mandag den 23. januar 2012

Minestrone a'la Tranbjerg...

Jeg sidder her i det vinterkolde Tranbjerg og varmer mig med en varm tallerken suppe med italienske rødder: minestrone. Navnet betyder den store suppe - suppen med de mange ingredienser. Der findes ingen fast opskrift, den ændres sig efter sæson og udvalg. Den kan laves med kød, vegetarisk eller sågar vegansk.

Den her version er lavet med ingredienser fra ugens måltidskasse, løst efter den medfølgende opskrift fra Aarstiderne. Jeg må indrømme at jeg fandt den færdige suppe tynd og ret så kedelig (Sorry, det er ikke for at være en kost) - så den blev straks pimpet efter alle kunstens regler og endte med at blive ganske fornuftig.

Efter kassen var blevet leveret modtog jeg en mail med oplysninger om at den medfølgende bøtte med hvide bønner burde kasseres. Der var fundet skadedyr i partiet. Jeg havde heldigvis en anden bøtte på lager, men med dobbelt så mange bønner som suppen skulle indeholde. De blev alle stillet i blød - dem skal jeg nok få spist.

Jeg besluttede mig for at koge bønnerne for sig først når nu de ikke alle sammen skulle i suppen. I Sifs skab fandt jeg de 2 lækre laurbærblade fra Mill & Mortar. Bønnerne fik lov til at simre i ca 40 minutter.

Ud over bønner skulle suppen laves af gulerødder, squash, bacon, mosede tomater, løg og hvidløg.

Jeg fandt dog en pastinak i Sifs grøntsagsskuffe som også ville være god i.

Løg, gulerod og pastinak blev skåret i mellemfine tern - 5 fed hvidløg i tynde skiver.

Jeg skar sværen af det lille stykke bacon (150 g) og resten i tern. Begge dele blev ristet på en varm pande. Sværen kom med for at give suppen et ekstra røget snert.

Da baconen var ved at være gylden kom jeg løg og hvidløg ved. Efter et par minutter fik det følgeskab af gulerod og pastinak. Jeg valgte til sidst at komme de hvide bønner ved sammen med lidt tørret basilikum. Panden blev tømt over i en gryde og fik tilsat flasken med de mosede tomater og 8 dl vand. Suppen fik derefter lov til at simre under låg i ca 30 minutter. I mellemtiden gjorde jeg squashen klar.

Den blev skåret i tern og sauteret i lidt olie i et par minutter - og krydret med salt og peber.

Jeg smagte på suppen og blev ret så skuffet. Den smagte meget vandet og manglede både saft og kraft. Jeg fjernede låget og lod den koge ind i 10 minutter, tilsatte en økologisk bouillonterning af høns, 1 spsk ketchup, 1 tsk sukker, salt, peber, 1 spsk æblecidereddike, 2 tsk paprika, tørret oregano og tørret basilikum. Så var den ved at være der - men der manglede stadig noget. Parmesan!

Tomat indeholder i sig selv den 5. smag umami (som også findes i parmesan). Den smag er god at fremhæve. Fra en tidligere måltidskasse havde jeg dette lille stykke på blot 50 g. Jeg rev halvdelen fint. Af det kom jeg halvdelen i suppen og lod det smelte. Den sauterede squash blev tilsat, varmet igennem og så var suppen klar til at hælde op.

Resten af parmesanen blev drysset over. Det var bestemt ikke tosset på sådan en kold dag som i dag. Og sikke en dag det har været:

I dag fik jeg nemlig en besked på Twitter fra en der ikke kunne få direkte adgang her til bloggen. Den var simpelthen blevet flagged som indeholdende pornografisk indhold. Uh, sikke da en fræk stram kylling jeg åbenbart fik lavet i går.

Så håber ikke det fortsætter når jeg nu skriver "Max kiggede lige forbi i dag for at kæle lidt med missen". Se lige feriebarnet - hun er da fuldstændig salig. Max frøs efter cykelturen herud og kravlede under dynen for at få varmen. *Vupti* så havde han selskab at en storspindende kat. Gnaskepots rygte som strid banan er på hastigt nedadgående. Men nu skal det så også lige siges at Max, ligesom jeg, er noget af en kattehvisker.

I morgen står den på restemad her. Og hvis der bliver kræfter til det vil jeg blogge om min søsters og mit besøg på Brdr. Price. Mums, har lige kigget på billederne. Glæder mig til at mindes middagen igen når jeg skriver om den. Det var det pureste guf!


5 kommentarer:

  1. Herligt! God varm og billig mad..og ja, du er en gudsbenådet mad-pornograf! Det er blandt andet derfor vi elsker dig ;o)

    SvarSlet
  2. Ha ha, Max påstår jeg laver madporno :-D

    Uh, der er skam mange spændende og mystiske ting og sager i skabe og skuffer herude - men Sif nåede desværre lige at bruge det sidste svanefedt inden hun tog til Paris. Ærgerligt, ærgerligt - ville ellers gerne ha' stegt kartofler i det ;-)

    SvarSlet
  3. hehehe den frække dame med hendes farlige indlæg ... jeg er alvorligt bange for at det blot er et spørgsmål om tid før nogle andre fra censur-holdet kommer efter dig. Jeg får nemlig helt modstridende billeder inde i hovedet af dette indlæg. Du skriver jo om almindelige krydderier og grøntsager i Sifs skabe, som i min verden kun indeholder fløde, smør og muligvis lidt svanefedt og fedtstoffer fra middelalderen som jeg ikke kender til. Helt forkerte billeder!
    :-)

    SvarSlet
  4. I var sørme søde der :-) Dejligt at du kunne lide suppen. Så kan jeg godt lave den igen en anden gang.

    SvarSlet
  5. 2 min efter billedet var taget lå vi begge og snorksov :) Det var bare en herre go' suppe.

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...