lørdag den 21. januar 2012

Osteomelet med karamelliserede løg...

I går mens jeg pakkede min kuffert ryddede jeg også lidt ud i køleskabet. Der fandt jeg en hel ost som sang på sidste vers. Den måtte jeg tage mig kærligt af. Og da det nærmede sig frokosttid kunne jeg jo passende lave et eller andet varmt med ost.

I bedste Stop Spild Af Mad stil fik jeg brugt alle mine rester til en lille omelet.

Osten først. Før jul kom min ven fra Arla forbi med en flok oste og det her var den sidste. 600 g svensk Herregård. Sådan har jeg aldrig hverken set eller smagt før. Emballagen lovede en ost med flødeagtig smag, sødme og et snert af nødder.

Duften af nødder ramte mig så snart jeg pakkede den ud - temmelig freaky at en ost kunne ha' SÅ meget nøddearoma.

Ostenovice som jeg er forsøgte jeg at fjerne skorpen med min næsten nyindkøbte ostehøvl. Æh, det kan man så ikke - den er åbenbart kun til blødere skæreroste.

Jeg greb efter min lange fleksible udbener som nemt skrællede skorpe og vokslag af.

Det meste af osten rev jeg med det samme på mit grove Microplane rivejern.

Det blev frosset i portioner af 150 g. Jeg tror de skal bruges til lasagne, tærte og pizza.

Resten af osten rev jeg på det fine rivejern. Der var ca 2 dl - og det var det jeg brugte til omeletten.

Der var noget græsk yoghurt der var mindst en uge over sidste salgsdato - men det duftede fint og der var ingen tegn på mug. Det handler om at bedømme sine overskredne råvarer sensorisk: duft, se og smag - de fleste kan sagtens bruges (dog bør skiveskåret pålæg og andet proteinholdigt med stor overflade kasseres - det er ikke bakteriologisk forsvarligt at indtage). Der var også 3 æg som var overskredet med et par dage. De 3 tomater og løget var fra denne uges måltidskasse som jeg har taget resten af med på ferie.

Omeletmassen: 150 g græsk yoghurt, 3 æg, 1 dl fintrevet ost, lidt frisk timian (fra fryseren) + friskkværnet sort peber og lidt salt.

Tomaterne blev skåret i tern og den sidste dl ost gemt til senere i tilberedningen. Den overskydende væde fra tomaterne blev pisket i æggemassen.

Løget blev snittet i tynde både. Det var meningen at de skulle steges i en blanding af SMØR og olie - men ak og ve, der var ingen SMØR. Jeg rodede lidt rundt i køleskabet og fandt lidt krydret andefedt fra jul. Det brugte jeg sammen med olie. Andefedt er faktisk ret sundt at stege i. Det har nemlig nogenlunde den samme fedtsyresammensætning som olivenolie.

Duften af løg der langsomt brunede i andefedt spredte sig i køkkenet.....og længere ud i lejligheden. Der gik ikke længe før jeg fik besøg af en meget lækkersulten kat som havde meget svært ved at forstå at der ikke fulgte saftige lunser af and med til den liflige duft.

Da løgene var bløde og begyndte at brune i enderne, blev panden skruet ned på middelvarme og æggemassen hældt på.

Omeletten fik lov til at sætte sig lidt, men var stadig meget blød i overfladen. Jeg fordelte resten af osten på den ene halvdel.

Tomaterne blev fordelt ovenpå osten og der blev lagt låg på panden.

Omeletten fik lov til at bage færdig mens osten smeltede og tomaterne blev varmet igennem - æggemassen når også at sufflere lidt så længe.

Den blev derefter gledet over og foldet på et fad. Det er nemmest at løsne den godt med en spatel først, glide halvdelen over på fadet og bruge panden til at folde omeletten indover med. Den færdige omelet fik et lille drys parmesan.

Løgene var blevet karamelliserede og var med til at give omeletten en lækker sprød overflade.

Den luftige omelet med søde løg, smeltet ost, tomat, timian og parmesan var en superlækker frokost. Jeg ristede et par stykker rugbrød til.

Jeg havde virkelig ondt af Trixie. Se lige den stakkels kat. Hun blev ved med at hyle efter and i flere timer bagefter. Når jeg kommer hjem fra ferie vil jeg lave en ret med det sidste bryst fra juleanden - så skal hun få alle de bidder hun kan klemme ned.

Det er blevet taget rigtig godt hul på ferien i dag. Sif tog af sted sidst på formiddagen og lod mig passe kat og hus i den næste uge. Efter en frokost bestående af 2 hotdogs lagde jeg mig under dynen - og vågnede først 4 timer senere. Det er den mest tiltrængte middagslur nogensinde. Jeg er virkelig smadret og trænger til meget hvile og ro. Det kan være meget svært af få hvilet nok derhjemme med 3 katte og 'ting jeg burde ordne'. Her kan jeg bare slappe fuldstændig af.


Lige nu har jeg et halvt øje på MGP, kyllingelår i ovnen og en blød shiraz i glasset. Not bad at all!


6 kommentarer:

 1. Det er sådan en papfidus på 3 Liter fra McLaren Vale (116 kr i Super Best). Den er faktisk ganske udmærket ;-)

  Jeg ved faktisk ikke om den er i handlen i Danmark, men det håber jeg sørme. Den er virkelig god.

  SvarSlet
 2. Oh yes, den kat ELSKER and :-D

  Ja, hvad man ikke gør for de kræ. Tak, er også selv ret vild med det billede :-)

  SvarSlet
 3. en kat på andejagt... :P
  Stakkel - hvad man ikke gør for de små kræ. Men fantastisk Kodak Moment... :P

  SvarSlet
 4. Sorry, det beklager jeg meget :-)

  Aww, tusind tak.....det er jeg meget glad for at du syntes.

  SvarSlet
 5. En blød shiraz? Er du faldet af på den? Troede den skulle skære tænder og knurre på samme tid :-D

  Osten kender jeg ikke - er den kommet i handlen? Ost med nøddesmag er goooodt!

  SvarSlet
 6. Hm :-) Det er faktisk din skyld, mit tastatur nu er fyldt med savl :-) Den omelet og billederne... ligger klart i en klasse for sig...

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...