Q for mig er Quinoa. Det er ikke en kornsort, men derimod en slags frø fra en plante i gåsefodsgruppen. Quinoa indeholder mellem 7,5-22,1% protein af høj kvalitet (brune ris 7,5-12,9%). Det gør det til en god proteinkilde for vegetarer.
Quinoa kan spises i stedet for f.eks. ris, bulgur eller cous cous. Man kan også få mel malet på frøene, det er glutenfrit og godt til allergikere. Quinoa fås i 3 varianter: rød, hvid og sort. Jeg har kun prøvet hvid og sort indtil videre.
Det er nogle fine små frø. De er dækket af et bittert stof, som skal skylles grundigt væk i flere hold vand, inden kogning.
Jeg har mest brugt quinoa som tilbehør til gryderetter. Her er det til en omgang 'Ras el hanout'. Men ellers er de små frø også glimrende til at lave salater af. Kogt, afkølet quinoa vendes med finthakkede rå eller dampede grøntsager og overhældes med en olie/eddike dressing. Rester af kogte frø er glimrende i bagværk. Kold quinoa kan også ristes på pande med krydderier (karry, røget paprika eller spidskommen) og siden overhældes med sammenpiskede æg der sætter sig til en slags omelet. Puha, det lyder lige lovligt kernesundt. Nu skal der vist snart noget rødt kød på bordet ☺
Se andre bidrag med Q her.
Ja, dette skal jo være så sunt. Foreløpig har jeg kun smakt knekkebrød med dette kornet i, og jeg tror jeg holder det på det nivået jeg.
SvarSletBra valg for Q.
Dette er et helt nytt bekjentskap, som virker svært så spennende.
SvarSletKan man som med linser og desslike la de ligge natten over i kaldt vann og så skylle rikelig deretter?
Hvor dyrkes de?
spennede... :) fin løsning !
SvarSletDette har jeg aldri hørt om, men veldig interessant å lese om. Man får masse nyttig info på hver runde av ABC leken:)
SvarSletQuinoa skal visst være vanvittig sunt, men disse frøene er også veldig dyre? Uansett, jeg tror jeg må forsøke dem snart - takk for informasjon :)
SvarSletJeg har lige købt min første pose quinoa i dag. Fordi jeg vil lave en svampe-nøddepaté fra 'Vegetarisk vellyst'. Smager det godt, ja, så bliver det nok en fast, proteinrig ingrediens i vegetarkøkkenet ;-)
SvarSlet