Den labre kage blev pyntet af med en liflig citronglasur og et drys mini-stjerner.
Og lad os så bage. Jeg startede med at klargøre ingredienserne og temperere dem på køkkenbordet (æg, SMØR, marcipan og citronerne). Denne gang valgte jeg at rive marcipanen groft, i stedet for at skære den i tern. Det gør det noget nemmere at piske dejen glat.
Kan man komme for meget citron i en citronmåne? Jeg tror det næppe. Vel vidende at marcipanen søder ekstra, trykkede jeg citronpedalen i bund og brugte skallen fra hele 3 citroner (mellemstørrelse) - og saften fra de 2. Jeg vil ikke diktere hvor meget du bruger......men brug rigeligt.....
Den revne marcipan, blev dækket med lidt film, så det ikke tørrede ud, mens jeg klargjorde resten.
Kagen passer til en 22 cm form.
200 g marcipan (revet)
200 g rørsukker
200 g SMØR (blødt)
½ tsk vaniljepulver
4 æg (tempererede)
100 g mel
Skal af min 2 citroner
Saft af min 1 citron
Riv først skallen af citronerne, pres saften og bland de 2 ting sammen. Pisk den revne marcipan sammen med sukkeret. Tilsæt blødt SMØR, lidt af gangen. Pisk til en cremet masse og tilsæt vaniljen. Pisk et æg i, af gangen. Sigt melet og vend det i dejen, af et par omgange - skiftevis med citronblandingen. (Og nej, det er ikke en forglemmelse, at der ikke er bagepulver eler andet hævemiddel i - det skal ikke være en luftig kage).
Bag kagen i en smurt eller foret springform, ved 175°C (varmluft), i 35-40 minutter. Test med en tandstik efter 35 min. Lad derefter kagen køle i formen lidt, inden den tages ud og køler helt på en rist.
Mens kagen køler, kan man passende gå i gang med glasuren.
Man kan sagtens nøjes med en almindelig glasur, enten på vand eller æggehvide, uden tilsat smag. Jeg ville bare gerne ha' et ekstra skud citron. Men det skulle ikke bare være syrligt, men også aromatisk. Det opnår man ved at bruge skallen også, så man få de parfumerede citrusolier med. Den revne skal af en citron, fik derfor lov til at trække i dens egen saft i ca 30 minutter.
Inden jeg rørte glasuren sammen, siede jeg citronskallen fra saften, med en lille te-si. Og med bagsiden af skeen, pressede jeg de sidste gyldne dråber igennem. Duften var fortryllende...
Det er altså et hit med marcipan i kage, som skal være tæt og lidt tung. Opskriften er som nævnt øverst, baseret på denne marmor-mazarin, som ikke nåede videre end Instagram:
Jeg arbejder på at lave nye versioner af begge kager - med mandelmel og naturlig sukkererstatning, så de kan nydes af flere. More to come...
God dag til dig der kom forbi....og nåede helt herned
Åååh altså <3
SvarSletSelvom jeg elsker citron, så var jeg ikke særlig glad for citronmåne i mange år. Lige indtil en kollega introducerede mig for en udgave med marcipan i. Det holder max!
Så har jeg delt opskriften i Norge (din original) og de første norske citronmåner er bagt og spist, stor success! Har set smukke billeder!
SvarSletSå er jeg landet efter indkøbstur. Alt til denne fristelse er indkøbt og snart går jeg i krig :D
SvarSletDén her smager fantastisk. Jeg har hadet den tørre industriversion i årevis.
SvarSletNæste gang vover jeg at smække 3 citroner i dejen.
Tak for at dele den!