Foto: KAM |
Javel ja, laks til børn. Nu er jeg ikke af den overbevisning at børn skal ha' specielle børneretter, men tilpassede 'voksenretter'. Børnemenuerne skal simpelthen afskaffes til fordel af små lækre portioner af det resten af familien spiser. Børn skal udfordres, også på deres smagsløg. Men man skal naturligvis undgå meget bitre, sure og stærke ting.
Opskriften har fokus på det sunde fedt i fisk og mandler. Den dejlige sprøde top passer perfekt til den bløde fisk – og vil være et hit hos de fleste børn. Her er ingen ben men masser af knas. Var fisken kun til voksne, ville jeg skrue op for krydringen og tilsætte både frisk timian og knuste fennikelfrø.
Bagt laks:
En hel laksefilet på ca. 700 g
1 spsk olie
2 spsk sød fransk sennep
100 g mandler
En god håndfuld bredbladet persille
1 økologisk citron (skal + saft)
½ spsk flagesalt
Friskkværnet sort peber
Tænd ovnen på 180°C. Smør et ildfast fad med olien og læg laksen med skindsiden nedad. Gå fisken efter for ben ved at glide fingrene forsigtigt hen over fisken – mærker man ben kan de nemt fjernes med en pincet. Smør den søde sennep ud i et jævnt lag på laksen. Hak mandlerne, den ene halvdel fint og den anden halvdel groft. Pil bladene af persillen og hak dem fint. Skyl citronen og riv skallen fint på et rivejern – gem resten af citronen. Bland mandler, persille, citronskal, salt og peber. Fordel blandingen på laksesiden og pres den forsigtigt fast i senneppen. Bag i ovnen i 20-25 minutter eller til fisken er 60°C det tykkeste sted.
Rissalat:
4 dl kogte kolde ris, bulgur eller quinoa
1 dl frosne ærter
½ hoved broccoli
½ rød peberfrugt
½ gul peberfrugt
En håndfuld bredbladet persille
Saften fra 1 citron
2 tsk akaciehonning
1 spsk olivenolie
Salt
Peber
Tø de frosne ærter op i lidt koldt vand. Skær broccolien i bittesmå buketter og overhæld dem med kogende vand. Lad dem stå i 1 minut og kom dem derefter ned til ærterne. Dræn vandet fra. Skær peberfrugterne i små tern og bland dem i den kolde ris, sammen med ærter og broccoli. Hak persillen fint. Rør en marinade af citronsaft, akaciehonning og olie – smag til med salt og peber. Vend marinaden i salaten, sammen med den hakkede persille.
Kold urtesauce:
3 dl skyr
½ dl vand
2 spsk sød fransk sennep
1 potte dild
Salt
Peber
Rør skyren lind med vand og sennep. Hak dilden fint og rør i. Smag til med salt og peber.
Var det noget fisk du kunne lokke i dine børn?
Lækkert. Heldigvis elsker mine 4 børn fisk -det er kun far der ikke kan -men hans mening tæller ikke når der er fisk på menuén :)
SvarSletOrk ja, men mine unger er nu også ret begejstrede for fisk :-)
SvarSletEn superlækker opskrift, som jeg vil prøve i weekenden :o)
SvarSletTak for en fin blog.
Hilsen Vibeke
Ok - den prøver vi! Mine ungers favorit fisk er laks smurt med grøn pesto, omviklet med bacon og bagt i ovnenen/grillet.
SvarSletDet der med, at børn automatisk ikke kan lide fisk, er altså noget pjat :D Det ser rigtig godt ud.
SvarSlet- Anne
Jeg kunne nemt lokke det i mig selv!
SvarSletDet ser virkelig lækkert ud! Laks er bare det bedste :-)
SvarSletDet lyder virkelig godt! Tak for inspiration...
SvarSletMå bestemt afprøves!
SvarSletMine unger (2 og 5 år) elsker fisk, så ja de ville synes det var lækkert - forøvrigt en rigtig god og inspirerende blog du har dig her. Vh. Anne
SvarSlet