fredag den 26. november 2010

Osso buco med kaffe...

I dag skal vi ha' rester fra fryseren. Men sikke rester! I den opskriftskonkurrence Cafe Noir lige har haft kørende, var en af de opskrifter jeg sendte ind den her Osso buco med kaffe. Det er en kraftkarl med dyb og kraftig smag som er helt perfekt her hvor vejret er vendt.

Jeg kunne desværre ikke få kalveskank i tykkere skiver end det her., så det måtte gå an.

Osso buco Noir:

800 g okse eller kalveskank

1 dl mel

Olie/smør

250 g løg i grove tern

3 fed hvidløg skiver

3 dl stærk friskbrygget Cafe Noir

400 g flåede tomater

1 lille ds tomatkoncentrat

Krydderpose:

20 knuste Cafe Noir kaffebønner

½ muskatblomme

1 tsk korianderfrø

1 tsk sorte peberkorn

½ tsk hel allehånde

8 grønne kardemommekapsler

-----

2 dråber madkulør

250 g gulerødder

250 g pastinak

3 stængler bladselleri

1 tsk balsamico

20 g mørk chokolade

Salt/peber



Dup kødet tørt, klip eller snit hakker rundt i kanten, vend det i mel (blandet med salt og peber) og brun det godt af i en blanding af olie og smør.


Lav stærk kaffe.

Find krydderierne frem og kom dem i en 'dims' eller et kaffefilter.

Kør de hele kaffebønner få sekunder i en kaffemølle eller hak dem groft med en kniv og kom dem sammen med krydderierne.

Steg løg og hvidløg i det overskydende fedtstof. Kom kødet i en stegegryde og tilsæt kaffe, flåede tomater og koncentrat. Lav en krydderpose eller 'dims', kom den i gryden og læg låg på. Stil stegegryden i en forvarmet ovn på 150°C i 1½-2 timer.


Tag kødet op.


Blend saucen med en stavblender *wroom wroom* og tilsæt et par dråber madkulør.


Tilsæt resten af grøntsagerne i grove stykker + 'dimsen'. Sæt gryden tilbage i ovnen i 30-45 min.


Smag retten til med chokolade og balsamico samt salt og peber. Læg kødet tilbage i saucen og varm igennem.


Server med en puré af ½ kartoffel og ½ græskar. Giv f.eks. grønne bønner til. Det var det her billede der blev sendt ind til konkurrencen. Det var en meget svær ret at fotografere så det ikke bare lignede en 'klat på en tallerken'. Der skulle lige ha' været en lille grøn dusk af selleriblade - men den kom Max til at smide ud mens han ryddede op i køkkenet. Uha, der råbte jeg vist lidt højt. Men billedet blev taget og maden spist med stort velbehag. Jeg bryster mig ellers af at min Osso buco Milanese er sublim - men Max påstår at den her er bedre. Så selv om jeg ikke vinder konkurrencen, har jeg allerede vundet herhjemme. Awwwwww, så smelter man lige lidt der.

6 kommentarer:

  1. Det er altså en rigtig fræk kombo - det må jeg jeg huske at prøve på et tidspunkt :-)

    SvarSlet
  2. Chokolade og kaffe i en ret med kød? Ja, man skal høre meget, før ørerne falder af :o) Jeg bruger tit øl og cognac eller likør i retter men det her lyder sgi så spændende, så det må prøves. God dag. Hilsen Jette

    SvarSlet
  3. Hej Jette,

    Det kan du roligt gøre, det var errøme godt :-D

    /DrMax (aka Hr. Klidmoster)

    SvarSlet
  4. Nam med nam på, det ser godt ud!

    SvarSlet
  5. har lige lavet det til aftensmad og mums hvor var det godt ! har heldigvis rester til i morgen :D det skal helt sikkert laves igen, og er allerede ved at tænke på hvilke andre retter hvor kaffe kun give en god smag til :)!

    SvarSlet
  6. @Piskehaps -Tak, det er pivfrækt ;-)

    @Jette - Uh, jeg kommer skam også begge dele i chili con carne, alm sammenkogte retter og nogle supper. Det giver en meget fyldig smag. Prøv det endelig :-D

    @Maxibon - Så sød du er (nogen gange) ;-)

    @Signe - Tak, det var labert ;-)

    @Fie - Ih, sikke en dejlig tilbagemelding, Jeg er glad for at du kunne lide det. Kaffe er også godt i chili con carne ;-)

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!