onsdag den 28. september 2011

Pizza med grønkål og bacon...

Grønkål på en pizza? Ja, sgu - det er en vildt god måde at få en masse jern og kostfibre på. Det var en pludselig indskydelse at bruge det grønne guld - men i bedste Stop Spild Af Mad stil havde jeg en stor pose som skulle bruges. Den fik jeg med hjem fra det økologiske inspirationsseminar i torsdags. Planen var oprindelig at blanchere det og fryse det til en gang grønlangkål - men da jeg gik i gang med at ribbe det kom pizzaideen snigende.

Det er sådan man får børn og grøntsags-kræsne til at spise grøntkål. En tynd bund med krydret tomatsauce, mør grønkål, søde karamelliserede løg, bøffelmozzarella og sprød bacon.

Det var en kæmpe portion grønkål. Først blev den skyllet grundigt og derefter ribbet (fik fjernet de grove stilke).

Kålen blev kogt i letsaltet vand i 6 minutter og af kølet i koldt vand. Den kolde kål blev derefter vredet helt fri for vand i små kugler. Så var den klar til pizzaen.

I ugens kasse var der både en pizzadej og en kugle bøffelmozzarella. Den medfølgende opskrift lød på en svampepizza, men da jeg havde spist de østershatte der var med til den, var det jo ret heldigt at jeg havde grønkål.

Normalt er jeg ikke den store fan af bacon på pizza. Enten er det ikke bagt nok og er gummi-ish, eller også er den nærmest forkullet. For at få den lækker og sprød besluttede jeg mig for at tilberede det lidt først. Så det fik 3 minutter i mikroovnen inden det blev klippet i mindre stykker. Ovnen blev tændt på 225°C og en plade blev varmet op.

I fryseren fandt jeg en lille bøtte pizzasauce. Resten af det løg jeg brugte til fuldkornsburgeren blev skåret i halve ringe og stegt bløde og letgyldne i lidt olie.

Bunden blev rullet ud og tomatsaucen blev smurt på. Den vredne kål blev foldet ud og fordelt jævnt.

De søde bløde løg og osten blev fordelt over også.

Og så til sidst den halvstegte bacon.

Jeg kunne dog ikke dy mig for lige at rive lidt parmesan over inden den blev smidt i ovnen.

12 minutter senere hev jeg den duftende lækre pizza ud og kom den på et fad.

Åh, mums - det er virkelig en skøn måde at at lave pizza på. Den mætter jo en del fordi der er så meget grønkål på og det er også med til at trække fedtprocenten godt ned. Med en rustik blandet salat vil det være et ret så fornuftigt måltid. Jeg magtede ikke at lave salat, så jeg guffede bare løs af pizzaen. Æh, det var meningen at der skulle være rester til frokost i morgen.....det er der så ikke.

Åh, det har været en hård dag. Kiropraktor og fibromyalgi er ikke en særlig sjov kombination - og jeg må indrømme at jeg græd. Men efter at ha' hvilet hele eftermiddagen og det meste af aftenen kan jeg nu virkelig mærke en forskel. Jeg skal derned igen på torsdag - og så skulle det gerne være helt farvel til det hekseskud.

*Krydser fingre*


tirsdag den 27. september 2011

Fuldkornsburger a'la Plan Ø...

En god hjemmelavet burger kan virkelig være en lækkerbisken. Det kan bare være svært at få nogle gode burgerboller. Man kan selvfølgelig bage dem selv - men det er bare ikke altid der er tid eller kræfter til den slags.

Urtekram har dog lanceret økologiske fuldkornsburgerboller for nyligt - og det er lige det jeg har ventet på.

Den kasse jeg modtog fra Plan Ø indeholdt bla. sådan en pakke. De røg dog direkte i fryseren til der skulle burgere på menuen. Der var også grillkrydderi, sandwich-spread og mayonnaise med. Opskriften var lige til at følge - men jeg valgte nu at lave min egen version.

Der var en pakke med 200 g hakket oksekød fra Mineslund med i denne uges kasse. Det ville jeg lave 2 burgerbøffer af. For at strække dem lidt og give dem ekstra smag tilsatte jeg:

1 tsk fuldkornssennep
1 tsk French's sennep
1 tsk HP sauce
1 tsk ketchup
2 spsk speltrasp
½ pisket æg
Salt/peber


Det gav en saftig fars. Den fik lov at hvile ca 30 minutter på køl.

Jeg lavede 2 ret flade bøffer. De trækker sig nemlig lidt sammen under stegning. Bøfferne blev stegt i en blanding af olivenolie og SMØR. Men bøfferne hyggede på panden gjorde jeg fyldet klar.

Der var en rest bacon fra morgenmaden (spejlæg og sauterede østershatte). Jeg hev mine hjemmesylte agurker frem sammen med et løg, en tomat og mayonnaisen.

Jeg skyllede lidt salat og skar grøntsagerne i passende skiver. 2 spsk mayonnaise blev rørt til en hurtig 'fars nylon' med lidt sennep og ketchup.

Burgerbollerne blev tøet op og fik 5 minutter i ovnen på 180°C . En blev flækket og smurt med 'fars nylon' på begge halvdele (den anden + den ene bøf blev gemt til frokost dagen efter).

Salat, bøf, French's sennep, ketchup og løgringe.

Tomatskiver og syltede agurker.

RIGELIGT bacon.

Det blev noget af en moppedreng. For pokker, hvor jeg kunne godt ha' drukket et glas kold cola til. Men da jeg er holdt med det, blev det til et glas danskvand. Buhu.

I dag har jeg været til Gastronomisk Undergrund, så det er lidt mærkeligt at blogge om en burger. Men sådan er det som regel - jeg ender gerne med at skrive om noget andet end først planlagt. Det er som om billederne bestemmer. Jeg har 127 indlæg liggende i billeder - og ender sikkert med at droppe at blogge meget af det.

Puha, kl 9 i morgen tidlig skal jeg til kiropraktor og ha' gjort noget ved mit hekseskud. Det glæder jeg mig ikke til - men jeg håber det gør godt bagefter.


Godnat og sov godt! (siger jeg mest til mig selv - i håb om at jeg så tager mig sammen til at gå i seng).



søndag den 25. september 2011

Lakridstrøfler - 'romkugler med attitude'...

Oh la la....her kommer en laber lille snack. Resterne af min marmorkage med lakrids og citron er blevet tryllet om til små lakridstrøfler. Der er lige plads til en i hver kind.

Øko -smøko....der skulle E-numre til denne gang. De sidste trøfler jeg lavede var meget 'naturlige' at se på - men nu skulle der altså spræl til.

Den optøede kage blev befriet for kanter og skåret i tern. Der var 175 g. 'Bindemidlet' i trøflerne skulle være lakridssirup og æblesmør - og der skulle lidt ekstra rålakridspulver i for smagens skyld.

Man kan selvfølge smuldre kagen med fingrene eller mose den med en gaffel - men det er meget hurtigere og nemmere at bruge en håndmikser.

Kagen blev først kørt til grov 'rasp'.

1½ spsk æblesmør (kan erstattes af æblemos eller f.eks hindbærmarmelade), 2 tsk sød lakridssirup og 1 tsk rålakridspulver blev tilsat.

Det fik lige 1 minut med mikseren inden det kom op i en skål. Jeg tog derefter latexhandsker på og æltede 'trøffel-farsen' sammen.

Super lækker og lakridsduftende - lige til at trille kugler af.

Der blev 15 stk. Øh, for det var lidt spild under vejs.

Nonpareille krymmel fra Tiger.

Ren nostalgi. Sådan så trøflerne ud da jeg var barn.

Meget syntetisk svensk sukkerkrymmel.

Også ret fint at se til - men smagen var for kemisk og sød.

Engelsk lakridspulver og rålakridspulver.

En super blanding. Desværre trak fugten fra trøflerne hurtigt lakridspulveret til sig. Men smagen var stadig rigtig god.

Jeg ville ønske at jeg havde haft et glas mælk til.

Trøflerne blev opbevaret på køl indtil de skulle spises.

Jeg spiste et par stykker og forærede resten til Max. Han var så sød at kigge ned til en kop te i dag. Puha, jeg har simpelthen været så uheldig i nat. Jeg snublede over Myren og mit hekseskud sprang op igen - det var ellers næsten væk. Det gør ulideligt ondt - og ikke engang Dolol kan tage smerten. I morgen tidlig tager jeg ned på Viby Torv op betaler mig til lindring hos en kiropraktor. Jeg *krydser fingre* for at det kan hjælpe - for jeg skal gerne til Gastronomisk Undergrund i morgen aften på Kvindemuseet.


Har du haft hekseskud?


lørdag den 24. september 2011

Lun crossiant-pudding med ahornsirup...

Vi har ikke den store tradition for bread-and-butter puddings i Danmark. Det nærmeste vi kommer på det er vel nærmest arme riddere. Jeg havde engang en engelsk veninde der lærte mig at lave den skønneste pudding af daggammelt hvedebrød smurt med SMØR og orangemarmelade, overhældt med en æggemasse og bagt i ovnen. Uhm, det var bare kræs. For nyligt snublede jeg så over Nigellas version her som er lavet med croissanter - den forelskede jeg mig pladask i. Men hvornår står man lige og har croissanter i overskud til den slags? *Puf* 3 dage senere stod jeg pludselig med en pose croissanter - det måtte være et tegn. Mere om det senere.

Gylden og lækker lige fra ovnen. Det er en skam duften ikke kan komme med her.

Nigella koger en karamel og blander med double cream (48%) + sødmælk. Det lyder godt, men er lidt besværligt. Jeg lavede derfor en meget simpel udgave - som er meget nem og hurtig:

2 croissanter
100 g ahornsirup
2½ dl fløde
2 æg

Tænd ovnen på 180°C. Bland fløde og ahornsirup og varm det op i en gryde.

Smør et ildfast fat med SMØR. Slå æggene ud.

Riv croissanterne i stykker med fingrene og fordel dem i fadet. Pisk æggene sammen.

Pisk den lune flødeblanding i æggene - lidt af gangen.

Hæld blandingen over croissanterne og lad dem suge i ca 5 minutter. Drys lidt rørsukker på toppen.

Bag puddingen i 20 - 25 minutter alt efter hvor fast du vil ha' den.

Server den lun med et lille skud fløde. Det var aldrig faldet mig ind at man kunne bruge croissanter til andet end blot som brød. Men nu må jeg sige at jeg er Nigella dybt taknemmelig - for det er virkelig en himmerigsmundfuld.

Men hvor fik jeg så croissanterne fra?


Herfra! I torsdags var jeg, igennem en kontakt hos Økologisk Landsforening, blevet inviteret til et inspirationsseminar henvendt til kantiner. Arrangementet, der havde fokus på omlægning til økologi, klimavenlig mad og minimering af madspild, blev afholdt hos Bent Brandt som leverer det labreste udstyr. Vi fik bla demonstreret det spritnye Rational SelfCooking Center som jeg bare ville slå ihjel for. En ovn som kan ALT. Bent Brandts kok og inspirationskonsulent Kim Schytt lagde lige ud med at bage 10 plader croissanter - hver og en blev perfekte og lige jævnt bagt.

Man kan endda spejle æg i den ovn. Virkelig praktisk. Det muliggøre spejlæg til en buffet eller et stort ryk. Lovkravet til spejlæg dikterer nemlig at der kun må steges et æg af gangen på en pande pga salmonellafaren. Her er der en plade med 8 små 'pander'. Så på under 1,5 minut kan man spejle 80 æg. Ja tak.

Birte Brorson er en ildsjæl af format. Med begejstring og kyndighed fortalte hun om hvordan man kan minimere sit madspild, strække sine økologiske råvarer og lægge køkkendriften om uden at skrue prisen op. Det var vildt inspirerende - og jo lige vand på min mølle. Vi blev derefter delt ind i 4 hold og gik i gang med at lave en fælles økologisk buffet - og med at bruge de forskellige ting vi lige havde lært i praksis.

Vaskede skræller af gulerod og pastinak blev lavet til lækre chips i vidunder-ovnen.

Her er et billede af den færdige buffet.

Den her salat lavede jeg. Det er fintsnittet hvidkål med æbler og rosiner i en olie/eddike/hvidløgsmarinade. Den er toppet med tamari-ristede solsikkekerner og Kirks gedeost.

Der blev bagt det lækreste knækbrød, som jeg glæder mig til at få opskriften på. Suppen er jordskok og kartoffel med persilleolie lavet på stilke.

Der blev lavet 3 slags frikadeller med svinekød - med 3 forskellige slags 'strække-midler': bulgur, kartoffel og squash. Jeg var meget begejstret for dem med bulgur. Det gav en saftig frikadelle og du kunne ikke smage at der var 200 g bulgur til 400 g kød. Der var også en lækker salat på grønkål, butterbeans i 'ukrudts -pesto', bagte porrer, gulerods- og rødbedetzatziki, humus, bagte rodfrugter, rugbrødscroutoner med hvidløg og vegetariske frikadeller lavet på bulgur. Desserten var en sweet potatoe pie.

Og når vi nu havde lært ikke at smide unødige rester ud - så fik vi fordelt resterne imellem os. Jeg fik grønkål, lidt frikadeller og en pose af de lækre croissanter med hjem. I bedste Stop Spild Af Mad stil blev de brugt til at spise og lave pudding af. Du kan forresten stadig nå at uploade et billede af din bedste ret af rester til kampagnen Tøm køleskabet i uge 38 på Facebook. Konkurrencen slutter ved midnat på søndag.