mandag den 24. august 2015

Salat med grillet vandmelon og marineret feta...

Vandmelon med feta - ja ja, det har vi set 500 gange i år allerede. Men den her er altså ny med et twist: vandmelonen er nemlig grillet og fetaen marineret. Det er der kommet en meget interessant og smagfuld salat ud af.

Den saftige møre vandmelon og den sur/sød marinerede feta spiller rigtig godt sammen med salatens øvrige elementer.

Jeg havde fundet denne lillebitte økologiske vandmelon i Kvickly. Det er en 20'er til sammenligning af størrelsen. 

Inden melonen skulle på grillen, skulle den lige ha' en hurtig pensling med en marinade også. Den blev pisket sammen af saften fra 1 limefrugt, 1 spsk akaciehonning og 1 spsk citronolie

Jeg skar 4 skiver af melonen på ca 1½ cm tykkelse. De blev duppet tørre for overskydende saft med et stykke køkkenpapir og penslet med marinaden (gem resten) inden de blev grillet hurtigt på begge sider.

De grillede melonskiver fik lov til at køle helt ned inden der skulle ske mere med dem.

Jeg havde nogle rester fra den græske bondesalat som skulle bruges i bedste Stop Spild Af Mad stil: forårsløg, agurk og persille - og feta (ja ja, hvid salatost). Det var også hjertesalat og mere lime.

½ agurk blev befriet for skræl og kerner inden den blev snittet småt. 2 forårsløg blev snittet fint.

Resten af marinaden fra melonen blev der bygget videre på. Mere citronolie og mere limesaft + en smule hvidvinseddike. Den blev smagt til så den sur/søde balance var tilpas. Der blev derefter tilsat lidt tørret mynte, hakket persille, masser af friskkværnet sort peber og urtesalt.

Fetaen blev skåret ud i små trekanter og vendt i marinaden. Blandingen fik lov til at trække ca 30 minutter på køl.

Og så til opbygningen af salaten. Først et lag skyllede blade hjertesalat.

Melonskiverne blev delt i 4 og lagt på. Jeg valgte at beholde skallen på. Når den er grillet kan man nemlig spise det meste, lige bortset fra de yderste 2 mm.

Agurk og forårsløg blev fordelt over. Den marinerede feta blev lagt til rette på toppen og den overskydende marinade dryppet over. Til allersidst blev en håndfuld ristede græskarkerner drysset over for at give lidt knas.

Salaten kan serveres til det meste grillede kød og fisk - eller alt godt fra stegepanden. Jeg spiste den dog som en vegetarisk hovedret.

Nøj, jeg har noget spændende at fortælle snart. Der går lige et par dage før jeg må komme med den officielle udmelding - så hæng på...


Krydrede hakkebøffer med græsk bondesalat og dilddip...

Der har været lidt stille her i den sidste uge. Jeg har nemlig haft travlt med at være udendørs og suge hver en tilgængelig helsebringende solstråle til mig. De er i disse dage jeg har det bedst på hele året. Varmen gør led og muskler bløde - og solen giver en masse D-vitamin. Det er blevet til en del rugbrødsmadder, hotwings og et lækkert restaurantbesøg. Men det er da også blevet til en smule mad herhjemme. Lørdag lavede jeg den her omgang:

Små krydrede hakkedrenge (som oprindeligt var tiltænkt som farsbrød), en rustik salat og en laber dip.

I Rema 1000 havde jeg fundet de her tomater til 8 kr pr bakke. Det er uhørt billigt. De skulle helt klart danne grundstammen for en rustik salat.

Tomaterne fik bla selskab af forårsløg, en rest rød peberfrugt, agurk, persille, hvidløg og feta hvid salat ost.

Grøntsagerne blev snittet og vendt med hakket persille. En dressing blev pisket sammen af citronolie, hvidvinseddike, revet hvidløg, tørret mynte, friskkværnet peber og urtesalt. Fetaen den hvide salatost blev skåret ud i små trekanter og vendt i dressingen.

Hele herligheden blev vendt sammen. Salaten fik lov til at trække på køl mens resten blev gjort klar.

De små krydrede hakkedrenge stammer fra den her. Den faldt jeg også over i Rema 1000 - 400 g for 40 kr. Det må siges at være ok for økologisk convenience. 

Det er meningen at man blot skal fjerne folien og sætte bakken i ovnen - men jeg ville hellere ha' små bøffer. Den blev derfor skåret ud i 8 skiver.

Dippen var også rigtig nem: blot skyr rørt med Dillicious Dip

Det er en blanding af rørsukker, havsalt, dild, hvidløg, urteboullion, asafoetida. 

Og så var det bare med at få tændt grillen - men ak, jeg havde helt glemt tiden, så det var blevet for mørkt. Der blev varmet en pande op i stedet. Til at stege i, brugte jeg lidt olivenolie - en gave fra min søn, som han selv havde hjembragt fra Grækenland. 

Det blev en ganske fin middag. Nogle gange er nemt bare fantastisk.

I det næste indlæg får du opskriften på en laber grillet vandmelonsalat med meget mere af det gode.


tirsdag den 18. august 2015

Convenience: Meyers Aftensmad...

Her efter jeg har fået lagt blokader i begge skuldre, har jeg passet lidt på ikke at bruge armene for meget. Ved endnu ikke hvor meget eller hvor lidt der skal til. Det betyder at jeg har spist mange nemme måltider fra fryseren og en del convenience. Der er langt mellem snapsens når det gælder færdiglavet mad, men jeg har fundet noget som virkelig gør mig glad:

I min lokale Kvickly faldt jeg nemlig over et udvalg af Meyers Aftensmad. Jeg havde ikke set dem der før, så jeg var nysgerrig. Normalprisen er ca 60-70 kr, men da det var ved at gå på dato var det sat godt ned i bedste Stop Spild Af Mad stil. Jeg købte en lasagne (25 kr), Butter Chicken (30 kr) og kødboller i tomatsauce (35 kr). Det gav mad til 3 dage for 90 kr + det løse til tilbehør. Ugen bød således på 2 fastedage og 3 spisedage. Fastedagene kørte jeg på 0 kcal og på spisedagene fik jeg havre/chiagrød til morgen + rugbrød med avocado til frokost. En rigtig nem uge.

Den første aften nuppede jeg lasagnen. Og jeg skal love for at jeg blev overrasket - for den smagte virkelig, virkelig, godt. Ingen dum kemi, men ene tålelige råvarer: oksekød (32%), flåede tomater (28%), mælk, hvedepasta (9%), mozzarella ost, zittauerløg, tomatpuré, vand, hvedemel, smør, sukker, æblecidereddike, hvidløg, vegetabilsk olie (soja), salt, timian, peber, oregano. Ja ja, en grøn salat ville ha' været godt til - men kræfterne svigtede.

På dag 2 var det en omgang Butter Chicken der ventede. Det lyder jo lovende med en ægte curry-master bag opskriften. Igen overraskede ingredienslisten: kylling (37%), flåede tomater, løg, hønsekødsfond, yoghurt naturel, creme fraiche, smør,cashewnødder, hvidløg, ingefær, citronsaft, vegetabilsk olie (soja), frisk koriander, grøn chili, salt, gurkemeje, spidskommen, sukker, garam masala, chilipulver, bukkehorn, peber

Som tilbehør kogte jeg en blanding af rød og hvid quinoa. 

Lidt rød peber, skyr og koriander skulle der også til.

Den opvarmede ret viste sig at indeholde 2 store stykker kylling i en ret tynd sauce - med en meget lovende duft. En anden gang vil jeg nok købe nogle grøntsager til at komme i.

Lidt skyr, hakket rød peber og lidt koriander, både pyntede og smagte. Nøj, det var godt - ligesom hjemme i Indien. Jeg må indrømme at den var perfekt balanceret. 

Tredje og sidste dag var der så kødboller på menuen: flåede tomater (50%), hakket kalv og flæsk (18%), løg, mælk, sukker, æg, hvedemel, æblecidereddike, grana padano ost, salt, hvidløg, basilikum, peber. Ikke så meget pjat der heller.

Som tilbehør ville jeg lave zoodles - nudler af squash. Frisk basilikum og parmesan skulle sætte prikken over i'et.

En stor grøn squash blev kørt på min spiralmaskine og toppet med de opvarmede kødboller. Der var 5 stk i pakken.

Saucen blev fordelt ud over.

Masser af friskrevet parmesan og en tot basilikum. Også en rigtig god ret, dog lidt mere anonym i smagen end de andre.

I serien findes også boller i karry, Tikka Masala og kødsauce. Hylden hvor de lå i Kvickly er bare desværre tom igen og det er tvivlsomt om de kommer igen. Tror ikke der blev solgt så mange. Prisen er høj i forhold til det øvrige sortiment i kølemontren med delikatesser og convenience - og så kan jeg forestille mig at de bliver valgt fra tilfordel for noget billigere. Lad mig lige løfte pegefingeren lidt og sige: husk nu at pris og kvalitet hænger sammen!  

Jeg ved de kan købes online hos Irma og inde i Salling Super, så de er da til at få fat på. Det er rart at vide at der er et alternativ til dyr (og ofte rystende ringe) take-out og forfrosne pizzaer. For der er altså bare dage hvor jeg ikke kan lave mad selv.

Det er vigtigt at pointere at indlægget ikke er hverken sponsoreret eller ment som reklame - men et udtryk for ren og skær begejstring.


søndag den 16. august 2015

Give-away: Vil du selv lave ispinde?...

Beklager, der har været dømt smøl på den her give-away. Men selv om solen ikke stadig banker ubønhørligt ned kan man vel stadig trænge til en is eller to? Nu får du nemlig mulighed for selv at kaste dig ud i disciplinen is på pind:

Det er blevet til en del ispinde her på bloggen allerede - og måske var der en imellem som du kunne tænke dig selv at prøve kræfter med. Du kan se alle opskrifterne i kategorien is ved at klikke ►► lige her.

Der er 2 pakker at vælge imellem: 

Den ene pakke består af disse 2 gule silikoneforme til mikrosmå børne-is (de mindste ikke meget større end en tommelfinger). Gode til børns første frugt-ispind. De kan købes her.

Den anden pakke indeholder disse 2 silikoneforme til mini-ispinde: mini 'Magnum' og hjerteformede. De indeholder ikke mere end ca 37 ml - så det er også ret små is. Gode til børn, barnlige sjæle og smagsprøver. Formene kan købes her.

Så hvad vil du gerne ha' med posten - de bittesmå eller mini? 

Sådan deltager du: læg en kommentar her (eller på Facebook, når opslaget bliver postet der) og skriv BITTESMÅ eller MINI + hvilken slags is du vil lave. 

HUSK: her på bloggen skal din kommentar indeholde en emailadresse - ellers kommer du ikke med i lodtrækningen. Der kommer ingen påmindelse, kommentaren bliver blot slettet.

Jeg trækker 2 vindere onsdag d. 19/8 kl 18.

NB: denne give-away er ikke sponsoreret, men betalt af egen lomme.



torsdag den 13. august 2015

Ispinde med chia, kokos og banan...

Der er flere der har efterspurgt veganske is - som ikke indeholder sojaprodukter. Det er nemt nok at lave is på blendet frugt, tilsmagt med agave, men når det gælder 'vaniljeis' er mulighederne ikke så mange - ud over kokosmælk. Her får du en lidt sær, men forbløffende god is, lavet på chiafrø, kokosmælk, banan - og da jeg ikke selv er veganer, 2 slags chokolade. Mit håb er at Max hører '2 slags chokolade' og går ombord i dem før han opdager hvad der ellers er i. Kvindelist FTW!

Mættende og sunde - med både omega-3 og kostfibre. Jeg er fan!

Selve ismassen er en allerede kendt ting: en slags Chia-a'la mande. Efter jeg fik idéen googlede jeg mig frem til at det skam allerede fandtes i forvejen. Godt så, så behøvede jeg ikke genopfinde den dybe tallerken - men kunne læne mig op af denne opskrift.

30 g chiafrø piskes ud i 400 ml kokosmælk - nej, ikke light. Lad blandingen trække 30-45 minutter og pisk af og til.

Tilsæt 3-4 spsk agavesirup, eller anden sødning. Jeg smed også et nip vaniljepulver + et nip fint salt i.

Når de små frø har suget noget af kokosmælken til sig og blandingen får konsistens som tynd grød, er den klar til at komme i formene.

Man kan tilsætte alle former for frugt og bær. Jeg kan anbefale mango, ananas, fersken og hindbær. Denne gang blev det banan - og de 2 slags chokoladekugler.

Bananen blev skåret i lidt grove tern og lagt i bunden af formene (både små og store kan købes lige her) sammen med chokoladekuglerne. Der blev toppet op med chiablandingen og de fik en let omrøring - det må godt være lidt rustikt. 

Ispindende frøs ind natten over - og kunne derefter nemt poppes ud af formene. Der blev 3 store og 6 små ud af portionen. De kan spises som de er eller overtrækkes med mælkefri chokolade. De er lidt hårde direkte fra fryseren, men bliver cremede i munden med en rigtig behagelig mundfylde.

Jeg spiste straks 2 af de små til morgenmad. Nu liger resten i en bøtte og venter på at der kommer gæster til is på altanen.

Uh, og så har jeg forresten også lavet frosne chokoladeis-flødeboller. Skal lige ha' taget nogle billeder af dem, så jeg kan dele dem her.

Hæng på, for det næste indlæg bliver en give-away! 


onsdag den 12. august 2015

Pebermynte + chololade = ispinden over dem alle...

Jeg har en stor svaghed for kombinationen af pebermynte og chokolade. Bliver til stadighed et savlende nostalgisk fjols, når jeg tænker på barndommens Kehlet plader i sølvskinnende papir. De var det ypperste! Det er før blevet til denne After Eight is, men jeg blev altså nødt til også at lave en omgang ispinde med den labre kombi:

En sart grøn, aromatisk pebermynte-is med masser af chokolade - både indeni og udenpå.

Ingredienserne er til at overskue. Ikke så meget pjat der. Det er den efterhånden gammelkendte formel med en eller anden form for væske, tilsat kondenseret mælk og fløde. If it ain't broke - don't fix it!

Så til en omgang is, brugte jeg 2 hele potter mynte. Er du ikke til det besvær, så brug blot samme mængde vand og lidt pebermyntedråber.

De skyllede blade blev plukket af. Stilkene brugte jeg til at koge en lille sirup på med 1 dl vand + 1 dl sukker, i bedste Stop Spild Af Mad stil.

Bladene blev blendet *wroom wroom* sammen med 2 dl kogende vand. 

Blanding blev derefter kørt igennem et klæde.

Det gav det smukkeste aromatiske mynte-vand. 

Det blev tilsat til 1 ds kondenseret mælk, 2½ dl fløde og en smule grøn naturlig farve (klorofyl). Massen blev kølet helt ned, før den blev kørt ca 20 minutter i ismaskinen.

I stedet for at tilsætte hakket chokolade, brugte jeg de her små kugler fra Valrhona (250 g for 109 kr) - og det kom jeg ikke til at fortryde.

50 g blev rørt i isen, inden den blev fordelt i mine 6 store ispinde-forme. Resten kom i en bøtte til indfrysning.

Efter ca 8 timer kunne de færdige ispinde vippes ud. De blev lagt tilbare i fryseren på bagepapir for at 'modne' lidt.

Det danner en glattere overflade, der er nemmere at overtrække. Se lige her hvordan man overrækker ispinde.

Uha, og så var jeg faldet over det her mint/chokolade krymmel. Det var da lige prikken over i'et.

Ja da, det var lige sådan den skulle se ud.

Er man ikke til ispinde, gør isen sig også godt serveret som kugler. 

I skrivende stund har eg endnu en ispind liggende til indfrysning. Den er vist kun for letøvede og folk med store ja-hatte - for den er vegansk og lavet på chiafrø. Er godt nok spændt på at smage...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...