torsdag den 26. april 2012

Koldskål med fuldkornskammerjunkere...

Det her er til dels et sponsoret indlæg. Kelsen har sendt mig nogle Kjeldsens fuldkornskammerjunkere til testning - så det bliver så de her til en omgang Stop Spild Af Mad koldskål.

Pressemeddelelsen lyder sådan: "Hos Kelsen Group er vi er meget begejstrede for danskerens stigende fokus på hvad de spiser. Vi er meget opmærksomme på forbrugernes ønsker og vil meget gerne gå forrest, når det kommer til at udvikle grovere alternativer. Som de første i Danmark sender vi derfor nu fuldkornskammerjunkere på markedet og håber, at forbrugerne vil tage rigtig godt imod produktet".

De 2 slags junkere. Jeg skriver om de alm i et andet indlæg hvor jeg har lavet en ny koldskål med lakrids.

Koldskålen er lavet af 5 dl kærnemælk, 2 pasteuriserede æggeblommer og 2 spsk appelsinsirup (til overs fra et af mine eksperimenter til opskriftskonkurrencen til Arla med hytteost. Jeg har dog lavet den før og opskriften ligger her). Æggeblommerne piskes skummende og luftige med siruppen og tilsættes kærnemælk.

Det der gør den fuldstændig laber og fortryllede er 2 dl af basen fra den her is. Min ismaskine kan kun tage 700 g, så der er altid en rest når jeg laver min opskrift med en hel dåse kondenseret mælk. Så koldskålen endte med at indeholde: appelsin, sukker, vanilje, laurbærblad, kondenseret mælk, letmælk, fløde og kærnemælk. Efter en rum tid på køl var den klar til at spise sammen med de fremsendte kammerjunkere.

I en Kjeldens alm kammerjunkere er der pr 100 g (2000 kJ): 26 g sukker, 21 g fedt og 2 g kostfibre - i fuldkornsversionen (1970 kJ): 28 g sukker, 18 g fedt og 6 g kostfibre. Det giver en fedtenergiprocent på 40 for de alm og 35 for fuldkornsversionen. Hånden på hjertet: det er småkager. Kald det kammerjunkere hvis du vil - men sukker og fedtindholdet gør det til kage. Det er trist at de fleste forbrugere stiller lighedstegn mellem fuldkorn og sundhed. Lidt ekstra kostfibre gør ikke et produkt sundere - men måske en smule mindre usundt.

Smagen er fin, dog en smule til den søde side - og de 'sidder' lidt i tænderne på en træls måde når man spiser dem. Mon det er der de ekstra kostfibre ender?

Og så en helt personlig og måske noller ting for mange: de er alle sammen ens. Der er ingen overe og undere. For mig er indtagelse af koldskål et slags sommerritual - og til det ritual hører at man først spiser den ene slags og derefter den anden......som jeg har gjort siden jeg var 5 år gammel.

Ville jeg købe de her fuldkornskammerjunkere i detailhandlen? Nej, desværre ikke. Jeg er jo ellers normalt en varm fortaler for det sundere alternativ og for en grov kost - men de her småkager klarer altså ikke skæret.


Jeg overvejer dog at give dem endnu en chance - som bund til en cheesecake. Dels fordi jeg har set noget lignende her hos Heidi og dels for at resten af posen ikke skal gå til spilde.

17 kommentarer:

 1. Ingen overe og undere? Så køber jeg dem aldrig. Det er helt forkert. Jeg er helt enig.

  SvarSlet
 2. ja, vi skal passe på ikke at hoppe i den der fuldkornsfælde. Jeg er selv tilbøjelig til det da jeg gerne vil have så mange fibre ind i kosten som muligt. Men så lidt forskel både i fibre og fedt er næsten ligemeget. Måske man skulle eksperimentere med at bage sine egne junkere i år med fuldkorn? Heller ikke et produkt jeg ville købe selv umiddelbart - så skulle det i hvert fald ha været øko. Så var jeg nok hoppet på:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det skal vi nemlig. Jeg så en artikel for nyligt hvor det oplyses at vi i stigende grad sætter lighedstegn mellem fuldkorn og sundhed. Vi stirrer os blinde på varedeklarationen hvis der står 'fuldkorn' eller 'ekstra kostfibre' - for så er det et 'sundere produkt'.

   Jeg skal helt sikkert prøve at bage nogen selv. Overvejer lige om det skal være med ølandshvede eller hvad for noget groft mel :-)

   Ha ha, der er jeg så nogen gange lidt blind - for er det øko køber jeg det ;-)

   Slet
 3. Jeg kan godt lide idéen om fuldkornskammerjunkere, eftersom jeg ikke kan tåle for meget hvidt. Men måske man skulle bage dem selv?

  Ps. Sender dig stadig en varm tanke, når jeg glad og nærmest lykkelig pakker mine årstidskasser ud. Tak for hjælpen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, idéen er god - og du kan helt sikket selv bage nogle rigtig gode nogen ;-)

   Aww, tusind tak. Jeg er glad for at du kunne bruge mit indput til at vælge kasser :-)

   Slet
 4. Som småkage/kiks går de fint an, og bunden til islagkagen blev mindst lige så god som hvis jeg havde brugt Digestives - men jeg er også enig i at det er lidt omsonst at slå på det højere fiberindhold, når der stadig er så meget fedt og sukker i.
  Jeg har ikke prøvet dem sammen med koldskål endnu, men de skal selvfølgelig have chancen.
  I øvrigt fantastisk med is-basen i koldskålen - jeg får desværre bare aldrig noget tilovers :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige netop - de er gode som småkager. Ja, men 'fuldkorn' sælger ;-)

   Jeg er ret spændt på hvad du siger til dem som tilbehør til koldskål. Om de også sidder fast i dine tænder?

   Tak, det var et forsøg. Uh, du har måske plads til mere i din maskine?

   Slet
  2. Hov havde slet ikke set dit svar - ja vores ismaskine kan reelt rumme ca. 1,5 liter ifølge brugsanvisningen - men de anbefaler man nøjes med ca. 1 liter, da isen jo fylder mere når den fryser og røres rundt. Jeg kan ikke huske hvor meget jeg har haft i den, men isen har været helt oppe og sige hej til låget et par gange :-)

   Slet
  3. Ok, tak for det. Jeg fylder jo nok for meget i min så - for låget er helt sovset ind bagefter. Ups :-)

   Slet
 5. Må jeg bede om barndommens tvebakker eller kammerjunker, tak, og ikke al det sukkerstads, som har været fremme i snart mange år; senest tilmed nogle ekstra små til børn!!!
  M.v.h. anjoe, årgang 1954
  nb. Det skulle ikke være noget problem at udskifte en del af hvedemelet med f.eks. fuldkorns- eller grahamsmel, hvis man kaster sig ud i at bage tvebakker :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha ha, lige mine ord :-)

   Det er også min tanke - jeg planlægger at bage en portion selv inden længe.

   Slet
 6. Jeg har faktisk aldrig prøvet at lave koldskål selv. Min mormor gjorde det altid og jeg har en masse gode minder fra min barndom med hendes koldskål. Måske var det på tide at forsøge selv. Tusind tak for inspirationen.
  m.v.h.
  Ulrik
  http://spisekammer.blogspot.com/

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh, det skal du simpelthen i gang med at lave - hjemmelavet er 1000 gange bedre end købt.

   Start f.eks med den helt klassiske med æg, sukker, kærnemælk, vanilje og citron - den er himmelsk :-)

   Dejligt mine at ha' om sin mormor :-)

   Slet
 7. Fuldkornskammerjunkere er da en rigtig god idé! Kammerjunkere bør generelt mere frem i lyset - de er old school, men skønne, og har brug for en revival.

  Og tusinde tak for henvisningen og støtten :-))

  KH
  Selina

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der skal fuldkorn til - og det varer ikke længe før jeg selv bager nogle grove kammerjunkere ;-)

   Anytime ;-)

   KH
   Malou

   Slet
 8. Er ret uenig synes fuldkorns kammerjunkerne fra Kjeldsen er nøjagtigt lige så gode som så mange andre og synes ikke de klistrer i tænderne eller noget. Køber dog normalt selv almindelige kammerjunker af fuldkorns versioner har flere kalorier og så stor en forskel gør de kostfibre jo ikke

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...