I går havde jeg en virkelig dejlig dag, fuld af forkælelse. Først mødtes jeg med Tine Kagedåse og tog på osetur i midtbyen. Jeg tror faktisk at vi fik rørt ved ALT i 'Kunst og Køkkentøj' og købte endda også noget (et elektronisk termometer der både kan bruges til kød og sukker). Tine trakterede med italiensk is, inden vi hoppede på en bus ud til hende og spiste aftensmad og hyggede.
Tine har en skøn have og bloggede i sidste uge om sin overflod af krydderurter, indlagt en invitation til at komme forbi og forsyne sig. Se lige hendes franske estragon, den er på vej til at vokse ind i himlen. Vi nippede, smagte, nuldrede, duftede og til alt hvad haven havde at byde på. Jeg fik også det pivilegie at guffe bittesmå grønne asparges i mig, hevet direkte op af jorden. Sikke en fryd for en lejligheds-beboer som mig.
Bevæbnet med en saks og en masse poser giv vi på rov. Jeg fik generøse mængder af alt hvad jeg pegede på. Det blev en masse rabarber, estragon, rosmarin, oregano, timian, citronmelisse, laurbærblade, ananas-salvie, pebermynte, purløgsblomster, koriander og bukkehornsskud. Desuden fik jeg en pose tørrede lavendelblomster, som jeg skal lave blomstersukker, is og sirup af. Tine var så sød at køre mig hjem med det hele. Jeg lovede så til gængæld at hoste op med opskrifter og idéer til hvad krydderurterne kan bruges til. Automatique funktion ON!
Og så brugte jeg ellers 4 timer i køkkenet på at nørde krydderurter. Jeg havde lykkelig glemt hvor meget arbejde der er i at gøre urter i de mængder klar. Men jeg fik justerede tålmodigheden og det blev til sidst ren zen at stå og nippe blade af. En hel del blev plukket fri for grove stængler og kom direkte på frost. En del blev, på forsøgsbasis, tørret i mikrobølgeovnen. Det kommer der et separat indlæg om senere.
Jeg besluttede mig for at lave en portion urtesalt af 1 håndfuld af hver: oregano, timian, estragon samt lidt rosmarin. Krydderurterne kommes i minihakkeren sammen med 2 dl flagesalt. *Wroom wroom*. Godt Max var gået i seng med ørepropper på, for lyden af en blender kl 01.37 er forbløffende høj. Ups, undskyld naboer - skulle nok ha' lukket altandøren.
Kør saltet til urterne er finhakkede, men inden at saltet bliver helt pulveriseret. Oh my, duften var ubeskrivelig!
Fordel urtesaltet i et jævnt lag på en bageplade og tør det i 20 minutter på 100°C. Saltet kan også med fordel tørres i solskin, der var der bare ikke super meget af i nat. Duh!
Køl saltet helt af og kom det i en lufttæt beholder. Jeg sværger til disse franske 'marmeladeglas' med rødt plastiklåg.
For at få en lille smagsprøve lavede jeg en sen natte-happer: kiks med flødeost, urtesalt og purløgsblomster. Bestemt ikke dårligt. Glæder mig til at bruge det til en posekylling.
I dag er det international sushi-dag. Det betyder at jeg udsætter udtrækningen af min give-away til i morgen. For i aften sidder jeg nemlig på mit favorit sushisted og fejrer dagen med maner.
Interessant synes jeg. Det er slet ikke sådan jeg gør.
SvarSletJeg klipper urtebedene ned og smider skidtet på en bageplade med bagepapir - eller rettere på fire og tænder på lav temperatur og varmluft og lader ovnen stå åben med en sprække. Når skidtet er tørt, så er det nemt at fjerne stængler og forvedrede dele for bladene kan næsten bare drysses af. Hvis nogle blade er store giver jeg dem et halvt øjeblik i hakkeren og derefter tilblander jeg salten, som jo så beholder sine fine flager. Tilgengæld er min salt så ikke fin lysegrøn, men mere i retning af støvet grøn. Men det smager godt - min favorit er merianversionen og citrontimianversionen.
Synes det er smukt du fejrer dagen. Jeg er blevet inviteret ud til et hjem hvor fisk ikke er i høj kurs, men hvor bær tilgengæld er, så jeg flytter min dag til næste fredag og mit første besøg på yaya.
Knus til dig
Hvor ser de kiks bare ummmm ud !!!
SvarSletNu SKAL jeg altså prøve at lave det urte salt, det lyder SÅ lækkert !!!
Hyggehygge og god fornøjelse i aften
Marianne
Jeg har lavet utesalt i år med brændenælder, som først fik lov at hænge til tørre til de var færdige med at stinke og det foregik ude under ½ taget.
SvarSletHerefter i minihakkeren med læsø salt. Jeg tilføjede et par poser økologisk tøttet ramsrøg samt tørret hvidløg.
Det blev også godt:-)
Uhm, sikke gaver du har fået :-) Og din lille natte-happer er en ren fryd for øjet med flødeost, urtesalt og purløgsblomster!
SvarSletHa' en dejlig solskinsdag, Malou, varme klem!
Kære Malou
SvarSletDen urtesalt ser SÅ smuk ud. Det er den perfekte værtindegave eller lignende.
Kh Nadia
Må jeg gøre opmærksom på denne lille perle til anvendelse af krydderurter:
SvarSlethttp://www.101cookbooks.com/archives/homemade-bouillon-recipe.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+101Cookbooks+%28101+Cookbooks%29&utm_content=Google+Reader
undskyld prøver lige igen:
SvarSlethttp://www.101cookbooks.com/archives/homemade-bouillon-recipe.html
Imponerende, alt det, du kan klare på een dag ;)
SvarSletTak for fine opskrifter til urtesalt, noget, jeg selv holder meget af.
Er SÅ misundelig på dit urtesalt! Det ser altså super dejligt ud...
SvarSletTak for tippet! Jeg har aldrig lavet urtesalt selv - og jeg har jo krydderurterne til det. Så det skal bestemt prøves ;-).
SvarSletGod fornøjelse med sushien!
Mmmm, jeg bliver helt sulten efter en kikse-happer - og så er den samtidig så smuk at se på. Jeg tror jeg lige skal en tur ud i krydderurterne og klippe-klippe... :-D
SvarSletSmukt:)
SvarSletKære Malou
SvarSletSkønt ser det ud - tak for opskriften!!
Jeg er dødmisundelig over dit besøg i Kunst og køkkentøj ;) På den anden side, så ville jeg overhovedet ikke kunne styre mig i den butik - dankortet ville hurtigt blive rødglødende.
Knus Hanne
Hvad....!!! jeg missede totalt den der sushidag... hmmm det må der rådes bod på senere på ugen.
SvarSletDit urtesalt ser så skønt ud... jeg plejer at lave et urtesalt med frisk rosmarin bare smidt i morteren, og lægge ovenpå hjemmebagte flutes. Det er et sikkert hit til grillen :-)
Hej Signe
SvarSletÅh, ja - det er en helt anden måde at gøre det på. Jeg vil forsøge mig med at ovntørre næste gang også.
Ha ha, jeg kan slet ikke lade være med at fejre det - sushi er jo en af mine hofretter :-)
Godt du så kan flytte dagen. Jeg skal også snart på YaYa igen - allerede på næse mandag. Jeg er spændt på hvad du syntes om stedet :-)
Knus til dig
Hej Marianne
SvarSletTak, de er også lige snuppet i en heldig vinkel :-)
Ja, du må se at komme i gang - det er meget nemmere end jeg troede.
Tak :-)
Hyggehygge
Malou
Hej Garn, hund & kat
SvarSletTak for tippet, det lyder også som noget herligt kryddersalt :-)
Hej Madame
SvarSletÅh, du kan tro jeg føler mig forkælet med alle de gaver :-)
Tak, det var et par skønne små happere. Lige hvad både øjet og munden kunne lide :-)
Regnvejrsklem fra Århus
Kære Nadia
SvarSletÅh, det havde jeg slet ikke tænkt på - det havde været fedt at give væk af. Men det må jeg så gøre næste gang :-)
Tak for tippet!
KH Malou
Hej Pia
SvarSletUhm, det ser godt ud - det må jeg forsøge mig med engang. Tak for opskriften :-)
Hej Madam Kjeldsen
SvarSletDu kan tro jeg også klappede sammen bagefter. Det var lige et ambitiøst nok projekt efter en lang dag.
Tak, jeg håber også at du får lavet noget fint urtesalt :-)
Hej Lea
SvarSletTak, jeg tror jeg er sluppet ret heldigt fra det.
Det er altså nemt selv at lave, så der er ingen grund til at være misundelig ;-)
Hej Bente
SvarSletJa, du har jo haven fuld - det er bare med at komme i gang :-D
Tak, sushien var forrygende!
Hej Ditte
SvarSletTak skal du ha', den var en sand fryd at sætte tænderne i.
Ja, se at komme i gang med urterne ;-)
Tak Sifka :-)
SvarSletKære Hanne
SvarSletDejligt at du kan bruge opskriften :-)
Nu har jeg været i Kunst og Køkkentøj hele 3 gange på 2 uger. Det sted bliver min ruin!
Husk nu at vi skal på tur derind + Metro og sushi inden længe. Så du kan godt begynde at spare sammen ;-)
Knus
Malou
Hej Sushistegen
SvarSletJeg skrev det også allerede på kalenderen i Januar så jeg var sikker på at huske det. Så sæt allerede nu kryds ved d. 18/6 2011 :-D
Uhm, rosmarinsalt på flutes lyder også rigtig godt.
Uhm kan næsten dufte det ud gennem skærmen. Hvor køber du de franske marmeladeglas med låg?
SvarSletVh Mette
Hej Mette
SvarSletUh, du kan tro det dufter dejligt. Det er bestemt ikke sidste gang jeg laver sådan en omgang.
De her glas har jeg købt i den butik der hedder 'Krukkerne' (Volden 2, 8000 Århus C). De koster 20 kr pr stk. Jeg har også set dem i Idé Møbler, så mon ikke de stadig kan fås der?
God jagt :-)
Meget fornuftigt og lækkert! Jeg konkluderede i sidste uge, at jeg nok også må i gang med at lave urtesalt. Ikke kun fordi jeg faktisk har tænkt på det i lang tid, men også fordi et par af vores krydderurter pønser på at overtage verden!
SvarSletFedt at du kunne komme på urterov :-)
Hej Piskeris
SvarSletTak skal du ha' :-)
Hallo, kan du så se at komme i gang - du vil bestemt ikke fortryde det. Hvad er det for nogle krydderurter der planlægger verdensherredømmet?
Du kan tro jeg er taknemmelig over alle de dejlige sager :-)
Dit kryddersalt må jeg gøre efter, mærker næsten allerede duften......
SvarSletMeget inspirerende.
KH
Marie
Udover mynten og citronmelissen, som længe har haft storhedsvanvid, så er både salvie og merian gået helt amok - og jeg har ikke en gang givet dem gødning! Jeg må gøre noget...
SvarSletHej Marie
SvarSletJeg er sikker på at du ikke vil fortryde det, der er bare så lækkert :-)
Kh Malou
Helt ærligt Piskeris, du må slå hårdt ned på den slags anarki :-D
SvarSlettak for fin opskrift og beskrivelse.
SvarSlethilsen en haveejer..
Dorte
Hej hvor køber du det salt du bruger hilsen anita jepsen
SvarSletDet er flagesalt, købt i en spand i Metro. Du kan også bare bruge Maldon.
SletHalløj alle..
SvarSletJeg har med stor glæde for mig, lavet kryddersalt af; 300 gr havsalt, 100 gr ingefær og 10 fed hvidløg..... UHAAAA det er godt...
Jethe
Nøj, det lyder godt :-)
Slet