Æblesmør
er en amerikansk opfindelse vi som æblenation sagtens kan tage til
os. De varme krydderier gør det til en oplagt julespecialitet.
Server
det til æbleskiver, på ristet brød eller til morgenmad sammen med
græsk yoghurt. Smag f.eks julesaucen til med den og sæt et glas på
julebordet i stedet for gelé.
1 kg økologiske æbler
1½ dl vand
1 dl æblecidereddike
200 g rørsukker
200 g mørk muscovadosukker
1 vaniljestang
1 tsk st. kanel
½ tsk st. nellike
½ tsk st. kardemomme
½ tsk st. ingefær
1 knsp salt
Skyl æblerne og skær dem i kvarte. Fjern stilk og blomst, men lad kernehuset blive. Kog æblerne meget møre med vand og eddike. Mos de kogte æbler igennem en si så skræl og kernehus kommer fra. Kom mosen tilbage i gryden og tilsæt de 2 slags sukker. Flæk vaniljestangen og skrab de sorte korn ud med bagsiden af en kniv. Kom begge dele i gryden sammen med de øvrige krydderier. Lad gryden simre i ca 2-3 timer ved svag varme, omrør ofte. Test om æblesmørret er tykt nok ved at lægge lidt på en underkop og glid fingeren igennem. Hvis det ikke flyder sammen igen er det færdigt. Kom det færdige æblesmør på skoldede glas og opbevar det på køl. Det kan holde i flere måneder.
1 kg økologiske æbler
1½ dl vand
1 dl æblecidereddike
200 g rørsukker
200 g mørk muscovadosukker
1 vaniljestang
1 tsk st. kanel
½ tsk st. nellike
½ tsk st. kardemomme
½ tsk st. ingefær
1 knsp salt
Skyl æblerne og skær dem i kvarte. Fjern stilk og blomst, men lad kernehuset blive. Kog æblerne meget møre med vand og eddike. Mos de kogte æbler igennem en si så skræl og kernehus kommer fra. Kom mosen tilbage i gryden og tilsæt de 2 slags sukker. Flæk vaniljestangen og skrab de sorte korn ud med bagsiden af en kniv. Kom begge dele i gryden sammen med de øvrige krydderier. Lad gryden simre i ca 2-3 timer ved svag varme, omrør ofte. Test om æblesmørret er tykt nok ved at lægge lidt på en underkop og glid fingeren igennem. Hvis det ikke flyder sammen igen er det færdigt. Kom det færdige æblesmør på skoldede glas og opbevar det på køl. Det kan holde i flere måneder.
Hej Klidmoster
SvarSletHar prøvet at lave æblesmør efter en amerikans opskrift, men jeg fandt ud af at det er nemmere, når det skal koges ind, at brede det ud i et fad og komme det i ovnen, så skal man bare vende rundt i det med en spatel hver 20. minut. "Smørret" har jo en tendens til at boble som lava, det slipper man for i ovnen.
Ih, tusind tak for det tip - det var da godt nok en smart måde at lave det på. Min arm plejer virkelig at kæmpe med alt det røren rundt.
SletDet skal jeg helt klart prøve næste gang :-)