torsdag den 30. december 2010

Hjemmebagt kransekage...

Så er der ikke længe til vi skal skyde et nyt år ind. Og det skal gøres med maner. Hjemmelavet kransekage er en rigtig lækker luksus som er med til at gøre årets sidste aften endnu festligere.

Her er en udførlig guide til hvordan du laver et lille tårn med 7 ringe til 4-6 personer:

Jeg er en af dem der slet ikke kan holde nytår uden kransekage - mit mundvand begynder at løbe bare jeg tænker på det. Den blev bagt i går, så den kunne nå en smuttur i fryseren - det bliver den nemlig sej og god af.

500 g hjemmelavet 'fuldkerne' marcipan (eller købt almindelig)
175 g flormelis
30 g pasteuriseret æggehvide


Det hele æltes sammen til en glat masse og hviler på køl i alt fra et par timer til et par dage.

Jeg skal fejre nytår ude hos Sif - og selv om vi kun bliver to, skal vi alligevel ha' et lille kransekagetårn med 7 ringe. Først rullede jeg kransekagemasse ud i fingertykke stænger og skar stykker ud på 8, 12, 16, 20, 24, 28 og 32 cm + trillede en lille kugle til toppen.

Ringene blev lagt forsigtigt på bagepapir og trykket sammen med fingrene. Jeg fugtede tommel- og pegefinger og klemte forsigtigt ringene til så de fik en 'tagryg'.

Kransene fik på en måde den karakteristiske trekantede kransekageform. Jeg lavede også 2 lange stænger med nougatfyld - ligeledes trekantede. Så bliver der også lidt guf til Max - han er fuldstændig pjattet med nougat.

Resten af kransekagemassen ville jeg gerne lave til små rosetter. Fibromyalgi og sprøjteposer er ikke den bedste kombi - men vent, jeg har verdens bedste trick! Kom sprøjteposen (med plastiktyl) og kransekagemasse i mikrobølgeovnen i 10-15 sekunder.

Så går det legende let med at sprøjte massen ud.

Jeg valgte at sætte nødder i rosetterne.

Rosetterne blev bagt ved 225°C i 6 minutter. Nødderne smider trøjen af den behandling - men det gør jo ikke noget. Kransekagemasse har så højt et sukkerindhold at bunden nemt branker i stedet for at karamellisere. Sæt derfor 2 bageplader ovenpå hinanden for at isolere lidt. Der kan evt lægges en våd avis mellem pladerne hvis det er store stykker kransekage der skal bages.

Ringene fik 8 minutter ved 225°C - de fik en smuk gylden farve.

Det ser noget anderledes ud en det man køber. 'Tagryggen' fik måske lige 30 sekunder for meget - men billedet snyder altså lidt, så mørk ser den ikke rigtig ud.

Desværre revnede de lidt i siderne - men det går jo heldigvis ikke ud over smagen.

Alt kransekagen blev pakket i film og plastikposer og lagt i fryseren.

Kransekagen tages op af fryseren i god tid. Når den er stuetemperatur pyntes den med glasur rørt af æggehvide og flormelis + valgfri pynt af flag, knallerter og glimmerhalløj.

Spiser du kransekage til nytår eller er det ikke noget for dig?

19 kommentarer:

  1. Wauw, det er da kunst.
    Jeg kan heller ikke holde nytår uden kransekage, og heldigvis har min nytårsven (!) Søren været på kransekage-kursus, og laver derfor den labreste af slagsen :-)
    Godt nytår, søde!

    SvarSlet
  2. selvfølgelig spiser jeg kransekage! Faktisk står min kransekagemasse lige nu og hviler i køleskabet.

    SvarSlet
  3. Jeps, jeg spiser kransekage - vi gjorde det faktisk ikke hjemme hos mine forældre da jeg var lille, men det har jeg fået indført nu. Og det er selvfølgelig den hjemmelavede slags, som ligger og hygger i fryseren nu:-)

    SvarSlet
  4. Kære Malou
    Det ser da fuldstændigt forrygende ud!!!
    Og jo, vi spiser også kransekage ... og i går lykkedes min også ;)
    Knus og godt nytår til dig.
    Hanne

    SvarSlet
  5. Selvfølgelig skal vi ha kransekage. Hjemmelavet kransekage. Ingen nytår uden!

    De sidste +20 år har jeg selv bagt til nytår og andre festlige lejligheder.

    P.t. ligger der 2 kg. hjemmerørt kransekagemasse på køl, som skal forvandles til helt klassiske tårn i morgen. Det skulle nok række til ca. 30 pers. ;-) De skal ha de obligatoriske smukke striber og så skal de dekoreres med bl.a. "godt nytår" i chokoladebogstaver.

    Og så må jeg altså få afprøvet din opskrift på marcipan helt fra bunden. Det ser godt og spændende ud.

    Godt nytår.....

    SvarSlet
  6. Den ser altså flot ud i den farve!

    Jeg er ikke særlig vild med kransekage, men lige netop nytårsaften ender jeg som regel med at tage et lille stykke, for kombineret med champagne går det an.

    Håber I får en fremragende nytårsaften og hold nu fingrene fra de andres postkasser :-P

    SvarSlet
  7. Smukt! Jeg er helt sikker på din marcipan smager bedre, end den "hvide" slags :oP
    Jeg er osse een af dem der insisterer på kransekage nytårs aften + 90 års fødselsdagen - det er bare et must!!!
    Ønsker du og Sif får en dejlig aften og en helt fantastisk nyt år :o)

    SvarSlet
  8. Intet nytår uden kransekage, som jeg snildt kunne spise året rundt, hvis eg bare havde et højere stofskifte :-)

    Rigtigt godt nytår. Jeg glæder mig til at se, hvad du finder på i 2011. Måske bliver det til et kagehuskursus?

    SvarSlet
  9. Guf hvor ser det lækkert ud. I år er første år af mange hvor jeg ikke skal lave et tårn. Savner det helt..:-)

    SvarSlet
  10. Guderne må vide, om jeg får kransekage... Men man SKAL da ha' kransekage til nytår! :) Det ser brand godt ud, Malou - vi ses i 2011.

    SvarSlet
  11. Hej Malou,

    Jeg må sige at stort set alle dine indlæg er utrolig velskrevne, inspirerende, appetitvækkende og generel fantatisk læsning!
    Jeg er udlært kok i'gourmet-genren', men man er aldrig færdig med at lære, så nyder din blog i fulde drag, og kan ikke vente med at se hvad du nu har gang i! :-)
    Kransekagen her er ingen undtagelse - ser super lækkert ud! Vores kransekage i år har min kæreste dog stået for.
    Godt nytår - og glæder mig til mange flere indlæg i 2011!

    kh
    Gazza

    SvarSlet
  12. Det er altså en total fed farve det får, men den marcipan du har lavet !!!!

    Rigtig godt nytår

    Hyggehygge
    Marianne

    SvarSlet
  13. Jeg spiser faktisk ikke kransekage, men jeg kunne godt lokkes til et lille stykke af din. Den ser meget delikat ud- men jeg er også en sucker for hjemmelavet.
    Rigtigt godt nytår,
    Sushistegen

    SvarSlet
  14. Jeg spiser kransekage, og hvor ser din dog god ud!

    Gik også i gang med en (for første gang nogensinde), den ser dog ikke nær så god ud :)

    SvarSlet
  15. Næh hvor er det bare fint. Ser meget prof ud:)
    Godt nytår til dig.
    Kh. Mette

    SvarSlet
  16. MUMS! Det vil jeg helt klart prøve næste år istedet for bagerens tørre udgave...

    // Marian

    SvarSlet
  17. Den kransekage ser så læklker ud. End ikke konditoren kan frembringe et så smukt et eksemplar.
    Meget flot og delikat blog du har Klidmoster.
    Mange hilsner

    SvarSlet
  18. Du er en kunstner, det er den flotteste kransekage jeg nogensinde har set!

    SvarSlet
  19. Kære Signe, Pia, LaTascha, Hanne, Det lyseblå køkken, Piskehaps, Bibbi, Anne, Vibeke, Karin, Gazza, Marianne, Sushistegen, Kimmie, Mette, Marian, Charlotte og Andrea.

    Wow, sikke en masse søde ord og kommentarer - jeg er helt blæst væk af det :-)

    Det er det første kransekagetårn jeg nogensinde har lavet, men det bliver bestemt ikke det sidste.

    Jeg er så taknemmelig for alt den skønne feedback - glæder mig til at blogge videre!

    Godt nytår til jer alle.

    Glad hilsen
    Malou

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!