Jeg har taget de af elementerne til mig som jeg bedst kunne lide: brændt hvid chokolade, kakaocrumble, fyldte hindbær (dog med chokolade/nougat i stedet for praliné) og frysetørrede hindbær. Efter min mening var den originale dessert alt for sød, men man kunne dog søge tilflugt i den friske coulis når man havde brug for et åndehul. Jeg havde ikke bær nok til at kunne lave en coulis, men brugte i stedet lidt granatæblesirup og et par appelsinfileter som det syrlige indlæg.
Alt hvad jeg skulle bruge kunne jeg finde i skuffer og skabe. Super lækker hvid chokolade til at brænde, økologiske mandler til min crumble og de frysetørrede hindbær (som jeg var så heldig at få med hjem i onsdags). Den mørke chokolade købte jeg af Mikkel Friis Holm sidst jeg så ham. Den har jeg virkelig gået og gemt på, for den er nemlig ikke lige sådan at skaffe (kun på nettet og i en enkelt butik i byen). Men nu hvor der kun er 14 dage til jeg får mulighed for at handle stort ind hos ham igen på Chokoladefestival 2011 er det ok at bruge den. Så den lavede jeg chokolade/nougatcreme af, sammen med den mørke nougat fra Mølle Skovly. For at det her ikke skal blive et indlæg på 3 km, så bliver det selve kagen og pyntningen det handler om i dag. De andre delelementer skal nok følge.
Men sådan ser den færdige kakaocrumble altså ud. Jeg besluttede mig for at bruge 50 g af den til bunden. For at nå op på de 100 g som der skal bruges til en springform på 20 cm, brugte jeg 4 'Bastogne Duo' som er småkager med smag af brunt sukker og mandler.
Småkagerne blev knust, vendt sammen med crumble og blandet med 30 g smeltet SMØR. Blandingen blev presset ud i springformen (husk at sætte bagepapir i bunden) og sat på køl i 30 minutter.
Selve cheesecaken er lavet af:
2 pasteuriserede æggeblommer
60 g rørsukker
Marven fra 1 vaniljestang
Revet skal af 1 citron + saften fra ½.
Æg og sukker piskes til en æggesnaps sammen med vanilje og citronskal.
Der tilsættes 250 g mascarpone og 250 g cremefraiche 38%. Ostecremen smages til med citronsaft. Udblød 3 blade husblas og smelt dem på 3 sekunder i mikrobølgeovnen (eller over vandbad). Pisk lidt af cremen i den smeltede husblas og pisk det ud i resten.
Ostecremen hældes over bunden og kagen sættes på køl i mindst et par timer. Min kom til at stå natten over, da aftensmaden i går tog resten af mine kræfter.
Og så til det rigtig sjove: pyntningen.
Først skal hindbærene fyldes. Brug en sprøjtepose eller frysepose og klip kun et lille hul. Cremen blev lavet i går og fik blot et par sekunder i mikrobølgeovnen for at blødgøre den.
Sprøjt lidt chokolade/nougatcreme i hvert bær. Den lune creme stivner når den kommer ned i det kolde bær.
Frysetørrede hindbær, hakket brændt hvid chokolade og kakaocrumble.
Appelsinfileter skæres og afdryppes på køkkenrulle.
Og så er det hele klart til at komme på kagen. Ved siden af den lune chokolade/nougatcreme ligger den kolde creme 'snuldret' med en kniv til flager.
Kør først en varm kniv rundt i formen inden den løsnes og fjernes. Glid kagen over på serveringsfadet og sæt en paletkniv ind mellem bunden og bagepapiret. Træk det forsigtigt ud under kagen og tør fadet af for krummer. Kagen er meget blød, så pas på med ikke at smadre kanten. Vask ringen af og sæt den forsigtigt ned over kagen igen - den er med til at give en flot kant på den færdige kage.
Først sprøjtede jeg lidt granatæblesirup ud over toppen. 3 spsk kakaocrumble blev drysset lidt tilfældigt og der blev forsigtigt lagt 7 appelsinfileter ovenpå.
De fyldte hindbær blev fordelt jævnt, nogle liggende, andre stående. Den lune chokolade/nougatcreme blev sprøjtet ud i små toppe.
Til sidst blev de bare pletter dækket af den brændte hvide chokolade, den kolde chokolade/nougatcreme og de frysetørrede hindbær.
Ringen blev løftet meget forsigtigt af og fadet blev endnu engang børstet fri for krummer. Ta dah......fancy cheesecake.
Den får en rigtig fin kant. Det krævede godt nok overvindelse at skære i den, det var lige før jeg hellere bare ville stå og glo på den resten af eftermiddagen.
Lækkersulten vandt til sidst så jeg varmede en kniv op og skar igennem. Træk min nu baglæns ind i fuglekassen - det var det pureste guf. Alle smagsnuancerne gik op i en højere enhed. Den havde en behersket sødme og en let friskhed (selv om 'let' bestemt ikke er et ord der passer til den kaloriebombe). Der var en velkommen bitterhed fra både chokolade/nougatcremen og den mørke kakaocrumble. Der skal helt klart leges meget mere med de forskellige smagskombinationer.
Er det mig der er sukkerhøj eller ligner det stykke kage med lidt god vilje hovedet af et firben af en slags? Jeg syntes det stirrer på mig med sine hindbærøjne.