onsdag den 23. marts 2011

Variationer over fersk stenbiderrogn...

Efter at rognen er blevet renset og saltet, kan den bruges til mange forskellige ting i både det varme og kolde køkken. I denne omgang blev det dog kun til kolde happere.

Vi lagde ud med et par af de helt klassiske: gærhævede blinis med cremefraiche 38% fra Thise, godt med rogn, lidt rødløg og en dusk dild. Simpelt og drønlækkert.

Og så skulle der leges: først med rygeost.

Åh, det er ved at være længe siden jeg sidst har fået det. Det var jo lige før jeg havde abstinenser.

3 spiseskefulde røres op med 2 ditto cremefraiche. Godt med friskkværnet sort peber og finthakket purløg.

Den første happer med rygeostecremen blev med både røget laks og rogn. Det lyder sikkert lidt underligt at to røgede ting passer godt sammen, men det er en meget god kombination.

Rygeostecremen blev derefter lavet om til en 'salat'.

Der blev tilsat rogn - masser af rogn.

Det gjorde lykke på et stykke ristet brød bagt på ølandshvede.

Bagefter skulle der testes forskellige versioner med rogn/avocado.

Så jeg lagde ud med at lave en mayonnaise på avocadoolie. Den fik lidt mere citron denne gang når den nu var til fisk.

Her er mayonnaisen sat til røget laks, avocado, rogn og purløg på en afkølet blini. Virkelig gode smagskombinationer.

Det blev også til en grov avocadocreme.

Et godt tip til at skære avocado i tern: flæk den og fjern stenen. Skær den i tern i skallen og skrab dem ud med en ske.

Avocadocremen blev rørt sammen af kødet fra en avocado, 2 spsk cremefraiche 18%, 1 spsk avocado-mayonnaise og lidt ekstra citronsaft samt salt og peber.

Atter måtte der blinis på bordet....eller tallerkenen. Avocadocremen fik selskab af røget laks og rogn + dild. Nam!

Resten af avocadocremen blev rørt med...........ja, det er svært at gætte ikke?

Og voila: avocadosalat med stenbiderrogn.

Ikke tosset på blinis med lidt ekstra avocado og rogn.

Og så er der kun rosinen i pølseenden tilbage.

En venlig hilsen sendes til 80'ernes halve avocado med fyld. Her blev lidt af frugtkødet fjernet og erstattet med cremefraiche 18%, godt med rogn, avocado-mayonnaise og rødløg. Åh, det var bestemt det pureste guf. Mayonnaisen gav lige prikken over i'et (er liiiiidt bagud i konkurrencen hvor den deltager og vil sætte stor pris på et par stemmer lige her).

I morgen kommer så 5. og sidste del i rogn-føljetonen: lækkerbidder med røget rogn.

8 kommentarer:

  1. Uhm - dejligt. Synes godt nok det hele ser hel vildt lækkert ud. Jeg har kun prøvet stenbiderrogn en gang og det var udenfor sæson, så det var ikke super godt.
    Dine billeder og sidste par indlæg har godt nok givet mig lyst til at prøve igen.

    SvarSlet
  2. Jeg har sagt det før, og bliver nødt til at gentage mig selv! Du laver så lækker og elegant mad, og dine billeder er lige så indbydende! Det er virkelig en fornøjelse at læse din blog, når du går mad-amok på den her måde:-)
    KH Marianne

    SvarSlet
  3. Meget lækkert og spændende. Jeg har lige fået en masse stenbiderrogn - så er åben for eksperimenter og vil tage udgangspunkt i dine ...
    /Erland

    SvarSlet
  4. Flotte happere; mums, hvor glæder mig til lørdag :-)

    SvarSlet
  5. Hej Malou :)

    Hold nu op, det er så fantastisk billeder.

    De bedste hilsner fra
    Anita
    Liv og Mad

    SvarSlet
  6. Wooow, Malou, hvor et indlæg! Du kan altså bare noget med at få tingene til at ligne en million ;-)
    Det ser super indbydende ud - det HELE!!

    SvarSlet
  7. Du skriver at du vil putte resten af rognen i fryseren - Kan man det uden at de springer? Mange hilsner Siliane

    SvarSlet
  8. Tusind tak for de søde kommentarer :-)

    Jeg er meget glad for at det jeg laver falder i god jord. Det gør mig så glad at lave noget lækkert - og jeg synes tit man lige gør sig lidt mere umage når det skal på bloggen ;-)

    Uh, ja - rognen kan sagtens fryses. Med så bør den spises efter et par måneder.

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...