fredag den 1. juli 2011

Stikkelsbær-clafoutis...

I onsdags var jeg så heldig at finde en masse stikkelsbær inde på torvet (Ingerslev). Jeg har planlage at lave marmelade, chutney samt at sylte nogle hele.

Det tog ret langt tid at nippe og sortere dem (hvor er der en kokkeelev når man har brug for en?). Den forreste skål indeholder 250 g af de største bær. Dem besluttede jeg mig for at bage en kage med. Jeg var lidt i tvivl hvilken slags, for en crumble med sprød top, en tærte med marcipanlåg eller en clafoutis havde jeg alle ingredienserne hjemme til. Det blev dog kræfterne der endte med at bestemme - for en clafoutis er meget nem og hurtig at røre sammen.

Tænd først ovnen på 175C. Så er den varm til når kagen er rørt sammen.


Fadet til kagen smøres med SMØR og drysses med sukker.

250 g stikkelsbær blev lagt til rette. Man kan sagtens bruge andre bær - det gælder om at vælge dem man kan lide.

Dejen er groft sagt en slags pandekagedej. Den piskes sammen med håndmixer eller i en røremaskine.

2 æg
½ dl sukker
marven fra ½ vaniljestang
½ tsk salt
1½ dl græsk yoghurt (oprindeligt cremefraiche 38%)
3 spsk hvedemel

Pisk æg og sukker hvidt og skummende. Pisk, pisk, pisk - det eneste der gør den her kage luftig er piskningen. Piske resten af ingredienserne i.


Fordel dejen over bærrene. Jeg 'tabte' lige lidt af de helt små stikkelsbær på toppen.

Bag kagen 40-45 minutter. Overfladen skal være godt gylden.

Stikkelsbærrene afgiver en del væde, så det er godt med noget sprødt på toppen som modvægt til den noget bløde kage.

Kagen skal lige stå og sætte sig i ca 20 minutter. Den kan derefter skæres ud i pæne stykker.

Den lune kage kan serveres med cremefraiche, flødeskum eller som her med en god klat hyldeblomstsorbet. Hyldeblomst og stikkelsbær er rigtig gode legekammerater - så jeg tror der skal lidt koncentreret hyldeblomstsaft i den marmelade jeg skal koge i morgen.

Er du til stikkelsbær?


13 kommentarer:

  1. Det ser lækkert ud! Har lige fået en bakke hvide ribs, som jeg tænker at bruge til en crumble. Jeg vidste ikke hvad jeg skulle bruge dem til før jeg læste dit indlæg, så tak for inspirationen - og for en dejlig blog som jeg først har fået øje på for nyligt - glæder mig til at følge med! -Karen

    SvarSlet
  2. Nej. Men jeg kan godt stikke!


    Skal nok lige lave en clafoutis i nærmeste fremtid....

    SvarSlet
  3. Det ser vel nok lækkert ud, Malou - en meget dekorativ kage!
    Ja, jeg er absolut til stikkelsbær :-)
    Varme klem!

    SvarSlet
  4. 1½ græsk yoghurt. 1½ hvad? Tønde, spand, spiseske? :-D

    SvarSlet
  5. jeg elsker bare stikkelsbær, som minder mig så meget om min barndom, hvor man jo bare gik i baghaven for at hente rigelige mængder! Men jeg synes stort set ikke jeg ser stikkelsbær nogen steder, og det er en stor skam. Håber jeg støder på dem alligevel ... det ser lækkert ud.

    SvarSlet
  6. Hej.
    Jeg har 2 buske i haven, "mine" 4 dagpleje børn og mine egne 2 børn, går og spiser af dem her i juli mdr, direkte fra busken, det er nu så hyggeligt, så de når aldrig ind i mit køkken.

    Lone

    SvarSlet
  7. Num num - som altid et lækkert påhit fra din side. Jeg troede kun det fandtes som kirsebær-udgave ;-) Men hvorfor ikke også stikkelsbær nej... Fandt jeg så ud af. Nams nams.

    SvarSlet
  8. Ja for den da - og det her ser skønt ud! Vores små buske har også bær, men der går nok et par uger endnu, inden de kan bruges. Jeg glæder mig så meget :-)

    SvarSlet
  9. Jeg ELSKER ELSKER ELSKER stikkelsbær. De skal være rå og sure. He he.
    I mit barndomshjem havde vi - ud over en kæmpe køkkenhave - to stikkelsbærbuske og jeg åd og åd :)
    De fleste år glemmer jeg faktisk at købe stikkelsbær :( men igen giver din blog fantastisk inspiration :)
    Hvis regnen arter sig i morgen formiddag må jeg på vores lokale farmer marked og købe stikkelsbær. Uhhmmm

    SvarSlet
  10. Tak for en meget nem opskrift, som vi som ikke må spise sukker hurtigt kan transformere. Jeg lavede clafoutisen med jordbær, og det blev yderst lækkert :-) Hvor stort et fad har du brugt? Mit var åbenbart for stort, så kagen blev helt flad, men ingen skade sket!

    SvarSlet
  11. Anonym - Tak skal du ha' :-) Uh, det lyder spændende at lave den med hvide ribs. Tusind tak, jeg er glad for at du kan lide det jeg laver og finde inspiration her :-)

    Ibber - Hæ hæ, det tror jeg på :-D Ja, gør lige det - det tror jeg ham der grafikeren vil sætte pris på.

    Madame - Tusind tak skal du ha' :-) Det anede mig at du også var til stikkelsbær. Varme klem

    Anonym - Tsk tsk, kan du virkelig ikke regne det ud? Det er jo 1½ badekar græsk yoghurt ;-) Tak, det er rettet nu.

    Tante Sød - Oh yes, det er bare barndommens bær. Er det måske for umoderne nu? Tak skal du ha' :-)

    SvarSlet
  12. Lone - Uhm, de smager nu også skønt direkte fra busken :-)

    Anette - Tusind tak skal du ha' :-) Den kan varieres i det uendelige - brug bare de bær du kan lide.

    Piskehaps - Uh, glæder mig til at se hvad du vil bruge dine til :-)

    Apple - Åh, også her :-) Jeg spiste mange af de små sure da jeg gjorde dem klar. Awwww, tak - jeg er glad for at du kan finde inspiration her. Jeg håber du finder nogen ;-)

    Henrikoly - Dejligt at du kunne bruge opskriften :-) Mit fad er 25 x 25 cm - og den her opskrift er kun ½ portion af den oprindelige ;-)

    SvarSlet
  13. Uhm ja stikkelsbær minder mig om barndommens køkkenhave, direkte af busken.

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!