mandag den 27. april 2009

Sjov med frugt...

Så kom jeg endelig i gang med at skrive igen, nu er artiklen om rabarber snart færdig. Men nu har jeg fri for i dag og så skal jeg lave noget rigtig sjovt. For et stykke tid siden så jeg denne lille frugtfidus hos Inge på Ingeart.dk. Den bragte mig tilbage til min læretid, hvor jeg ofte lavede den slags til fadpynt og desserttallerkner. Inges var lavet af en blomme og det er altså pænest når der er en stor farveforskel mellem skind/skræl og frugtkød. Men jeg havde ingen blommer, så jeg bruger et æble og en limefrugt til at demonstrere teknikken på.

Start med at skære en lille side af frugten, så den har en stabil base at stå på. Vælg derefter hvor på frugten udskæringen skal være. Det behøver bestemt ikke at være symmetrisk. Start med at skære en stor båd ud af frugten. (Når man bliver mere rutineret kan man gøre det 'baglæns' og skære den mindste båd ud først). 

Læg båden tilbage og skær så en båd ud af den. Vær lidt forsigtig så snittene bliver lige og ikke skærer igennem fladerne.

Så ligger man atter båden tilbage og gentager så mange gange som man kan komme til det. Hvis det som her er et æble, er det en god idé at pensle snitfladerne med citronsaft. 

Når man er færdig med at skære æblet, samles det og står på køl indtil det skal bruges. Når frugten skal bruges, kører man forsigtigt bådene fra hinanden med fingrene.

Frugten kan få mange forskellige udtryk. Man kan nøjes med at folde den lidt ud.

Eller strække den langt som muligt. Det syntes jeg ser ret fedt ud. Man kan også bruge teknikken på en rødvinskogt pære, det ser vildt godt ud på en ostetallerken. Jeg har også lavet en limefrugt på samme måde. Den kommer med i det næste indlæg.

18 kommentarer:

  1. Aij, hvor cool!!! DET skal prøves når jeg næste gang har et æble i huset. :-D

    SvarSlet
  2. Sejt at du lægger en vejledning op til det! Jeg så godt billedet for nylig og tænkte, at det så ret elegant ud :-)

    SvarSlet
  3. Tusind tak, hvor ser det flot ud, det skal jeg prøve.
    Men der skal vist øvelse til, endnu engang tak

    SvarSlet
  4. Kære Malou
    Wouw... det ser da vildt sejt ud.
    Både limefrugten og æblet. Sådan noget havde jeg aldrig fundet ud af. Men det skal da prøves.
    Knus fra Hanne

    SvarSlet
  5. Kære Malou!

    Hvor ser det for VILDT ud - jeg må prøve om jeg kan - og om min tålmodighed rækker :-)

    Mange hilsner
    Birthe

    SvarSlet
  6. Superflot *baby*!

    Jeg har slet ikke tålmodighed til den slags!

    Kan jeg hyre dig til at pynte fade næste år i august (haha)?

    Knus og kram og masser af loooooooove,

    Lisa

    SvarSlet
  7. Hej Bibo

    Tak, det er ikke noget dårligt trick :-)

    Det skulle du tage at prøve, der skal bare ligt øvelse til.

    Glad hilsen
    Malou

    SvarSlet
  8. Hej Piskeris

    Tak, det var fordi jeg havde set den blomme hos Inge der var skåret sådan ud :-)

    Glad hilsen
    Malou

    SvarSlet
  9. Hej Inge

    Det var såmænd så lidt, jeg havde helt glemt at man kunne gøre sådan.

    Ja, du må prøve dig frem. Det er helt klart nemmest med æbler. Så kan man jo også koge grød af alle de mislykkede. Det gjorde jeg :-)

    Glad hilsen
    Malou

    SvarSlet
  10. Kære Hanne

    Ih tak, det er jeg glad for at du syntes :-)

    Det er noget jeg har samlet op i min læretid. Du kan tro sådan et æble kan få børn til at spise frugt :-)

    Knus
    Malou

    SvarSlet
  11. Kære Birthe

    Tusind tak skal du ha´:-)

    Væbn dig med tålmodighed og prøv dig frem. Det kræver nogle præcise snit. Du kan tro jeg har kylet mange hen af gulvet i tidens løb :-)

    Mange hilsner
    Malou

    SvarSlet
  12. Tusind tak *baby* :-)

    Jeg har også været ved at gå op i limningen mange gange, det kan så nemt gå galt.

    Er det næste år der skal 4 pakker lys på kagen? Jeg kan da godt lave lidt pynt til et par fade hvis det skulle være :-)

    Også knus og kram og masser af loooooooove herfra :-)

    SvarSlet
  13. Det er bare så smukt, Malou! Sådan har jeg fået en frugt serveret på en kinesisk reataurant - men jeg troede, man brugte en slags værktøj ...

    Gråvejrsklem til dig her fra Amager :-)

    SvarSlet
  14. Imponerende og kreativt! Men jeg tror dig gerne, når du siger, at der skal øvelse til ;-)

    Jeg vil tage en udflugt til en æbleplantage en dag og øve mig!

    SvarSlet
  15. Tak, Madame.

    Det troede jeg også før jeg fik det lært. Jeg fik engang en kiwi skåret sådan på en desserttallerken og var dybt betaget af den.

    Men magien forsvinder lidt, når man ved at det 'bare' kræver et par strategiske snit :-)

    Jamen, så må jeg kvittere med et solskinsklem her fra Århus :0)

    SvarSlet
  16. Hej Nille

    Tak skal du ha´ :-)

    Du kan tro jeg har fået spat af dem mange gange. Kniven kan så nemt smutte og så er den ødelagt.

    God idé at øve i en æbleplantage, så kan du guffe dem i dig efterhånden :-)

    Glad hilsen
    Malou

    SvarSlet
  17. Hvor blæret ;-))) Jeg har aldrig set det før. Det ser virkelig sejt ud. Kanon blog - jeg er vildt inspireret og vil snart afprøve noget af dit lækre mad.
    Hilsen Bente

    SvarSlet
  18. Hej Bente

    Tusind tak for rosen :-)

    Dejligt at du kan finde inspiration her.

    Glad hilsen
    Malou

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!