Og her ser jeg så også en oplagt mulighed for at snige lidt køkkenteknik ind. En frikassé for mig er nemlig en sauce velouté med kogt kød og grøntsager.
En velouté er en af det klassiske franske køkkens 4 grundsaucer (de øvrige 3 er allemande, béchamel og espagnole). En velouté er en lys sauce, lavet på lys fond og jævnet med blond roux. Navnet er udledt af det franske ’velour’ som jo betyder noget i retning af fløjlsblød. Og det er netop det saucen er. Den adskiller sig fra bechamelsaucen ved slet ikke at indeholde mælk eller fløde. Man kan naturligvis vælge at tilsætte fløde og sågar legere med en æggeblomme, men så skifter den navn til en sauce allemande. En velouté kan også fortyndes med ekstra fond til en suppe.
Well, min fond er jo i teorien ikke lys - men pyt. Og se lige det dejlige fedt som flød ovenpå fonden. Det var perfekt til at lave en roux af. Det gør retten noget sundere at bruge kyllingens eget fedt frem for mættet fedt som f.eks SMØR.
Der røres hele tiden ved let varme til blandingen er bagt sammen og den ’rå’ smag af melet er kogt væk. Processen trækker også stivelsen ud af melet og er med til at give den færdige ret en jævning der både tåler lang varmholdelse og egner sig godt til frysning. Nå, jeg må nok hellere nå til selve frikasséen før der er nogen der falder i søvn.
Jeg kiggede i kasserne efter grøntsager og fandt: fennikel, blomkål og gulerødder. Det hele blev skåret i rustikke stykker og kogt sprødmørt i ca 7 dl af den røgede fond. Grøntsagerne blev derefter fisket op af fonden som blev gemt til saucen.
De letkogte grøntsager og den blonde roux.
Her ses den færdige velouté. Det er den røgede hønsefond jævnet med 3 spsk blond roux og smagt til med salt og lidt peber. Kyllingen blev tilsat og varmet igennem inden grøntsagerne kom i også. Til sidst vendte jeg hele retten med en stor håndfuld hakket persille.
Mums, hvor ser det godt ud!
SvarSletÆææælsker når du snakker køkkensnak ;-)
Møs
Holy smoke! Det ser godt ud...
SvarSletDet ser skønt ud! Normalt er jeg ikke rigtig til mormormad, men det der kan godt overbevise mig :-)
SvarSletDet ser jo godt ud! (Undskyld hvis jeg har en overrasket klang, men jeg er normalt ikke til den slags mad). Og tusind tak for en meget lærerig gennemgang af franske saucer - kan du ikke lave et helt indlæg, hvor du skriver om de fire forskellige slags lidt mere i dybten? Det ville gøre mig glad (og klog!). :)
SvarSlet/Louise
Elsker når det bliver nørdet!
SvarSlet