mandag den 30. november 2009

Stegte sild i eddike...

Uha, hvor har jeg været flittig i dag. Både skrevet opskrifter, handlet ind og lavet den første ting til lørdagens julefrokost. Stegte sild i eddike, men på min helt egen måde. 

Før jeg disker op med opskriften vil jeg lige gøre lidt reklame. Foodfanatic, som er journaliststuderende har et projekt kørende om julemad før og nu. Hun har inviteret mig til at deltage i projektet, ved at levere opskrifter til sitet DANSK JULEMAD. Det har jeg sagt 'mange tak' til og har allerede fået de første opskrifter lagt på. Men stor forståelse for min lave stresstærskel, skal jeg bare sende en mail med opskrifterne og billeder, så skriver hun dem selv ind på sitet. Det er en totalt win-win situation. 

Besøg DANSK JULEMAD for flere spændende opskrifter. Sitet udvikler sig som december skrider frem. 

Og så blev det tid til de stegte sild i eddike. Jeg HADER varme stegte sild med kartofler og sauce. Well, hader er et meget mildt ord i den sammenhæng faktisk. Mangen en aften har jeg siddet i barndomshjemmets køkken og tudet ned i en stegt sild der SKULLE spises før jeg måtte gå fra bordet. Mærkeligt at jeg ikke forsager sild helt? Stegte sild i eddike ELSKER jeg dog. Og har spist mange både gode, middelmådige og dårlige i tidens løb. De bedste i verden er dog, efter min ydmyge mening, mine egne hjemmelavede ☺

Ganske almindelige stegte sild i eddike er 'bare' stegte sild i en sur/sød lage med peberkorn og løg. Mine har en helt anden accent, de taler nemlig julsk. Det kræver en masse krydderier: 1 laurbærblad, 1 kanelstang, 2 hel stjerneanis, 9 hel allehånde, 21 peberkorn og 5 nelliker. Og ja - det skal være nøjagtigt de mængder - ellers duer det slet ikke. 20 eller 19 peberkorn kan til nød accepteres, men så heller ikke mindre. Pjat, det var bare det der var på billedet - brug dem du har lyst til.  

En anden vigtig smagsgiver er sukkeret. Hvidt, rør, pudder eller ahorn - anything goes. Jeg har prøvet mig frem og fundet favoritten: mørk muscovado. Det er rørsukker som er tilsat inddampet rørsukkersaft og som har en lakridsagtig aroma. 

Lagen til sildene laves af 6 dl eddike, 250 g mørk muscovado, de førnævnte krydderier og et skud havsalt. 3 løg skæres i tynde skiver og simrer møre i lagen. Det tager ca 35 minutter.

I mellemtiden klædes hovedpersonerne på. Rygfinnerne klippes forsigtigt af og sildene duppes helt tørre.

Sildene lægges med kødsiden opad og smøres med dijonsennep inden de drysses med salt og peber. Klap sildene sammen og vend dem i rugmel. Jeg havde ikke noget, så det blev bare speltmel - det var for fintmalet, men pyt.

De melpudrede fisk steges gyldne i olie på en hed pande. Kom en på af gangen og pres den ned med en spatel, så silden ikke åbner sig under stegningen.

Når løgene er møre fiskes de op af lagen og køles af. 

Sildene lægges i et fad og køler af, i lidt af lagen.

Når løgene er afkølede, lægges de over sildene i fadet.

Den sidste lage hældes over (det skal dække helt) og sildene sættes på køl i ca 3 døgn før man begynder at spise af dem. Jeg skal vente helt til på lørdag med at smage. Der skal vi holde julefrokost i FBA og så skal der hjemmelavet guf på bordet. 

Men nu skal jeg under en dyne ☺

søndag den 29. november 2009

Rødbedechutney...

Så blev det allerede den første søndag i advent. Og sikke jeg allerede er i julestemning. I fredags syltede jeg, i går stod den på KÆMPE julekagebord hos Sif og i dag har jeg pyntet op og gjort ved.  

Jeg havde faktisk bestemt at vi hverken skulle ha' kalenderlys eller adventskrans. Orkede ikke at lede efter hverken lys eller materialer. Men så fortalte Pernille om sin 'adventskrans' der var lys på fad i en række med lidt pynt. Haps, den idé nappede jeg. De små kugler kostede kun 10 kr i den lokale, så det var en ekstra bonus.

Jeg puttede nogle af kuglerne i små guldforme så de lignede konfekt på et slikfad. Så er jeg bare spændt på om kattene kan lade det være i fred.

Da jeg bladrede igennem Fru Plums julebog faldt jeg over en spændende opskrift på rødbedechutney. Den har jeg ladet mig kraftigt inspirere mig af, men givet den mit helt eget twist.

Fra sidste uges Dogmekasse var der en rest rødbeder. Så på med et par latexhandsker og frem med skrællekniven.

De skrællede rødbeder er bare så smukke. Rødbedens røde farvestof, betanin, bliver forresten brugt i levnedsmiddelindustrien hvor det kendes som E-162. 

De skrællede rødbeder snittes i bittesmå tern. Det gøres nemmest ved først at skære rødbederne i tynde skiver, der derefter snitter i tynde strimler (julienne) og så til sidst i små tern på 0,3 x 0,3 cm (bruniose). 

Krydderierne til chutneyen består af 1 laurbærblad, 6 hel allehånde, 5 kardemommekapsler og 2 nelliker.

Selve chutneyen består af 500 g rødbede i tern, 150 g finthakkede rødløg, 75 g rørsukker og 1½ dl eddike.

For at få lidt frugtsødme tilsættes 4 usvovlede abrikoser i tern.

Alle ingredienserne simrer i en gryde i 1½ til 2 timer. Chutneyen skal være tyk og marmeladeagtig. Smag til med havsalt og friskkværnet peber. Lad derefter chutneyen køle godt af. Fisk de hele krydderier op, de er ubehagelige at bide i.

Efter afkøling tilsættes chutneyen friskrevet peberrod. Jeg har skrællet, hel peberrod i fryseren, lige til at tage op og rive. 

Vej 50 g af og vend det i chutneyen.

Kom rødbedechutneyen på steriliserede glas og opbevar den på køl. Server den til både kold og varm julemad. 

fredag den 27. november 2009

Syltet flad...

Orv, hvor er jeg flad nu. Jeg har været i køkkenet det meste af dagen, på trods af at jeg ingen kræfter eller overskud har. Det gør bare ondt at sidde og ligge, så jeg kan lige så godt stå derude og lave et eller andet. Så går tiden og jeg bliver distraheret fra smerterne. Det var ren sylteterapi!

Jeg lavede først en rødbedekompot. Den er kraftigt inspireret af en rødbedechutney jeg fandt i 'JUL' af Camilla Plum. Men jeg fik givet den mit helt eget præg. Det smager vildt godt og er en slags hybrid mellem syltede rødbeder og min julerødkål. Opskriften kommer en af dagene.

Det blev også til en løg/peberfrugtmarmelade og syltede peberstrimler. Mon ikke også der kommer en opskrift eller to på et tidspunkt. Lige nu orker jeg bare ikke at skrive dem.

Det blev til en hurtig gang suppe mens jeg syltede. Blomkål i store buketter blev kogt meget møre og drænet. Hønsefond, mælk og en slat fløde kom på og *wroom wroom* med stavblenderen. Suppen blev smag til med lidt friskkværnet peber, havsalt og et par dråber hvid balsamico. Den saltlage peberfrugterne havde trukket i, blev kogt ind til en nærmest sirupsagtig væske (Max kaldte det 'selve peberfrugtens sjæl'). Den var så kraftig at den næsten smagte af lakrids. En smule kom på suppen sammen med lidt gulerod i minitern.

Nu skal jeg bare kvæle en håndfuld piller og gå kold foran fjerneren. I morgen står den på superhygge sammen med 'kagedåserne' når Sif byder op til kagebal med '7 bløde & 7 hårde'. Det glæder jeg mig til!

ABC i ord og billeder: Jule-giveaway...

Petunias billedleg ABC er i denne uge nået til J.

I denne uge bliver mit J til hele 2 ting: både Jule-giveaway og juleknas! 

Jeg udlodder hermed et eksemplar af 'Anarkistens ægte Kagebog', doneret at forfatterinden selv. Uden at blære mig alt for meget er der en kage deri der er opkaldt efter mig (*psst* på side 67). For at komme med i lodtrækningen skal du fortælle mig hvad der er for en lækkerbid du bare må ha' til jul! Hvad kan du ikke leve uden? Er det ikke rigtig jul hvis der ikke er ...... på bordet? Eller hvad er dit bedste julemadsminde fra barndommen? 

Tirsdag d 15/12 trækker jeg lod blandt alle de der har lagt en kommentar (og fortalt en lille historie). Opdatering: Det er ikke nok at lægge en kommentar for at deltage i lodtrækningen - den SKAL også indeholde noget om julemad/knas/tradition eller et minde! 

Med det sagt hopper jeg videre til det næste J: Juleknas. Jeg har jo allerede lavet lakridstrøfler  og orangegrene. I dag blev det så til en variation af noget nougatkonfekt som jeg fandt her hos Vibeke. Jeg lavede en lille smule om på opskriften, men ikke meget, og lavede kun en halv portion.

Hos Aarstiderne har jeg bestilt en konfektpakke fra Mølle Skovly. Den skal trylles om til en farlig masse juleknas.

I dag var det den mørke nougat jeg brugte. Pakken er desværre pakket forkert, så der er 2 pakker lys overtræk med, i stedet for 1 mørk og 1 lys. Så er det jo heldigt at jeg selv har købt godt med mørk chokolade på messen og på nettet.

Jeg hakkede først de 100 g mørk nougat og kom det i en skål. Det fik følgeskab af 70 g Valrhona 55% (opskriften sagde 50 g, men sprutten fortynder lidt) og hele herligheden fik en hurtig tur i mikroovnen.  

Massen blev rørt sammen og tilsat 50 g hakkede nødder og 1 tsk rom (Captain Morgan).

Nougatmassen blev fordelt i 20 konfektforme (alt for dyre, men uundværlige. 20 stk 15,95 ,- i Føtex).

Efter 3 timer var det klar til at spise. Men vi udviste ekstrem selvbeherskelse og fik kun 1 hver.

Resten blev pakket ned i den store konfektkasse. Den skal fyldes langsomt efterhånden som jeg får lavet mit juleguf. Hvis jeg har kræfter til det i morgen, bliver det ingefær-marcipan overtrukket med Manjari. Men der er også lige en rødbedechutney jeg gerne vil prøve kræfter med, så nu får vi se. Jow jow, der er skam planer nok.

Se andre bidrag med J her.

torsdag den 26. november 2009

Lakridstrøfler...

Så er det første julekonfekt lavet - og ædt! Men det var altså også kun en lillebitte testportion, der var knapt til en hul tand. Jeg fandt en opskrift i et blad (Spis bedre nr 12/09) og fik lyst til at prøve den af. Jeg brugte dog kun opskriften som inspiration og lavede dem som jeg havde lyst til.

Men sådan blev resultatet. Lækre lakridstrøfler overtrukket med mørk chokolade og rullet i lakridssukker. Men pæne blev de sgu ikke. De lignede jordknolde eller det der er værre.

Først hakkede jeg 100 g hvid Valrhona (Tak Steen) og kom i en skål. [Opskriften dikterede også lidt mørk chokolade her, men jeg ville altså ha' helt hvide trøfler]

I en kasserolle kogte jeg ½ dl fløde med 5 g honning og ¼ tsk lakridspulver (Næste gang kommer jeg altså mere lakrids i, det må godt smage af lidt mere). Flødeblandingen hældes over chokoladen og den røres til en homogen masse.

Trøffelmassen hvilede på køl natten over. Bevæbnet med latexhandsker og en ske, formede jeg små kugler af massen.

Trøffelkuglerne kom lige i fryseren ca 15 minutter inden overtrækningen.

De overtrukne kugler trilles i hjemmelavet lakridssukker. Der er såmænd bare lidt rørsukker blandet op med lakridspulver. Til overtrækket smeltede jeg lidt mørk Valrhona 55% i mikrobølgeovnen.

De færdige trøfler lignede mere nyopgravede kartofler eller jordskokker. Men for pokker, de smagte fuldstændigt fantastisk. Max var ikke så vild med dem, men *gnæk* det betød bare flere til mig. 

Jeg har købt kandiseret pomeransskal hos Chas. E. Det skal bruges i nogle småkager og finthakket i orangekonfekt. 

For ikke at spilde resten af den smeltede chokolade, lavede jeg nogle orangegrene. 

Og så var der lidt lækkert til en kop the. Næste gang jeg skal lave orangegrene skal chokoladen tempereres, den her havde ikke det rigtige 'knæk' og smattede lidt ud på fingrene. Men pyt, smagen var fremragende.  

I de her dage bruger jeg lidt kræfter på at planlægge julemad og blogning af opskrifter. Jeg er nemlig blevet inviteret til at deltage i et projekt om julemaden, før og nu. Det skal der nok komme en masse om senere. Nu gælder det bare om af finde på noget originalt og nyskabende julemad. Jeg har en spændende slags 'stegte sild i eddike' i ærmet og vil også lege med en anderledes sylte. Det skal nok blive go sjov! 

tirsdag den 24. november 2009

Nu har vi altså jul igen...

Newyorkerbyheart har tagget mig i en lille juleleg. Valget står mellem 'julesang', 'dyr' eller 'historisk person'. Jeg vælger emnet julesang. 

Nu hvor jeg har taget julen ind, skal den ikke ha' for lidt. Jeg har endda købt en julebog. Men det er jo Camilla Plums, så det er formildende omstændigheder.

Det varer ikke længe før her lugter både brunt og brændt! Der er godt nok mange lækre ting jeg gerne vil prøve at lave. Men jeg må hellere vente til vi kommer lidt tættere på højtiden. Ellers når vi (læs: jeg) bare at gøre kål på lækkerierne inden.

Mit valg af julesang er 'Nu har vi altså jul igen'. Den beskriver julens overflod og glæde. Jeg glæder mig til at synge den i Den Gamle By sammen med tøserne, når vi skal til julemarked deroppe i december. Andre kan også glæde sig, for jeg synger så englene græder - well, de får i hvert fald tårer i øjnene. 

Nu har vi altså jul igen, der la´r sig ikke skjule
og vi er vældig med på den, vi snakker kun om jule
om julesne og julegran og julelys og gaver
og julefest og julemad og julestads vi laver.
Ja, hvor man end sig vender hen, så er det jul og jul igen
og jul og jul og jul og jul og jul igen.

Om julekort og julespøg og mosters julebagen,
og at man bliver julesløj på tredie juledagen
man være nok så juleglad, når juletræet stråler
den alt for gode julemad man ikke længere tåler.
Ja, hvor man end sig vender hen, så er det jul og jul igen
og jul og jul og jul og jul og jul igen.

Nej, gåsesteg og risengrød og klejner, limonade
og marcipan og figenbrød, konfekt og chokolade
og julekage med sukat og mandler og rosiner,
det må og skal som resultat gi´ julemavepiner.
Ja, hvor man end sig vender hen, så er det jul og jul igen
og jul og jul og jul og jul og jul igen.

Birthe skrev om sin smukke engel og hvad den betyder for hende. Jeg har også en ting der betyder meget for mig. Et par år før min far døde, gav han mig den her julemand.

Han vidste at jeg ikke kunne lide 'rigtig' julepynt og afskyede nisser. Den her julemand har i mange år været det eneste stykke julepynt jeg har ejet. Han har dog ikke været fremme i flere år. De var først i aftes at jeg kom i tanke om at han skulle findes frem. 

Nu skal jeg bare finde et sted til ham hvor kattene ikke kan komme til. 

Jeg giver julelegen videre til Lille mig i den store verden, Hanne K's Verden og Pernille På 1.   Der kan frit vælges mellem 'Juleknas', 'Julepynt' eller 'Jule-stress'. 

Merry fucking christmas....

Nu kimer det til julefest i mit hovede.......nej vent, det er vist bare min tinnitus. Men det lader sig ikke benægte at der i dag kun er 1 måned til jul. Jeg har altid frygtet denne dag, da den var startskuddet for en hæslig tid, fyldt med slavearbejde, had og dårlige minder. MEN IKKE I ÅR! Jeg har fundet ind til kernen af mig selv. Helt inderst inde fandt jeg en lillebitte pakke med påskriften 'Frysetørret juleglæde - tilsæt kun vand'. Det gjorde jeg og VUPTI, så væltede den store juleglæde frem. Det hjælper også meget på det at jeg i året der er gået, har fået nogle skønne veninder der elsker julen. Hverken en fyring eller udsigten til førtidspension kan røre den. Basta, nu skal der jules igennem!

Jeg har endda købt julepynt! Ja, jeg er selv lidt overvældet. Nede i kælderrummet ligger der også et saml-selv-juletræ at ægte plastik som skal frem i år. Planen var at pynte det med trusser og flag, men det bliver (måske?) lige en tand for meget. Jeg fletter vist bare en kæmpe røvfuld stjerner og kommer på. Så har jeg også noget at lave til vores julehygge dag d 5/12, med mindre jeg ikke bliver æskelam at min selvopfundne hvide krydderglögg først.

Denne måned er hermed erklæret burgerfri-zone! Alt skal være hjemmelavet, eller brunt og brændt. Der skal bages mindst 3 slags småkager og laves konfekt med ingefær, lakrids og syltet appelsin. Og så har jeg også lige bestilt endnu en økologisk and hos Aarstiderne. Jeg havde ellers bestemt at vi bare skulle slappe af med en god bøf juleaften, så jeg ikke skulle knokle hele dagen. MEN - anden steges dagen før, kålen er lavet og ligger i fryseren og Max kan skrælle og pille kartoflerne. Så er der kun saucen tilbage, den stresser jeg vist ikke ihjel over at skulle lave. Måske er det totalt overkill med en and til 2 personer - men så behøver jeg jo ikke tænke på mad til juledagene. Familiejulefrokoster bliver der jo ikke nogen af, så det er godt at ha' rester. 

Jeg er ingenlunde religiøs, julen 'fødselsdag' bliver ikke fejret her. Dog vil vi i år fejre det mirakel at den ægte juleglæde er kommet tilbage. BRING IT ON!