fredag den 23. september 2016

Kapustnica - slovakisk suppe med røget dådyrhjerte og sauerkraut...

Indtil for et par måneder siden, anede jeg ikke at den her suppe eksisterede. Men så tog Johan på rundtur i Centraleuropa, heriblandt Slovakiet, og kunne fortælle at han havde fået en suppe som var noget af det bedste han nogensinde havde spist (læs om den her). Det var noget af en udmelding - og min gastronomiske nysgerrighed var straks vakt. Det var nemlig en suppe der bød på både nogle kulinariske og personlige udfordringer. Og her får du så min hjemmestrikkede udgave:

Kapustnica er både syrlig, stærk, røget og aromatisk. En meget speciel suppe for de danske smagsløg - men bestemt værd at give sig i kast med. Jeg har allerede version 2 på tegnebrættet. 

Den kraftige suppe er en del af den traditionelle slovakisk julemad, men laves gerne hele året. Den er som regel kogt på en røget svineskank, men jeg havde andre planer: 

Jeg var nemlig faldet over en pakke bøgerøget dådyrhjerte nede i Salling Super. Det var da det min suppe skulle koges på!

Jeg har brugt den her opskrift som udgangspunkt, men twistet den lidt. Projektet krævede et indkøb af noget jeg aldrig før har haft i mit køkken (og som jeg mildest taget afskyr): kommen. Jeg bryster mig af at jeg efterhånden har lært at spise alt (undtagen kammuslinger og grøn peber, som jeg ikke kan tåle), men kommen er virkelig en undtagelse. Det skal dog ikke hedde sig, så NU måtte jeg altså prøve om det var så slemt som jeg huskede.

Kapustnica (4 pers):

150-200 g røget kød
8 dl vand

½ tsk hel allehånde
½ tsk sorte peberkorn
1 tsk kommen
2 nelliker
Lidt revet muskatnød
2 laurbærblade

400 g surkål/sauerkraut
2 fed revet hvidløg 

1 mellemstort løg
1 spsk olie
1 spsk paprika

50 g tørrede svampe
1-2 kraftigt røgede pølser

Sukker
Eddike
Frisk timian
Salt
Friskkværnet sort peber

Cremefraiche
Persille

Min suppe blev lavet i crock-pot, men kan også sagtens laves i en gryde. Røget kød, vand og krydderier fik lov til at simre 4 timer på low. Derefter blev surkålen og det revne hvidløg tilsat.

Løget blev skåret i tynde både, sauteret klare i olien og tilsat paprika. Løgene kom i suppen.

De tørrede svampe blev en blanding af hvad jeg havde på laver: portobello, kantareller og Karl Johan. De blev udblødt i vand, der lige akkurat dækkede, i ca 30 minutter. Svampene blev fisket op af udblødningsvandet, som blev siet igennem et klæde. Både vand og svampe blev tilsat til suppen. Man kan vælge at komme de tørre svampe direkte i suppen - men der kan gemme sig både sand og andre urenheder i, som er rare at få fra. Vælger man at komme dem dem i, uden at udbløde dem først, skal man tilsætte ca 3 del vand yderlige.

Suppen fik lov til at simre natten over. Jeg stod op til en intens duftende suppe, som der nu skulle arbejdes videre med.

Det rå hjerte var ret fedt. Da jeg nu fiskede det op, fjernede jeg det fedt der sad tilbage og skar resten i små bidder.

2 kødfulde pølser, købt i Kolding på fødevarefestival, blev smidt ned i suppen og fik lov at simre med i 2 timer, inden de også blev fisket op og skøret i små mundrette bidder.

Samme sted havde jeg også købt denne økologiske chorizo (det hvide er ikke skimmel, men saltudtrækninger) fra Hjortsminde. Den tilsatte jeg ca 15 cm af, som fik lov til at simre sammen med de andre pølser. Den blev ligeledes fisket op og skåret i småbidder - og kom tilbage i suppen.

Den færdige suppe blev smagt til med sukker, æblecidereddike, lidt frisk timian, salt og sort peber. Jow, den havde en karakteristisk smag af kommen - men det gled ind i det samlede smagsbillede på en helt tålelig måde.

Den blev smagt til som jeg syntes den skulle være - men nu havde jeg jo heller ikke smagt den ægte vare. Men det havde ham som suppen skulle serveres for, så jeg tog mig gevaldigt sammen og inviterede ham ud i mig køkken og gav ham lov til at smage den yderlige til. Ja, jeg ved god det lyder helt forrykt. Og det kostede da også lidt på stoltheden.....men det var jo smag det drejede sig om, så måtte jeg give efter. 

Johan var ganske godt tilfreds med resultatet, men der var et par steder den haltede. Hjertet havde givet godt med røg, men ikke meget fyldig 'kødsmag' som man ville ha' fået hvis den var kogt på gris - og de pølser jeg havde brugt var ikke kraftige og krydrede nok - så de havde ikke bidraget med nok *umphf*. Jeg skulle ha' droppet de ferske pølser og i stedet brugt hele chorizoen. Der blev tilsat noget ekstra paprika, lidt tamari (hvedefri soja) og en smule chilisauce. Og så var den næsten som hjemme i Slovakiet...

Suppen blev serveret i opvarmede skåle, toppet med lidt cremefraiche og hakket persille. Tjekkisk øl og slovakisk suppe - det spillede helt godt. Og sådan fik vi varmen igen, efter en kold formiddag på Food Festival i regnvejr. 

Da jeg af gode grunde aldrig havde hørt suppens navn udtalt, havde jeg ud fra bogstaverne bildt mig ind at den hed Krasnipuska - som udtales som det staves. Inden weekenden var omme havde jeg dog lært at udtale det semi-rigtigt: Ka-pu-snit-za.

Jeg skal helt sikket lave den igen. Jeg er vild med det sur/stærkt/røgede - og kan nemt forestille mig at den næste version skal koges på en hamburgeryg eller skinke, en hel chorizo og mere krydderi.

Svampene har jeg allerede købt. Så det er kun et spørgsmål om tid før jeg laver den næste. Nu skal jeg så bare på jagt efter en økologisk hamburgerryg eller skinke. 

Og nu vil jeg pakke mig ind i min dyne, sætte mig ud på altanen og få lidt sol på min næse, mens naboerne får glæde af min sælhundehoste. God fredag til alle der kommer her forbi...


onsdag den 21. september 2016

Frosé - pink slush ice for voksne...

Move over, Aperol Spritz - der er kommet en ny sommerdrink på banen: Frosé (sammentrækning af Frozen og Rosé). Den pink forfriskende frosne frugtige drink stammer fra New York, og har bredt sig som en steppebrand....men det virker ikke rigtig som om den har fanget an herhjemme.....endnu.... 

DET må jeg gøre noget aktivt ved - så her får du min udgave med citronverbena og hindbær: 

Den er virkelig nem at lave, men forudsætter dog at du har en ismaskine. Der skal bruges rosé (Uh, er det rigtig sandt?), simpel sirup, hindbær og citron. 

Fælles for de fleste af de opskrifter jeg har fundet (f.eks den her), er at de virker for sliksøde. Jeg har derfor skåret meget ned for sødningen og det spiller for mig. Hvis du er til søde drinks, så tilsæt endelig mere. 

Først skal du lave en simpel sirup. Den laves af lige dele vand og sukker. Her har jeg brugt 4 dl røsukker og vand, som har fået et opkog til alt sukkeret var opløst - og så var den klar til brug efter nedkøling. 

Hvis man har lyst, kan man tilsætte smag. Jeg havde noget citronverbena tilbage, som jeg skyllede, plukkede og tilsatte. Det fik lov til at trække med siruppen i ca 1 time ved stuetemperatur, før det blev siet igennem en meget fintmasket si. Det gav den mest fortryllede sirup - som jeg rent faktisk lavede til en Tom Collins. Men jeg var slet ikke i tvivl om at den også skulle bruges til denne Frosé.

For at give smæk på farven og en smule mere frugt, valgte jeg at tage 50 g frosne hindbær (tag 1 fra til pynt) og blande med ¾ dl sirup. De fik et hurtigt zap i mikroen og blev moset med en gaffel, for at frigive så meget saft som muligt. Den nu højrøde sirup, blev sigtet og blandet sammen med 4 dl rosé og ¾ dl friskpresset, siet, citronsaft.

Det gav en smuk mørk pink drink. Og så var det bare med at smide den i ismaskinen i ca 25 minutter. 

Det gav den fineste lyserøde slushy. 

Har du ingen ismaskine? Så frys blot vinen ned i en fladt fad (eller i en isterningbakke) og blend den sammen med sirup og citronsaft inden servering.

Server den labre Frosé i et afkølet glas. Det her er hele portionen - som i teorien er nok til 2 drinks. Men altså....have you met me?

Pynt med ½ citronskive, et hindbær og et topskud citronverbena. Smæk et sugerør i - og server den for dine dånende veninder.

Man kan også lade den tø lidt, så den bliver mere som en Frozen Margarita i konsistensen. Det gør den noget nemmere at drikke. Men den bliver nu hurtigt sådan i glasset alligevel.

Skulle man alligevel kaste sig ud i at dele (?), er den rigtig fin at servere i afkølede langstilkede martini-glas.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Æh, og så slutter jeg lige af med et lille kig bag kulissen.

Det er faktisk lidt svært at komme til at fotografere, men en nysgerrig Iskelil i huset. Jeg endte med kun at få et eneste brugbart billede på altanen, og måtte derefter fortrække til køkkenbordet, hvor der ikke er adgang for katte. The struggle is real!

Hvad så - er Frosé noget du skal forsøge dig med?

tirsdag den 20. september 2016

Cremet persillesuppe...

Her får du opskriften på en cremet suppe, med en intens smag af persille. Den er supernem at lave og mætter så godt, at den sagtens kan udgøre et helt måltid i sig selv.
Hold nu fast: der er intet mindre end 60 g persille i suppen - og det er en del. Det giver et godt skud betacaroten, A-vitamin, C-vitamin, kalium, magnesium og jern.

Jeg har givet den gas med persillen i denne weekend. Det skyldes Lars fra Grydeskeen. Jeg ved at han dyrker citronverbena (som jeg bla skulle bruge til den her is) i sin have og charmede mig til lidt af den. Han tilbød at smide lidt ekstra krydderurter af egen avl i puljen - og jokede med at jeg kunne få "ca 4 kg persille".

Persille galore, salvie, vietnamesisk koriander og citronverbena
Det viste sig så på ingen måde at være en joke - tværtimod. Den her spand indeholder ikke engang det hele! Og som ambassadør for Stop Spild Af Mad gav det noget af en udfordring - for hvad pokker stiller en person op med så meget persille?

Jow, nu skal du bare høre. Man sætter sig i solen, på sin altan, og plukker blade af stængler - til man ikke orker mere. Stænglerne kommer man i en pose og smider i fryseren til fond.

Bladene skyller man grundigt og slynger tørre for vand i en salatslynge. Og voila: så er der persille klar til brug.

Jeg vejede 60 g af - og kom resten på køl, pakket ind i køkkenpapir og lagt i en pose.

Og så til suppens øvrige ingredienser:
Til 2 portioner:

100 g løg
1 tsk olivenolie
200 g selleri 
6 dl Herbamare urtebouillon eller anden bouillon
60 g persille
50 g flødeost
Lidt revet citronskal
Lidt citronsaft
Salt 
Friskkværnet sort peber
Muskatnød

Lav bouillonen først (6 dl vand og 12 g pasta). Snit løget fint og skær sellerien ud i grove stykker. Sauter løgene i olien, uden at de tager farve. Tilsæt selleri og bouillon - og lad gryden simre til det hele er godt mørt.

Tag gryden af varmen og tilsæt flødeost + persille. Blend hele herligheden *wroom wroom* og tilsæt citronskal + saft, salt, peber og muskatnød. Blend igen - og smag evt til med mere citron.

Server suppen i varme skåle. Her er den toppet med en smule fløde (var ved at lave is, så jeg tog lidt derfra) og et lille drys hakket persille. Giv godt brød til.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Og så er der resten af persillen. En del blev hakket og frosset ned. En anden del blev blendet med lidt olivenolie og frosset ned til pesto. Og i dag tager jeg resten og koger en kraftig persillefond. Den kan jeg så tage lidt op af og tilsætte når jeg koger f.eks hønsefond. 


Men det bliver hårdt for Iskelil at skulle sige farvel til hendes persille.


Det var kærlighed ved første blik. Hun blev helt salig.

Og lagde sig straks til at sove under persillen.

Resten af dagen. Og hele weekenden.

Og når hun ikke sov, stirrede hun henført op på det grønne.....

Eller vogtede over spanden. Hun var ikke glad, når jeg kom med saksen for at høste en portion.

Det her blik siger det hele. Jeg tror jeg åbner en dåse torskerogn og distraherer hende med den, for NU koger jeg persillefond. 

God tirsdag til alle der kommer her forbi...

torsdag den 15. september 2016

Måltidssalat med linser og avocado...

Måltidssalater er et hit. Et super alt-i-et måltid på et fad. Her får du en vegetarisk (well, vegansk faktisk) en af slagsen - med masser af protein, sundt fedt og sprøde grøntsager:

En mættende sag, med masser af smag. Det er ikke alene sandt, det rimer også!

Jeg lavede salaten af rester fra køkken og grøntsagsskuffe + lidt assistance fra fryseren. Det friske var ½ agurk, 1 avocado, en god håndfuld små tomater og lidt broccoli. Den røde 'peberfrugt' er en mild Anaheim chili fra en plante kaldet Donald, dyrket af Johan, som jeg fik da han besøgte mig sidst.

Den frosne blanding (fundet i Fakta til 10 kr) indeholdt edamamebønner, grønne bønner, sugar snaps og broccoli. Da jeg havde frisk broccoli, fiskede jeg den frosne fra og kom tilbage i posen til en anden god gang. Resten fik blot lov at tø op.

Den friske broccoli, blev hevet i små buketter, overhældt med kogende vand og fik lov at stå i 1 minut. Det kom derefter i koldt vand lige så længe - og endte derefter i en si til afdrypning.

Og så skulle der koges nogle linser. Jeg foretrækker de små sorte til salater. De er ikke så melede og har en perfekt størrelse. 100 g linser blev skyllet i koldt vand og kogt ca 15 minutter, inden de blev sat til afdrypning i en sigte.

Mens linserne simrede sagte, lavede jeg salatens dressing:

4 spsk olivenolie, 3 spsk æblecidereddike, 1½ spsk fuldkornssennep, 2 fed revet hvidløg, ½ finthakket Donald + urtesalt og friskkværnet sort peber.

Dressingen blev pisket sammen og vendt i de afdryppede lune linser - og blandingen fik lov til at køle helt ned.

De optøede grønne sager og broccolien blev vendt sammen med de marinerede linser.

Tomaterne blev skåret i skiver og avocadoen i tern - og begge dele blev vendt i.

For at give lidt ekstra smag og lidt pynt, dryssede jeg med en smule bronzefennikel og smukke hvide blomster fra peberurt (vintersar) fra altanhaven.

Og så var det ikke andet end at gå ud i det gode vejr og nyde salaten til aftensmad. Solen forsvinder bag naboblokken kl ca 19, så det er med at få hver en solstråle med.

Og ja - jeg spiste det hele rub og stub. Det var mit første måltid efter 24 timers faste, så jeg aftalte med mig selv at jeg godt kunne gemme noget til dagen efter, men måtte spise det jeg kunne. Og det blev så det hele.

Salaten vil også passer rigtig godt som tilbehør til både kød og fisk. Og man kan også f.eks tilsætte grillet kød, rejer, tun eller smilende vagtelæg til selve salaten. It's all good...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Endnu en solskinsdag venter forude. Jeg skal UD i den. Er i elendig fysisk forfatning og kæmper noget med at holde balancen på el-cyklen - men jeg VIL ha' mere sol, frisk luft og hyggestunder med veninder sat ind på velværekontoen. Basta!

Rigtig god dag til alle der kommer her forbi...