onsdag den 19. oktober 2011

Kartoffelpizza med røget ost...

Det er lidt held i uheld at Aarstiderne alligevel ikke kunne levere den bestilte tærte- og pizzadej. For så kom jeg endelig selv i gang med at bage pizza fra bunden i mandags.

Der blev 2 pizzaer af den dej jeg lavede - og den første blev en Pizza Bianco med ost, kartoffel, rosmarin og olivenolie. Simpel og meget lækker.

Jeg tog udgangspunkt i den her pizzadej fra Jamie Oliver, men tilpassede den til det jeg havde hjemme.

250 g hvedemel
250 g durummel
1 brev økologisk tørgær (9 g)
½ spsk havsalt
½ spsk rørsukker
2 spsk olivenolie

3½ dl vand (40°C)

Når man arbejder med tørgær skal det ikke først opløses i vand.


Det skal derimod blandes i melet. Jeg sigtede melet først. Blandede vand, salt, sukker og olie i en skål. Melblandingen blev arbejdet ind i væsken af flere omgange (i røremaskinen) til jeg havde en glat elastisk dej.

Dejen blev dækket med et fugtigt viskestykke og fik lov til at hæve ved stuetemperatur i 2-3 timer. Økologisk tørgær hæver langsommere end almindelig gær. Fyldet blev gjort klart i mellemtiden.

Meget tynde skiver af kartoffel blev udvandet i flere hold koldt vand for at fjerne overflødig stivelse. Skiverne blev derefter blancheret i kogende vand tilsat lidt salt i 1½ minut og afkølet i koldt vand.

Skiverne blev lagt på et viskestykke for at tørre helt inden de skulle videre i programmet.

I fryseren hentede jeg rosmarin som blev hakket fint.

Kartoffelskiverne blev vendt i olivenolie blandet med den hakkede rosmarin, friskkværnet peber og flagesalt. Ovnen blev tændt på 250°C med en plade i.

Dejen var nu hævet til ca dobbelt størrelse. Den blev æltet igennem og delt i 2. Den ene del kom i en pose og blev gemt i køleskabet.

Den anden halvdel blev rullet meget tyndt ud og lagt på bagepapir smurt med lidt olivenolie.

Det var for lidt af den røgede ost tilbage til at den kunne rives. Jeg skar derfor 3 skiver af og lavede i baner.

Osten blev fordelt jævnt på den udrullede bund.

Kartoffelskiverne kom ovenpå.

Og til sidst rev jeg et godt drys parmesan ud over. Bagepapiret med pizzaen blev trykket forsigtigt over på den opvarmede plade og sat i ovnen.

10 minutter senere kunne jeg tage den færdige pizza ud. Bunden var knasende sprød.

Jeg klippede et par stykker ud og spiste med stort velbehag. Det var virkelig vellykket med den røgede ost sammen med kartoflerne og rosmarinen.

Og jeg var virkelig tilfreds med dejen. Bunden blev over alt forventning. Og den jeg bagte i går, hvor dejen havde lagt 1 døgn i køleskabet var endnu bedre.

Men jeg må indrømme at jeg altså ikke er færdig med at købe udrullet økologisk pizzadej. Efter at ha' rullet de 2 bunde ud er mine arme totalt døde. Det er altså mere end jeg kan holde til. Men nu fik jeg det prøvet - og det er jeg glad for.

11 kommentarer:

  1. Jaha, jeg har mindst 100 favoritter ;-)

    SvarSlet
  2. Den kan fås i Inco - og rygterne siger i nogen Føtexer. God jagt ;-)

    SvarSlet
  3. Tak skal du ha' :-)

    SvarSlet
  4. Tak for tippet - det lyder rigtig lækkert :-)

    SvarSlet
  5. Tak, den var virkelig også god :-D

    SvarSlet
  6. Kartoffelpizza, endnu en af mine favoritter (man kan godt have maaange favoritter)

    SvarSlet
  7. Jeg ved, osten kunne købes til MAD messen, men har ikke fundet butik endnu med den :S

    SvarSlet
  8. Det er ikke fair - jeg har så mange abstinenser efter den ost :-(
    (hvor har du købt den?)

    SvarSlet
  9. Uhm den ser lækker ud! Den skal vist prøves af :-)

    SvarSlet
  10. Prøv med tynde skiver æbler sammen med kartoflerne - det er virkelig godt!

    SvarSlet
  11. Nujh, hvor ser den god ud den pizza!! Lækkert :D

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!