I dag har jeg tilbragt en del tid i køkkenet. Min veninde B kom nemlig forbi til en bid mad. Dr. Max har haft hendes computer i behandling og nu var patienten så klar til udskrivelse. Jeg lavede en kæmpe gryderet, så der også er til de næste dage. I morgen skal jeg på Skejby og ha' lavet et lille indgreb i narkose, så der bliver ingen madlavning de næste dage.
Jeg lagde ud med at lave en karryblanding af alt godt fra krydderihylden: stjerneanis, kardemommekapsler, allehånde, nelliker, brune sennepsfrø, korianderfrø, sorte peberkorn, bukkehornsfrø, anisfrø, 1 laurbærblad, hel kanel og en tørret chili. Jeg ved at der er 2 chilier på billedet, men jeg brugte kun den ene - de er nemlig mega hotte. Først brækkede jeg stjerneanisen fra hinanden, det er kun de blanke frø indeni jeg bruger. Kardemommefrøene vrides ud af kapslerne og kanelen brækkes i små stykker. Alt krydderierne (undtagen chili, kanel og laurbærblad) ristes på en varm pande uden at branke, afkøles, blandes med resten og males i en kaffemølle.
Til gryderetten brunes kødet først godt af i olivenolie. Jeg brugte 800 g hakket oksekød og 400 g lammekød. Der tilsættes derefter 4 grofthakkede løg, 6 fed hvidløg i skiver og et stort stykke skrællet ingefær, ligeledes i skiver (ingefæren koger med, men fiskes op inden servering). Karryblandingen tilsættes sammen med 2 ds flåede tomater (fra Demeter) og 1 ds kokosmælk.
Retten fik også lige et skud gurkemeje og lidt ekstra karrypasta. Hele herligheden simrede under låg, ved meget svag varme, i ca 3 timer. Grøntsagerne og garnituren blev gjort klar i mellemtiden.
Jeg kan godt lide en langtidssimret gryderet, hvor man tilsætter grøntsagerne til sidst. Der skal være både farve og bid i dem. I dag blev det 'alt godt fra kassen' der blev anvendt. I denne uge har jeg fået den store basiskasse, der bla indeholdt blomkål og disse lækre gourmetbønner. Blomkålen blev til salat (som jeg fandt inspiration til her), bønnerne blev snittet på skrå og sendt i gryderetten.
Ud over bønnerne, skulle der 1 gul peber, 2 gulerødder og 1 squash (uden kerner) i retten.
Blomkålen blev først brækket i store buketter. Derefter blev buketterne skåret i meget tynde skiver. Det kan med fordel gøres på en mandolin, men da jeg ikke ejer en sådan (*host host* det er snart min fødselsdag) gjorde jeg det i hånden med min store stygge kokkekniv.
Blomkålen fik selskab af gulerodsblomster (lavet med kannelerjern) og 4 fintsnittede ramsløg. Grøntsagerne blev vendt i en marinade af olivenolie, hvid balsamico, fuldkornssennep og salt. Inden servering blev der drysset med hakkede, saltede pistacienødder og soltørrede goji-bær. Goji er forresten helt vildt sunde og indeholder over 500 gange så meget C-vitamin som appelsiner. Jeg håber de hjælper med at slå min forkølelse ned i en fart.
Til sådan en omgang stærk mad er det godt med en kølende raita. Igen var der ting fra kassen jeg kunne bruge. Tomaterne fik fjernet kernerne inden de blev skåret i små tern, agurken fik samme behandling. Ramsløgene blev skåret i chiffonade (rullet stramt og skåret papirtyndt).
Dressingen blev rørt sammen af 1½ dl skyr og 1½ dl græsk yoghurt, smagt til med citron, salt og lidt garam marsala.
Og så var det bare med at få maden færdig til bordet. Jeg kogte sorte fuldkornssris til. Da der var 10 minutter til risene var færdige, kom jeg de snittede grøntsager + en dåse drænede kikærter i gryderetten. Den blev også smagt til med salt, agavesirup og citronsaft.
Hov, jeg har jo helt glemt de syltede løg. 2 alm løg og 1 rødløg snittes i meget fine både. Lagen koges af 3 dl eddike og ca 7 spsk rørsukker. Lagen tilsættes anisfrø, korianderfrø og sorte sennepsfrø - ca 2 tsk af hver. Den varme lage hældes over løgene, der trækker på køl i et par timer. Inden servering vendes løgene med rigeligt hakket, bredbladet persille. Signe serverede syltede løg sidste gang jeg besøgte hende og jeg var hooked med det samme. Jeg lavede dem til shawarma i påsken og Max bad mig lave dem til indisk mad engang. Det blev så i dag. En skål med mangochutney og et par naanbrød fuldendte måltidet.
Nu vil jeg prøve at få lidt ro. Det ville være løgn at sige at jeg ikke er nervøs for i morgen.