Ja, så blev det weekend igen. Men der bliver desværre heller ingen 'bøf-fredag' i denne uge. Stakkels, stakkels Max - først influenza, så tilbage på arbejde i 3 dage og nu ingen bøf! Men han kommer vist ikke til at lide sultedøden alligevel, for jeg har noget rigtig lækkert i ærmet: Grillede jomfruhummere med hjemmelavet krydderSMØR. Og nej, jeg har ikke bare rørt noget købt SMØR med hvidløg og persille - jeg har skam selv lavet det helt fra bunden! Jeg har længe haft lyst til at prøve kræfter med at lave SMØR og efter sidste uges møde med Julia Child kunne det kun gå for langsomt med at komme i gang. Jeg fandt hjælp hos et par andre bloggere her og her. (Og ja, SMØR bør kun skrives med store bogstaver)
Det færdige gyldne SMØR skulle selvfølgelig straks lige smages på en kiks, sæt nu det ikke duede ☺
Det er meget, meget nemmere end jeg havde frygtet, at lave hjemmelavet smør. Det mest besværlige er faktisk alt det opvask det efterlader.
Hæld ½ liter frisk økologisk fløde i en foodprocessor. Kør ved passende hastighed til det deler sig. Jeg holdt nogle pauser for at tage billeder af de forskellige stadier. Næste gang får den bare *wroom wroom* til det er klart, i et hug.
Det er så her hvor det ikke længere er lækkert som flødeskum. Fedtmolekylerne begynder at danne klumper. Jeg har engang i min læretid kommet til at pisket 40 L fløde til det her stadie. Det skulle bruges til is samme aften, så jeg var godt nok ikke i kridthuset den dag. Det hørte jeg godt nok meget for, men det var også den værste fejl jeg begik som elev ☺
Nu er den lige ved at være der. Massen virker sej. Der er kun få sekunder til forvandlingen sker.
Og vupti - så skiller massen i SMØR og kærnemælk. Der er også et tydeligt farveskift.
Det gule SMØR hældes til afdrypning i en sigte. Kærnemælken der løber fra er sødlig og er fremragende til bagværk.
Med en dejskraber presses der mere kærnemælk ud. Nu begynder det at ligne rigtigt SMØR.
Der gemmer sig dog stadig en del kærnemælk i massen. Det vaskes ud med koldt vand (jeg brugte vand fra køleskabet). Tilsæt lidt vand ad gangen og rør rundt til vandet bliver hvidt. Hæld vandet fra og gentag et par gange.
Når vandet kun bliver svagt uklart kan man stoppe. Klumpen tages op og duppes tør med et stykke køkkenrulle.
Og så er der SMØR! Jeg fik 200g rent SMØR og 2½ dl kærnemælk ud af ½ liter fløde. Som hovedregel siger man 1g salt pr 100g SMØR, så det tilsatte jeg. Jeg brugte Maldon som jeg knuste fint. Jeg tog ⅓ fra som skal bruges til en omgang bagte franske kastanjer. Resten skulle straks røres med rare sager.
Først rørte jeg 2 fed presset hvidløg og godt med friskværnet sort peber i mit SMØR. Og så hakkede jeg en masse bredbladet persille i minihakkeren.
Det gav den skønneste grønne farve i det færdige krydderSMØR. Nu vil jeg gå ud og lave en omgang jomfruhummere a'la dem jeg så i 'Spise med Price' (program 14).
Nå, ja - og sådan laver man SMØR. Nemt ikke?