gik det? Vil du evt dele opskriften? ☺
SvarSletHar utrolig svært ved at få fat på kondenseret mælk... Mente ellers netto havde sådan noget?.. Mvh. Mikkel
SvarSletDet var mærkeligt - det har ellers aldrig været mere udbredt end nu. Det kan fås både i Kvickly og Føtex - og alle indvandrerbutikker. Det var vist endda også på tilbud i alle 3 varianter i Fakta i sidste uge. Og ellers kan du finde det i div netbutikker via Google. God jagt ;-)
Slet