I lørdags havde jeg en yderst behagelig oplevelse. Århus har fået en ny restaurant, 8000, i Mejlgade og jeg var så heldig at være inviteret med til åbningen. Restauranten summede og var fyldt til bristepunktet - og vi blev alle trakteret med en 3 retters menu på husets regning.
8000 profilerer sig på at være gourmetrestaurant som så, som aftenen skrider frem, bliver til vin-lounge og bar hvor man kan hænge ud til kl 02. Det er et fremragende koncept. Desuden er musikken på et niveau hvor man rent faktisk kan tale sammen.
På deres side på Facebook udbød 8000 borde til åbningen og jeg var som sagt heldig at få bord til Max og jeg. Dem de ikke kunne få plads til i går bliver inviteret i løbet af Festugen. God stil!
Jeg må indrømme at jeg havde forsøgt at justere mine forventninger til et realistisk leje. Ny restaurant, fuldt hus og ukendt menu - 3 faktorer som skulle regnes med. Lad mig med det samme sige at jeg blev meget glædelig overrasket. Efter at være blevet varmt modtaget og budt på bobler, blev vi vist til vores bord hvor der ventede hjemmebagtbagt focaccia med rosmarin og aïoli til. Vi bestilte drikkevarer for egen regning. Jeg besluttede mig for en flaske fransk rosé som kunne passe til alle 3 retter (fik desværre ikke skrevet ned hvilken og der er ikke oplysninger på hjemmesiden).
Inde længe blev forretten præsenteret og serveret: "Letsaltet torsketatar vendt med dild, syltet citron & røget olie. Frissé, syltet agurk, kapers & purløg. Rødbede og peberrodsmayonnaise".
En virkelig behagelig overraskelse. Fisken smagte fremragende og var 'tilberedt' helt perfekt. Både den syltede citron og den røgede olie kunne anes uden at overdøve og saltningen var spot on. En knasende sprød chip af pastinak eller persillerod passede perfekt til. Den letbitre salat havde et godt knas og overraskede med både sprødstegte kapers og kørvel. Rødbede/peberrodsmayonnaisen havde en meget fin balance mellem fedme, syre og sødme. En super forret.
Der blev ryddet af og efter en passende rum tid blev hovedretten præsenteret. Jeg havde i mellemtiden bestemt mig for at bestille et glas rødvin til hovedretten, der viste sig at være lam. Det bestilte glas tillod den kyndige tjener sig dog at opgradere til et bedre der ville passe perfekt til lammet, så jeg fik overrakt en glas californisk zinfandel i særklasse. Awww, jeg er en sucker for den slags service.
Hovedretten: "Lammeskank braiseret i rødvin, timian & citron. Rygeost-tzaziki. Råkost salat af radiser, fennikel & dild. Urtekartofler".
Det var noget af det lækreste lam jeg har fået på en restaurant. Smørmørt, saftigt og utroligt velsmagende. Skyen der var kogt ind til en glace var liflig og stærkt vanedannende. Desværre var brødet blevet fjernet fra bordene mellem for- og hovedretten, det havde ellers været dejligt at ha' haft til at suge de sidste dråber op med. De medfølgende små kartofler, vendt i timian, var dog også brugbare til formålet. Tzatzikien på rygeost var laber. Har selv lavet det flere gange og den er en rar afveksling til yoghurtvarianten.
Den medfølgende råkostsalat var et kapitel for sig. Fennikel snittet papirtyndt på et mandolinjern og crispet op i isvand med ditto radiser, vendt med råsyltede spødmøre buketter af blomkål og nippet estragon. Lige en salat for mig. Der var desuden 3 sødmefulde bagte cherrytomater på tallerkenen. En velkomponeret ret med mange forskellige teksturer og smagsnuancer.
Tilbage var nu kun desserten: "Cheesecake med hindbær. Appelsinkompot og hindbærtuile".
Silkeblød og meget lækker cheesecake af den ubagte slags. Konsistensen var perfekt. Hindbærene gjorde den frisk og let i smagen. Den medfølgende appelsinkompot var tynde skiver appelsinskal simret møre i sukkerlage tilsmagt med stjerneanis og vanilje. Lidt frysetørrede hindbær og smuldret tuile gav lidt knas på toppen. Et meget flot punktum for middagen.
Taflet blev hævet og bordene blev ryddede. Vi fik udleveret drinksbilletter, da også den første longdrink var på huset. Vi hængte ud lidt og søgte derefter mod en bus hjem. Det havde været en meget god aften - både lækker mad og god service, det er den slags man husker.
Jeg er helt flov over at jeg glemte at sige tak for mad da vi gik. Det var en skøn aften og jeg glæder mig allerede til at skulle spise på 8000 igen. Har du lyst til at få den samme menu kan den fås hele festugen til den vanvittige pris af blot 239 kr. Du kan bestille bord lige her.
Og nu hvor jeg husker det: tak for mad til Carsten, David & Daniel.
8000
Mejlgade 12-14
50504650
mandag den 29. august 2011
lørdag den 27. august 2011
Nu kan man endelig købe helt frisk økologisk pasta i Århus...
Det her er et meget begejstret indlæg. Jeg er nemlig stødt på et kvalitetsprodukt af allerbedste skuffe: pivfrisk hjemmelavet økologisk pasta fra Frk. Maj. Pastaen bliver fremstillet på bestilling og kan afhentes i Århus midtby. Wow!
Så frisk pasta har jeg aldrig haft mulighed for at få fingre i før.
Og med mine dumme fibrohåndled er det svært at lave det selv - så det her er bare den perfekte løsning for mig.
Byens nye pastadronning hedder Dorte Maj. Du kan læse lidt om Dortes begejstring for det italienske køkken her.
Hos Frk. Maj kan man bestille 2 forskellige slags pasta: naturel og fuldkorn. Begge slags kan fås både som fettucine eller som lasagne - 250 g for 40 kr. Og det er her jeg bliver ekstra begejstret. For med så frisklavede pastaplader kan man hjemme i sit eget køkken forvandle dem til f.eks tortellini, ravioli og cannelloni. Det glæder jeg mig meget til at komme i gang med - der skal nok komme nogle opskrifter på fyldt pasta hen af vejen.
Fuldkommen forrygende! Jeg var for nylig inviteret til at komme og smage på sagerne - og blev bedt om både konstruktiv feedback og min ærlige mening. Jeg blev helt blæst væk af den pasta. Den ligger overhovedet ikke tungt i maven som købepasta og har et virkelig godt bid. Dorte havde lavet hendes berømte langtidssimrede 'sauce ragù' til. Damn, det må jeg sige - og der skal altså en del til at imponere mig.
Faktisk endte jeg med at spise 2 store portioner. Nøj, hvor var det godt.
Jeg kan desværre ikke nå af få noget hjem inden jeg rejser på 'ferie' - men når jeg kommer hjem igen tager jeg revanche. Så skal jeg lave tortellini i mange forskellige udgaver. Ferien skal bruges på at udvikle lækkert fyld og saucer til formålet.
Så bor du på de her kanter kan jeg kun anbefale dig at prøve Frk. Majs forrygende pasta. Det er et økologisk kvalitetsprodukt som ikke kan købes noget andet sted. Du kan bestille din første pakke pasta lige her.
Så frisk pasta har jeg aldrig haft mulighed for at få fingre i før.
Og med mine dumme fibrohåndled er det svært at lave det selv - så det her er bare den perfekte løsning for mig.
Byens nye pastadronning hedder Dorte Maj. Du kan læse lidt om Dortes begejstring for det italienske køkken her.
Hos Frk. Maj kan man bestille 2 forskellige slags pasta: naturel og fuldkorn. Begge slags kan fås både som fettucine eller som lasagne - 250 g for 40 kr. Og det er her jeg bliver ekstra begejstret. For med så frisklavede pastaplader kan man hjemme i sit eget køkken forvandle dem til f.eks tortellini, ravioli og cannelloni. Det glæder jeg mig meget til at komme i gang med - der skal nok komme nogle opskrifter på fyldt pasta hen af vejen.
Og hvordan smager det så?
Fuldkommen forrygende! Jeg var for nylig inviteret til at komme og smage på sagerne - og blev bedt om både konstruktiv feedback og min ærlige mening. Jeg blev helt blæst væk af den pasta. Den ligger overhovedet ikke tungt i maven som købepasta og har et virkelig godt bid. Dorte havde lavet hendes berømte langtidssimrede 'sauce ragù' til. Damn, det må jeg sige - og der skal altså en del til at imponere mig.
Faktisk endte jeg med at spise 2 store portioner. Nøj, hvor var det godt.
Jeg kan desværre ikke nå af få noget hjem inden jeg rejser på 'ferie' - men når jeg kommer hjem igen tager jeg revanche. Så skal jeg lave tortellini i mange forskellige udgaver. Ferien skal bruges på at udvikle lækkert fyld og saucer til formålet.
Så bor du på de her kanter kan jeg kun anbefale dig at prøve Frk. Majs forrygende pasta. Det er et økologisk kvalitetsprodukt som ikke kan købes noget andet sted. Du kan bestille din første pakke pasta lige her.
torsdag den 25. august 2011
Invitation til blogtræf på MAD 2011 og Mefisto...
Så er det vist på tide med et lille blogtræf i Østjylland. Vil du med på madmessen MAD og til frokost på Mefisto lørdag d. 1/10?
Den første weekend i Oktober slår Ridehuset i Århus atter dørene op for madmessen MAD - Mit Autentiske Danmark. Og hvad går det så ud på, tænker du måske?
Citat fra MAD's hjemmeside: "Vi har med MAD ønsket at skabe et udstillingsvindue for Danmarks producenter og forhandlere af dansk produceret mad. Vi har rigtig mange gode produkter og traditioner i dansk madkultur, og synes, at de fortjener mere fokus". Du kan se lige her hvem der udstillede på messen sidste år.
Her er hvad du kan forvente i år:
Oste, honning, biodynamiske og økologiske mejeriprodukter, safter, brændevin, spegepølser, rullepølser, pestoer, sennep, chutneyer, øl, fisk, brød, kalvekød, charcuteri, vegetarsupper, gedekød, gedeis, is,salt, gedefrankfurtere, saftevand, økologiske fisk, kyllinger, færdigretter, cider, vildt kød og charcuteri, chokolade, marcipan, kaffe og te.
Jeg har selv besøgt på messen de sidste par år og set, snuset og smagt på alle lækkerierne. En af arrangørerne, Malene Aaris, har været så venligt at sende mig en stak rabatbilletter (som giver adgang til messen for halv pris) til at dele ud til mad- og kvalitetsinteresserede bloggere og andre madører. Arrangementet er altså ikke kun for madbloggere - alle bloggere kan deltage.
Jeg vil foreslå at vi mødes ved Ridehuset kl 10.30 og nyder de rare sager i et par timer.
For dem der har lyst til mere samvær og en bid mad bagefter:
Der vil være frokost på Mefisto kl ca 13. Hvad der skal ske derefter vil jeg lade være op til dagsformen. Er der nogen der har et forslag til en aktivitet efter frokosten vil det også være meget velkomment.
Mefisto har plads til 40 - så det er først til mølle. Restauranten tilbyder rigtig god mad lavet med respekt for råvarerne til en yderst fornuftig pris.
Der er frit valg mellem frokostretterne og de retter der serveres hele dagen. Jeg har netop talt med restauranten og vi kan mod forudbestilling få lov til at få stedets Gourmet menu til frokosten også. Det er 4 retter for 300 kr (incl 4 glas vin 500 kr). Menuen skifter hver måned. Om ca en uges vil den menu der er aktuel for os kunne ses her.
Vil du med? Send en mail til mig på klidmoster@gmail.com med bindende tilmelding. Oplys venligst om du vil med på Mefisto og om du allerede nu kan forestille dig at prøve den fremragende Gourmet menu. Man afholder selv alle udgifter til halvdelen af entreen på messen og til frokosten.
Sidste tilmeldingsfrist er tirsdag d. 20/9.
Vil du ikke med på Mefisto eller hellere besøge messen en af de andre dage? Det kan også sagtnes lade sig gøre - jeg øremærker nogle af billetterne til det. Du skal i så fald sende mig en mail og så tager vi den derfra. Udgifter til forsendelse af billetter opkræves som koder til sms frimærker.
Den første weekend i Oktober slår Ridehuset i Århus atter dørene op for madmessen MAD - Mit Autentiske Danmark. Og hvad går det så ud på, tænker du måske?
Citat fra MAD's hjemmeside: "Vi har med MAD ønsket at skabe et udstillingsvindue for Danmarks producenter og forhandlere af dansk produceret mad. Vi har rigtig mange gode produkter og traditioner i dansk madkultur, og synes, at de fortjener mere fokus". Du kan se lige her hvem der udstillede på messen sidste år.
Her er hvad du kan forvente i år:
Oste, honning, biodynamiske og økologiske mejeriprodukter, safter, brændevin, spegepølser, rullepølser, pestoer, sennep, chutneyer, øl, fisk, brød, kalvekød, charcuteri, vegetarsupper, gedekød, gedeis, is,salt, gedefrankfurtere, saftevand, økologiske fisk, kyllinger, færdigretter, cider, vildt kød og charcuteri, chokolade, marcipan, kaffe og te.
Jeg har selv besøgt på messen de sidste par år og set, snuset og smagt på alle lækkerierne. En af arrangørerne, Malene Aaris, har været så venligt at sende mig en stak rabatbilletter (som giver adgang til messen for halv pris) til at dele ud til mad- og kvalitetsinteresserede bloggere og andre madører. Arrangementet er altså ikke kun for madbloggere - alle bloggere kan deltage.
Jeg vil foreslå at vi mødes ved Ridehuset kl 10.30 og nyder de rare sager i et par timer.
For dem der har lyst til mere samvær og en bid mad bagefter:
Der vil være frokost på Mefisto kl ca 13. Hvad der skal ske derefter vil jeg lade være op til dagsformen. Er der nogen der har et forslag til en aktivitet efter frokosten vil det også være meget velkomment.
Mefisto har plads til 40 - så det er først til mølle. Restauranten tilbyder rigtig god mad lavet med respekt for råvarerne til en yderst fornuftig pris.
Der er frit valg mellem frokostretterne og de retter der serveres hele dagen. Jeg har netop talt med restauranten og vi kan mod forudbestilling få lov til at få stedets Gourmet menu til frokosten også. Det er 4 retter for 300 kr (incl 4 glas vin 500 kr). Menuen skifter hver måned. Om ca en uges vil den menu der er aktuel for os kunne ses her.
Vil du med? Send en mail til mig på klidmoster@gmail.com med bindende tilmelding. Oplys venligst om du vil med på Mefisto og om du allerede nu kan forestille dig at prøve den fremragende Gourmet menu. Man afholder selv alle udgifter til halvdelen af entreen på messen og til frokosten.
Sidste tilmeldingsfrist er tirsdag d. 20/9.
Vil du ikke med på Mefisto eller hellere besøge messen en af de andre dage? Det kan også sagtnes lade sig gøre - jeg øremærker nogle af billetterne til det. Du skal i så fald sende mig en mail og så tager vi den derfra. Udgifter til forsendelse af billetter opkræves som koder til sms frimærker.
Kringle med lakridsremonce...
I går fik jeg prøvet 3 ting før første gang: bage kringle herhjemme, spontant invitere en fremmed på besøg og været til Gastronomisk Undergrund.
I den tid jeg har kendt Sif har jeg virkelig beundret hendes kringle - den er i en klasse for sig. Så bevæbnet med hendes opskrift og teknik besluttede jeg mig endelig for at gøre et forsøg selv. Oh yes, og den blev NÆSTEN lige så godt som bagedronningens.
Jeg var i tvivl om hvad jeg skulle komme i den - creme, remonce eller æbler? Det problem løste sig dog hurtigt da jeg fandt en rest marcipan i køleskabet.
Så fik jeg også endelig lejlighed til at prøve mit nyindkøbte hvedemel fra Saltå Kvarn.
Opskriften på kringledejen er tyvstjålet her fra Sif og tilpasset til det jeg havde i huset. Min dej blev lavet i røremaskinen, så den bliver kun skrevet sådan - vil du lave den ved håndkraft, så følg Sifs instruktion.
Dej: Til 2 kringler - eller 1 kringle + horn og boller.
2,5 dl mælk (varmet til ca 38°C)
125 g rørsukker
1 tsk kardemomme
1 tsk flagesalt
40 gram gær
1 sammenpisket æg
125 g blødt SMØR (giv det 10 sek i mikroovnen)
ca 500 gram hvedemel
Den lune mælk kommes i røremaskinens skål sammen med rørsukker, salt, smuldret gær og det bløde SMØR. Lad det stå til gæren 'skummer' og flyder ovenpå - ca 15 minutter. Kør derefter på lav hastighed og tilsæt æg, kardemomme og melet lidt efter lidt. Gør til dejen er glat og smidig.
Dæk dejen til og lad den hæve ved stuetemperatur 30-40 minutter. Lav fyldet så længe.
Fyld:
75 g blødt SMØR
75 g rørsukker
125 g marcipan
3 tsk rålakridspulver
Du godeste, sikke en smag. Jeg kom muligvis til at spise en del af fyldet inden det var færdigt. Men det var jo vigtigt at det blev smagt til ikke?
Da jeg havde lavet fyldet skrev jeg på Facebook "bager Siffoladekringle". En af mine Facebook-venner, Jeanet som bor her i byen, men som jeg aldrig har mødt IRL skrev "Hvornår skal jeg komme". Og ved I hvad? Jeg kiggede mig rundt i min rene lejlighed og skrev tilbage "hvad med 14.30".
Dejen var nu hævet til det tredobbelte og var klar til at rulle ud. Den blev først delt i 2 portioner.
Den ene portion blev rullet ud til et stort rektangel. (Vask bordet grundigt først) Åh, jeg elsker min slip-let kagerulle, den gør det meget nemt at rulle dej ud.
Med en skarp kniv snittede jeg en masse små snit i begge sider så kringlen kunne flettes (som jeg har set Sif gøre det). Det er ikke nødvendigt, man kan bare folde siderne ind over hinanden.
En passende mængde marcipan/lakridsremoncen lægges i en stribe på midten. Jeg brugte ikke det hele.
Kringlen flettes sammen ved at lægge snipperne ind over hinanden - sørg for at pakke enderne godt ind under så fyldet ikke render ud. Lav lige snipperne lidt bredere end mine, det var noget pilleværk. Læg kringlen på en plade med bagepapir og lad den hæve tildækket i 40 minutter. Tænd ovnen på 200°C.
Af resten af dejen og remoncen lavede jeg 5 horn og 5 boller. Af en eller anden grund fik jeg dem ikke fotograferet. Begge dele blev bagt i 14 minutter. Hornene kølede af og kom direkte i fryseren.
Den færdighævede kringle var godt nok noget af en basse.
Jeg piskede en æggeblomme sammen med lidt salt og 1 spsk vand til at pensle den med. Til sidst fik kringlen et lille drys rålakrids.
Kringlen fik 20 minutter ved 200°C. Jeanet ankom netop som den blev hevet ud af ovnen.
Den lune kringle blev skåret i trekantede stykker - for sådan huskede jeg mormor skar hendes ud.
Jeg må sige at jeg er meget tilfreds med resultatet. Kringlen var blød, men luftig og remoncen lige i vinkel. Endnu en ting lakrids kan bruges til.
Vi spiste kringle og snakkede i et par timer. Jeanet tog hjem og jeg sendte et par stykker kringle med. Det var meget hyggeligt og jeg er glad for at turde slå spontant til på den måde. Jeg var blevet meget træt og kunne heldigvis lige nå at klemme en lur ind inden jeg skulle ud af døren.
De billeder jeg fik taget til Gastronomisk Undergrund er af meget svingende kvalitet. På fredag får jeg heldigvis adgang til de professionelle billeder der blev taget, så jeg venter med at blogge om det til der. Vi fik 6 skønne, legesyge retter og jeg glæder mig til at vise dem frem.
I den tid jeg har kendt Sif har jeg virkelig beundret hendes kringle - den er i en klasse for sig. Så bevæbnet med hendes opskrift og teknik besluttede jeg mig endelig for at gøre et forsøg selv. Oh yes, og den blev NÆSTEN lige så godt som bagedronningens.
Jeg var i tvivl om hvad jeg skulle komme i den - creme, remonce eller æbler? Det problem løste sig dog hurtigt da jeg fandt en rest marcipan i køleskabet.
Så fik jeg også endelig lejlighed til at prøve mit nyindkøbte hvedemel fra Saltå Kvarn.
Opskriften på kringledejen er tyvstjålet her fra Sif og tilpasset til det jeg havde i huset. Min dej blev lavet i røremaskinen, så den bliver kun skrevet sådan - vil du lave den ved håndkraft, så følg Sifs instruktion.
Dej: Til 2 kringler - eller 1 kringle + horn og boller.
2,5 dl mælk (varmet til ca 38°C)
125 g rørsukker
1 tsk kardemomme
1 tsk flagesalt
40 gram gær
1 sammenpisket æg
125 g blødt SMØR (giv det 10 sek i mikroovnen)
ca 500 gram hvedemel
Den lune mælk kommes i røremaskinens skål sammen med rørsukker, salt, smuldret gær og det bløde SMØR. Lad det stå til gæren 'skummer' og flyder ovenpå - ca 15 minutter. Kør derefter på lav hastighed og tilsæt æg, kardemomme og melet lidt efter lidt. Gør til dejen er glat og smidig.
Dæk dejen til og lad den hæve ved stuetemperatur 30-40 minutter. Lav fyldet så længe.
Fyld:
75 g blødt SMØR
75 g rørsukker
125 g marcipan
3 tsk rålakridspulver
Du godeste, sikke en smag. Jeg kom muligvis til at spise en del af fyldet inden det var færdigt. Men det var jo vigtigt at det blev smagt til ikke?
Da jeg havde lavet fyldet skrev jeg på Facebook "bager Siffoladekringle". En af mine Facebook-venner, Jeanet som bor her i byen, men som jeg aldrig har mødt IRL skrev "Hvornår skal jeg komme". Og ved I hvad? Jeg kiggede mig rundt i min rene lejlighed og skrev tilbage "hvad med 14.30".
Dejen var nu hævet til det tredobbelte og var klar til at rulle ud. Den blev først delt i 2 portioner.
Den ene portion blev rullet ud til et stort rektangel. (Vask bordet grundigt først) Åh, jeg elsker min slip-let kagerulle, den gør det meget nemt at rulle dej ud.
Med en skarp kniv snittede jeg en masse små snit i begge sider så kringlen kunne flettes (som jeg har set Sif gøre det). Det er ikke nødvendigt, man kan bare folde siderne ind over hinanden.
En passende mængde marcipan/lakridsremoncen lægges i en stribe på midten. Jeg brugte ikke det hele.
Kringlen flettes sammen ved at lægge snipperne ind over hinanden - sørg for at pakke enderne godt ind under så fyldet ikke render ud. Lav lige snipperne lidt bredere end mine, det var noget pilleværk. Læg kringlen på en plade med bagepapir og lad den hæve tildækket i 40 minutter. Tænd ovnen på 200°C.
Af resten af dejen og remoncen lavede jeg 5 horn og 5 boller. Af en eller anden grund fik jeg dem ikke fotograferet. Begge dele blev bagt i 14 minutter. Hornene kølede af og kom direkte i fryseren.
Den færdighævede kringle var godt nok noget af en basse.
Jeg piskede en æggeblomme sammen med lidt salt og 1 spsk vand til at pensle den med. Til sidst fik kringlen et lille drys rålakrids.
Kringlen fik 20 minutter ved 200°C. Jeanet ankom netop som den blev hevet ud af ovnen.
Den lune kringle blev skåret i trekantede stykker - for sådan huskede jeg mormor skar hendes ud.
Jeg må sige at jeg er meget tilfreds med resultatet. Kringlen var blød, men luftig og remoncen lige i vinkel. Endnu en ting lakrids kan bruges til.
Vi spiste kringle og snakkede i et par timer. Jeanet tog hjem og jeg sendte et par stykker kringle med. Det var meget hyggeligt og jeg er glad for at turde slå spontant til på den måde. Jeg var blevet meget træt og kunne heldigvis lige nå at klemme en lur ind inden jeg skulle ud af døren.
De billeder jeg fik taget til Gastronomisk Undergrund er af meget svingende kvalitet. På fredag får jeg heldigvis adgang til de professionelle billeder der blev taget, så jeg venter med at blogge om det til der. Vi fik 6 skønne, legesyge retter og jeg glæder mig til at vise dem frem.
tirsdag den 23. august 2011
Spinattærte med feta og nødder...
Som før nævnt har jeg i denne uge købt 2 x pizzadej og 2 x tærtedej hos Aarstiderne. I går lavede jeg den ene tærte. Det blev til en vegetartærte med 2 slags ost.
15 minutters forberedelse og 40 minutter i ovnen - det er lige til at holde til.
Det er virkelig dejligt med sådan en færdig økologisk tærtedej lige til at rulle ud i fadet. Jeg brugte mit store Le Creuset fad på 28 cm.
Tærtebunden blev prikket med en gaffel og forbagt i 12 minutter på 200°C. Fyldet blev gjort klart så længe.
Jeg ville gerne ha' lavet en ren spinattærte, men jeg havde ikke nok frisk spinat. Jeg havde nogle grønne bønner som kom i sammen med for at give mere fyld. Jeg fik ikke lige målt og vejet grøntsagerne - men der skal bare være nok til at fylde fadet.
Den skyllede spinat blev blancheret (dyppet) i kogende vand i 10 sekunder og blev derefter fisket op og lagt i koldt vand. De nippede bønner kom derefter i vandet og fik ca 3 minutter inden de også kom i koldt vand. Den kolde spinat blev derefter knuget fri for vand i små kugler.
Spinaten blev hakket groft og bønnerne snittet i små stykker.
Ja, jeg må indrømme at der røg en hel bøtte feta i. Til en tærte i den størrelse bruger man normalt 6-8 æg. Jeg valgte kun at bruge 4 - for jeg kommer en del ekstra protein i som fyld.
Æggene blev pisket sammen med friskkværnet peber, flagesalt og 2 tsk hvidløgspulver.
Jeg havde været så heldig at finde økologisk hvidløgspulver ude i Bazar Vest til 10 kr.
Det ekstra protein jeg tilsætter er 125 g skyr rørt ud i 50 g mælk. Blandingen blev pisket sammen med æggene til en homogen masse.
Den forbagte tærtebund blev fyldt med spinat, bønner, afdryppet feta og en håndfuld hasselnødder (her afskallede fra Bazaren).
Æggeblandingen blev hældt over og fordelt jævnt. Tærten fik derefter 35 minutter i ovnen.
Den var lækker - men der manglede lige det der *Umphf*.
Så jeg rev et fint lag parmesan ud over og så fik den lige 5 minutter ekstra.
Sådan - det var lige det der skulle til. Kræfterne rakte desværre ikke til at lave en salat til.
Så tærten blev bare spist som den var. Meget lækker måltidstærte som smager godt både varm og kold.
Kræfterne er meget små de her dage. Jeg har nemlig skulle rydde en del op og det er hårdt arbejde for mig. Men det skulle gøres, ellers kunne hjemmehjælpen ikke komme til at gøre rent. Ja, du læste rigtigt - hjemmehjælpen. Jeg har fået 1 times hjælp hver 2. uge til støvsugning, gulvvask og 'det grove'. Alt det andet mener jeg at jeg godt selv kan klare - i mit eget tempo. Men støvsugning udløser grotesk mange smerter og et par dage på langs. Efter Max er flyttet er jeg blevet meget klog på mine begrænsninger. Han var jo nærmest min hjemmehjælper da han boede her - hvilket også er en af grundende til at vi ikke skal bo sammen.
Reglerne er sådan at man selv må vælge hvem man vil ha' der skal komme og udføre ens hjemmehjælp. Jeg har valgt Falck. 1 time er ikke meget - så jeg har købt mig til 1 times ekstra hjælp. Som førtidspensionist kan man nemlig købe hjemmeservice samme sted med 30% rabat - og den time må man helt selv bestemme hvad skal bruges til. Så i dag kl 13 kom der 2 søde piger fra Falck og gik til rengøringen med krum hals. I løbet af en time blev der støvsuget, vasket gulv, tørret støv af i hele stuen, vasket hylder af i køkkenet, taget skabet under køkkenvasken og ordnet det mindste køleskab. Jeg er SÅ taknemmelig over af få den hjælp og synes de ekstra penge jeg har betalt i dag er MEGET godt givet ud. Nu kan jeg igen invitere gæster uden at skamme mig over hvordan her ser ud. Og jeg kan mærke at jeg allerede er meget gladere for at være her.
Det har taget en del overvejelser om jeg skulle skrive om det her på bloggen - der sidder jo desværre så mange derude der i forvejen har ondt i røven over at man kan få tildelt en pension når man har en 'fupdiagnose' som fibromyalgi. Men lad mig betro jer en ting: man får ikke tilkendt en pension og bliver bevilget hjemmehjælp hvis det ikke er fordi det er nødvendigt. Jeg har været rigtig flov over ikke at kunne klare mig selv - og har været lang tid om at sige 'ja tak' til den hjælp jeg er blevet tilbudt. Jeg håber efterhånden at folk der læser med her ved at bag bloggens til tider polerede overflade gemmer sig en helt masse ting som jeg ikke viser frem. Måltider der har taget grotesk mange timer at lave fordi der skulle lange hvil til undervejs og dage hvor jeg har måtte leve af underlige kolde rester fordi der slet ingen kræfter var. For slet ikke at tale om de dage hvor det at gå i bad og vaske hår virker som et uoverskueligt projekt fordi armene gør SÅ ondt og ikke vil løftes mere end 45°.
Det her er mit åndehul hvor jeg kan vise min hobby og passion frem: lækker mad.
Puha, det lettede at skrive om det hele - det har fyldt rigtig meget indeni.
I dag er der lige nøjagtig en eneste ske tilbage til at lave aftensmad for - så jeg tager den sidste pizzadej i brug, for der skal bare ost og skinke på. Og jeg glæder mig til i morgen - for der skal jeg ikke selv lave mad, men overraskes til Gastronomisk Undergrund.
15 minutters forberedelse og 40 minutter i ovnen - det er lige til at holde til.
Det er virkelig dejligt med sådan en færdig økologisk tærtedej lige til at rulle ud i fadet. Jeg brugte mit store Le Creuset fad på 28 cm.
Tærtebunden blev prikket med en gaffel og forbagt i 12 minutter på 200°C. Fyldet blev gjort klart så længe.
Jeg ville gerne ha' lavet en ren spinattærte, men jeg havde ikke nok frisk spinat. Jeg havde nogle grønne bønner som kom i sammen med for at give mere fyld. Jeg fik ikke lige målt og vejet grøntsagerne - men der skal bare være nok til at fylde fadet.
Den skyllede spinat blev blancheret (dyppet) i kogende vand i 10 sekunder og blev derefter fisket op og lagt i koldt vand. De nippede bønner kom derefter i vandet og fik ca 3 minutter inden de også kom i koldt vand. Den kolde spinat blev derefter knuget fri for vand i små kugler.
Spinaten blev hakket groft og bønnerne snittet i små stykker.
Ja, jeg må indrømme at der røg en hel bøtte feta i. Til en tærte i den størrelse bruger man normalt 6-8 æg. Jeg valgte kun at bruge 4 - for jeg kommer en del ekstra protein i som fyld.
Æggene blev pisket sammen med friskkværnet peber, flagesalt og 2 tsk hvidløgspulver.
Jeg havde været så heldig at finde økologisk hvidløgspulver ude i Bazar Vest til 10 kr.
Det ekstra protein jeg tilsætter er 125 g skyr rørt ud i 50 g mælk. Blandingen blev pisket sammen med æggene til en homogen masse.
Den forbagte tærtebund blev fyldt med spinat, bønner, afdryppet feta og en håndfuld hasselnødder (her afskallede fra Bazaren).
Æggeblandingen blev hældt over og fordelt jævnt. Tærten fik derefter 35 minutter i ovnen.
Den var lækker - men der manglede lige det der *Umphf*.
Så jeg rev et fint lag parmesan ud over og så fik den lige 5 minutter ekstra.
Sådan - det var lige det der skulle til. Kræfterne rakte desværre ikke til at lave en salat til.
Så tærten blev bare spist som den var. Meget lækker måltidstærte som smager godt både varm og kold.
Kræfterne er meget små de her dage. Jeg har nemlig skulle rydde en del op og det er hårdt arbejde for mig. Men det skulle gøres, ellers kunne hjemmehjælpen ikke komme til at gøre rent. Ja, du læste rigtigt - hjemmehjælpen. Jeg har fået 1 times hjælp hver 2. uge til støvsugning, gulvvask og 'det grove'. Alt det andet mener jeg at jeg godt selv kan klare - i mit eget tempo. Men støvsugning udløser grotesk mange smerter og et par dage på langs. Efter Max er flyttet er jeg blevet meget klog på mine begrænsninger. Han var jo nærmest min hjemmehjælper da han boede her - hvilket også er en af grundende til at vi ikke skal bo sammen.
Reglerne er sådan at man selv må vælge hvem man vil ha' der skal komme og udføre ens hjemmehjælp. Jeg har valgt Falck. 1 time er ikke meget - så jeg har købt mig til 1 times ekstra hjælp. Som førtidspensionist kan man nemlig købe hjemmeservice samme sted med 30% rabat - og den time må man helt selv bestemme hvad skal bruges til. Så i dag kl 13 kom der 2 søde piger fra Falck og gik til rengøringen med krum hals. I løbet af en time blev der støvsuget, vasket gulv, tørret støv af i hele stuen, vasket hylder af i køkkenet, taget skabet under køkkenvasken og ordnet det mindste køleskab. Jeg er SÅ taknemmelig over af få den hjælp og synes de ekstra penge jeg har betalt i dag er MEGET godt givet ud. Nu kan jeg igen invitere gæster uden at skamme mig over hvordan her ser ud. Og jeg kan mærke at jeg allerede er meget gladere for at være her.
Det har taget en del overvejelser om jeg skulle skrive om det her på bloggen - der sidder jo desværre så mange derude der i forvejen har ondt i røven over at man kan få tildelt en pension når man har en 'fupdiagnose' som fibromyalgi. Men lad mig betro jer en ting: man får ikke tilkendt en pension og bliver bevilget hjemmehjælp hvis det ikke er fordi det er nødvendigt. Jeg har været rigtig flov over ikke at kunne klare mig selv - og har været lang tid om at sige 'ja tak' til den hjælp jeg er blevet tilbudt. Jeg håber efterhånden at folk der læser med her ved at bag bloggens til tider polerede overflade gemmer sig en helt masse ting som jeg ikke viser frem. Måltider der har taget grotesk mange timer at lave fordi der skulle lange hvil til undervejs og dage hvor jeg har måtte leve af underlige kolde rester fordi der slet ingen kræfter var. For slet ikke at tale om de dage hvor det at gå i bad og vaske hår virker som et uoverskueligt projekt fordi armene gør SÅ ondt og ikke vil løftes mere end 45°.
Det her er mit åndehul hvor jeg kan vise min hobby og passion frem: lækker mad.
Puha, det lettede at skrive om det hele - det har fyldt rigtig meget indeni.
I dag er der lige nøjagtig en eneste ske tilbage til at lave aftensmad for - så jeg tager den sidste pizzadej i brug, for der skal bare ost og skinke på. Og jeg glæder mig til i morgen - for der skal jeg ikke selv lave mad, men overraskes til Gastronomisk Undergrund.