tirsdag den 17. april 2012

Portvinssauce...

I aftes gik jeg lidt amok i køkkenet og lavede 2 ting jeg længe har haft lyst til: Beef Wellington og Pommes Anna. Der skulle naturligvis en sauce til. Ikke en sovs, men en sauce. Det blev til den her liflige sag på portvin:

En kraftig indkogt bulderbasse af den slags man har lyst til at slikke af tallerkenen.

Jeg købte en flaske portvin til jul, drak lidt af den, lavede en portion kirsebærsauce på den - og har siden glemt alt om den. Den hev jeg så frem i dag, sammen med en åben flaske rødvin som også var blevet glemt. Der blev rodet lidt i fryseren efter 'guld'. Og jeg fandt hele 3 små bøtter.

En lille bøtte Demi Glace fra Oscar, lidt stegesky fra en oksesteg og ditto fra bøffen i fredags. Det smeltede jeg sammen - der var 1½ dl i alt. Det kan erstattes af hvilken som helst slags fond - den må bare ikke være for salt.

3 dl portvin
1 dl rødvin
1½ dl fond
½ dl hvid balsamico
100 g hakket løg
Rosmarin
SMØR


Løget sauteres i lidt SMØR uden at tage farve. Der tilsættes lidt hakket rosmarin, fond, portvin, vin, eddike og friskkværnet peber. Ved jævn varme koges saucen nu ind til ca 2 dl.

Den sigtes derefter igennem en meget finmasket sigte - gem endelig løgene, de kan bruges i de lækreste frikadeller eller i en gryderet. Jeg brugte de her i svampefarsen til min Wellington.

Saucen mangler nu kun lige at blive monteret - og det kan gøres lige inden den skal serveres. Den koges lidt mere ind og bliver pisket blank med en lille klat SMØR. Hvis man ønsker kan konsistensen justeres yderlige med et par dråber majsstivelse udrørt i vand. Saucen blev smagt til med ganske få saltkorn - og så var den perfekt.

Oh la la....det var virkelig en laber sauce. Den havde den helt rette sur/søde balance. Og ja - jeg slikkede tallerkenen bagefter.

Det var noget af et festmåltid på en mandag - og det tog ca 6 timer at lave incl pauser. Men jeg hyggede mig med det og glædede mig over at skulle forkæle mig selv på min første mandag som skilt. Jeg plejer normalt kun at lave så tidskrævende og fancy mad til gæster - hvor det er ofte er lidt stressende at skulle stå med så mange forskellige komponenter.

Hele måltidet var lavet af ting jeg havde i fryseren, på tørlageret og i køleskabet - og det var først over middag jeg besluttede mig for overhovedet at lave varm aftensmad. Jeg blev helt høj mens jeg ledte efter ting til at lave et måltid af - for pludselig gik det hele op i en højere enhed. Og så er det altså det for alvor bliver sjovt at gå i køkkenet.

Det bliver ingen madlavning i dag, der er rester nok til endnu en middag. Der skal dog nok komme mere om Wellington og Anna de næste dage, men ikke nu. For om lidt skal jeg ind og mødes med Sif som kommer til byen for en kort bemærkning.
Tjaw!

28 kommentarer:

 1. Årh hvad - sikke et festmåltid på sådan en mandag. Og fedt du vælger at se på skilsmissen fra den humoristiske side og fejrer den første dag som eks hustru :-) Og hvor må det så egentligt være dejligt, at I stadig er kærester, så du slipper for at skulle ud på singlemarkedet - hihi ;-)

  Hav den dejligste dag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak - ja, det var vildt på en mandag. Desværre kostede det langt flere kræfter end jeg havde, så jeg er død med død på i dag.

   Tak, jeg er kommet til den konklusion at humor må være vejen frem hvis det ikke skal være endnu en fiasko. Hmm, jeg tror ikke jeg ville ha' lyst til at finde en anden kæreste. Så er det jo godt jeg er så glad for den jeg har ;-)

   Tak, i lige måde <3

   Slet
 2. Uhm den lyder lækker den sauce :-)). Malou har du et forslag til en lækker kage, som ikke er alt for besværlig at lave, og som er uden smør og æg?? Det er fordi jeg får en veganer på besøg på fredag :-). Hav en dejlig dag :-)
  Kh Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Jeg har hat forstand på veganske kager - prøv at søge efter en opskrift her hos Sif eller her hos Luna Månebarn. Håber du finder noget der kan bruges ;-)

   Tak, i lige måde <3

   Slet
 3. Jeg ville også have slikket den tallerken - hvis jeg ellers kunne tåle rødvin :P
  Flot og lækkert - og tillykke med statusen som skilt!
  *G*

  SvarSlet
  Svar
  1. Argh, du er da ikke for heldig med hverken mælk eller vin. Kan du tåle portvin? For så kan rødvinen undlader og erstattes af midt mere balsamico og vand ;-)

   Tak - det er var en god måde at fejre det på :-D

   Slet
 4. Jeg havde ikke tænkt på, at løgene kan bruges i frikadeller (eller kødboller) - god idé!

  Og så må man jo aldrig undervurdere fornøjelsen af at slikke tallerkenen bagefter ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, og ved du hvad piskedusk? - det faldt mig også først ind i går da jeg stod med dem i sigten ;-)

   Åh, det er det bedste minde jeg har fra barndommen når mormor gav lov til den slags unoder - og det var når hun havde lavet mos og gryderet. Jeg måtte dog lige vippe Myren af pinden for at få tallerkenen for mig selv :-D

   Slet
 5. Mums et lækkert måltid. Jeg elsker at høre dine eventyr udi fryserens gemmer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, det er selvforkælelse på højt plan :-)

   Ha ha, tak. Jeg kan altid finde et eller andet i fryseren der kan bruges. Og jeg tror desværre der er mange der hælder deres 'guld' i vasken fordi de ikke tror at 3 spsk er værd at gemme på. Lad denne sauce være bevis på det modsatte ;-)

   Det er så dejligt at læse dine ord, for så kan jeg se dine smilende øjen og høre din stemme for mig. Dejligt minde. Kram

   Slet
  2. Jeg er totalt tilhænger af selvforkælelse - især til dem som virkelig fortjener det :-)
   Jeg må indrømme du får mig til at gemme meget mere guld i min lille fryser. Og det er så fedt når man lige kan tilføje en isterning fløderest eller fond :-)
   Ja det er gode minder og jeg glæder mig til at se dig igen en anden god gang. Mange forsigtige kram til dig fra mig

   Slet
  3. Og hvis der er nogen der fortjener det - så er det da vist os ;-)

   Dejligt at høre - det er nemlig tit lige den lillebitte terning der får saucen eller gryderetten helt op og ringe. Jeg har også frosset andefedt fra jul i små bøtter så der er til at riste kartofler i resten af året.

   Måske kan vi stikke hovederne sammen når jeg kommer til København sidst i maj? - for jeg skal være derovre i over 1 uge. Aww, tak - også forsigtigt kram herfra.

   Slet
 6. Lækkert! Vi fik beef wellington til nytårsaften 2010. Det var fantastisk! Blev lavet med det bedste kød slagteren havde, og med fois gras og svampe. Mums!
  Pommes Anna er også en af mine absolutte favoritter. :) glæder mig til at læse om hvordan du gik til den.
  Kh

  SvarSlet
  Svar
  1. Mums! Jeg har kun fået det med fois gras en enkelt gang - og var det ikke så dyrt ville jeg gerne ha' en dåse stående på lageret.

   Det er virkelig en laber kartoffel - og den er klar i sit eget indlæg nu ;-)

   Slet
 7. Åh, hvor lyder det dog lækkert, Malou! Men 6 timer - du har mere tålmodighed, end jeg har. Varme klem!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Ja, det skal lidt tålmodighed til - og en masse pauser. Jeg kan ikke arbejde ret længe af gangen uden at skulle ligge ned. Det er bare rart en sjælden gang imellem at lave en 'stor' middag :-)

   Varme klem

   Slet
 8. Uhmm, nu ved jeg, hvad jeg skal lave næste weekend...men monstro saucen er for kraftig til børn - på trods af, at de allerede er nogle små gourmeter ??
  At gå på opdagelse i sine gemmer er lige mig! Det er utroligt, som det kan inspirere til nye eksperimenter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Uhm, dejligt. Ja, jeg syntes måske nok den her sauce er nok lige på kanten til børn - også selv om de er gourmeter :-)

   Jeg vil anbefale dig i stedet at lave den her uden chili - den er krap så kraftig, men stadig sød og god. Det var den vi lavede til Wellington hos Gourmet Girafferne, og den passede rigtig godt til.

   Jaaaa, det er utroligt hvad man kan finde i skabe og skuffer. Jeg køber altid sjove ting jeg falder over - og pludselig kan det bruges til et eller andet :-)

   Slet
 9. Super nem fong opskrift. Lavede den til vildsvin kølle som jeg hentede i den mørke Svenske skov en sen natte time samme med min trofaste Riffel ;-) kh Hunter

  SvarSlet
 10. Har lige sat en omgang sauce til afkøling, så den er klar til nytår i morgen. Jeg havde desværre ikke guld i fryseren, så måtte springe på en flaske Touch of Taste okse med rødvin og tilsætte saucen en rå kartoffel så den ikke blev for salt. Mums, den smager allerede lækkert! Kødet er Beef Wellington og tilbehøret gulerodspure, en salat med granatæble og mandler og Pommes Anna. Derudover laver jeg naturligvis hjemmelavet kransekage. Bortset fra salaten er alt inspireret af dine opskrifter og det var helt tilfældigt, fundet via Googlesøgninger. Jeg føler mig ret gourmetagtig og synes det er fantstisk at det meste kan forberedes allerede i dag :-) Tak for hjælpen og godt Nytår!

  SvarSlet
  Svar
  1. Nøj, sikke en lækker menu du fik lavet. Jeg er super glad for at du kunne fine inspiration her. Det var simpelthen så lidt. Godt nytår :-)

   Slet
 11. Jeg skal prøve og lave denne lækre menu på lørdag til min fødselsdag. Vi bliver 4 piger, hvor meget skal jeg gange sovsen op med?

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at høre. Det er vist meget passende med en dobbeltportion. Det giver ca 4 dl sauce.

   Slet
  2. Super!! Tak for hurtig svar. Jeg er ikke så heldig at have guld i fryseren. Så har købt en god flydende fond. Så må jeg håbe det kan gå an. Ved du om det er samme mængde?

   Slet
  3. Jeg har skrevet mængden på færdig fond i opskriften. Så 3 dl i dit tilfælde ;-)

   Slet
 12. Hvis man nu ikke har guld i fryseren - er der så en fond du vil anbefale så det ikke bliver for salt?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved det desværre ikke - jeg kender ikke mærkerne på færdig fond og bruger dem aldrig.

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...