Carbonara: en italiensk pastaret med æg (nogle bruger hele, andre kun blommer), ost (pecorino eller parmesan), bacon (alm røget eller italiensk pancetta) og friskkværnet sort peber. Og IKKE andet. Dog findes der mennesker og sågar andre madbloggere *host host* der lider af den vildfarelse af der skal fløde i???
I går lavede jeg så denne version. Det er en rigtig bastard - jeg havde nemlig ¼ grillmåge liggende der skulle bruges. Stop Spild Af Mad har nemlig altid fortrinsret når aftensmaden er i planlægningsfasen.
Hele dagen i går havde vi en ret så underholdende debat om fænomenet carbonara på Twitter (og den fortsætter i dag). 4 madbloggere som slyngede om sig med meninger. Vi er 3 på 'Team Kun Æg' (Morten Grydeske, Kim Grillkok og jeg selv) mod 1 på 'Team Fløde' (Kristian Kokkekniv). Det har nu resulteret i af vi mødes til en cook off - og hver især giver et bud på den, efter vores mening, perfekte carbonara skal kringles.
Så jeg bliver jo nødt til at øve mig. En ting er sikkert - det her er ikke den variant jeg skal stille op med. Den smagte udemærket, med flere af ingredienserne var yderst tvivlsomme.
Det skal dog lige siges at jeg var for dårlig til at skulle handle i går, så jeg måtte nøjes med hvad jeg havde i skabe og skuffer. Desværre havde jeg glemt at det sidste spaghetti var spist for længst - men jeg fandt 2 pakker færdige hvedenudler i stedet for. Det var ikke optimalt, men brugbart. 4 pasteuriserede æggeblommer, 0,75 dl mælk (kun fordi der ikke var æggeblommer nok), parmesan, toppen fra et nyt løg og 2 fed hvidløg. Bacon havde jeg i fryseren og mågen var lige til at pille.
En bjerg friskrevet økologisk parmesan kan altså gøre underværker i mange retter. Jeg rev nok ca 1½ dl.
Baconen skar jeg 3 tykke skiver af (resten skal bruges i dag). Sværen blev skåret af inden stykkerne blev skåret i tern.
De små bacontern blev stegt gyldne og sprøde på en pande og afdryppet på fedtsugende papir.
Den kvarte grillkylling fik fjernet skind og ben inden den blev hevet i grove trævler.
Æggeblommerne blev blandet med mælken, halvdelen af parmesanen og godt med friskkværnet peber. Hvidløget blev skåret i meget tynde skiver. Løgtoppen blev snittet fint og sauteret i lidt olie, sammen med hvidløg og kylling.
Baconen blev blandet i og så var fyldet klart. Og så til nudlerne.
Det er mine nød-nudler. De er til de dage slemme dage hvor det gør ondt i kæben at tygge. Og nu skulle de så lege spaghetti.
Så de kom på panden i lidt olivenolie. De kunne også lige ha' været blevet dyppet i kogende vand.
Da nudlerne var gennemvarme tog jeg panden af varmen og lod den stå et øjeblik inden fyldet og æggemassen blev hældt på. Der blev rørt grundigt rundt så saucen blev cremet og god.
Desværre skete der det at nudlerne sugede 'saucen' til sig på 0,5 og retten derfor så lidt tør ud. Det var den så heldigvis ikke når man fik den i munden, så nudlerne var nu blevet cremede og lækre. En lille håndfuld parmesan reddede dagen.
Tja bum, så du kan se blev det en ret med plads til forbedring. Men efter omstændighederne var jeg nu ret godt tilfreds. Nu bliver det næste projekt så at udvikle en opskrift jeg kan stille om med til vores cook off. Så når jeg engang bliver frisk nok til at handle igen skal lagerene fyldes op til carbonara galore.
Hvad siger du: fløde eller ej i carbonara?
Æg OG fløde... men det overrasker dig nok ikke :)
SvarSletnej! ingen fløde.
SvarSletdin ret ser rigtig lækker ud selvom det ikke er spagetti ala carbonara
Ingen fløde!
SvarSletOg held og lykke i cook-off'en
/Christoffer
MÆLK????
SvarSlettsk tsk...
en sjat hvidvin, en sjat fløde ... INGEN løg... et hvidløg og meget persille ...masser af parmesan eller anden beslægtet ost... pasta i... æggeblommer i...vende vende vende... sammen med stegt bacon, and thats it... nårh ja... sort peber...
Sådan lærte jeg at lave den i Italien... hvor de i øvrigt også skændtes voldsomt over ingredienserne :D
Katrine S
Ingen fløde (selvom det smager godt, men så er det en anden ret, og man kan med fordel tilsætte andre lækre sager, der heller ikke hører til i Carbonara).
SvarSletJeg er til begge dele. Indrømmet! Altså med og uden fløde. Kommer an på humøret og om jeg har fløde i huset - hvilket er sjældent.
SvarSletEllers en god bacon eller pancetta, en god parmesan/pecorino eller gouda med chili, æggeblommer og masser af friskkværnet Cerala-peber. Hvidløg er sådan on/off alt efter humør. Og det hele vendt med masser af frisk rucola. Det er den udgave jeg foretrækker.
Jeg kan virkelig godt li din udgave, Malou. Den er innovativ og vældig alternativ. Det sq egentlig helt okay i min verden.
Mange gode hilsner
Maj
Jeg lærte engang i Rom, at man kun tilsatte fløde, hvis det kun var æggeblommen man brugte. Bruger man hele æg så 0 fløde.
SvarSletJeg kan - ligesom Maj - lide begge dele :) Og tak for inspiration, det vil jeg lave inden længe.
/Gitte
du har vist aldrig boet i Italien? Der SKAL fløde i, medmindre man er en af de der madbloggende danskere, der mener at vide ét og andet. Det gør I i øvrigt sjældent...
SvarSletJeg kommer fløde i min carbonara. Og parmesan er jeg endnu ikke blevet voksen nok til, pinligt nok;-) I øvrigt vil jeg lige knytte en kommentar til ovenstående: Hvis man ved ét og andet om mad, så ved man også at der sjældent er meget SKAL over virkelig god og innovativ madlavning:-)
SvarSletDet bliver klart for klamt med fløde. Æg, parmesan og enten lidt mælk eller bare lidt kogevand fra pastaen til at løsne det hele lidt op. Det kommer selvfølgelig også an på kvaliteten af din parmesan :D
SvarSletALTID fløde. Ikke meget, måske bare ½ dl, men det er bare så vigtigt for konsistensen. Og ja, jeg har også fået det med fløde i Italien!
SvarSletFLØDE!!
SvarSletDer skal da både fløde og æg i, og så skal der ærter i !!! syntes ikke der skal kylling i... og self bacon parmesan og en god spagetti
SvarSletTusind tak skal du ha' :-D
SvarSletOgså dejlig sommer til dig.
Super mad og ingen spild - det kan vi meget godt lide :-)
SvarSletHav en dejlig sommer :)
Ha ha, jeg tror faktisk endda du har lavet det til mig engang med begge dele ;-)
SvarSletOg endnu en :-)
SvarSletTak, det var en rigtig lækker bastard ;-)
Wuhu, en til på 'Team kun æg' :-)
SvarSletTak - det får jeg vist brug for med de kombattanter ;-)
Hæ hæ - det var det jeg havde i huset :-)
SvarSletYum - din version lyder laber. Den skal jeg helt klart også prøve ;-)
Yep, så bliver det en Blanco eller Alfredo - som jo også kan være lækkert nok :-)
SvarSletJeg overgiver mig - jeg må prøve at lave det med fløde også :-)
SvarSletUh, Cerala-peber og rucola - det må jeg prøve. Tak :-)
Awww, tak skal du ha'.
Også mange gode hilsner herfra
Det lyder som en meget god og plausibel forklaring :-)
SvarSletSå håber jeg det bliver godt ;-)
Næ, har jeg givet udtryk for det?
SvarSletNej, det SKAL der ikke - selv italienerne er ravende uenige. Det kommer vist an på hvilken region man befinder sig i.
Magen til nedladende kommentar skal man da lede længe efter. Uha, der fik du godt nok lige sat de uvidende danske madblogger på plads. Du er tydeligvis et orakel. Godt for dig.
Uh, så er det jo en helt anden sag. For parmesanen smelter jo og gør retten cremet. (lad mig fortælle dig at jeg først har lært af spise parmesan for 2 år siden - før var det FJENDEN).
SvarSletHa ha, ja - SKAL kan man ikke rigtig bruge til noget her ;-)
Det synes jeg også. Jeg bruger en super god økologisk parmesan ;-)
SvarSletAha, kan godt forstå det hjælper på konsistensen. Mange tilsætter bare lidt ekstra kogevand fra pastaen. Godt at høre :-)
SvarSletHa ha, nå - du er en af DEM ;-)
SvarSletSå du er til både og :-)
SvarSletÆrter? Nej så stopper festen :-D
Lækker opskrift! Den bliver brugt mere end en gang ;)
SvarSlet