[De spæde savtakkede blade fra brændenældestauden med mild og 'grøn' smag. Indeholder histamin og hydroxytryptamine, som giver små blærer på huden. Det er altså nødvendigt at anvende handsker ved klargøringen.
Ved blanchering forsvinder det 'brændende' og de kan derefter bruges til forskellige retter.Til tærtefyld, purésupper, risotto og i vegetarpandekager. De kan blendes til en pesto med valnødder og hvidløg, som er fortrinlig vendt med pasta. Kan blandes med smuldret feta og presset hvidløg, rulles ind i filodej, pensles med olie og bages sprøde og gyldne. De kan tillaves á la creme og serveres som f.eks. fyld i en omelet. Kan også med fordel hakkes og tilsættes grovbrød.
De rå brændenælder kan også blendes med groft salt og tørres. Det giver det lækreste urtesalt. Godt til fisk, lyst kød og som drys på æggeretter.
Sprængfyldt af A- og C-vitamin, kalium og jern.]
Jeg ville lave hummus til aften alligevel, så hvorfor ikke prøve en brændenældehummus?
Jeg tog latexhandsker på og pillede bladene af nælderne. De blev skyllet og blancheret i 5 sekunder. Derefter blev de afkølet i koldt vand.
Nælderne blev klemt fri for vand og hakket groft. De blev blendet lidt og tilsat kikærter, tahin, citron, olivenolie, spidskommen, salt og en god sjat vand. Det hele blev blendet til en lind masse og tilsmagt med presset hvidløg.
Farven ser lidt bleg ud her, men den havde den skønneste grønne farve. Den blev pyntet med lidt olie og lidt hele kikærter.
Det lyder godt nok spændende med nælderne. Måske jeg snart skulle få mig taget sammen og finde ud af, hvilke firmaer, der leverer grønt i Nordjylland. Jeg bliver imponeret over din madlavning hver gang jeg besøger din blog - jeg håber, jeg bliver lige så kreativ når det kommer til det kulinariske engang :-)
SvarSletSpændende, må jeg sige. Jeg havde nok ladet dem ligge lidt og så endt med, ikke at få dem brugt, men du får da sat gang i ens fantasi :0)
SvarSletHvordan smagte din hummus så? lige så godt som den så ud?
nus Kari
Jeg synes, det er genialt at bruge brændenælder, Malou! Jeg tror dog aldrig, jeg har smagt det selv - men det smager vel bare af urter? Tanken om at bruge ukrudtet og få alle disse vitaminer og mineraler er rigtig god! Vi må i gang med handskerne :-)
SvarSletVarme klem og hav en dejlig lørdag!
Årh, hvor ser det godt ud! Jeg har planer om at lave hummus i dag - med kartofler! Er lidt spændt på at se, hvordan det bliver.
SvarSletGod lørdag herfra!
Jeg har aldrig smagt brændenælder - plejer at holde mig på lang afstand af dem. Men det lyder jo lækkert når du beskriver hvad du har lavet ud af dine :)
SvarSletRigtig god lørdag.
Hej Malou. Gad vide hvad der ville ske hvis jeg præsenterede ungerne for brændenælde - føde????
SvarSletHihi det må jeg da prøve en dag. Det lyder i hvert fald super lækkert når du sådan remser ideer op.
Lækker lækker lækker.. :-)
Kære Malou
SvarSletSer lækkert ud og spændende med brændenælder. Jeg har kun prøvet at få brændenældesuppe på en spejderlejr som barn... men det var vist ikke særligt veltillavet... og kræsen var jeg vel også;o)
Er det på Årstiderne.dk, du skriver om de forskellige råvarer? Jeg har forsøgt at lede der, men har ikke lige kunnet finde det...
Knus fra Hanne
Hej Malou
SvarSletVild med din overskrift :-)
Meget lækkert med brændenælder (det var da altså ikke i Kedeligkassen, som jeg lige er skiftet til - knækker simpelthen halsen på Dogme!). Og supergod idé at komme dem i hummus - jeg lavede lige falafel i går, og kom persille i, men brændenælder havde nok også pyntet.
De bedste hilsner Signe
Kære Malou
SvarSletJeg har prøvet både at bruge skvalderkål og nælder, af egen avl, d.v.s. jeg har ikke gjort noget for at det skal komme op, det kommer bare, og det er drøn irriterende, og da min have naturligvis er økologisk, er der ikke mange muligheder for at få det fjernet, uden selv at gå ud og hive det op.
Nælder kan man lave en god ekstrakt af til at beskytte sin kål med, hvis man vander dem et par gange i løbet sommeren med dette, kan man faktisk få kålsommerfuglen til at glemme alt om at skulle besøge kålen,og ødelægge ens høst.
Men at man nu lægger nælder i en grøntsagskasse, og folk skal betale for det, den har jeg svært ved at forstå!
Knus
Vibeke
Det ser godt ud med den grønne hummus! Jeg har aldrig prøvet at lave noget med brændenælder og aner ikke hvordan de smager - måske hvis jeg fik smag for dem at jeg så ikke ville synes det lyder som lige lovlig meget arbejde for sådan et par blade, selvom de så er nok så sunde. Jeg dyrker, plukker, skyller, slynger og hakker da gerne spinaten selv, for den ved jeg er uovertruffen når den er helt frisk fra bedet. :)
SvarSletMalou det er dejligt at se noget inspiration med brændenælder, jeg har kun smagt det få gange, jeg har en veninde der er vegetar og hun har lavet det nogle enkelte gange men jeg har aldrig prøvet selv.
SvarSletJeg må ud og finde nogle så jeg kan få nogle vitaminer.
God dag Malou
Hej Huset i Hou
SvarSletDet var spændende at prøve at lave noget med dem.
Aarstiderne bringer vist også ud hvor du bor http://www.aarstiderne.com/Kundeservice/Spoergsmaal-og-svar/Levering.aspx
Du kan jo se on du kan finde dit postnr på listen. Er det ikke omkring de 9000?
Ih tak, det er jeg glad for at du syntes :-)
Jeg tror bestemt også at du kan lave noget kreativt i køkkenet. Det er bare at kaste sig ud i det :-)
Glad solskinshilsen
Malou
Hej Kari
SvarSletDet var bestemt spændende :-)
Ha ha, det ville jeg også ha´ gjort for et år siden. Men nu skulle jeg jo bruge dem til min lille hjemmevideo fra køkkenet, så det var bare med at lægge hovedet i blød :-)
Den smagte rigtig godt. Den havde en fin frisk 'grøn' smag, det er lidt svært at forklare helt hvordan :-)
Knus
Malou
Kære Madame
SvarSletJa, det er synd bare at kalde det for ukrudt og gå udenom. Alle de C-vitaminer skal da i maven bare i haven :-)
Men jo, de smager på den der 'urte-måde' som man ikke helt kan definere.
Også en god lørdag til dig!
Varme solskinsklem :0)
Kære Malou!
SvarSletSikke en spændende hummus! Jeg har kun prøvet brændenældesuppe engang, men det er jo ret fantastisk at man kan bruge de planter til noget (andet end at brænde sig på!)
Knus
Birthe
Hej Piskeris
SvarSletIh tak, det var anderledes og godt :-)
Hmm, kartofler i hummus? Det tror jeg godt kan blive noget værre noget. Når man blender kartoffel slår man stivelsen i stykker og massen bliver 'lang' og meget sej. Det samme sker hvis man overpisker kartoffelmos.
Trust me - jeg ødelagde engang min mors foodprocessor ved at blende nogle kartofler jeg ville lave vegetarfrikadeller af.
Hvis du vil ha´ kartofler i, tror jeg du skal mose dem med en gaffel og røre dem i til sidst.
Også god lørdag herfra :-)
Glad solskinshilsen
Malou
Kære Anette
SvarSletTak, det var bestemt en lækker måde at bruge dem på :-)
Jeg plejer også at holde mig på god afstand af dem, puha hvor de svier.
Også rigtig god lørdag til dig :-)
Knus
Malou
Hej Henriette
SvarSletHa ha, det tør jeg slet ikke tønke på. Med mindre de er meget eventyrlystne tror jeg de vil nægte at smage :-)
Tusind tak, der dejligt at du syntes at det lyder lækkert. Det er det jeg laver i min praktik, finder på lækre ting :-)
God lørdag!
Knus
Malou
Kære Hanne
SvarSletHa ha, det var også sådan jeg tænkte da jeg så der var brændenælder med :-)
Det var heller ikke de fedeste spejderminder jeg havde på den konto. Men de smagte heldigvis meget bedre end jeg huskede :-)
Jeg har også kun (endnu)en enkelt tekst på aarstiderne.com. Men hvis du har lyst, kan du se alle mine varebeskrivelser på engros.aarstiderne.com.
Knus fra Malou
Hej Signe
SvarSletTusind tak, den kom pludselig til mig :-)
Åh, Dogmekassen er også være svær at komme igennem for mig i tiden. Den kræver SÅ meget tilberedning. Jeg har lige været inde og kigge på Kedeligkassen - den tror jeg også lige jeg skal prøve i et stykke tid. Godt nok går man glip af nogle af de mere aparte grøntsager, men den er godt nok nemmere at gå til.
Orv ja, brændenældefalafel lyder bestemt heller ikke dårligt :-)
De bedste hilsner Malou
Kære Vibeke
SvarSletWell, når man har en have så er brændenælder og skvalderkål svære at slippe af med. Specielt når nu haven er økologisk.
Men for mig der bor her på 3. sal og kun kan plukke brændenælder hvor der kører biler, siger jeg ja tak til at få dem i kassen :-)
Det er godt nok smart at holde sin kål skadedyrsfri med sådan en hjemmelavet nældecocktail :-)
Knus
Malou
Hej Ea
SvarSletTak, den blev rigtig god :-)
Det er svært at beskrive smagen, men den er lidt 'grøn' og 'urtet' - ikke så markant, men fint og aromatisk.
Det er lidt meget arbejde, men det tog altså ikke så lang til at lave det.
Der er heller ikke noget så dejligt som sådan en gang spinat. Suk, jeg opgiver vist aldrig drømmen om en lille have :-)
Glad solskinshilsen
Malou
Hej Pernille
SvarSletTak, jeg er glad for at du kan blive inspireret af det :-)
Jeg ville også gerne spise meget mere af den slags, men det er lidt svært for mig at få fat på.
Ja, du må ud og plukke løs :-)
God lørdag!
Knus Malou
Kære Birthe
SvarSletIh tak, det var en pludselig indskydelse. Heldigvis blev det godt :-)
Hmm, jeg må indrømme at jeg brændte mig lidt på dem. Daj jeg pakkede dem ud og skulle lave min lille film, åbnede jeg bare posen uden at tænke mig om. Flot :-)
Knus
Malou
Det er da helt vildt opfindsomt!!! Det lyder lækkert - men man skal altså lige få idéen ;-)
SvarSletHåber, at dine snegle smagte dig... uuuhhmmm snegle i hvidløg!!!!
Klidmoster - Der var ingen blender involveret. I min opskrift stod der, man skulle mose kartoflerne gennem en sigte, men det kunne jeg ikke helt se nogen grund til, når nu jeg sagtens kunne bruge en gaffel til det. Så blev humussen lidt mere rustik, men den smagte glimrende :-)
SvarSletHej Nille
SvarSletIh tak, det startede som en pludselig indskydelse. Og så prøvede jeg mig frem. Det blev overraskende godt :-)
Uha, du kan tro de smagte. De var saftige og ekstremt møre. Men det er godt nok kraftig kost :-)
Glad hilsen
Malou
Hej Piskeris
SvarSletJeg har skam været forbi og lure på din opskrift :-)
Den ser rigtig god ud, den tror jeg jeg vil lave at en rest kartofler en dag.
Glad hilsen
Malou