Uha, hvor har jeg været flittig i dag. Både skrevet opskrifter, handlet ind og lavet den første ting til lørdagens julefrokost. Stegte sild i eddike, men på min helt egen måde.
Før jeg disker op med opskriften vil jeg lige gøre lidt reklame. Foodfanatic, som er journaliststuderende har et projekt kørende om julemad før og nu. Hun har inviteret mig til at deltage i projektet, ved at levere opskrifter til sitet DANSK JULEMAD. Det har jeg sagt 'mange tak' til og har allerede fået de første opskrifter lagt på. Men stor forståelse for min lave stresstærskel, skal jeg bare sende en mail med opskrifterne og billeder, så skriver hun dem selv ind på sitet. Det er en totalt win-win situation.
Besøg DANSK JULEMAD for flere spændende opskrifter. Sitet udvikler sig som december skrider frem.
Og så blev det tid til de stegte sild i eddike. Jeg HADER varme stegte sild med kartofler og sauce. Well, hader er et meget mildt ord i den sammenhæng faktisk. Mangen en aften har jeg siddet i barndomshjemmets køkken og tudet ned i en stegt sild der SKULLE spises før jeg måtte gå fra bordet. Mærkeligt at jeg ikke forsager sild helt? Stegte sild i eddike ELSKER jeg dog. Og har spist mange både gode, middelmådige og dårlige i tidens løb. De bedste i verden er dog, efter min ydmyge mening, mine egne hjemmelavede ☺
Ganske almindelige stegte sild i eddike er 'bare' stegte sild i en sur/sød lage med peberkorn og løg. Mine har en helt anden accent, de taler nemlig julsk. Det kræver en masse krydderier: 1 laurbærblad, 1 kanelstang, 2 hel stjerneanis, 9 hel allehånde, 21 peberkorn og 5 nelliker. Og ja - det skal være nøjagtigt de mængder - ellers duer det slet ikke. 20 eller 19 peberkorn kan til nød accepteres, men så heller ikke mindre. Pjat, det var bare det der var på billedet - brug dem du har lyst til.
En anden vigtig smagsgiver er sukkeret. Hvidt, rør, pudder eller ahorn - anything goes. Jeg har prøvet mig frem og fundet favoritten: mørk muscovado. Det er rørsukker som er tilsat inddampet rørsukkersaft og som har en lakridsagtig aroma.
Lagen til sildene laves af 6 dl eddike, 250 g mørk muscovado, de førnævnte krydderier og et skud havsalt. 3 løg skæres i tynde skiver og simrer møre i lagen. Det tager ca 35 minutter.
I mellemtiden klædes hovedpersonerne på. Rygfinnerne klippes forsigtigt af og sildene duppes helt tørre.
Sildene lægges med kødsiden opad og smøres med dijonsennep inden de drysses med salt og peber. Klap sildene sammen og vend dem i rugmel. Jeg havde ikke noget, så det blev bare speltmel - det var for fintmalet, men pyt.
De melpudrede fisk steges gyldne i olie på en hed pande. Kom en på af gangen og pres den ned med en spatel, så silden ikke åbner sig under stegningen.
Når løgene er møre fiskes de op af lagen og køles af.
Sildene lægges i et fad og køler af, i lidt af lagen.
Når løgene er afkølede, lægges de over sildene i fadet.
Den sidste lage hældes over (det skal dække helt) og sildene sættes på køl i ca 3 døgn før man begynder at spise af dem. Jeg skal vente helt til på lørdag med at smage. Der skal vi holde julefrokost i FBA og så skal der hjemmelavet guf på bordet.
Men nu skal jeg under en dyne ☺