søndag den 27. februar 2011

Fancy cheesecake a'la Cofoco...

Jeg har længe trængt til at lege lidt i det søde køkken. Det er jo ikke lige bagværk og desserter jeg gør allermest i, men en gang i mellem får jeg lyst til at gå all out. I onsdags blev ideén til den her cheesecake lagt i støbeskeen da vi fik Cofocos hindbærdessert hos Gourmet Girafferne. Vi snakkede om at der manglede noget is eller en frisk creme til - det blev hurtigt til cheesecake i mit hoved. En god frisk en af slagsen, ikke bagt, men sat med gelatine så den var lidt hen af fromage i konsistensen.

Jeg har taget de af elementerne til mig som jeg bedst kunne lide: brændt hvid chokolade, kakaocrumble, fyldte hindbær (dog med chokolade/nougat i stedet for praliné) og frysetørrede hindbær. Efter min mening var den originale dessert alt for sød, men man kunne dog søge tilflugt i den friske coulis når man havde brug for et åndehul. Jeg havde ikke bær nok til at kunne lave en coulis, men brugte i stedet lidt granatæblesirup og et par appelsinfileter som det syrlige indlæg.

Alt hvad jeg skulle bruge kunne jeg finde i skuffer og skabe. Super lækker hvid chokolade til at brænde, økologiske mandler til min crumble og de frysetørrede hindbær (som jeg var så heldig at få med hjem i onsdags). Den mørke chokolade købte jeg af Mikkel Friis Holm sidst jeg så ham. Den har jeg virkelig gået og gemt på, for den er nemlig ikke lige sådan at skaffe (kun på nettet og i en enkelt butik i byen). Men nu hvor der kun er 14 dage til jeg får mulighed for at handle stort ind hos ham igen på Chokoladefestival 2011 er det ok at bruge den. Så den lavede jeg chokolade/nougatcreme af, sammen med den mørke nougat fra Mølle Skovly. For at det her ikke skal blive et indlæg på 3 km, så bliver det selve kagen og pyntningen det handler om i dag. De andre delelementer skal nok følge.

Men sådan ser den færdige kakaocrumble altså ud. Jeg besluttede mig for at bruge 50 g af den til bunden. For at nå op på de 100 g som der skal bruges til en springform på 20 cm, brugte jeg 4 'Bastogne Duo' som er småkager med smag af brunt sukker og mandler.

Småkagerne blev knust, vendt sammen med crumble og blandet med 30 g smeltet SMØR. Blandingen blev presset ud i springformen (husk at sætte bagepapir i bunden) og sat på køl i 30 minutter.

Selve cheesecaken er lavet af:

2 pasteuriserede æggeblommer
60 g rørsukker
Marven fra 1 vaniljestang
Revet skal af 1 citron + saften fra ½.

Æg og sukker piskes til en æggesnaps sammen med vanilje og citronskal.


Der tilsættes 250 g mascarpone og 250 g cremefraiche 38%. Ostecremen smages til med citronsaft. Udblød 3 blade husblas og smelt dem på 3 sekunder i mikrobølgeovnen (eller over vandbad). Pisk lidt af cremen i den smeltede husblas og pisk det ud i resten.

Ostecremen hældes over bunden og kagen sættes på køl i mindst et par timer. Min kom til at stå natten over, da aftensmaden i går tog resten af mine kræfter.

Og så til det rigtig sjove: pyntningen.


Først skal hindbærene fyldes. Brug en sprøjtepose eller frysepose og klip kun et lille hul. Cremen blev lavet i går og fik blot et par sekunder i mikrobølgeovnen for at blødgøre den.

Sprøjt lidt chokolade/nougatcreme i hvert bær. Den lune creme stivner når den kommer ned i det kolde bær.

Frysetørrede hindbær, hakket brændt hvid chokolade og kakaocrumble.


Appelsinfileter skæres og afdryppes på køkkenrulle.


Og så er det hele klart til at komme på kagen. Ved siden af den lune chokolade/nougatcreme ligger den kolde creme 'snuldret' med en kniv til flager.

Kør først en varm kniv rundt i formen inden den løsnes og fjernes. Glid kagen over på serveringsfadet og sæt en paletkniv ind mellem bunden og bagepapiret. Træk det forsigtigt ud under kagen og tør fadet af for krummer. Kagen er meget blød, så pas på med ikke at smadre kanten. Vask ringen af og sæt den forsigtigt ned over kagen igen - den er med til at give en flot kant på den færdige kage.

Først sprøjtede jeg lidt granatæblesirup ud over toppen. 3 spsk kakaocrumble blev drysset lidt tilfældigt og der blev forsigtigt lagt 7 appelsinfileter ovenpå.

De fyldte hindbær blev fordelt jævnt, nogle liggende, andre stående. Den lune chokolade/nougatcreme blev sprøjtet ud i små toppe.

Til sidst blev de bare pletter dækket af den brændte hvide chokolade, den kolde chokolade/nougatcreme og de frysetørrede hindbær.

Ringen blev løftet meget forsigtigt af og fadet blev endnu engang børstet fri for krummer. Ta dah......fancy cheesecake.

Den får en rigtig fin kant. Det krævede godt nok overvindelse at skære i den, det var lige før jeg hellere bare ville stå og glo på den resten af eftermiddagen.

Lækkersulten vandt til sidst så jeg varmede en kniv op og skar igennem. Træk min nu baglæns ind i fuglekassen - det var det pureste guf. Alle smagsnuancerne gik op i en højere enhed. Den havde en behersket sødme og en let friskhed (selv om 'let' bestemt ikke er et ord der passer til den kaloriebombe). Der var en velkommen bitterhed fra både chokolade/nougatcremen og den mørke kakaocrumble. Der skal helt klart leges meget mere med de forskellige smagskombinationer.

Er det mig der er sukkerhøj eller ligner det stykke kage med lidt god vilje hovedet af et firben af en slags? Jeg syntes det stirrer på mig med sine hindbærøjne.

fredag den 25. februar 2011

Krabbeklør og kæmperejer med aïoli...

Nogle gange er der bare nogle ting på bud hos Aarstiderne som jeg MÅ ha'. I denne uge kunne man få 1 kg krabbeklør (fra taskekrabber) til 149 kr. Dem har jeg gået og glædet mig til hele ugen. For det er ikke alene lækker mad - det er også nemt og hurtigt at lave. Perfekt når kræfterne er små.

Da jeg fik befriet krabberne fra deres flamingokasse med is, syntes jeg at 6 klør var lige lidt nok til aftensmad og satte noget ekstra i værk også. Det havde nu ikke været nødvendigt, for der var rigeligt mad i klørene.

Før krabberne skulle konsumeres fik de et varmt bad og en omgang aromaterapi. I en stor gryde blev 2½ liter vand kogt op med 1 spsk rørsukker, 4 spsk salt, 1 citron i skiver, 2 tsk korianderfrø og lidt skærmdild fra fryseren (kan sagtens erstattes af andre krydderurter). Krabberne kom i den kogende lage og der blev skruet ned. Gryden simrede i 20 minutter og blev derefter taget af varmen.

Krabberne stod og kølede af i lagen ca 30 minutter mens jeg lavede resten.

Aïolien blev rørt sammen med håndmikseren. 2 pasteuriserede æggeblommer røres lyse med 1 tsk dijonsennep, 2 fed presset hvidløg og ½ tsk salt. Pisk ca 2 dl rapsolie i meget langsomt, lidt af gangen og smag til sidst til med saften fra ½ citron, salt, peber og 1 knsp røget paprika.

Salaten blev en 'alt godt fra denne og sidste uges vegetarkasse'. Squash, blomkål, tomater, gulerødder i spåner og rød snackpeber.

En håndfuld rucola blev vendt i og hele herligheden fik lidt olivenolie, hvid balsamico, salt og peber.

Mens jeg led under den vildfarelse at vi ville lide sultedøden af kun at dele 6 krabbeklør, købte jeg 400 g kæmperejer fra Princip. De blev tøet op over et par timer i en balje med koldt vand. Jeg ORKEDE altså ikke flække dem i ryggen og fjerne tarmen, så de forblev hele.

Rejerne skulle selvfølgelig også udsættes for aromaterapi. Selv om man siger at 'der er forskel på fisk' - så gør vi ikke forskel her. Eller noget. 4 fed hvidløg og en god knold ingefær blev hakket ganske fint. Skallen fra en citron, i julienne, blev det også til.

Rejerne blev stegt ganske kort på en pokkers varm pande i lidt olie sammen med alle smagsgiverne. De fik også et drys salt og peber samt lidt citronsaft med på vejen.

Og så blev det spisetid. Glemt alt om dyrt specialudstyr, gummihammer eller andet pjank - krabbeklør kan 'åbnes' med en ganske almindelig spiseske. Ja, hvad siger du så? Man holder simpelthen kloen i den ene hånd og giver den et par bestemte og velplacerede dask med bagsiden af en spiseske. Det var et trick Lars lærte mig sidste sommer til Madbloggersymposium. Der sad vi og kastede krabbeklør i gabet ved 'børnebordet' og Lars tog sig af alle dem jeg skulle spise. Sikke en service. Jeg var noget spændt på om jeg kunne finde ud af det selv eller lære Max det. Begge dele lykkedes!

Et godt sejt flutes i skiver - og så var vi kørende. Der blev pillet, smasket og gnasket. Jeg sad dog med en lille kniv og fjernede tarmen på de rejer jeg spiste + dem der skulle gemmes til i morgen.

Se lige - er det ikke bare en lækkerbisken der siger spar to?

Det er den helt rigtige beslutning at være 'sygemeldt' - jeg slapper allerede meget bedre af. I morgen skal vi ha' en nem pastaret og hvis jeg får overskud, en lille dessert. Nu får vi se hvor langt kræfterne rækker - jeg skal nemlig indvie vaskemaskinen og tørretumbleren i morgen. Nu er alt installeret og klart. Og jeg har skam været ude og købe vaskepulver i dag - for første gang i maaaaange år. Well, vaskepulver er så meget sagt - det er flydende. Jeg opdagede nemlig til min glæde at Neutral har lavet noget flydende til sort tøj. Det MÅ være et tegn.

Hvad siger du: flydende eller pulver?

torsdag den 24. februar 2011

Sjov, spas og sygdom i skolekøkkenet...

Jeg gjorde noget lidt dumt i går: tog til madlavning hos Gourmet Girafferne selv om jeg var syg. Det hævnede sig noget så grusomt senere på aftenen - men det var nu alligevel det hele værd. Jeg trængte til at spise noget lækkert, hygge med de andre og ikke mindst grine, efter 1½ uge på langs. Det var som altid dejligt at tilbringe 4 timer sammen med Lars og Signe (og høre om hendes tur på Noma i ALLE detaljer) - og jeg skal love for at der blev grinet igennem. I går var der en del sjov snak om VVS mænd og deres gerninger. Jeg tror aldrig mere jeg kan kigge på en svupper uden at tænke på Signe *fnis*

Uh, jeg kan jo lige starte med at fortælle om mit eget besøg af en sådan i går. Det skal siges at jeg i telefonen allerede havde snakket med firmaet om installationen af ½ tommes kobberrør med en afspændingsventil. Firmaet er det som min boligforening benytter, så de har lavet flere af den slags installationer i de her blokke. Så langt så godt. Firmaet sender så en lærling ud til mig i går formiddag. Hans første ord da han ser badeværelset er "Der er jo ikke nogen rør". Øh, nej - det er jo ligesom det du er her for at lave! Jeg viser ham derefter det vandudtag øverst i bruseren hvor røret skal monteres (efter instruktion fra boligforeningens varmemester). Fyren siger "Det er ikke det - der kan ikke sættes vand til". Derefter sjosker han ned og henter noget værktøj for at kikke nærmere på dimsen i brusekabinen. Efter 5 minutter må han så indrømme at det sørme er der der sættes vand til. Han beslutter sig så for at køre efter materialer - for han har ingen med! Lur mig ikke om jeg kommer til både at betale for hans tid for den tur - på trods af at materialerne var aftalt på forhånd. Han er væk i laaaaaang tid. Endelig kommer han tilbage og får svejset, bukket og boret. Vupti, så er der rør på 25 minutter. Jeg får ingen regning, men får at vide at den kommer med posten en af dagene. Han forsigtige overslag lyder dog på et sted mellem 3 og 4000 kr. Yikes!

Hov, det var et sidespor. Tilbage til i aftes. Vi lavede som altid 3 retter mad til ca 150 kr pr snude. I går blev det dog kun 120 kr, som må siges at være en meget rimelig pris for det vi fik.

Forretten var en råmarineret 'canneloni' af selleri fyldt med svampe, toppet med en stegt jomfruhummerhale og med selleriskum til.

Hovedretten var stegt svinenakke med 2 varianter af græskar (puré og ristet), en garniture af pære og druer samt en reduceret kalvesky med sorte oliven.

Og så var der desserten 'Hindbærdessert' (fra Cofocos En Kogebog).

Tak skal du ha' - der var mange delelementer. De friske hindbær er fyldt med en praliné lavet på hasselnødder. Bunden er sammensat af chokoladecreme, hasselnøddecreme, smuldret brændt hvid chokolade, kakaocrumble, hindbærcoulis og frysetørrede hindbær. En ret spændende dessert, som jeg helt sikkert skal lege mere med. Nogle af elementerne har jeg allerede lagt planer for - så når jeg bliver rask skal der leges i det søde køkken.

Som aftenen skred frem fik jeg det dog værre og værre. Som Signe skrev til mig senere på aftenen, så blev jeg stille. Og når jeg er stille er der virkelig noget galt. Jeg måtte tage en taxa hjem og gik i knæ på parkeringspladsen så snart jeg var blevet sat af. Puha, ikke sjovt. Måtte nærmest kravle op af trapperne bagefter. Nu bliver jeg nødt til at tage situationen mere alvorligt og er derfor 'sygemeldt' i 1 uge. Ingen aftaler - kun ro og hvile. Det har desværre betydet at jeg måtte aflyse Kagedåsernes Oscarnat på søndag. Det havde jeg ellers glædet mig til længe. Æv.

Jeg vil stadig blive meget glad hvis DU vil hjælpe mig og stemme på min mayonnaise i Olivado-konkurrencen. Der er et link til stemmeboksen lige her.

tirsdag den 22. februar 2011

Fra 'Vegetarkassen': grøntsagssuppe med bønner...

I 'Vegetarkassen' for et par uger siden var der ingredienser til at lave en lækker grøntsagssuppe. Den originale opskrift kan du se her.

I det forrige indlæg skrev jeg bla om en dip lavet af rygeost og hvide bønner. Det var resterne af dem her:

Bønnerne kommer afvejet i en bøtte, lige klar til at fylde vand i og sætte på køl. Når bønnerne er kogte kan man fryse dem man ikke skal bruge med det samme.

Suppen er med 2 slags bønner: hvide kogte og gourmet bønner. Jeg havde allerede brugt kassens gourmet bønner til en anden ret, så jeg nuppede en halv pose edamame bønner i fryseren i stedet for. De fik et par minutter i mikroovnen inden de blev klemt ud af deres bælge. Der var en lækker suppemix med, den bestod af: abrikoser, havsalt, fennikelfrø, koriander, spidskommen, sort peber, laurbær, kardemomme, chiliflager og citronskal. Så det var virkelig nemt af gå til. Man kan jo også sagtens selv sammensætte sin krydderblanding som man vil.

Ud over ½ liter vand, bestod selve suppen af denne flaske grøntsagssaft: rødbede (59%), selleri (30%), citron (10%) og acerola puré (1%). Har man en saftpresser i huset kan man med fordel presse sin egen saft.

Grøntsagerne var bare lige til at hive op af kassen og gøre klar. Jeg valgte at smide et løg med i gryden også.

Min variant:

300 g gulerod
250 g persillerod
1 løg
150 g kogte hvide bønner
150 g edamame bønner
3 stilke timian
1 bøtte suppemix eller en hjemmelavet blanding
1 spsk olivenolie
½ L vand
1 flaske grøntsagssaft (7,5 dl) eller samme mængde friskpresset.

De jeg åbnede bøtten med suppemix og tog den i nærmere øjesyn, var der et par ting der sprang i øjnene. Laurbærbladet var smuldret i mange stykker og der var hele kardemommekapsler i. Jeg bryder mig ikke om at bide i nogen af delene, så jeg valgte at sortere det fra og komme det i min spiceball. Jeg gav lige kardemommekapslerne et par slag først, så frøene kunne frigive lidt ekstra smag.

Løg, gulerod og persillerod blev sauteret i lidt olivenolie uden at tage farve. Så kom der vand, timian, grønsagssaft og suppemix på. Suppen simrede derefter i ca 10 minutter. Til sidst kom de 2 slags bønner i og suppen fik lige 3 minutter mere på varmen. En hurtig justering med lidt salt, peber og en smule citronsaft satte prikken over i'et.

Suppen blev serveret med ristet speltbrød og drysset med lidt parmesan. En god og kraftig vegetarisk bulderbasse til en kold dag. Den var både sød, sur, salt, bitter og umami - mine smagsløg var ret glade for den (maven ligeså).

Resten af suppen serverede jeg så dagen efter (både til frokost og til aften) med rygeoste/bønne-cremen til. Så det må siges at være value for money.

Jeg er SÅ ærgerlig i dag. Skulle ha' været til bestyrelsesmøde i Slow Food Århus i aften, men er for syg til at tage derind. Har lige scoret mig en gang astmatisk bronkitis oveni den influenza (med forkølelse og ondt i halsen) som nægter at slippe grebet i mig.

Og så er der lige den her: vaskemaskinen og tørretumbleren blev leveret og installeret i går - på nær tilslutningen til vand. For der er ikke nogen tilslutning. WTF? Der var afløb og udtag til strøm, men ingen vand? Dem der boede her før os havde en vaskesøjle - men brugte åbenbart en ulovlig vandinstallation på armaturet i bruseren. Jeg snakkede først med varmemesteren og siden med boligforeningens vvs-mand: der skal simpelthen laves en installation af kobberrør med afspændingshane - pris ca 3000 kr. Det er godt nok en streg i regningen, for det er mere end vaskemaskinen koster. ARGH!

mandag den 21. februar 2011

3 cremede dipper til brød eller tilbehør...

Breaking News - kæmpe afsløring: jeg er vild med at blende ting *wroom wroom*. Jaha, det kom som en stor overraskelse ikke? Der er virkelig bare en eller anden tilfredsstillelse at tvinge ting til at blive en homogen masse med en stavblender.

Min evige jagt på varieret pålæg har tvunget mig ud i nogle ret så sjove kombinationer af rester på det sidste. I sidste uge var der i 'Vegetarkassen' nogle hvide bønner hvor halvdelen skulle bruges i en grøntsagssuppe med rødbede (skal nok blogge den på et tidspunkt). Den anden halvdel smed jeg i fryseren og har så brugt til et par af dipperne.

Den første dip blev lavet til frokost en dag. Der var en rest rygeost som fik lov til at lege med.

100 g kogte hvide bønner, 100 g rygeost og 2 spsk fuldkornssennep blev blendet sammen.

Cremen blev smagt til med lidt citronsaft.

Jeg spiste den på knækbrød med skiver af en 'vandmelon-tomat' og lidt nigellafrø ('Jomfru i det grønne' eller løgfrø som de også kaldes).

Aftensmaden blev resten af den føromtalte suppe. Jeg kom en generøs mængde at cremen oveni og gav knækbrød til. Kombinationen af den sødlige rødbedesuppe og den syrlige bønne/rygeostedip var lige i vinkel.

De sidste bønner fra fryseren brugte jeg så i fredags til aftensmaden. Vi fik en bette bøf med sådan lidt græsk-ish tilbehør til. Ingen kartofler dog, men forskellige salater og brød. Ud over en ret så hidsig tzatziki lavede jeg denne bønne dip.

Da jeg rodede efter bønnerne i fryseren, fandt jeg nogle rester grillede, flåede peberfrugter. De passede perfekt til.

125 g kogte hvide bønner, 75 g flået rød peberfrugt, 2 spsk græsk yoghurt, salt og peber. En tur med stavblenderen *wroom wroom* og så det lange *wroooooooom*.

Jeg smagte derefter på den og syntes den var en smule 'vandet' i smagen. Det løste jeg ved at blende 50 g cremet feta i.

Der blev drysset lidt røget paprika over. Virkelig lækker creme. Den gode smag af feta-dip, men med flere fibre, protein og meget mindre fedt. Der skal helt klart eksperimenteres meget mere med feta og bønner.

Og så stod jeg igen med en rest, denne gang feta. Jeg har før lavet smørepålæg af torskerogn og rygeost - så hvorfor ikke prøve med feta denne gang?

Der var også nogle syltede små peberfrugter som trængte til at blive brugt.

Dem fiskede jeg 6 op af og kom i en skål sammen med 100 g blød feta og 1 hel dåse torskerogn. Og kan du så gætte hvad jeg gjorde?

Det er nemlig rigtigt, jeg stillede det på køl og tog en lur.

Lige inden frokost blev dippen så blendet sammen. Jeg smagte den til med lidt røget paprika, friskkværnet sort peber og et squeeze citronsaft.

Jeg kom lidt på et stykke knækbrød - men fik pludselig en helt anden idé. Så der blev rodet rundt i grøntsagsskufferne efter ting der kunne bruges til at spise samen med.

Det blev til en anretning af crudité: snack peber, gulerod, squash og blomkål - skåret ud i dyppe-venlige stykker. Ikke nogen dårlig frokost. Det kan være at du rynker på næsen over kombinationen af feta og torskerogn - men giv det er chance, det er det pureste guf!

Er der nogle tossede smagskombinationer du er vild med, men som andre måske vil rynke på næsen af?