I sidste uge kunne man bestille en pose med 2 kg øko citroner hos Aarstiderne - og så slog jeg til. Jeg skal også lave enten sorbet eller limonade, har ikke helt bestemt mig endnu.
Til de saltsyltede citroner skal der bruges meget få ting: et tætsluttende glas, citroner og salt. Nix wieder. Her bruger jeg både fint og flagesalt - brug det du har. Jeg valgte også at tilsætte lidt krydderier for at få lidt ekstra gang i gaden.
1 stjerneanis, 2 små stykker kanel, ½ tsk spidskommenfrø, ½ tsk anisfrø, el lille drys tørrede chiliflager og 1 laurbærblad. Som sagt, men behøver ikke krydderierne - men ud over at give smag virker de også bakteriedræbende.
Hygiejnen er virkelig vigtig her. Vask derfor citronerne meget grundigt og vær sikker på at de ikke har dårlige pletter eller skavanker. Jeg startede med 4 citroner på dag 1 (og 1 til på dag 2). Og så skal citronerne skæres. Jeg har mest set det gjort fra den ene ende som et x ned i citronen - men fandt en video der viser en anden måde at gøre det på.
Så sådan valgte jeg at gøre.
Skær først stilkenden til og lav et snit næsten hele vejen ned igennem citronen.
Vend derefter citronen om og drej den en halv omgang. Skær nu fra den anden ende næsten helt igennem.
Det giver en mere 'fleksibel' citron som er perfekt til at presse sammen i glasset.
Fyld 2 spsk salt i hver citron - 1 spsk i hvert snit.
Og så er de klar til at pakke i glasset. Glasset skal først vaskes grundigt med vand og sæbe inden det steriliseres med kogende vand og evt en lille sjat vodka. Start med at komme ½ dl salt i bunden af glasset. Puha, det var lige før jeg ikke havde kræfter til at proppe citronerne sammen i glasset. Det lykkedes mig dog til sidst at få most 3 ned i bunden og 1 ovenpå.
Som det kan ses udløste maseriet lidt saft i bunden af glasset. Glasset blev sat mørkt til dag 2.
På dag 2 tog jeg en latexhandske på og kunne uden problemer mase den øverste citron, der allerede var blødgjort af saltet, ned til de 3 i bunden. Jeg dryssede lidt salt over og besluttede mig for at tilsætte endnu en citron.
Endnu en håndfuld salt - og så brugte jeg låget og min kropsvægt til at lukke glasset. Det har med garanti været et ømt syn. (der skal ikke grines der....well, ok - grin bare).
Endnu en dag - endnu en latexhandske. Den øverste citron kunne så nemt som ingenting smuttes ned under den akkumulerede væske af salt og citronsaft.
Og her kommer så det vigtige: alt SKAL være dækket af den sur/salte lage - ellers mugner det. Jeg toppede op med ekstra salt og vil kigge til det i morgen igen. Er det ikke helt dækket vil jeg presse et par ekstra citroner og hælde saften over.
Glasset skal nu stå mørkt og 'arbejde' i ca 1 mdr. Det er klart når frugtkødet er transparent. Derefter sættes glasset i køleskabet hvor det gerne skulle kunne holde sig i et lille års tid. Det bliver dog svært at vente - for det kribler allerede både i fingre og smagsløg. Jeg er Så spændt på hvordan de bliver.
NOTE:
Jeg har nu skubbet den sidste citron ned under lagen også. For at undgå mugdannelse har jeg efter råd hældt olivenolie over for at forhindre at der kommer luft til.
Kender du saltsyltede citroner?
Price brødrene har lavet citronerne i et afsnit. Tror det var sæson 2 eller 3.
SvarSletGodt for dem så. Tror lige jeg vil støve deres opskrift op og lure på også :-)
SvarSletHar jeg forresten fortalt at min ven Sif er megalækker?
SvarSletJep, jeg prøvede det sidste år, hvor jeg fik ideen efter at have set et program med den skønne fru Plum. De citroner er dog virkelig drøje i brug, så jeg må se at få lavet noget mere marokkansk mad, så jeg kan få brugt den sidste :-D
SvarSletHvad skal din første marokko-ret være?
Hej Piskehaps
SvarSletUh, blev de gode? Jeg kan næsten ikke vente.
Har en stor klods øko oksekød i fryseren som bare skriger efter at komme i Römeren sammen med halvdelen af krydderiskabet, hele pistacienødder, tørrede abrikoser og saltede citroner :-)
Ja, men også ret intense, så de rækker langt! Det var ikke alt saltet, der blev opløst, så jeg har brugt både salt og olie (som jeg brugte til at 'lukke' foroven, så de ikke blev fordærvede) til at gnubbe kyllinger m.m. i løbet af det sidste års tid :-)
SvarSletUha, nu ikke halvdelen af krydderiskabet - du plejer at være velforsynet, så pas nu på :-D
Jeg har også prøvet efter Fru Plums opskrift - de har ikke trukket færdig endnu, så jeg ved ikke hvordan de er blevet.
SvarSletDesuden har jeg lavet en alternativ version hvor man skærer citronerne i skiver, salter dem et døgns tid og lægger dem i olie bagefter - de er vist ved at være spiseklar, men jeg har ikke fundet på noget at bruge dem til endnu. Det skal jeg vist snart!
Og så skal jeg vist prøve med din metode næste gang - jeg har haft mange problemer fordi glasset ikke var fyldt ordentligt op, så citronerne blev ved med at poppe op over væske-overfladen - men nu bliver de holdt nede med et glas - i glasset...
Jeg har lavet citronerne efter Pricernes opskrift og elsker dem. Også i al mulig anden mad end marokkansk. De er superlækre i f.eks. kartoffelsalater, Adam Aamann bruger dem i en frokostsalat med varmrøget laks - osv. Jeg er sikker på du kan finde på mange sjove ting med dem :-)
SvarSletHmm, ja så kan jeg godt se det ikke dur :-) Har ladet mig fortælle at de er gode til stegt kylling.
SvarSletGod idé - hvis ellers fisk var noget vi spiste jævnligt :-)
SvarSletDe ser rigtig fine ud :-)
SvarSletHvad med at bruge nogle af skiverne til noget fisk?
Ja jeg har blogget om dem her:
SvarSlethttp://hejdis.blogspot.com/2011/05/opskrift-saltede-citroner-i-to.html
Jeg fik smagt på de skivede for en uges tid siden, og jeg tror de er klar - jeg ved dog stadig ikke lige hvad de skal bruges til, men der skal nok komme noget med dem når det sker :-)
Cool, det er jeg glad for at høre. Glæder mig virkelig til at smage dem. Jeg har gjort som dig og 'lukket' med olie - kan allerede forestille mig hvad det kan bruges til ;-)
SvarSletTsk tsk, overdrivelse fremmer jo forståelsen :-D
Uh, det er jeg spændt på at høre om. Har du blogget om dem eller venter du til de er klar til brug?
SvarSletGod ide med et glas. Jeg proppede mine ned og kom ca 3 cm olie over. Tror lige jeg skriver det ind i indlægget også.
Jeg må vist hellere lige få luret på Pricernes opskrift.
SvarSletTak for tippet - glæder mig til at bruge dem til alt muligt :-D
Er det nødvendigt at opbevare de saltede citroner i køleskab?
SvarSlet