Så nåede vi endelig til enden på 2010 - jeg håber at 2011 bringer lidt mere glæde og overskud.
Godt og lykkebringende nytår til alle der kommer her forbi!
Jeg er så stolt af mit lille kransekagetårn - som er det første jeg nogensinde har lavet. Opskriften på det ligger lige her.
Vi ses i det nye år!
fredag den 31. december 2010
torsdag den 30. december 2010
Hjemmebagt kransekage...
Så er der ikke længe til vi skal skyde et nyt år ind. Og det skal gøres med maner. Hjemmelavet kransekage er en rigtig lækker luksus som er med til at gøre årets sidste aften endnu festligere.
Her er en udførlig guide til hvordan du laver et lille tårn med 7 ringe til 4-6 personer:
Jeg er en af dem der slet ikke kan holde nytår uden kransekage - mit mundvand begynder at løbe bare jeg tænker på det. Den blev bagt i går, så den kunne nå en smuttur i fryseren - det bliver den nemlig sej og god af.
500 g hjemmelavet 'fuldkerne' marcipan (eller købt almindelig)
175 g flormelis
30 g pasteuriseret æggehvide
Det hele æltes sammen til en glat masse og hviler på køl i alt fra et par timer til et par dage.
Jeg skal fejre nytår ude hos Sif - og selv om vi kun bliver to, skal vi alligevel ha' et lille kransekagetårn med 7 ringe. Først rullede jeg kransekagemasse ud i fingertykke stænger og skar stykker ud på 8, 12, 16, 20, 24, 28 og 32 cm + trillede en lille kugle til toppen.
Ringene blev lagt forsigtigt på bagepapir og trykket sammen med fingrene. Jeg fugtede tommel- og pegefinger og klemte forsigtigt ringene til så de fik en 'tagryg'.
Kransene fik på en måde den karakteristiske trekantede kransekageform. Jeg lavede også 2 lange stænger med nougatfyld - ligeledes trekantede. Så bliver der også lidt guf til Max - han er fuldstændig pjattet med nougat.
Resten af kransekagemassen ville jeg gerne lave til små rosetter. Fibromyalgi og sprøjteposer er ikke den bedste kombi - men vent, jeg har verdens bedste trick! Kom sprøjteposen (med plastiktyl) og kransekagemasse i mikrobølgeovnen i 10-15 sekunder.
Så går det legende let med at sprøjte massen ud.
Jeg valgte at sætte nødder i rosetterne.
Rosetterne blev bagt ved 225°C i 6 minutter. Nødderne smider trøjen af den behandling - men det gør jo ikke noget. Kransekagemasse har så højt et sukkerindhold at bunden nemt branker i stedet for at karamellisere. Sæt derfor 2 bageplader ovenpå hinanden for at isolere lidt. Der kan evt lægges en våd avis mellem pladerne hvis det er store stykker kransekage der skal bages.
Ringene fik 8 minutter ved 225°C - de fik en smuk gylden farve.
Det ser noget anderledes ud en det man køber. 'Tagryggen' fik måske lige 30 sekunder for meget - men billedet snyder altså lidt, så mørk ser den ikke rigtig ud.
Desværre revnede de lidt i siderne - men det går jo heldigvis ikke ud over smagen.
Alt kransekagen blev pakket i film og plastikposer og lagt i fryseren.
Kransekagen tages op af fryseren i god tid. Når den er stuetemperatur pyntes den med glasur rørt af æggehvide og flormelis + valgfri pynt af flag, knallerter og glimmerhalløj.
Spiser du kransekage til nytår eller er det ikke noget for dig?
Her er en udførlig guide til hvordan du laver et lille tårn med 7 ringe til 4-6 personer:
Jeg er en af dem der slet ikke kan holde nytår uden kransekage - mit mundvand begynder at løbe bare jeg tænker på det. Den blev bagt i går, så den kunne nå en smuttur i fryseren - det bliver den nemlig sej og god af.
500 g hjemmelavet 'fuldkerne' marcipan (eller købt almindelig)
175 g flormelis
30 g pasteuriseret æggehvide
Det hele æltes sammen til en glat masse og hviler på køl i alt fra et par timer til et par dage.
Jeg skal fejre nytår ude hos Sif - og selv om vi kun bliver to, skal vi alligevel ha' et lille kransekagetårn med 7 ringe. Først rullede jeg kransekagemasse ud i fingertykke stænger og skar stykker ud på 8, 12, 16, 20, 24, 28 og 32 cm + trillede en lille kugle til toppen.
Ringene blev lagt forsigtigt på bagepapir og trykket sammen med fingrene. Jeg fugtede tommel- og pegefinger og klemte forsigtigt ringene til så de fik en 'tagryg'.
Kransene fik på en måde den karakteristiske trekantede kransekageform. Jeg lavede også 2 lange stænger med nougatfyld - ligeledes trekantede. Så bliver der også lidt guf til Max - han er fuldstændig pjattet med nougat.
Resten af kransekagemassen ville jeg gerne lave til små rosetter. Fibromyalgi og sprøjteposer er ikke den bedste kombi - men vent, jeg har verdens bedste trick! Kom sprøjteposen (med plastiktyl) og kransekagemasse i mikrobølgeovnen i 10-15 sekunder.
Så går det legende let med at sprøjte massen ud.
Jeg valgte at sætte nødder i rosetterne.
Rosetterne blev bagt ved 225°C i 6 minutter. Nødderne smider trøjen af den behandling - men det gør jo ikke noget. Kransekagemasse har så højt et sukkerindhold at bunden nemt branker i stedet for at karamellisere. Sæt derfor 2 bageplader ovenpå hinanden for at isolere lidt. Der kan evt lægges en våd avis mellem pladerne hvis det er store stykker kransekage der skal bages.
Ringene fik 8 minutter ved 225°C - de fik en smuk gylden farve.
Det ser noget anderledes ud en det man køber. 'Tagryggen' fik måske lige 30 sekunder for meget - men billedet snyder altså lidt, så mørk ser den ikke rigtig ud.
Desværre revnede de lidt i siderne - men det går jo heldigvis ikke ud over smagen.
Alt kransekagen blev pakket i film og plastikposer og lagt i fryseren.
Kransekagen tages op af fryseren i god tid. Når den er stuetemperatur pyntes den med glasur rørt af æggehvide og flormelis + valgfri pynt af flag, knallerter og glimmerhalløj.
Spiser du kransekage til nytår eller er det ikke noget for dig?
onsdag den 29. december 2010
Hjemmelavet 'fuldkerne' marcipan...
Her til jul har jeg for første gang lavet hjemmelavet marcipan af usmuttede mandler. Jeg fik mod på at lave det da jeg smagte den variant Woodshade Organics har sendt på markedet. Man kan jo ikke kalde den for fuldkorn - men 'fuldkerne' er da der hen af. Når mandlerne beholder frakken på, får man fuld udnyttelse af alle vitaminer, mineraler og kostfibre. Det giver naturligvis en grovere og mørkere marcipan - men det har nu også sin charme.
Et færdigt produkt bliver aldrig bedre end summen af ingredienserne - så jeg rev mig og købte et helt kilo økologiske Valencia mandler i Ren kost (149 kr).
Woodshade laver deres marcipan med honning og rørsukker - jeg valgte at bruge akaciehonning og glukosesirup i stedet for. Jeg var bange for at sukkeret ville knase for meget, da jeg ikke varmede min marcipanmasse op. Uh, det er jo ren Raw Food det her.
Det er nogle meget lækre mandler. Jeg må tilstå at jeg fik spist ret mange fra posen inden jeg overhovedet kom i gang.
Men de var altså noget støvede og det var ikke lige noget jeg ville overføre til marcipanen.
Mandlerne (600 g) kom kort i koldt vand og blev nuldret imellem håndfladerne så støvet forsvandt. De blev derefter duppet helt tørre i et viskestykke.
Og så var det tid til *wroom wroom*. Mandlerne blev blendede af 6 omgange.
Det fine mandelmel kom op i foodprocessoren og fik endnu en omgang. Jeg tilsatte honning og sirup af flere omgange før jeg var tilfreds med sødmegraden og konsistensen.
Nu er den lige ved at være der, det er næsten marcipan. Der endte med at komme 9 spsk akaciehonning og 8 spsk glukosesirup i.
Den færdige marcipan blev pakket godt ind i plastik og lagt på køl. Det var meningen at jeg ville lave 3-4 forskellige slags konfekt af den - men det blev desværre ikke til noget. Jeg fik slet ikke lavet noget som helst juleslik eller konfekt i år. Jeg overvejede at fryse det til kager - men ændrede planer i sidste øjeblik. Nu er det nemlig tryllet om til hjemmelavet kransekage. Mere om det i næste indlæg....
Et færdigt produkt bliver aldrig bedre end summen af ingredienserne - så jeg rev mig og købte et helt kilo økologiske Valencia mandler i Ren kost (149 kr).
Woodshade laver deres marcipan med honning og rørsukker - jeg valgte at bruge akaciehonning og glukosesirup i stedet for. Jeg var bange for at sukkeret ville knase for meget, da jeg ikke varmede min marcipanmasse op. Uh, det er jo ren Raw Food det her.
Det er nogle meget lækre mandler. Jeg må tilstå at jeg fik spist ret mange fra posen inden jeg overhovedet kom i gang.
Men de var altså noget støvede og det var ikke lige noget jeg ville overføre til marcipanen.
Mandlerne (600 g) kom kort i koldt vand og blev nuldret imellem håndfladerne så støvet forsvandt. De blev derefter duppet helt tørre i et viskestykke.
Og så var det tid til *wroom wroom*. Mandlerne blev blendede af 6 omgange.
Det fine mandelmel kom op i foodprocessoren og fik endnu en omgang. Jeg tilsatte honning og sirup af flere omgange før jeg var tilfreds med sødmegraden og konsistensen.
Nu er den lige ved at være der, det er næsten marcipan. Der endte med at komme 9 spsk akaciehonning og 8 spsk glukosesirup i.
Den færdige marcipan blev pakket godt ind i plastik og lagt på køl. Det var meningen at jeg ville lave 3-4 forskellige slags konfekt af den - men det blev desværre ikke til noget. Jeg fik slet ikke lavet noget som helst juleslik eller konfekt i år. Jeg overvejede at fryse det til kager - men ændrede planer i sidste øjeblik. Nu er det nemlig tryllet om til hjemmelavet kransekage. Mere om det i næste indlæg....
tirsdag den 28. december 2010
Rødbeder med attitude...
Til julefrokosten syltede jeg en omgang rødbeder. Jeg havde egentlig droppet at lave rødbeder i år, men så fik jeg en skør ide som bare måtte prøves af: jeg skulle da sylte små rødbedemænd og damer!
Jeg havde jo købt et udstikkersæt med 4 størrelser til peberkager i Accessories - den mindste passede perfekt til rødbeder.
Først kogte jeg 800 g rødbeder - det passede lige med 4 store. Efter kogningen blev skindet smuttet af i koldt vand, med latexhandsker på. Rødbederne blev skåret i tynde skiver og udstukket.
Rødbederne måtte godt sparke lidt fra sig, så jeg fandt godt med krydderier frem:
¼ tsk gule sennepsfrø
¼ tsk brune sennepsfrø
½ tsk sorte peberkorn
4 nelliker
4 enebær
2 laurbærblade
Lage: (koges op sammen med krydderierne)
5 dl økologisk eddike
150 g rørsukker
Jeg steriliserede 2 sylteglas med kogende vand og vodka. De udstukne rødbeder kom i det ene og alle resterne blev hakket groft og kom i det anden.
Der kom 4 skiver skrællet peberrod i hvert glas inden den kogende lage blev hældt over. Det bliver det sidste peberrod jeg kan få fat på i den kvalitet. Det er en sorgens dag - Kong Gulerod i M.P.Bruunsgade har netop meddelt at han drejer nøglen om på årets sidste dag!
Rødbederne trak på køl i 4 dage inden julefrokosten.
Men efter 2 dage snød jeg mig til at smage på dem. Jeg havde nemlig lavet en rilette på falsk confiteret and (kogt i kraftig fond i stedet for fedt) og den smagte de pragtfuldt til.
De blev også rigtig godt modtaget af Kagedåserne. Der blev spist godt til af begge slags.
Men der var et par stykker der fandt sammen i køkkenet. Sådan er det jo gerne med julefrokoster.
Awww, jeg håber at de bliver lykkelige sammen. Håber ikke at Dansk Folkeparti stikker en kæp i hjulet for dem.
Nu vil jeg gå ud og bage kransekagen til nytårsaften - den skal gerne lige et par døgn i fryseren så den bliver sej og lækker. Den bliver lavet af hjemmelavet 'fuldkerne' marcipan med lidt økologisk nougat fra Woodshade Organics i midten.
Jeg havde jo købt et udstikkersæt med 4 størrelser til peberkager i Accessories - den mindste passede perfekt til rødbeder.
Først kogte jeg 800 g rødbeder - det passede lige med 4 store. Efter kogningen blev skindet smuttet af i koldt vand, med latexhandsker på. Rødbederne blev skåret i tynde skiver og udstukket.
Rødbederne måtte godt sparke lidt fra sig, så jeg fandt godt med krydderier frem:
¼ tsk gule sennepsfrø
¼ tsk brune sennepsfrø
½ tsk sorte peberkorn
4 nelliker
4 enebær
2 laurbærblade
Lage: (koges op sammen med krydderierne)
5 dl økologisk eddike
150 g rørsukker
Jeg steriliserede 2 sylteglas med kogende vand og vodka. De udstukne rødbeder kom i det ene og alle resterne blev hakket groft og kom i det anden.
Der kom 4 skiver skrællet peberrod i hvert glas inden den kogende lage blev hældt over. Det bliver det sidste peberrod jeg kan få fat på i den kvalitet. Det er en sorgens dag - Kong Gulerod i M.P.Bruunsgade har netop meddelt at han drejer nøglen om på årets sidste dag!
Rødbederne trak på køl i 4 dage inden julefrokosten.
Men efter 2 dage snød jeg mig til at smage på dem. Jeg havde nemlig lavet en rilette på falsk confiteret and (kogt i kraftig fond i stedet for fedt) og den smagte de pragtfuldt til.
De blev også rigtig godt modtaget af Kagedåserne. Der blev spist godt til af begge slags.
Men der var et par stykker der fandt sammen i køkkenet. Sådan er det jo gerne med julefrokoster.
Awww, jeg håber at de bliver lykkelige sammen. Håber ikke at Dansk Folkeparti stikker en kæp i hjulet for dem.
Nu vil jeg gå ud og bage kransekagen til nytårsaften - den skal gerne lige et par døgn i fryseren så den bliver sej og lækker. Den bliver lavet af hjemmelavet 'fuldkerne' marcipan med lidt økologisk nougat fra Woodshade Organics i midten.
mandag den 27. december 2010
Julemiddag i Herlev...
Julen blev i år holdt hos min søster i Herlev. Det var første gang nogensinde vi skulle holde jul sammen, så jeg havde været spændt på hvordan vi skulle klare samarbejdet i køkkenet. Det er jo ikke nogen hemmelighed at både min søster og jeg er et par temperamentsfulde damer. Heldigvis gik det glat og vi nød at forkæle alle gæsterne med hjemmelavet julemad.
For at være så ustressede som muligt stegte jeg ænderne d 23. Vi havde bestilt 2 store flotte økologiske af slagsen hos Aarstiderne. De blev langtidsstegt ved 130°C, 4 timer med brystet ned + ca 1½ time med brystet op. Mens ænderne hyggede sig i ovnen, spiste Søs og jeg sushi på YaYa som vi plejer når vi holder søsterboble. Der er nogle traditioner man bare ikke må pille ved!
Jeg havde venligt, men bestemt, fået påbud om at lave maden nogenlunde traditionel - men jeg slog mig nu alligevel lidt i tøjret. Jeg kom fyld af svesker, æbler, løg og timian i ænderne og sneg så hel kanel, kardemommekapsler, stjerneanis, sorte peberkorn og et par nelliker i hver.
Efter stegningen grovparterede jeg ænderne og satte dem på køl.
Jeg pillede alle krydderierne fra fyldet, da de er meget ubehageligt at tygge i. Skroget blev plukket helt rent for kød, som så kunne varmes i en snæver vending hvis der ikke var nok af det andet (men det var der nu).
Skrogene blev brækket i mindre stykker og kogt til fond sammen med vingespidser og andet afpuds. Jeg tilsatte også løg, gulerod, persillerødder, laurbærblade og sorte peberkorn. Fonden stod så og simrede hele natten.
Juleaftensdag siede jeg fonden og kogte den ind. Vi skulle være 10 voksne og 3 børn, så der skulle en del kartofler til. Vi kogte og pillede dem (til vi var ved at få spat af det) midt på dagen, så vi nemt kunne brune og varme dem når den tid kom.
Min svoger grillede en kæmpe kamsteg på grillen. Jeg gjorde den klar ved at skære alle sværene efter med en skarp kniv og smøre en blanding af smør og groft salt imellem hver svær. Der blev sat lidt laurbærblade og nelliker i for ekstra smag.
Stegen blev stegt til en kernetemperatur på 64°C og hvilede derefter med folie om kødet i ca 30 minutter. Den var intet mindre end perfekt!
Den falske and (vegetarisk), den langtidsstegte and og den grillede kamsteg. Saucen blev lavet på den hjemmekogte fond med lidt fløde og jævnet med en roux lavet på andefedt og mel. Den blev smagt til med lidt ribsgele og indkogt balsamico. Uha, hvor var gæsterne begejstrede for den.
Anden blev varmet i ovnen. Først blev den penslet med et generøst lag andefedt og så fik den 18 minutter på 200°C med folie over og så ca 4 minutter uden folie, på grill til skindet var sprødt.
Jeg havde lavet en lille portion af min krydrede rødkål, Max kunne ikke rigtig forestille sig jul uden, denne gang var den tilsmagt med gløgg-ekstrakt og ditto sirup. Søs lavede de brunede kartofler med rørsukker og smør. Hun lavede også en rå rødkålssalat med balsamico og appelsin, som gav knas og friskhed til den fede mad.
Min svogers søster havde medbragt en stor portion rødkål med løg og æbler. Den var lækker og med godt bid.
Og så var det bare med at få noget indenbords. Jeg var på det tidspunkt mere død end levende, det havde været en temmelig hård omgang at lave alt den mad. Men nu var mine forpligtelser også slut og jeg skulle bare slappe af for resten. Så jeg sparkede skoene af, fyldte mavsen med and og drak et par gode glas rødvin. Min søsters svigermor havde bidraget med en lækker risalamande, som der også lige blev plads til - hvilket var heldigt, for mandlen gemte sig i min portion. Mandelgaven var en Wulffmorgenthaler kalender for 2011, som jeg vil glæde mig til at grine over hver dag.
Det har været en dejlig juleferie hos min søster - men rejsen frem og tilbage har været et mareridt! Togturen derover d 22, var kaotisk, uden toiletter og ingen internet (ja ja, luksusproblem). Jeg sad ved siden af en savlende religiøs tosse det meste af vejen, der så sit snit til at fortælle hele kupeen mange detaljer om ALLE de kirker vi kørte forbi. Med Foo Fighters i høretelefonerne skabte jeg dog mit eget lille rum jeg kunne være i. Max kom først d 24, så kattene ikke skulle være alene mere end 2 døgn.
Turen hjem i går gik med 888'erne - thi vi havde ikke kunne få plads på toget. Så smadret som jeg var fysisk, passede det mig ganske fremragende at skulle med bussen. 1½ times kørsel og så resten af tiden på færgen. Men ak, sådan kom det ikke til at gå: færgen var nemlig gået i stykker så bussen blev nødt til at køre hele vejen til Århus over land og broer. Så det blev lige til 5 timers kørsel + pauser til toilet og kiosk. Vi havde ikke madpakker med, så det var godt lige at få lidt frugt og chokolade på vejen. Men jeg måtte nærmest kravle ud af bussen da vi nåede Århus, der var bare slet ikke flere kræfter at give af. Vi tog en taxa hjem og blev modtaget af 3 meget kælne katte.
Nu skal vi bare slappe af de næste dage. Der er INGEN planer resten af ferien. Det eneste jeg skal er at holde nytårsaften sammen med Sif og det glæder jeg mig helt vildt til. Bare os to, god mad og hyggesnak ad libitum. Jeg har en masse lækre planer og overraskelser i ærmet - så jeg laver lidt hver dag så jeg ikke bliver alt for smadret.
Der er SÅ mange indlæg jeg gerne vil blogge: rødbedemænd, rocky road, ande-rilette (og falsk confit), hjemmelavet marcipan + kransekage og mit bud på en nytårsmiddag. Nu får vi se hvor meget jeg når.
For at være så ustressede som muligt stegte jeg ænderne d 23. Vi havde bestilt 2 store flotte økologiske af slagsen hos Aarstiderne. De blev langtidsstegt ved 130°C, 4 timer med brystet ned + ca 1½ time med brystet op. Mens ænderne hyggede sig i ovnen, spiste Søs og jeg sushi på YaYa som vi plejer når vi holder søsterboble. Der er nogle traditioner man bare ikke må pille ved!
Jeg havde venligt, men bestemt, fået påbud om at lave maden nogenlunde traditionel - men jeg slog mig nu alligevel lidt i tøjret. Jeg kom fyld af svesker, æbler, løg og timian i ænderne og sneg så hel kanel, kardemommekapsler, stjerneanis, sorte peberkorn og et par nelliker i hver.
Efter stegningen grovparterede jeg ænderne og satte dem på køl.
Jeg pillede alle krydderierne fra fyldet, da de er meget ubehageligt at tygge i. Skroget blev plukket helt rent for kød, som så kunne varmes i en snæver vending hvis der ikke var nok af det andet (men det var der nu).
Skrogene blev brækket i mindre stykker og kogt til fond sammen med vingespidser og andet afpuds. Jeg tilsatte også løg, gulerod, persillerødder, laurbærblade og sorte peberkorn. Fonden stod så og simrede hele natten.
Juleaftensdag siede jeg fonden og kogte den ind. Vi skulle være 10 voksne og 3 børn, så der skulle en del kartofler til. Vi kogte og pillede dem (til vi var ved at få spat af det) midt på dagen, så vi nemt kunne brune og varme dem når den tid kom.
Min svoger grillede en kæmpe kamsteg på grillen. Jeg gjorde den klar ved at skære alle sværene efter med en skarp kniv og smøre en blanding af smør og groft salt imellem hver svær. Der blev sat lidt laurbærblade og nelliker i for ekstra smag.
Stegen blev stegt til en kernetemperatur på 64°C og hvilede derefter med folie om kødet i ca 30 minutter. Den var intet mindre end perfekt!
Den falske and (vegetarisk), den langtidsstegte and og den grillede kamsteg. Saucen blev lavet på den hjemmekogte fond med lidt fløde og jævnet med en roux lavet på andefedt og mel. Den blev smagt til med lidt ribsgele og indkogt balsamico. Uha, hvor var gæsterne begejstrede for den.
Anden blev varmet i ovnen. Først blev den penslet med et generøst lag andefedt og så fik den 18 minutter på 200°C med folie over og så ca 4 minutter uden folie, på grill til skindet var sprødt.
Jeg havde lavet en lille portion af min krydrede rødkål, Max kunne ikke rigtig forestille sig jul uden, denne gang var den tilsmagt med gløgg-ekstrakt og ditto sirup. Søs lavede de brunede kartofler med rørsukker og smør. Hun lavede også en rå rødkålssalat med balsamico og appelsin, som gav knas og friskhed til den fede mad.
Min svogers søster havde medbragt en stor portion rødkål med løg og æbler. Den var lækker og med godt bid.
Og så var det bare med at få noget indenbords. Jeg var på det tidspunkt mere død end levende, det havde været en temmelig hård omgang at lave alt den mad. Men nu var mine forpligtelser også slut og jeg skulle bare slappe af for resten. Så jeg sparkede skoene af, fyldte mavsen med and og drak et par gode glas rødvin. Min søsters svigermor havde bidraget med en lækker risalamande, som der også lige blev plads til - hvilket var heldigt, for mandlen gemte sig i min portion. Mandelgaven var en Wulffmorgenthaler kalender for 2011, som jeg vil glæde mig til at grine over hver dag.
Det har været en dejlig juleferie hos min søster - men rejsen frem og tilbage har været et mareridt! Togturen derover d 22, var kaotisk, uden toiletter og ingen internet (ja ja, luksusproblem). Jeg sad ved siden af en savlende religiøs tosse det meste af vejen, der så sit snit til at fortælle hele kupeen mange detaljer om ALLE de kirker vi kørte forbi. Med Foo Fighters i høretelefonerne skabte jeg dog mit eget lille rum jeg kunne være i. Max kom først d 24, så kattene ikke skulle være alene mere end 2 døgn.
Turen hjem i går gik med 888'erne - thi vi havde ikke kunne få plads på toget. Så smadret som jeg var fysisk, passede det mig ganske fremragende at skulle med bussen. 1½ times kørsel og så resten af tiden på færgen. Men ak, sådan kom det ikke til at gå: færgen var nemlig gået i stykker så bussen blev nødt til at køre hele vejen til Århus over land og broer. Så det blev lige til 5 timers kørsel + pauser til toilet og kiosk. Vi havde ikke madpakker med, så det var godt lige at få lidt frugt og chokolade på vejen. Men jeg måtte nærmest kravle ud af bussen da vi nåede Århus, der var bare slet ikke flere kræfter at give af. Vi tog en taxa hjem og blev modtaget af 3 meget kælne katte.
Nu skal vi bare slappe af de næste dage. Der er INGEN planer resten af ferien. Det eneste jeg skal er at holde nytårsaften sammen med Sif og det glæder jeg mig helt vildt til. Bare os to, god mad og hyggesnak ad libitum. Jeg har en masse lækre planer og overraskelser i ærmet - så jeg laver lidt hver dag så jeg ikke bliver alt for smadret.
Der er SÅ mange indlæg jeg gerne vil blogge: rødbedemænd, rocky road, ande-rilette (og falsk confit), hjemmelavet marcipan + kransekage og mit bud på en nytårsmiddag. Nu får vi se hvor meget jeg når.
torsdag den 23. december 2010
Den falske juleand (vegetar)...
Så er der jul i søsterboblen. Vi har brunet og braset i dag. Rødkålen er kogt med balsamico og granatæblesaft, gløgg-ekstrakt og ditto sirup + en masse krydderier. Ænderne er fyldt med æbler, svesker, løg, timian, kanel, stjerneanis, kardemommekapsler og nelliker. De har i skrivende stund fået 4 timer og har ca 1½ time tilbage.
Min svogers mormor er vegetar og havde selv tilbudt at tage nogle laksefrikadeller med, så vi ikke skulle bøvle med at finde på noget til hende. Det ville jeg bestemt ikke være med til og lagde straks planer om at lave en vegetarisk and af en slags. Heldigvis har Ea for kort tid siden lavet en skøn opskrift på en vegetarisk gås, som jeg kunne bruge grundopskriften af og så blot lave lidt om.
Vegetarisk and:
50 g grovhakkede valnødder
300 g finthakkede løg
500 g blandede finthakkede svampe (her alm champignon og marksvampe)
3 dl kogt quinoa
1 tsk timian
2 spsk olivenolie
½ dl balsamico
3 æg
1 dl græsk yoghurt
ca ½ dl rasp
salt/peber
1 æble (Ingrid Marie)
10 svesker
Rist valnødderne på en varm pande. Tag dem af og kom dem i en skål. Sauter løg og svampe med timian i olivenolien. Kom det derefter sammen med valnødder og quinoa. Kog panden af med balsamico. Rør det hele sammen til en 'fars' og smag til med salt og peber. Lad det hele køle lidt af.
Pisk æggene sammen med yoghurt og rør det i 'farsen'. Juster konsistensen med rasp. Steg en lille frikadelle af 'farsen' og smag om der skal krydres yderligere. Uhm, det smagte virkelig godt.
Kom halvdelen af 'farsen' i en smurt form. Fjern kernehuset og skær æblet i små stykker, halver sveskerne og tryk begge dele lidt ned i farsen.
Fordel resten af 'farsen' ovenpå, bank formen i bordet og glat derefter overfladen ud. Bag den falske and i ovnen ved 180°C i ca 45 minutter. Den skal føles fast når man trykker på den.
Server den falske and med en god sauce lavet på grøntsagsboullion (f.eks Herbamare). Jeg er meget spændt på hvordan den bliver taget i mod. Men en ting er sikkert, den passer perfekt til resten af julemaden.
Note: 'anden' blev intet mindre end perfekt. Da den skulle serveres, skar jeg den i 8 stykker og varmede den i ovnen sammen med den ægte and. Vegetaren var meget begejstret og spiste 2 store portioner. Der var sørme også andre der havde mod på at smage den falske and og der blev spist pænt meget af den. Vegetaren fik resten med hjem til juledagene.
Falsk and, ægte and og flæskesteg stegt på grill.
Nu vil jeg hoppe offline og nyde julen sammen med min familie her i Herlev.
Min svogers mormor er vegetar og havde selv tilbudt at tage nogle laksefrikadeller med, så vi ikke skulle bøvle med at finde på noget til hende. Det ville jeg bestemt ikke være med til og lagde straks planer om at lave en vegetarisk and af en slags. Heldigvis har Ea for kort tid siden lavet en skøn opskrift på en vegetarisk gås, som jeg kunne bruge grundopskriften af og så blot lave lidt om.
Vegetarisk and:
50 g grovhakkede valnødder
300 g finthakkede løg
500 g blandede finthakkede svampe (her alm champignon og marksvampe)
3 dl kogt quinoa
1 tsk timian
2 spsk olivenolie
½ dl balsamico
3 æg
1 dl græsk yoghurt
ca ½ dl rasp
salt/peber
1 æble (Ingrid Marie)
10 svesker
Rist valnødderne på en varm pande. Tag dem af og kom dem i en skål. Sauter løg og svampe med timian i olivenolien. Kom det derefter sammen med valnødder og quinoa. Kog panden af med balsamico. Rør det hele sammen til en 'fars' og smag til med salt og peber. Lad det hele køle lidt af.
Pisk æggene sammen med yoghurt og rør det i 'farsen'. Juster konsistensen med rasp. Steg en lille frikadelle af 'farsen' og smag om der skal krydres yderligere. Uhm, det smagte virkelig godt.
Kom halvdelen af 'farsen' i en smurt form. Fjern kernehuset og skær æblet i små stykker, halver sveskerne og tryk begge dele lidt ned i farsen.
Fordel resten af 'farsen' ovenpå, bank formen i bordet og glat derefter overfladen ud. Bag den falske and i ovnen ved 180°C i ca 45 minutter. Den skal føles fast når man trykker på den.
Server den falske and med en god sauce lavet på grøntsagsboullion (f.eks Herbamare). Jeg er meget spændt på hvordan den bliver taget i mod. Men en ting er sikkert, den passer perfekt til resten af julemaden.
Note: 'anden' blev intet mindre end perfekt. Da den skulle serveres, skar jeg den i 8 stykker og varmede den i ovnen sammen med den ægte and. Vegetaren var meget begejstret og spiste 2 store portioner. Der var sørme også andre der havde mod på at smage den falske and og der blev spist pænt meget af den. Vegetaren fik resten med hjem til juledagene.
Falsk and, ægte and og flæskesteg stegt på grill.
Nu vil jeg hoppe offline og nyde julen sammen med min familie her i Herlev.
Rigtig glædelig jul!