torsdag den 31. januar 2013

Klidmoster.dk fylder 4 år i dag...

Woop woop, så er det i dag 4 år siden jeg satte mig til tasterne og klikkede på 'opret blog'. 1147 indlæg er det blevet til og der været over 3 millioner sidevisninger i alt. Ikke tosset for mit lille hobbyprojekt.
 
Jeg er langt fra færdig med at lege med maden. Hæ. I går skulle jeg bruge nogle suppenudler og fandt en pose bagerst i skabet. Det var ret sjovt at kunne skrive det her med økologisk speltbogstaver - helt i bloggens ånd. 

Planen var et indæg hvor jeg viste hvordan 1 øko-kylling blev til 8 måltider til 4 dage + en give-away med 4 små ting som jeg selv bruger i køkkenet - og de er endda købt ind og klar. Men energien og ordene mangler. Min hoved er et helt andet sted i de her dage. Og i stedet for at gøre det halvhjertet vil jeg vente til jeg er på ret kurs igen.

Der er så meget jeg gerne ville skrive her og dele med jer, som jeg jo er blevet vandt til. Det er jo blevet til en del ret personlige ting igennem de sidste 4 år. Men jeg har været meget opmærksom på at skelne mellem grænserne for personlig og privat. En ting er at fortælle om mine tanker og følelser her, noget andet er når der er andre mennesker involveret. Mennesker som har ret til at få beskyttet deres privatliv. Men vid at jeg har fået et meget stort ønske opfyldt. I mandags kom der en mail med svaret på et spørgsmål som har gnavet i mig i 23 år. Det har både givet en stor forløsning, men også udløst en lavine af følelse, tanker og spørgsmål. Det er meget at rumme på en gang. Jeg håber jeg kan skrive mere om det på et andet tidspunkt, men lige nu er det for privat. Men jeg vil gerne benytte den her mulighed for at sige tusind tak for alt den støtte, hjertevarme og omsorg I har hældt ud over mig når det har været svært. Det er guld værd!

De 4 år har givet mig en masse skøre indfald som er omsat til opskrifter, et netværk, mine elskede Kagedåser og ægte rigtige veninder - noget der virkelig har været en mangelvare i mit liv førhen. Jeg glæder mig til de næste 4 år. Håber I fortsat vil læse med, det er så hyggeligt.

Vi ses 



søndag den 27. januar 2013

Lama filet og perlebygsalat a'la Marokko...

I fredags var jeg til Kagedåsetræf - et sammenskudsspisegilde med lam, lama og lækkerier. Mit bidrag var lama og perlebygsalat. Jeg kunne læse mig frem til at lama og kamel er af sammen familie - og så var det jo nærliggende at kaste sig ud i en marokkansk smagsprofil. Da jeg ikke har noget billede af en færdig tallerken, benytter jeg mig i stedet af muligheden for at flashe min nye krydderi-skuffe:

Da jeg flyttede, købte jeg det her køkkenmøbel i IKEA - og den ene skuffe er nu indrettet til krydderier. Det giver et fantastisk overblik, krydderierne bliver ikke påvirket af lys og de er lige ved hånden (før var de gemt i et skab). Jeg kunne derfor bare åbne og udvælge lige det jeg ville ha' i min marinade og salatdressing.

Lamaen først:

Jeg købte denne filet af lama på MAD messen hos Rævhede Naturprodukter. Den blev gemt til en ganske særlig lejlighed - og det var så i fredags. Lama er meget fedtfattigt kød med en smag hen af kalv med et snært af vildt. Stegeanvisningen foreslog grydestegning i ca 1 time - men jeg ville marinere og rosastege den som en slags mørbrad.

Marinaden blev rørt sammen af:

2 spsk Ras el hanout
1 spsk st. spidskommen
2 tsk st. kanel
1 tsk st. nellike
1 tsk st. gurkemeje
2 hvidløg
1 løg
1 citron
½ dl olivenolie
Salt/peber

De stødte krydderier blev rørt sammen med olivenolien. Citronen blev presset og saften tilsat sammen med de 2 fed hvidløg (pressede) og løget (finthakket). 

Lamaen blev befriet fra sit vakuum og duppet tør med køkkenrulle. Det var ikke nødvendigt at afpudse den yderlige. 

Lamafileten blev snasket ind i marinaden og blev vendt et par gange i løbet af dagen.

Og så til perlebygsalaten:

200 g perlebyg blev kogt sammen med et brev 'yellow rice' fra Mill & Mortar.

Det er en lækker blanding med stødt gurkemeje, karryblade, grønne kardemommekapsler, sorte peberkorn og nelliker. 

Jeg kogte perlebyggen torsdag aften så jeg kunne bruge lidt som tilbehør til min marmelade-kylling. Resten fik lov til at køle af inden det blev lavet til en salat.

Fyldet blev 'godt og blandet fra skab, køl og frys'. Edamamebønner, grøn peber, gulerod, agurk, rødløg, tørrede kirsebær og mandler + dressing af appelsinsaft, ras el hanout og saltet citron.   

Fyldet blev hakket ret fint - med undtagelse af den grønne peberfrugt (og rødløg som kom i tynde både). Den kan jeg ikke selv tåle, så den skulle jeg kunne pille fra senere.  

Kender du saltsyltede citroner? Det er 1½ år siden jeg lavede de her og de er stadig gode.

Man bruger ikke frugtkødet, så det skrabes af. Citronskallen kan bruges i både varm og kold mad.

Jeg rørte en dressing sammen af ras el hanout, appelsinsaft, olivenolie, salt, peber og meget finthakket syltet citronskal. Har man ikke den slags på lager kan det erstattes af citronsaft og salt.

Salaten blev vendt sammen med dressingen og sat på køl til jeg skulle af sted.

Tine kom og hentede mig - og blev trakteret med Overkill Brownie. Hun var så begejstret for den at jeg gav hende noget med hjem til dagen efter. Resten står i skrivende stund i køleskabet blandet med marcipan, æblesmør og mørk rom - i morgen bliver det til træstammer.

Vi snakkede så meget at vi kom for sent ud af døren - så da vi kom op til Signe stod maden allerede på bordet. Billederne er i et lidt ugunstigt lys, så bær lige over med dem.

Signe diskede op med langtidsstegt lammebov efter den her opskrift. Der var også grøntsagsstænger, fetacreme og fladbrød.

Perlebygsalaten kom på et fad og fik en håndfuld granatæblekerner drysset ud over sig - godt Signe lige havde sådan en på lager.

Lamaen blev strøget fri for det meste marinade og brunet af på en varm pande inden den fik 15 minutter i ovnen. Den var rosa og rigtig fin inden i. Virkelig en god smagsoplevelse. 

Vi sluttede af med Stines citronfromage med rålakrids og frysetørrede hindbær. Uha, den var god. Let og luftig og ikke for 'sat'.

Snakken gik og sprutten flød - og vi hørte musik og skrålede med det meste af natten. Jeg skulle ha' overnattet, men ved 5 tiden ville Tine køre hjem (hun havde planer lørdag) og jeg fik et lift med hende. Så jeg vågnede i min egen seng lørdag. Havde heldigvis holdt mig nogenlunde i skindet og havde derfor et minimum af tømmermænd. Det blev derfor til en tur på torvet hvor jeg handlede ind til et kongemåltid i min Römertoft: rosmarinkylling med perlerug.

I dag ville jeg ha' været op og drikke en kop te sammen med min kæreste - men jeg skal love for at vejret fik sat en stopper for den plan. Snestorm, fibromyalgi og el-cykle er bare ikke 3 ting der kan kombineres. I stedet har jeg hygget mig med at redigere billeder, se serier og lave lidt hyggemad af resterne fra i går.

Trixie hjalp mig med at lave frokost.....ved at udrydde en del kylling. Tænk at hun bliver 15 år til maj. Det er utroligt så meget man kan knytte sig til en kat. Jeg er simpelthen så glad for at hun har klaret flytningen så nemt og smertefrit. Lige nu ligger hun og snorksover op af min ben her på sofaen - det er så hyggeligt.

Nu vil jeg under dynen og hvile kroppen mens jeg glor et eller andet ligegyldigt tv. Min hjerne trænger til tomme kalorier - har haft lige lovlig meget at tænke på i den sidste tid.

Godnat og sov godt!

 
 

fredag den 25. januar 2013

Marmelade-kylling...

Af og til støder jeg på en ret som jeg bare MÅ prøve at lave. Opskriften på marmelade-kylling stødte jeg på i Come Dine With Me for et par uger siden og har tænkt på lige siden. Her får du min version:

Det er en sur/sød ret med nogle rigtig fine smagskombinationer. Jeg må indrømme at jeg nok ikke var faldet for opskriften hvis jeg bare havde set den i et blad - men den vakte så stor lykke i programmet at jeg blev nysgerrig. Jeg formoder at den er inspireret af den her af Antony Worrall Thompson - men man kan jo aldrig vide. 

Det blev en lille portion her første gang, af kun 2 over + underlår. Jeg kunne hente pakken i fryseren, for jeg ryddede køledisken i Salling sidst der var tilbud.

Opskriften kalder på en rigtig god appelsinmarmelade. Jeg valgte at bruge den her fra St. Dalfour som er sødet med indkogt druesaft i stedet for hvidt sukker. Da jeg havde lidt små løg valgte jeg at bruge dem - så de kom i varmt vand så de blev nemmere at pille.

Marinaden til kyllingen blev rørt sammen af:

3 store spsk marmelade
3 tsk dijonsennep
2 tsk fuldkornssennep
3 spsk olivenolie
2 fed presset hvidløg
Flagesalt
Friskkværnet sort peber

Der blev også tilsat 1 dl friskpresset appelsinjuice og ca 2 spsk hyldeblomsteddike.

Det hele blev pisket sammen til en tyk marinade. Havde jeg haft tid ville jeg ha' marineret kyllingen i nogle timer, fisket den op og stegt den med det marinade der hang ved. Men maven knurrede allerede, så jeg valgte en anden fremgangsmåde. 

Kyllingen blev delt i 4 stykker og lagt i et dybt fad.

Alt marinaden blev hældt over og de hele løg kom ved. Fadet blev dækket med folie og fik først 35 minutter på 200°C. Folien blev derefter fjernet og fadet fik yderlige 15 minutter.

Nu begyndte det at ligne noget. Jeg ville dog godt gerne ha' mere farve og glasering på overfladen. Da der var til 2 måltider, tog jeg halvdelen fra og lagde i et mindre fad. Ovnen blev skruet op på 250°C og fadet fik ca 7 minutter ekstra.

I mellemtiden blev stegeskyen kogt ind til en sauce og smagt ind med ekstra salt og lidt mere eddike.

Og så var kyllingen som den skulle være - klistret og karamelliseret. 

Tilbehøret var perlebyg kogt med krydderier, vendt med gulerod i tynde strimler, edamamebønner og lidt dampet fennikel.

Guleroden blev strimlet med et simpelt juliennejern - det tog 1 minut.

 Kyllingen blev lagt til rette sammen med de møre løg....

...og den liflige indkogte sauce hældt over. Det var bare et hit! Jeg kan også anbefale at servere retten med løse ris og f.eks dampet broccoli. Det er jo en ret sød ret, så tilbehøret må godt indeholde lidt bitterstoffer. 
  
Come Dine With Me (vises på BBC Prime og Lifestyle) er forresten et ret fedt program. Konceptet er som så mange andre programmer af den art: 4-5 personer skiftes til at spise en 3-retters menu hos hinanden - de giver hinanden points og vinderen får en præmie. Der er virkelig nogle sjove typer og retter imellem - og det er underholdende at se hvordan der gåes meget forskelligt til opgaverne og hvordan folk bor. Af og til er der en runde med kendisser - men ellers er det (heldigvis) med ganske almindelige mennesker. 

Det er åbenbart kun i Danmark der efterhånden kun kan proppes kendte ind i næsten alle madprogrammer. Vi gider åbenbart kun glo på almindelige mennesker når de tuder over umulig gæld eller på anden måde er kommet uheldigt i søgelyset. Med undtagelse af Timm Vladimir, som rent faktisk er en af de kendte der kan lave mad, så er det tåkrummende pinligt at se de kendte fra A- til Å-listen der er med og spilder seernes tid med at rode det værste hakkelse sammen på diverse kanaler. Og se bare på det danske Masterchef: de kendte fik en masse programmer - udgaven med de almindelige mennesker blev jappet igennem på ganske kort tid. Og nu er der så endnu en omgang kendte på vej. Der køre den mest pinlige intro til den nu. Man bliver helt i tvivl om det er reklame for et madprogram eller en folkekomedie.

Men når det så er sagt, så har jeg da alligevel tænkt mig at se den nye omgang Masterchef med et halvt øje - for sæt nu der var bare lidt at lære? Og det er der det spændende er for mig: muligheden for at støde på en ny ret, en spændende ingrediens eller et fancy fik fra en dygtig kok. Af samme grund sluger jeg alle afsnit at Masterchef Australien til mig på TLC. Se, det er værd at at bruge tid på. Jeg tager noget til mig i hvert eneste afsnit. Det er bestemt også et par retter fra den kørende sæson der skal testes her på bloggen.

Skal du se den nye omgang af Masterchef?

 

Overkill Brownie...

I aften går det løs med Kagedåsetræffet 'Lam & Lama' (forklaring følger) - og i den forbindelse får jeg Tine til eftermiddagste. Hun kommer forbi efter arbejde og så giver hun et lift op til Signe hvor gækken skal slås løs. Det gav jo en oplagt mulighed for at bage i dag, for Tine elsker kage. Og det er ikke hvilken som helst kage, men en jeg har haft på tegnebrættet i et stykke tid efterhånden:
 
22 x 22 cm pure evil! En blytung brownie proppet med syndig sager. Den indeholder både mørk og hvid chokolade, små stykker karamel og mini-marshmallows. Totalt overkill - deraf navnet. Jo tak, plomberne hvinede bare ved tanken.

Det er en blandet landhandel af lødige og ulødige produkter. Noget fra gemmeren, andet fra pakkeleg og de små fine butterscotch morsels købt her. (De kan også erstattes af hjemmelavede 'chips' - se her). Portoen er dyr, så man skal enten bestille en masse af gangen eller gå sammen om at bestille. Jeg havde bestilt mine sidste år sammen med min søster.

Stort set alle mine kager, indtil nu, er blevet bagt i en springform. Jeg har længe drømt om en firkantet bageform - og da Søs var her i mandags var vi inde i Kunst og Køkkentøj for at købe en til mig. Og den skulle selvfølgelig indvies med en beskidt brownie.

 De 3 lødige økologiske: mel, æg og SMØR.

De 3 lømler: hvide chokoladeknapper fra Callebaut, butterscotch og marshmallows.

Hmm, måske er en sammenhængende opskrift en god ide. Jeg skævede til den her af Nigella Lawson, men gav den mit eget twist. Den er passende til en form på 22 x 22 cm. Jeg undlod at komme vanilje i, da der er 'vaniljesmag' i både marshmallows og den hvide chokolade.

180 g mørk chokolade - her 80%
180 g blødt SMØR
3 æg
100 g mørk muscovadosukker
½ tsk fint salt
120 g hvedemel
75 g hvide chokoladeknapper - eller blot hakket
75 g butterscotch morsels - brug f.eks hakkede flødekarameller
40 g mini-marsmallows.

Sukkermængden er skåret lidt ned i forhold til Nigellas - og jeg valgte at bruge muscovado da det har en karamelnote i forvejen som ville spille godt sammen med resten.

Jeg havde kun en plade af den gode mørke chokolade, så jeg måtte supplere op med et par håndfulde mørke knapper.

Chokoladen og det bløde SMØR skal smeltes sammen. Det kan man enten gøre over vandbad - eller som her, på den nemme måde i mikroovnen. Zap blandingen i 30 sekunder - og rør rundt.

Her har det fået 30 sekunder. Det fik 30 til - og derefter 15. Så var det smeltet nok til at det kunne røres sammen til en glat emulsion.

Blandingen skal køle lidt inden næste trin. I mellemtiden kan man så piske æg og sukker sammen. 

Da sukkeret var opløst og blandingen lys og skummende blev den afkølede chokoladeblanding rørt i. Mel og salt blev sigtet sammen og vendt i til sidst. Og så var dejen klar til fyldet.

 Sørg for at fyldet er jævnt fordelt i dejen. Og så skal formen beklædes.

Det er noget nemmere med en firkantet form. Her skal man blot klippe bagepapiret til så det er på størrelse med formen + siderne og lidt ekstra - og klippe en slids i hvert hjørne. Så kan man folde snipperne ind og lukke helt.

Dejen blev fordelt og sat i ovnen på 180°C. Hvor længe den skal bage er op til dig - og din ovn. Kan du lide den godt snasket skal den nok ha' ca 15-18 minutter - og mere fast 20-24 minutter. Husk at den bager lidt videre efter den er taget ud, så tag den hellere ud for tidligt end for sent. En overbagt brownie bliver hurtig til en meget kedelig chokoladekage.

Den færdige kage fik lov til at køle en smule af i formen inden den blev løftet op i papiret og lagt på en rist.

Overfladen var 'sprød' og karamelliseret pga det mørke sukker - og der var bittesmå søer af smeltet karamel. Ih, du altforbarmende...

Et tværsnit blottede det fugtmættede indre. Den var bagt lidt for meget, et minut mindre eller 2 havde dog været bedre.....men pyt.

Jeg skar en tynd strimmel af og lavede til små brownies. Naturligvis kun til at fotografere *host*. Well, lad mig berette at det blev til ret sen aftensmad. Det blev sgu en ret god kage hvis jeg skal sige det selv. Efter Sif er flyttet over til det der Sjælland er der blevet langt mellem de gode kager - men nød lærer altså åbenbart lækkersulten kvinde at bage. Vink forresten lige til den gode Siffolade *vinke vinke* - det er nemlig hendes fødselsdag i dag. Ak, tænk at det allerede er 2 år siden vi fejrede den dag i Tallinn på middeladervis. Good times! 

Det blev sørme også til varm mad i går. Jeg havde nemlig taget noget kylling op som skulle tilberedes:

Det gav mulighed for at teste en ret som jeg havde været noget spændt på at prøve - nemlig marmelade-kylling. Den får du opskriften på når jeg engang kommer hjem igen. Kagedåsetræffet er nemlig med overnatning. Og nu må jeg hellere få endnu en tur på langs så jeg kan få samlet lidt kræfter til den omgang.

God weekend til alle der kommer her forbi.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...