Havnens Perle er en af byens landemærker. Siden 1962 er der blevet langet is, pølser og siden bøfsandwich over disken i en lind strøm. Jeg må med skam erkende at jeg frekventerede stedet for første gang i sommers, hvor jeg blev inviteret af Klaus (en af de brune riddere) - som ikke kunne ha' på sig at jeg ikke havde fået En Med Sovs derfra endnu. Billedet her blev knipset der. Og i torsdags vendte vi så begge hårdt tilbage.
Indehaveren Peter Lerdrup stod smilende (og tydeligvis en kende nervøs) klar til at byde os velkommen, vise os alle køkkenets hemmeligheder og servere de bøfsandwicher der skulle bedømmes. Der langes ca 50.000 stk over disken hvert år, så det er ikke fordi han ikke var i god træning.
Det blev til en tur i køkkenet både før og efter bedømmelsen. Og ja, på Perlen laver man den brune sovs fra bunden (ca 150 liter om ugen). Oksekraftben smøres med ketchup, bages i ovnen og koges derefter til en kraftig fond. Når der er lavet bløde løg til bøfsandwicherne, kommes væden fra dem også i gryden - sammen med stegesky fra stedets flæskesteg. Der jævnes med en god meljævning og smages til - det er SOVS, ikke sauce. Tanken bag er at den skulle kunne spises sammen med resten og ikke ligge tilbage i en sø på tallerken bagefter.
Sovsen kommes i en varmekar og får selskab af de stegte bøffer. Bøfferne bliver stegt hver morgen, af friskhakket oksekød (15-18% fedt) leveret af en lokal slagter. Og så ligger de der i det brune bad og venter på en bestilling.
Peter gik selv rutineret i gang med vores bestilling. Der blev på ingen måde gjort forskel på disse og dem der normalt serveres - og på den måde var det den helt autentisk oplevelse. Bollen er bagt af Paaskebrød - og den er blot en ramme for fyldet og skal ikke bidrage med andet en top og bund, der kan suge sovs. Jeg må sige at jeg er enig her. En mere rustik bolle ville bidrage med for meget 'bid' og brød. Bunden fik et drys rødbeder i tern. De er ikke hjemmesyltede og det har jeg også stor forståelse for. I de mængder der går til på Perlen ville det næsten være et fuldtidsarbejde at holde beholdningen af rødbeder oppe. De bliver dog skåret i tern, så bøffen ikke glider når man begynder at skære i den færdige sandwich. Igen, gennemtænkt.
Et par bøffer blev fanget i det brune varme karbad og lagt til rette. Og så til de obligatoriske 3 AH fra flaske: pølse ketchup, remoulade og stærk sennep.
Derefter fulgte bøfsandwichens hellige løg-treenighed: rå, ristede og bløde. Jeg havde foretrukket at de bløde løg var karamelliseret lidt mere, men igen - en ting er hvad man kan hjemme i sit eget køkken, noget andet er i den her målestok.
Øverst kommes der så hjemmelavet agurkesalat. Den laves frisk 2-3 gange om ugen. Og så har Peter tilføjet sin egen lille genistreg til overbollen: et godt skud engelsk sauce.
Top på - og så var det alvor!
Mængden af sovs kan diskuteres. Det er sådan her den serveres som udgangspunkt - for det er det den gennemsnitlige bøfsandwichspiser foretrækker. Det står dog den enkelte frit for at bede om mere sovs - for på Perlen er det DIG der bestemmer hvordan du vil ha' det. Virkelig sympatisk indstilling!
------------------------------------------------------------------------------------
Nu har jeg ikke smagt nogle af de andre nominerede (endnu, men skal forbi 2 af de københavnske steder senere på måneden) men det er ingen hemmelighed at Havnens Perle (C) ligger ret så lunt i svinget hos mig. De vandt i 2012 - og det bliver spændende om de kan få titlen tilbage i år.
Collage: The one and only Hotdogjudge |
Vest for Storebælt
A) Spisehuset i Pagoden, Ølgod
B) Restaurant Vestre Baadelaug, Aalborg (vinder i 2013)
Øst for Storebælt
D) Chicky Grill, København (finalist i 2013)
E) Staalvand, Brønshøj
F) Greasy Spoon, København
Følg med her på Danmarks Bedste Bøfsandwich hvor vinderen offentliggøres lige før vi træder ind i det nye år.
Tak for indblikket. Spændende hvem der vinder.
SvarSletVi har kun fået brunch dernede på Havnend perle. Det var de tørreste/kedeligste rundstykker. Så har ikke meget lyst til at returnere.
Mette
Nu er det jo ikke ligefrem brunch, men derimod brun sovs, de er kendt for på Perlen - så måske et genbesøg skulle overvejes.
SletHej Mette
SletBrunch på Perlen - hvorfor? Det er ikke en cafe. Selvfølgelig er rundstykkerne kedelige sådan et sted, for de er nødt til at købe dem hos en bager. Er det fleste rundstykker ikke kedelige? Spis dog noget af det hjemmelavede de er kendt for ;-)
Spændende ser det ud og vi må krydse for at de vinder titlen tilbage :-)
SvarSletdet er ikke så ofte jeg får en sådan bøfsandwich, men den bedste fik jeg engang i Hjørring.
Søde jule hilsner fra Maria
http://mariahoffbeck.blogspot.dk/2014/12/2-advents-give-away.html
Ja, lad os krydse fingre for dem :-)
SletSpiser den ofte med stor fornøjelse som ugens tilbud, altid super kvalitet som alt andet fra Perlen'
SvarSletDejligt at høre :-)
Slet