Puha, sikke en omgang. Julen altså. Selv om jeg havde bestemt mig for at jule igennem og skabe mine egne gode minder - kom fortiden alligevel listende ind på mig d 24. I år var første gang jeg helt selv kunne bestemme hvordan det hele skulle være. Det meste af julemiddagen blev lavet d 23. Anden langtidsstegt, fonden til saucen kogt, kartoflerne skrællede og pillede. Så kunne jeg også få en hyggelig juleaftensdag uden at skulle stå for meget i køkkenet. Kl 16 var der så Disneys Juleshow. Udstyret med te, portvin, småkager og konfekt, krøb vi sammen på sofaen foran fjerneren og så de elskede gamle tegnefilm. Askepot sendte mig helt i knæ! Jeg græd som pisket. Over trælse minder, min egen Askepot-historie, tabt barndom og uskyld. Der er bare så mange følelser forbundet med det. Det er blevet en institution for mig, selv om jeg ikke har set det hvert år. Jeg måtte ikke altid se det da jeg var barn (der var jo masser af arbejde der skulle gøres) og som voksen kun når vi holdt jul her ("for tegnefilm er for børn, sådan noget pjat"). Max og jeg fik heldigvis en god snak om det hele. Og efter en lille lur genoptog jeg julen med lækker julemad og dæmpet musik (jeg planlægger et indlæg om hvor mange måltider der kan komme ud af 1 and til 2 personer). Det blev dog til flere tårer i løbet af aftenen, men det var ok - der var plads til dem. Som en af de dejlige kagedåser skrev til mig: "tænk hvor skønherlig en december du havde, den bedste i mange år, og det er jo bedre med en fed december og så lidt jule-blues, end en skod december med jule-blues ovenpå". Tak Tine, det har du fuldstændig ret i!
Juledagene blev tilbragt på langs, der var simpelthen ingen kræfter tilbage. Søndag blev der dog overskud til en lille tur ud i verden. Først på den græske restaurant Chez Tony og så i biffen og se 'The Imaginarium of Doctor Parnassus'. Maden var SÅ skuffende og smagløs at vi næsten var paf. Der var ingen græsk smag at finde på hverken lammekødet eller garnituren, tzatzikien var totalt anonym og hummusen var lavet på PULVER. Hallo, ikke engang fetaen smagte af salt. Vi var så skuffede og kommer aldrig der igen. Så var det jo yders heldigt at filmen indfriede forventningerne til fulde. Det var lidt så som så med den sammenhængende historie, men det var en smuk/skør/skøn fabel som berusede hjernen med billeder. Wow, det må jeg nok sige ☺
Mandag formiddag kørte min veninde E mig til Trige efter nogle små fine borde jeg har købt på QXL. Vi kørte her hjem bagefter og hyggede med te og snak. Om eftermiddagen var jeg ude ved Sif til endnu mere te og hygge, fik sågar lov til at testsmage noget nyopfundet bagværk. Det var bare lige sådan en dag jeg havde brug for. Gik fra Sif i meget bedre humør og handlede på vejen hjem, nu var der nemlig opsparet en ske til at lave mad for/med.
Nu skulle vi dæleme ha' noget græsk-smagende mad. Et par flotte saftige rib-eye, stegt med rosmarin og hvidløg, toppet med en skive hjemmelavet kryddersmør. En god tzatziki med hvidløg, citron og mynte. Bønnesalat af knasende grønne bønner, drænede kidneybønner, cherrytomater, 'feta' fra Thise og blandede oliven. Dressing af fuldkornssennep, hvidvinseddike og olivenolie. Og så lige et par stykker brød og et godt glas shiraz til. Åh, det var guf.
Tirsdag ville jeg så spæde til resterne med en ægte hjemmelavet hummus a' la mig. Jeg havde desværre ikke flere kikærter i fryseren, men man kan jo heldigvis få dem økologiske på dåse. De skal bare skylles grundigt, for den lage de ligger i smager *yikes* hæsligt. Op i blenderen med en skyllet, drænet dåse kikærter, 2 fed presset hvidløg, 3 tsk tahin, 2 spsk olivenolie, saften af ½ citron, lidt salt, peber og spidskommen. *wroom wroom* til det er blendet groft. Jeg tilsatte så 3 store spsk græsk yoghurt og lidt mere spidskommen. Man kan også køre hummusen til den ønskede konsistens med olie. Yoghurten gør den lettere, friskere og mere cremet, olien gør den 'sejere' og fadere. Jeg kan lide begge varianter, men hvis jeg har yoghurt i huset foretrækker jeg det. Hummusen fik lidt olie og røget paprika på toppen.
Jeg havde nogle kalamata oliven i en vandig lage, der ikke var alt for god. De blev drænet og tørret i køkkenrulle inden de kom i en marinade af olivenolie rosmarin, hvidløg og friskkværnet peber. Mums, det blev de lækre af.
Salaten fra dagen før blev peppet op med lidt flere grøntsager og så var der 'restemad' for alle pengene. Der var også grønne oliven med mandler, som jeg altså nemt kunne udvikle en slem afhængighed af.
Resten af bøffen blev skåret i skiver og delt mellem os. Jeg havde også lige et par kyllingelår vi kunne få til. Det var bare dejligt en et ordentligt skud hvidløg oven på alt den søde, bløde julemad.
Myren er også glad for at julen er ovre og pakkekalenderen pakket ud. Nu kan hun nemlig flytte ind i kurven.
Jeg har haft mange tanker om året der er gået og vil gerne gøre status. Men nu skal jeg lige ha' nytåret overstået først. Det er ikke af ond vilje at jeg ikke har svaret på alle de søde kommentarer der er lagt på bloggen. Jeg har bare været så hudløs at det har været svært af forholde sig til. Jeg har været omkring i blogland, men ikke rigtig magtet af lægge nogen kommentarer selv om jeg gerne ville. Men jeg har læst med og sendt mange venlige og kærlige tanker, det tæller vel også lidt? Jeg springer ABC legen over i denne uge, det er O der skal under behandling. Det skulle ha' været oliven og oksekød - hey, det er jo med i det her indlæg, så det gør vist ikke noget at hoppe over.
Nu vil jeg gå ud og lave forretten til i aften, som er mini toast med laksemousse og andepaté. Laksemoussen bliver så nem, så nem. Røget laks blendes med græsk yoghurt, citronsaft, fuldkornssennep og friskkværnet peber. Og ta daaah - laksemousse! Lige inden servering kommes den på mini toast og pyntes med en lille dildkvist. Andepatéen er fra dåse. Den har jeg fået med posten fra Newyorkerbyheart som ved at jeg ELSKER det. Patéen bliver pyntet med kapersbær og der bliver budt lidt løg/peberfrugtmarmelade til.
Tak for året der er gået. Nu er det næsten et år siden jeg 'flyttede ind' her i blogland. Sikke en masse dejlige mennesker og oplevelser der er at finde her. Jeg glæder mig til et nyt friskt år sammen med jer.
GODT NYTÅR