mandag den 16. august 2010

Langtidsstegt kylling med estragon-smør...

Det er nogle rigtig strenge dage at komme igennem. Fibromyalgien viser tænder og jeg er helt smadret. Men der er virkelig faldet nogle ting på plads. Selv om det er strengt og jeg har ondt, påvirker det ikke humøret i samme grad som før. Jeg gider ikke spilde energi på at ærgre mig over situationen på de hårde dage, men prøver at 'go with the flow' og få det bedste ud af dagene alligevel. I dag havde jeg en aftale med Sif og derfor skulle der være nem aftensmad. Så allerede onsdag lavede jeg noget som kunne strække 2 dage, så der var et minimum af arbejde i det i dag. Jeg skulle nemlig ud og hente min cykel - det var rigeligt 'arbejde' at skulle køre den de 6 km hjem.

Nå, men til kyllingen. Jeg havde set Nadia Foodfanatic lave den skønneste langtidsstegte kylling i sidste uge og den var jeg noget lun på at gøre efter. I hendes kommentarfelt havde jeg også opsnappet et tip som jeg længe har villet prøve af, så det var 2 fluer med 1 smæk.

Estragon-smør består af estragon og........tah da......SMØR. Jeg ved det, det er virkelig en overraskelse af de store. Jeg er jo så heldig at have hjemmetørret estragon i store mængder fra TBS's have. Til 3 spsk SMØR smuldrede jeg en lillehåndfuld og blandede i.

Jeg elsker sådanne 'alt-i-en' retter. Ikke alene er de hurtige at knalde over, de passer også sig selv. I et stort ildfast fad kom der: ½ kg små nye kartofler, 4 gulerødder og 2 porrer i grove stykker samt 2 rødløg i store både.

Kyllingen (på 1500g) blev først skyllet og tørret. Drysset indvendigt med salt og peber, inden den fik indført en hel citron i måsen (Nadia fyldte sin med en lækker urtestuffing, men jeg havde desværre ikke noget brød i huset). Skindet blev forsigtigt løsnet og kryddersmørret blev fordelt under og over. Kyllingen blev derefter lagt på grøntsagerne, fik et skud friskkværnet peber og drysset med mit hjemmelavede krydderurtesalt. ½ L hønsefond blev hældt på og så var fadet næsten klar til ovnen.

Kim kom med dette tip i kommentarene: "I stedet for sølvpapir kan jeg anbefale at benytte bagepapir. Inden det lægges over fadet med kyllingen, så gøres det vådt ved at krølle det under vandhanen. Det gør papiret helt “medgøreligt” og let at pakke ned om kyllingen. Sørg for at der er nok papir til at de går helt ud til kanterne og nærmest lukker tæt på indersiden af fadet. Når så papiret tørrer i ovnen vil det afgive lidt vand til damp + det vil stivne som et fadt låg over kyllingen. Det bruger jeg altid med stor success :-)". Ok, det måtte jeg selvfølgelig afprøve.

Det virkede rigtig godt, så det vil jeg gøre fremover. Kyllingen fik først 2 timer og 40 minutter ved 120°C. Derefter blev bagepapiret fjernet og oven skruet op på 225°C.

Fuglen er næsten færdig, den skal bare lige ha' et godt spark for at få skindet sprødt. Jeg valgte at smøre den med lidt ekstra SMØR. Mælkeproteinerne karamellisere nemlig og er med til at give en smukkere gylden farve.

12-15 minutter er alt hvad den manglede. Fuglen hvilede i ca 10 minutter inden den blev parteret. Grøntsagerne blev fisket op af stegeskyen og holdt varme mens saucen blev lavet. Den bestod af den affedtede stegesky smagt til med lidt agavesirup, balsamico og peber - jævnet med lidt økologisk majsstivelse og farvet med et par dråber madkulør.

En håndfuld grønne bønner fik 20 sekunder i kogende vand og givet til. Det var rart med lidt knas til den ellers 'bløde' mad. Det er virkelig en fremragende måde at lave kylling på. Resultatet bliver supersaftigt og velsmagende.

I dag kunne jeg så skære alle resterne i stykker og lave en omgang 'kyllingebiks'. Saucen blev varmet og givet til. Nem, hurtigt og lækker restemad.

Jeg skal ellers lige love for at Sif diskede op med noget guf i dag. Hun er totalt i middelalder-mode for tiden og kaster sig modigt ud i at genskabe tudsegamle opskrifter. Dagens lækkerbisken stammede tilbage fra 1400 tallet og hedder "Payne Foundow med Caudell" (krydret brødbudding med legeret vinsauce).

Duften var lidt 'julet' og det har sin forklaring. Ud over brød og smør, indeholder desserten rødvin og varme krydderier. Jeg udråbte det til at være middelalder wienerbrød...vin-og-brød.

For hulan, hvor var det lækkert. Vi åd rub og stub. Det var bare lige noget for mig. Lur mig om det ikke er noget jeg også skal forsøge mig med. Det minder om en engelsk plum-pudding, bare uden fedt og langtidskogning. Jeg er fan!

Nu skal jeg lægge hovedet i blød og forsøge at tage en vigtig beslutning. Jeg er blevet inviteret til en familiesammenkomst d. 11/9 (alene datoen ikke?) og jeg er noget loren ved det. Det er den del af familien (min faster og onkel, farbror og tante, fætter og 3 kusiner) der har ignoreret mig totalt siden vi begravede min far for snart 12 år siden, der nu pludselig inviterer. Det bliver selvfølgelig en mulighed for at gøre op med fortidens spøgelser, men jeg ved ikke om jeg er hverken klar eller stærk nok til det. Arrangementet bliver holdt hos min fars enke, som har tilbudt at lægge hus til, så det er trods alt på 'hjemmebane'. Men det bliver holdt som sammenskudsgilde og jeg er blevet bedt om at tage brød og smør med. Brød og smør? Aj, det ved jeg virkelig ikke om mine evner rækker til. Godt jeg ikke skal troppe op med noget af det der man kalder 'mad', så havde jeg jo virkelig været på den. Se, allerede nu er jeg fjendtlig og sarkastisk. Puha, det er noget af en beslutning der skal tages der.

14 kommentarer:

 1. Jeg elsker langtidsstegt kylling og venter kun på en stor øko-kylling flyver min vej (på tilbud) når jeg kigger i køledisken:)
  Det lyder smart med bagepapirs-tricket, det vil jeg prøve næste gang..

  Held og lykke med beslutningen om familie tam-tam'et- jeg ser dog et forsonende budskab i "brød og smør" a la at du ikke skal anstrenge dig, men at de bare gerne vil have du kommer..
  Nu kender jeg heller ikke historien og familien, så det er jo ikke til at vide- familier er sq noget for dem selv!

  SvarSlet
 2. Hej Miss Muffin

  Det er også bare en af de bedste måder at lave sådan en basse på. Jeg håber at du snart støver en op på tilbud. Det trick med bagepapiret har jeg også bare taget til mig med kyshånd :-)

  Tak, jeg har tænkt meget over det i nat men er ikke kommet en beslutning nærmere. Jeg er kun blevet inviteret med fordi min lillesøster krævede at de skulle henvende sig til mig. De ved ikke at jeg er blevet Danmarksmester som cater eller at jeg har den her blog. De ved ikke at jeg har fibro og er førtidspensionist. Hverken min faster, farbror, fætter eller kusiner har talt til mig i 12 år. Nu får vi se om jeg får samlet mig mod til. Men ja, familier er sq noget for dem selv :-)

  Ha' en god dag!

  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 3. Nøjjjh den kylling mv ser nam ud. Jeg tror da jeg skal prøve bagepapirtrikket.
  Familie er noget sært påtvunget noget. Meld afbud hvis det føles rigtigt at melde fra eller aftal med dig selv hvad du gider, men der er jo altid chancen for at blive positivt overrasket.
  Til min farfars allersidste fødselsdag var min bror og jeg pludseligt ikke inviteret selvom alle andre var og min far sagde at det var fordi min faster ikke syntes der skulle være for mange mennesker. Alligevel var hendes børn, børnebørn og papbørnebørn så inviteret. Og vi var sure min bror og jeg. Jeg konfronterede min faster som blev ulykkelig og begyndte at græde og det viste sig at det var min far som løj. Og jeg var overrasket. Men på trods af dum oplevelse så ændrede det mit billede af min faster til et langt mere positivt.
  Knus til dig

  SvarSlet
 4. Kære Malou
  Langtidsstegt kylling, bliver ofte lavet her hos mig, men den med estragonsmørret har jeg ikke prøvet, så det skal prøves, jeg er vild med estragon, det er en urt der virkelig kan give ens retter en god smag.
  Min mand sagde ofte, at vidste han ikke bedre, ville han tro, at jeg havde brugt en terning, det siger lidt om estragonens kraft!
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 5. Kære Malou
  Uhm jeg elsker porrer. Tror jeg skal prøve at komme dem i fadet næste gang. Det lyder også vildt lækkert med estragonsmør.
  Kh Nadia

  SvarSlet
 6. Man kan ikke velge sin slekt, men man kan heldigvis velge sine venner. Vi er mange som ikke har kontakt med deler av slekten, og som lever godt med det, siden alternativet er stadige, ubehagelige situasjoner og konfrontasjoner. Selv om du er i tvil, håper jeg at du etterhvert vil merke hva du aller helst vil, innerst inne, og så gjør du det – ikke tenk på hva alle andre syns du "bør", fokuser på hva som vil gjøre best for deg.
  Kyllingen høres for øvrig utrolig lekker ut, og jeg går og gleder meg til å prøve din oppskrift på pulled pork!

  SvarSlet
 7. Den ser rigtig nok godt ud, namnam!
  Tricket med det våde formbare bagepapir bruger jeg også når kageforme skal fores.
  Knus S

  SvarSlet
 8. mmmm! Er vild med kylling og estragon, det er en super kombination.....
  Tippet med bagepapiret er genialt, jeg bruger det selv når jeg skal langtidsstege/braisere kød.
  Glæder mig til at udføre estragon-kyllingen
  KH
  Marie

  SvarSlet
 9. Tak for kylling siger fru Kjeldsen, som klart skal prøve den her, når bonussønnen kommer næste gang. Han er kyllo-man !

  Familie.. Det er lidt som brød og smør, ikke.. basale fødevarer.. Du kan jo gøre lidt af begge dele. Sig ja tak, trop op og bestem dig for, hvor længe du vil være der. Af hensyn til dig selv, din sitt., dit helbred etc. Det er noget, jeg selv bruger, når jeg besøger min del af familien.. Jeg bestemmer, hvor længe jeg gider dem.. og er de "umulige", så kører jeg hjem igen med det samme.

  Måske du kan bruge ideen..

  kh
  Fru K.

  SvarSlet
 10. Den kylling ser fantastisk ud! Det er helt klart noget, der skal prøves.. kæresten synes det så lækkert ud, og så er jeg glad :-) Ang. den familie-komsammen, så er den svær.. Hva siger din mavefornemmelse? Du skal ikke gøre noget, der er dig imod.. Gør det der er det rigtige for dig :-)

  SvarSlet
 11. @Signe - Tak skal du ha' :-) Det er et super godt trick. Jeg har besluttet mig for ikke at tage med. Familie er godt nok en svær størrelse. Sikke da en omgang - jeg håber at du fik talt ud med din far om hvorfor han løg. Godt du så fik et bedre forhold til din faster. Knus til dig

  @Kære Vibeke - Ja, estragon giver virkelig en kraftig smag. Her passede det virkelig godt. Ha ha, som en terning ligefrem? Tja, det kan jeg lidt godt følge :-D Knus

  @Kære Nadia - Uh, det er guf med porrer. De bliver SÅ søde og lækre af den slags tilberedning. Tak, det var en vinder-kombi :-D Kh

  @Lotte - Tusind tak for din konstruktive feedback! Familie er godt nok en svær størrelse. Jeg har skåret til benet og mærket efter - jeg tager ikke med! Tak skal du ha' :-) Jeg håber du kommer til at elske pulled pork som jeg :-D

  SvarSlet
 12. @Signe - Tak skal du ha' :-) Det vil jeg skrive mig bag øret, har tit problemer med papiret når jeg bager. Knus

  @Marie - Tak skal du ha' :-) Det var virkelig en god kombi. Jeg havde ingen friske krydderurter og greb ud efter hvad jeg havde tørret i stedet. Det er super med det bagepapir, det vil jeg også forsøge mig med næste gang jeg skal braissere noget :-) Glæder mig til at se din version! Kh

  @Madam Kjeldsen - Velbekomme, jeg er glad for at du kan bruge den som inspiration. Ha ha, kyllo-man er er skønt ord :-) Det er desværre helt over i Helsingør 'slaget' skal stå, så jeg kan ikke bare lige smutte hvis jeg får nok. Men jeg har besluttet mig for ikke at tage med. Magter ikke at udsætte mig selv for alt den negativitet. Tak :-) Kh

  @Lea - Tusind tak skal du ha' :-) Min mavefornemmelse siger 'nej tak' (læs: hell no) - så jeg bliver hjemme. Det føles som det helt rigtige beslutning. Tak for feedback :-)

  SvarSlet
 13. Jeg fandt lige denne langtidsstegte esdragon-kylling, og den skal jeg da klart prøve. Men... hvordan løsner man skindet på sådan en fætter? Dét kan jeg ikke rigtig lure... :-/

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Allan

   Dejligt, håber den må smage dig. Man løsner forsigtigt skindet med fingrene - jeg viser det lidt tydeligere her ;-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...