En smooth lækker is med smag af saltet karamel. Det er en smag uden lige!
Arla Unika har åbnet butik i Århus midtby - og der var jeg forbi en dag. De havde den del økologisk 50% fløde, der var et par dage fra sidste salgsdato, til 5 kr for 2½ dl. I bedste Stop Spild Af Mad stil skulle jeg da gerne redde noget af det. Jeg tog kun 3 og lod resten stå (ARGH!). Fortrød det på vej hjem i bussen og skrev straks på Facebook at det var til at få - og jeg ved at det straks fik mere af den gode fløde afsat.
Det skal lige her indsparkes at man sagtens kan lave de her is med alm piskefløde - men så bør man skære lidt ned på vandmængden.
Så snart jeg var hjemme, gik jeg i skabe og skuffer, for at lede efter noget at lave is af - og med.
Til 3 slags is skal der bruges ca 1½ dåse kondenseret mælk - jeg havde kun 1 på lager. Men så havde jeg den her, hvor det er kogt ind til en mælkekaramel - også kaldet dulce de leche.
Det er noget intenst og meget sødt stads.....men SÅ vanedannende. Jeg har skrevet lidt om det her.
200 g dulce de leche
2 dl vand
2½ dl 50% fløde
½-1 tsk flagesalt
Giv vandet et opkog og pisk mælkekaramellen ud i det. Tilsæt ½ tsk salt. Køl blandingen ned. Tilsæt fløden og smag til med ekstra salt til den ønskede balance er opnået. Sæt blandingen på køl til den er helt afkølet. Kom den i ismaskinen og kør den ca 25 minutter, overfør den til en bøtte og lad den fryse helt ind.
Har du ikke en ismaskine, så frys den ind i en bøtte, men ompiskning hver halve time til den bliver sej i konsistensen.
Det er en super idé lige at sætte sit serveringsglas på køl i ca 10 minutter inden anretning - så holder isen formen lidt længere. Den skulle pyntes af med lidt ekstra dulce de leche og flagesalt.
Bøtten med is blev taget op og sat på køl i 30 minutter inden anretning. Så var den perfekt i konsistensen til at kugle op.
Lidt dulce de leche kom i en lille sprøjtepose, så det var nemmere at komme på. Og til sidst et drys flagesalt. Oh la la....
For god ordens skyld kommer de 2 andre is lige med her også. De får ikke hver deres indlæg, da jeg allerede har lavet flere forskellige vanilje-is - og den nøddecreme jeg har brugt, ved jeg ikke hvor man kan få.
Vanilje-is:
200 g kondenseret mælk
1 dl vand
2½ dl 50% fløde
Marven fra 1 vaniljestang eller ½-1 tsk vaniljepulver
Hasselnødde-is:
200 g kondenseret mælk
100 g hasselnøddesmør eller nøddecreme
2 dl vand
2½ dl 50% fløde
Det er den her nøddecreme jeg brugte. Den smager SÅ godt. Den blev købt i sommers på Kulinarisk Sydfyn, men jeg har desværre hverken set den før eller siden. Hver bid smager ligesom hjemme i Piemonte.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Det går nok lidt tid før ismaskinen bliver fundet frem igen. Påsken nærmer sig nemligt med hastige skridt - og med den, den internationale vaffeldag og mit næste vaffeltema. Jeg har besluttet mig for at skyde min store sponsorerede give-away i gang allerede her i den kommende weekend, så vinderen kan nå at modtage sin præmie inden vaffeldagen d. 25/3.
Og nu vil jeg så flytte til vaffelland....og vafle ALT som vafles kan...
Noget siger mig at du blev en smule skuffet, da du spiste "jordbærisen" ;)
SvarSletHvorfor bruge en ekstra fed fløde, hvis man alligevel kommer vand i? Hvilket jeg er lidt modstander af at man gør.
SvarSletSom du kan læse, fik jeg fløden billigt - så derfor. Normalt ville jeg bare bruge alm 38% fløde og ingen vand.
Slet