fredag den 25. februar 2011

Krabbeklør og kæmperejer med aïoli...

Nogle gange er der bare nogle ting på bud hos Aarstiderne som jeg MÅ ha'. I denne uge kunne man få 1 kg krabbeklør (fra taskekrabber) til 149 kr. Dem har jeg gået og glædet mig til hele ugen. For det er ikke alene lækker mad - det er også nemt og hurtigt at lave. Perfekt når kræfterne er små.

Da jeg fik befriet krabberne fra deres flamingokasse med is, syntes jeg at 6 klør var lige lidt nok til aftensmad og satte noget ekstra i værk også. Det havde nu ikke været nødvendigt, for der var rigeligt mad i klørene.

Før krabberne skulle konsumeres fik de et varmt bad og en omgang aromaterapi. I en stor gryde blev 2½ liter vand kogt op med 1 spsk rørsukker, 4 spsk salt, 1 citron i skiver, 2 tsk korianderfrø og lidt skærmdild fra fryseren (kan sagtens erstattes af andre krydderurter). Krabberne kom i den kogende lage og der blev skruet ned. Gryden simrede i 20 minutter og blev derefter taget af varmen.

Krabberne stod og kølede af i lagen ca 30 minutter mens jeg lavede resten.

Aïolien blev rørt sammen med håndmikseren. 2 pasteuriserede æggeblommer røres lyse med 1 tsk dijonsennep, 2 fed presset hvidløg og ½ tsk salt. Pisk ca 2 dl rapsolie i meget langsomt, lidt af gangen og smag til sidst til med saften fra ½ citron, salt, peber og 1 knsp røget paprika.

Salaten blev en 'alt godt fra denne og sidste uges vegetarkasse'. Squash, blomkål, tomater, gulerødder i spåner og rød snackpeber.

En håndfuld rucola blev vendt i og hele herligheden fik lidt olivenolie, hvid balsamico, salt og peber.

Mens jeg led under den vildfarelse at vi ville lide sultedøden af kun at dele 6 krabbeklør, købte jeg 400 g kæmperejer fra Princip. De blev tøet op over et par timer i en balje med koldt vand. Jeg ORKEDE altså ikke flække dem i ryggen og fjerne tarmen, så de forblev hele.

Rejerne skulle selvfølgelig også udsættes for aromaterapi. Selv om man siger at 'der er forskel på fisk' - så gør vi ikke forskel her. Eller noget. 4 fed hvidløg og en god knold ingefær blev hakket ganske fint. Skallen fra en citron, i julienne, blev det også til.

Rejerne blev stegt ganske kort på en pokkers varm pande i lidt olie sammen med alle smagsgiverne. De fik også et drys salt og peber samt lidt citronsaft med på vejen.

Og så blev det spisetid. Glemt alt om dyrt specialudstyr, gummihammer eller andet pjank - krabbeklør kan 'åbnes' med en ganske almindelig spiseske. Ja, hvad siger du så? Man holder simpelthen kloen i den ene hånd og giver den et par bestemte og velplacerede dask med bagsiden af en spiseske. Det var et trick Lars lærte mig sidste sommer til Madbloggersymposium. Der sad vi og kastede krabbeklør i gabet ved 'børnebordet' og Lars tog sig af alle dem jeg skulle spise. Sikke en service. Jeg var noget spændt på om jeg kunne finde ud af det selv eller lære Max det. Begge dele lykkedes!

Et godt sejt flutes i skiver - og så var vi kørende. Der blev pillet, smasket og gnasket. Jeg sad dog med en lille kniv og fjernede tarmen på de rejer jeg spiste + dem der skulle gemmes til i morgen.

Se lige - er det ikke bare en lækkerbisken der siger spar to?

Det er den helt rigtige beslutning at være 'sygemeldt' - jeg slapper allerede meget bedre af. I morgen skal vi ha' en nem pastaret og hvis jeg får overskud, en lille dessert. Nu får vi se hvor langt kræfterne rækker - jeg skal nemlig indvie vaskemaskinen og tørretumbleren i morgen. Nu er alt installeret og klart. Og jeg har skam været ude og købe vaskepulver i dag - for første gang i maaaaange år. Well, vaskepulver er så meget sagt - det er flydende. Jeg opdagede nemlig til min glæde at Neutral har lavet noget flydende til sort tøj. Det MÅ være et tegn.

Hvad siger du: flydende eller pulver?

17 kommentarer:

  1. Jeg ved ikke rigtig noget om vaskepulver i hverken fast eller flydende form. Til gengæld ved jeg, at jeg nok ville dø en lille smule hvis jeg fik lov til at spise dét der. Madporno. Tag det som en (et?) kompliment.

    SvarSlet
  2. Flydende :-)

    Og ditto hvad Maya sagde. Siden midt-halvfemserne (Karin ved sikkert præcis hvornår...) har hun kunnet give dig både EN og ET kompliment, men i "gamle" dage (og jeg er åbenbart gammeldags) hed det EN kompliment.

    KH sprognørd med krabstinenser

    SvarSlet
  3. Ummenummenum - godt nok har jeg vist aldrig rigtig smagt krabbeklo-kød (i hvert fald ikke hvor det stadig sad i kloen) - men det ser skisme godt ud. Og de rejer fra Princip har vi også købt flere gange, de er bestemt heller ikke værst.

    Her bruger vi pulver fra Änglamark, fordi det skulle være sådan rimeligt miljøvenligt - har som regel ikke problemer med at det sætter sig på tøjet...

    SvarSlet
  4. Jeg har meget få gode minder om min far, men en af dem er krabbeklør.
    Da jeg var en stor teenager holdte han sommetider nogle fester om sommeren, hvor maden kun bestod af store rejer, krabbeklør, blåmuslinger og hummerhaler.
    Eneste tilbehør var hvidløgsmayo og brød. (Og rigtig meget vin:))
    Uhm, hvor er det altså et frygteligt godt måltid, som jeg helt længes efter her kl 8.22 lørdag morgen:)

    SvarSlet
  5. Hejsa :)

    Hvor er det nogle smukke billeder, du har taget. Det hele ser bare så indbydende og veltillavet ud :)

    God weekend til dig.

    De bedste hilsner fra Anita
    http://livogmad.blogspot.com

    SvarSlet
  6. Nøj manner for en gang elegance ud over alle kanter .... det ser bare for lexi ud. Jeg har heller aldrig spist sådan nogle friske klør på den måde, men helt ærligt - hvis Årstiderne har det på menuen igen så bestiller jeg fluks et sæt!
    God helse og glæd dig til din vaskemaskine - du vil slet ikke kunne forstå du har kunnet leve uden....
    Knus til alle skaldyr i verden og også til dig
    Marianne

    SvarSlet
  7. Gider du lige SELV, Malou! Det kan godt være Piskerisets kokos-kakao er lækker, men HOLD NU OP, hvor ser det måltid dér psyko-overdrevet-mumsfilibaba-lisous ud :-)
    Totalt madporno, som én bemærker!

    SvarSlet
  8. Kære Malou
    Jeg sidder her og lider af godt gammeldags "food envy". Det ser fantastisk ud, og så vækker det minder om en hyggelig aften under broen. Denne gang forhåbentligt uden sprøjtende krabbesaft fra medspisere :)
    Kh Nadia

    SvarSlet
  9. Tricket med skeen er smart - men det er altså sjovere med en kødhammer :-D

    Uhm - det er så lækker en spise!

    SvarSlet
  10. Nøj det ser godt ud, min mund løber bogstaveligt talt i vand (holder lige pause, mens jeg tørrer savlet væk...). Og hvor er dine skaldyr altså heldige, sådan at blive forkælet med aromaterapi! :)
    /Louise

    SvarSlet
  11. Kære Malou
    Bare overskriften bragte mig tilbage på kajen i København og børnebordet :)
    uhmmm! Guf.
    Helt klart flydende Neutral i alle variationer.
    Knus Hanne

    SvarSlet
  12. Det ser lækkert ud med de smækre krabber og labre rejer, men den der salat ligner da også en stor skålfuld sommer, og man kommer helt til at længes.

    SvarSlet
  13. Hej Malou.

    Jeg stødte ved et tilfælde på din blog for et par dage siden og har siden brugt timer på at nyde dine gode billeder og fantastiske opskrifter. Tak for al den tid du bruger på at forevige processerne og beskrive dem. Og seriøst... Årstiderne burde betale dig for at blogge. Bedre reklame end den her blog kan de næsten ikke få. For første gang i mit liv sidder jeg her med lysten til at få kasser med alt muligt leveret.

    SvarSlet
  14. Årh...krabber og rejer - jeg elsker skaldyr i alle afskygninger. Øhh...undtagen østers, som jeg aldrig har fået smagt:-)

    Mange hilsner fra

    Anne.

    SvarSlet
  15. Totalt yndlingsmad - uf hvor ser det godt ud!

    SvarSlet
  16. Hej Maya, Tine, Heidi, MissMuffin, Anita, Marianne, Eva, Nadia, Piskehaps, Louise, Hanne, Randi, Dorte, Anne og Mette.

    Tusind tak for de søde kommentarer. Det var virkelig det pureste guf :-D

    Jeg er virkelig glad for at I kan lide mine billeder - det er sjovt at stille an og tage billeder.

    Det blev flydende Neutral :-)

    Glad hilsen
    Malou

    SvarSlet
  17. Hej Maya, Tine, Heidi, MissMuffin, Anita, Marianne, Eva, Nadia, Piskehaps, Louise, Hanne, Randi, Dorte, Anne og Mette.

    Tusind tak for de søde kommentarer. Det var virkelig det pureste guf :-D

    Jeg er virkelig glad for at I kan lide mine billeder - det er sjovt at stille an og tage billeder.

    Det blev flydende Neutral :-)

    Glad hilsen
    Malou

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!